Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@мкд владе

Не е лошо да се позанимаваш со твојот проточен бојлер од пред 20 и кусур години, ама пази да не те фати струја само..
Фреквентните регулатори, инверторите и климите остави ги на страна.

Фала што не удостои со твоето знаење и ни пренесе дека и нашите фрижидери по дома се инвертери.
Господ здравје да ти даде за таа добрина што ни ја направи.
:)

Може некој да го најде Journey to the West порано што го утепуваа од вртење на tv 1000 ?

Сега на самиот компресор ( мотор) како им е решена промената на брзината е сосем друго прашање, но зошто би ја менувале фрекфренцијата за да ги проемнат обртаите на моторот. Значи еднаш од неизменичен напон од 220 волти со 50 херци го направиле 300 волти едносмерен( 0 херци), па пак потоа да го направат во незименичен напон со којзнае колку волти и притоа да им му ја менуваат фрекфренцијата само ради обртаите на моторот е во најмала рака глупост. На моторот едноставно можеш да го зголемиш напонот и да го намалиш( едносмерниот) и со тоа да ја регулираш брзината што е каде каде поедноставен начин отколку да ја менуваш фрекфренцијата. Ако се работи за мотор кој работи на неизменичен напон ( па и мотор кој работи на едносмерен)пак подобра работа би завршила импулсно регулирање на обртаите отколку со менување на фрекфренцијата.
Moторите на наизменична струја работат со брзина на вртливото магнетно поле. Тоа е нивна особина... Таквите мотори можат да бидат синхрони - работат со наполна иста брзина и асихрони - имаат лизгање и тие работат со нешто помала брзина
Брзината на полето зависи од фреквенцијата на струјата. Струјата која ние ја користиме има 50 херци и моторите можат да работат со 50 херци * 60 = 3000 вртежи во минута.
Ако се стават повеќе парови навивки можат да работат со 3000 : 2 = 1500 вртежи или 3000 : 3 = 1000 вртежи или 3000 : 4 = 750 вртежи и така натаму
Ако сакаме контиунирано да ја менуваме брзината на моторите треба да ја промениме фреквенцијата на струјата и тогаш истиот мотор ќе работи со помали или поголеми брзини.
Втор начин е наизменичната струја да ја трансформираме во едносмерна па потоа да користиме мотор за едносмерна струја кој може да ја менува брзината, кој ти го опишуваш
Кај иверториве во климите се користи, првиот начин се менува фреквенцијата

@мкд владе

Не е лошо да се позанимаваш со твојот проточен бојлер од пред 20 и кусур години, ама пази да не те фати струја само..
Фреквентните регулатори, инверторите и климите остави ги на страна.

Фала што не удостои со твоето знаење и ни пренесе дека и нашите фрижидери по дома се инвертери.
Господ здравје да ти даде за таа добрина што ни ја направи.
:)
За мојот проточен бољер има посебна тема, слободно оди и сподели некое твое мислење, секако јас таму и побарав мислење, па ете не биди стегнат и приклучи се во дискусијата.
И кој дел од мојот пост е според тебе погрешен или не е точен?

Што е разликата во принципот на работа помеѓу најобичниот фрижидер дома што го имаш и најобичната клима што ја имаш на ѕидот?
Не збораме за финеси туку генерално, во што е разликата или принципот на работа?
--- надополнето: 9 јануари 2014 во 23:00 ---
Moторите на наизменична струја работат со брзина на вртливото магнетно поле. Тоа е нивна особина... Таквите мотори можат да бидат синхрони - работат со наполна иста брзина и асихрони - имаат лизгање и тие работат со нешто помала брзина
Брзината на полето зависи од фреквенцијата на струјата. Струјата која ние ја користиме има 50 херци и моторите можат да работат со 50 херци * 60 = 3000 вртежи во минута.
Ако се стават повеќе парови навивки можат да работат со 3000 : 2 = 1500 вртежи или 3000 : 3 = 1000 вртежи или 3000 : 4 = 750 вртежи и така натаму
Ако сакаме контиунирано да ја менуваме брзината на моторите треба да ја промениме фреквенцијата на струјата и тогаш истиот мотор ќе работи со помали или поголеми брзини.
Втор начин е наизменичната струја да ја трансформираме во едносмерна па потоа да користиме мотор за едносмерна струја кој може да ја менува брзината, кој ти го опишуваш
Кај иверториве во климите се користи, првиот начин се менува фреквенцијата
@Sale77
Ајде да си признаам дека и јас згрешив во термините, мислев на топлотна пумпа( настинката си го зема данокот) а не на инвертер и затоа цел пост испадна безвезе.
Моја грешка и ум за друг пат да не се инаетам кога имам температура:).
Но сепак кога веќе сум тука дали има директна поврзаност на тоа што климата е инвертер со можноста да грее и на ниски температури. Колку што пробуричкав на нет и по други форуми јас таква врска не најдов. Разликата со обичната клима е во потрошувачката на електрична енергија поради можноста на компресорот да работи без да исклучи за разлика од оваа другата каде компресорот или работи или не. Заштедата наводно била и до 30% во потрошувачка на електрична енергија но исто така налетав и на податок дека ако климата се користи помалце од 3 сати непрекинато не се исплаќа да биди инвертер поради разликата во цена.

Ја отупевте темава...дај оладите малце инвертер конвертер первертер...за еден збор се фативте ко.....
За промена земете исчистете тоа филтрите од климите да видите промена и во издув и во греење, пред некој ден се наканив со тешки маки да се качам на столче да видам колку се прљави, се запрепастив ко видов....еден туш ладен на филтриве и климава сеа ми е ко препородена а 2 месеца не ги имав исчистено од шо не верував дека може до толкава мера да се нафатат со прашина.

Ах можно е да сум грешка :)

Има 3 рипа, во зависност од тоа кој го гледал, едниот е онака гледлив...не е така лошо, другите 2 се на дну дна. Да не се разбереме погрешно :D
Скринерот што го гледав јас беше солиден не знам за кои викаш дека се дно.

Со Mylo се поклоповме со оценката и од мене 7ца

Што е разликата во принципот на работа помеѓу најобичниот фрижидер дома што го имаш и најобичната клима што ја имаш на ѕидот?
Не збораме за финеси туку генерално, во што е разликата или принципот на работа?.

Нема разлика, односно се минимални. Принципот е тој.Тоа и јас го кажав по претходните постови, веројатно не си ги читал пошто се долги.

Но сепак кога веќе сум тука дали има директна поврзаност на тоа што климата е инвертер со можноста да грее и на ниски температури. Колку што пробуричкав на нет и по други форуми јас таква врска не најдов.

Генералната разлика е тоа што кај "инвертер" климите има DC мотори на кои иаат PWM контрола а со тоа и можност за регулација на брзината, односно вртежите. Кај обичните клими моторите се АС и работат на фиксен напон. Тука нема можност за регулација на вртежите.
Сето тоа е заради тоа што се менува густината на фреонот на одредени температури. Практично со промена на бројот на вртежи на моторот може да се манипулира во коресподенција со густината на флуидот во системот, односно фреонот во овој случај. Тоа им овозможува на овие клими да работат и напониски температури за разлика од обичните а и заштедата на енергија произлегува од овој принцип на работа.
Никој не рече дека овие ке греат повеќе од другите, или ладат повеќе од другите.
Греат, да повеќе од другите кога температурите на обичните им се пречка, односно кога не можат да ги задоволат критериумите за работа под декларирана минимална температура, обично -5 за обичните сплит системи.

@goran0505

За ова што ти смета дувањето во врат исто го разбирам, премал е дуќанот за да си доволно одалечен од дувањето...негде на запад ова го решиле како на сликава :)
mini_split_dog.png

Малку сум во заостатотк и со темата и со овој малку постар пост.... ама морав да го искоментирам. Внатрешното тело поставено не стандардно горе, туку ниско, ми изгледа како генијална идеја! Нема ‘‘дишење во врат‘‘ дување де директно во глава.... плус за загревање попрактично, бидејки нели знаеме од физика дека топлењето одоздола треба да доаѓа поради тоа што се шири нагоре (бидејки е полесен од ладниот воздух) барем јас така знам!? Ќе повторам ми изгледа генијално ова - греалка која дава топлотна енергија соодветна на тело кое грее 3-4Kw/h а троши 1.... перфектно! Интересно е да прочитаме мислења за ова.... Верувам не ‘‘трпи‘‘ уредот!?

Но сепак кога веќе сум тука дали има директна поврзаност на тоа што климата е инвертер со можноста да грее и на ниски температури. Колку што пробуричкав на нет и по други форуми јас таква врска не најдов. Разликата со обичната клима е во потрошувачката на електрична енергија поради можноста на компресорот да работи без да исклучи за разлика од оваа другата каде компресорот или работи или не. Заштедата наводно била и до 30% во потрошувачка на електрична енергија но исто така налетав и на податок дека ако климата се користи помалце од 3 сати непрекинато не се исплаќа да биди инвертер поради разликата во цена.
И јас немам најдено никаква поврзаност помеѓу принципот на работа и минималната работна температура. Единствено може да е причина различниот фреон, доколку навистина е различен.
А кога го споделив размислувањето дали воопшто се исплати толку голема разлика во цена од обична клима до инвертер, во однос на заштеда на струја, ме разапнаа на темава како богохулник, а никој освен сопствено мислење не понуди аргумент.
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 11:15 ---
Генералната разлика е тоа што кај "инвертер" климите има DC мотори на кои иаат PWM контрола а со тоа и можност за регулација на брзината, односно вртежите. Кај обичните клими моторите се АС и работат на фиксен напон. Тука нема можност за регулација на вртежите.
Значи сепак е можно името инвертери да го имаат поради уредот со исто име кој ја претвора наиз. струја во права (и обратно) а не поради тоа што прават размена на топлина ;)

Edna od pricinite zasto nekoi klimi rabotat do razlicni niski temperaturi e i fluidot koj go koristat (r22,r407c,r410a...).
Site ovie fluidi imaat razlicni parametri (boiling piont, cloud point, tocka na isparuvanje, kinematska viskoznost, ....) taka da razlicno se odnesuvaat na niski temperaturi (r22 preoga vo gas na odredena temperatura na zasituvanje pri odreden pritisok sto e razlicno kaj r410a) pa moze uslovno da dojde do pregrevanje na kompresorot na ekstremno niski temperaturi i so toa da go osteti samiot kompresor ili samata elektronika da ne dozvoli da raboti samiot klima ured na tie temperaturi koi se opasni po zdravjeto na samiot kompresor.

Inverterot e vo prednost vo odnos na fix klima uredite e toa sto rabotat na povisoka frekfencija, sto znaci deka dobivame pogolem masen protok na freonot, pogolem vrtezen moment itn

Toa vo kratki crti

Далеку од тоа дека Blue Jasmine беше лош, ама Вуди имал многу подобри.
Иако ми се свиѓаше хуморот, го правевме муабетот тогаш кога бевме на Синедејс.
7мица има од мене, а од тоа шо досега имам изгледано Кејт е во убедливо водство за главна женска.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom