Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
I jas bi gi spodelil smetkite za struja !!! Se nadevam deka ke bidat mnogu prifatlivi za dzeb :)
Inverterot go montirav na 27 Oktomvri, Gree Hansol 12000btu.
Bidejki sme vseleni vo stanot vo Septemvri, imam samo 2 celosni smetki do sega (krajna suma so vkluceno ulicno osvetluvanje)
Prvata od 14.09-14.10: 853 denari.
Vtorata 15.10-13.11: 1.300 denari.
Ziveeme samo jas i soprugata.
Standardna potrosuvacka e bojler sekoj den, masina za perenje 3-4 pati nedelno, susenje na alista 1-2 pati nedelno, masina za sadovi 2 pati nedelno. Se ova se uklucuva na eftina tarifa.
E sega, ne gotvime mnogu barem zasega, pa mozam da kazam rerna otprilika ednas nedelno, sporetot se uklucuva pretezno za kafinja-caevi, makaroni i ne mnogu cesti przenja. Ova e normalno na skapa tarifa.

Klimata otkako ja montiravme vo vtorata smetka vleguva so nekoi 16 dena. Poradi visokite temperaturi vo toj period ja uklucuvavme samo navecer od negde 18-19:00, pretezno ja ostavavme da raboti cela vecer i ja gasev sabajle koga ke stanam za na rabota okolu 6:45.

Ja pustiv non-stop da raboti na 22.11 i ottogas ja nemam iskuceno, namestena e na 21 stepen so iFEEL opcija da meri temperatura kaj daljinskoto, koe go cuvam na komodata za televisorot na 30-tina cm od zemja. Preku den sedam i na kratki rakavi, no zenami e pozimurliva i radi nea ja drzime taa temperatura. Navecer se pokrivam samo so edno kebe, zenami so kebe i frotirka-sinokja go primetiv ova, znam deka bese so dve kebinja od koi ednoto vo carsav no vika deka se potela taka :)
Poslednive 4-5 dena uklucuvam sleep funkcija preku den (sleep3 ili DIY za tie sto imaat vivax gexi-geyi ili hansol) namestena da ja namali temperaturata za 1 stepen (znaci 20) za 7 saati i potoa pak da vrati na 21. Ne ja uklucuvam navecer ovaa opcija zasto posle otprilika 2 saati pocnuva da duva epten mlak vozduh od sto e toplo doma i koga bese snegot proslata nedela posle defrost se isklucuvase, valjda bidejki nema potreba da raboti, no posle i treba vreme za da ukluci (stvarno da se izladi doma). Koga ne e na sleep, uklucuvam QUIET, odnosno najmala mozna bzina bidejki e dovolna za ovie temperaturi od okolu 3-5 stepeni.
Kako sto vika sass, duva skoro vruk vozduh kako od fen. Koga ke zastanes pod nea ne ti se trga.

Slednata smetka treba da stigne negde pred nova godina. Poveke informacii togas.

Zaboraviv da pisam deka greeme 42 kvadrati, 30 kvadrati e otvoren prostor dnevna kujna hodniche + 12 kvadrati spalna vo koja se vleguva direktno od dnevnata i vratata ja drzime non-stop otvorena.

Smetkata od 14.11-16.12 stigna pred nova godina
3.567 denari
Se nadevav na max 2.500-3.000 denari po site komentari za ekonomicnosta na inverterite, so ogled deka od 14-21.11 malku rabotese klimata. Ke vidime slednata smetka koga ke bidat vkluceni i najladnite denovi. So ogled na ovaa mozam da ocekuvam i do 4.500.
Osven ako nema nekoi poramnuvanja od EVN so citanje na saati. Prilicno sme taze vo stanot pa mozna e i taa varijanta. Se na se ova ni e treta celosna smetka otkako sme vseleni.

Sedi 1
Tolkavo znaenje a uspeale da te razubedat od suzumi za avant :)

Браво Горан, благодарам за единицата.
Јас нема да ти дадам 1 затоа што тоа е сепак оценка, успех...Значи си се потрудил. Во забавиште кога се учи основата ти даваат знакчиња, од типот звездички. животинчиња, разни фигури итн итн.
Јас едноставно нема да искоментирам ништо туку само ке останам :confused:. Ме чуди што има се на интернет со само еден клик и пребарување на гугл за да можеш да се се здобиеш со знаење. Еве јас сум заслужил за кец со моето, а ти со твоето незнаеш ни да се потрудиш да побараш, а камо ли да го прочиташ.
За што да ме разубедуваат кога момците од Енергија ми се добри другари? Да ми ги земат парите и да глумат дека сум купил клима која е да паднеш у несвес?

Повели: (обично ние единичарите покасно во живоот успеваме, за разлика од вас многу учените кои лекциите за 5-ка ги учевте на памет)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Toplinske_pumpe

@Sale77

Izvini druze ama tolku gluposti se iznatreska, da ne te razbiram dali sakas nesto da kazes ili da prasas

Jas pogore pisuvav na makedonski , ne pisuvav ni na germanski ni na francuski. I kako sto rekov toa e moe mislenje (a i secie koga bi gi imal) za sporedba na tie dve klimi koi gi imam doma, i nekoj ako saka na lice mesto da go vidi toa, neka poveli.

Не е проблем. Јас глупостите си ги разбирам, а ти немораш. Тебе сигурно нема да те прашам, него ке прашам некој кој има елоквентно мислење за одредена проблематика и тематика.
Ти како прво пишуваш на латиница што се коси со сите правила и прописи на македонскиот јазик, а повеќе е блиска со германското и француското писмо кое ги спомена.

Инаку како што реков, твоето мислење можеш да си го имаш за тебе и да го споделиш со останатите, а нивно е да проценат дали е тоа така или не.

A za razlikata pomegu avant i suzumi i daiseikai, neka gi simne od net data engeneering book za ovie klimi i neka gi sporedi kompletno, a ako ne mu e jasno i za podetalno vo Energiaja, kade e da ne kazam najstrucniot kadar za ovaa oblast kaj nas vo mk.

Кој нема попаметна работа нека ги симинја и нека ги чита. Момците од Енергија за некое големо чудо ми се многу добри другари и пријатели, па следствено на тоа ми ја препорачаа климата. Да не беше така сигурно ке ми ја убутаа Сузумито и ке ми препричаваа дека сум ја купил најдобрата во моментот. Благодарност и голем поздрав до Васил и Самоил, а секако и до останатиот тим од инженери кои работат во Енергија. Единствено се согласувам со тебе дека се најстручниот кадар во оваа област кај нас.

Kaj tebe so beko i filia normalno deka toshibata e najbolja u svet.

Точно. Но не кај мене, него секаде во светот. Општо познато е кој бренд е број 1 за климатизација.

A toa okolu invertori, frekfentni regulatori itn itn itn.... neznam sto si po struka ali ne si ja naucil lekcijata

Zatoa ke kazam deka forumov e da se nauci nesto poveke i da se iznesuvaat zakluci vrz osnova na fakti i argumenti i iskustva, a ne pod svoi licni percepcii i pretpostavki

По струка сум тоа што сум, а многу не се разбирам во инвертери и фреквентни регулатори, лекција не ми треба да учам, а и сигурно не сум ја научил пошто сум единичар, но затоа постои интернет. Нели. Ако нешто не знаеш а имаш барем желба да прочиташ и да го дознаеш принципот на работа или оние основни елементи, има гугл. Не треба да си многу интелегентен за да кортистиш пребарување.
И за тебе истиот линк како за Горан каде е во првиот пасус малку посложено објаснето од мојата реченица со три зборови. Се надевам ке ја разберете.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Toplinske_pumpe

Интересно е што истите прашања ги поставувате и на други форуми каде што со клими работат професионалци со години, а притоа сакате и нив да ги убедите во нешто во кое што само изгледа вие двајца сте убедени :)

Ви реков. Со здравје да си ги служите климите и да се греете на нив!

Форумот е место точно каде што треба да се научи нешто, но сум приметил не само тука него општо дека најчесто се учат погрешни работи.
Останете ми во добро здравје и расположение.
Поздрав,
Сале.

Nema potreba od komentiranje na tugi postovi koj i sto napisal.
Sekoj si dava svoe viduvanje, a koj saka neka go prifati ili ne, ili neka iskomentira vrz baza na fakti i argumenti.

Na linkot gore nigde ne procitav sto znaci INVERTOR kako sto ti gore go objasni.

Po se izgleda deka vremeto sto sme go pominale na studii bilo badaijala koga imame google, i bezpotrebni bile predavanjata i trudot na gospodinot od Energija da ne educira koga toa sme mozele da go apsolvirame so dva casa klikanje na google

Vo sekoj slucaj izvini ako sum te navredil so nesto, ama jas stojam na moite pozicii deka Vivax gexi podobro gree od Suzumi+ (sto ne znaci deka e pokvalitetna klima), i deka Suzumito e na povisoko nivo od Avantot. A ako sakas da debatirame zasto e toa taka poveli i iznesi gi faktite zasto ti ne mislis taka.

Pozdrav
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 10:20 ---
A izvini, koj e broj eden za klimatizacija vo svet?

Јас и не го разбирам текстот, ми личи на гермаско-француски текст и најверојатно пишува википедија.... шала мала :)
Јас и не видов до сега некој монтер кај нас да рече ДА овој поскап модел е подобар од овој поефтиниов, дури и Зорба когај им реков за кај мене во дуќан да ја сменимо за Hansol ми рекоја "Горан, чувај си ги парите". Предходно исто така ми рече локалниов дилер за Fuegoto "сите ти се исти, што сакаш натпис ќе ти залепам од напред"...

Точно, двајцата сте во право. Типичен балкански синдром, секоја чест за дипломите кои сте ги добиле при студирањето. Очигледно добро ве научиле :-)

Sent from my Grand X In using Tapatalk

Nemam di
Точно, двајцата сте во право. Типичен балкански синдром, секоја чест за дипломите кои сте ги добиле при студирањето. Очигледно добро ве научиле :)

Sent from my Grand X In using Tapatalk

nemam diploma jas

Sent from my WC using Tapatalk

Него друго проблем иам не знам дали е нормално или е проблем,
кога ја подесувам да грее на 21 степен, кога ќе надмине продолжува да грее до 23/4 ако не ја исклучам рачно продолжува и натака. Нормално е никогаш да не се исклучува ?
протокот на воздух никогаш не се исклучува, дали е проблем т.е. дали е исто и кај вас ?
--- надополнето: 7 јануари 2014 во 23:17 ---
Инвертерите никогаш не се исклучуваат, а обичните клими се исклучуваат
Дали твојата клима е инвертер?
Исклучуваат и инвертерите, кога и минималното дување е премногу за одржување на посакуваната топлина. На температурите деновиве од +10 преку ден, инверторот мој повеќе време дреме отколку што дува со минимална јачина.
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 14:09 ---
Еве ти слика од мојата Тошиба (AvAnt) од пред некој ден кога имаше магли и температурата беше околу -7, а од големата влажност и пајажините беа нафатени со иње. Климата не се гасне буквално и постојано е наместена на 22 степени, освен ноќе кога се намалува на 17. Со неа се греат околу 33 квадрати.
И немојте да споредувате Вивакс со Тошиба, зошто споредбата ви е како да споредувате Ролс со Дачиа.
Инаку под климава има лед со дебелина од неколку цм, околу 10-тина :) Сега е веќе стопен..топло е надвор...
Не разбирам што е поентата што има мраз на кровот и што тоа кажува за клима уредот??

Минималниот проток е и најтопол вероватно и тоа го примети :) и мислам затоа и ти прегрева и иде многу над 21 но не толку заради климата дека не работи добро колку заради просторот што го грееш (добро изолиран и не преголем за неа во м2).
Мануалното поставување на дувањето значи и викаш греј и не престанувај и затоа бега накај 24. Но ако ја намалиш зададената температура и пак ја оставиш на минимум тогаш ке дува поладен воздух и нема да бега толку изнад 21.
Значи со пробување и мерење ке си ја научиш колку ти бега од зададената температура, пример на подесено 19 а внатре станува 23 НО! и да не иде изнад 23 при споро дување, на автоматско дување ова истото нема да важи вероватно ке бара на 20 или 21 да е подесена. Но пак ке кажам различно подесување ке си бара во зависност дали е надвор +7 или -7 битно е да и го најдеш колку степени ти бега над зададената пошто тоа зависи од просторот што се загрева и изолацијата во истиот.

Чекор по чекор ќе ги пробувам сите комбинации зависно и од надворешни услови.
Мојата инвертер клима нема автоматско подесување на протокот на воздухот. Според она што досега го забележав има пропорционалност во протокот на воздухот и предадената енергија т.е. константен е соодност, на најнизок проток на воздух практично е невозможно да се затопли ни просторијата од 16 м2 до 21 степен (мерено со термометар). Интересно е кога ја променив на Artificial Intelligence MODE (сама да одлучи дали ќе грее или лади) на 21 степен, во услови на температура на просторијата од 23 степени (од далечинско) и претходен мод да грее до 21 се вклучи ладење, значи сепак некако знае дека температурата во просторијата е поголема од онаа што сум ја задал т.е. има повратна врска.
Изгледа ова се некои битни технички карактеристики на поефтините инвертор клима уреди, што не можат да одредат кога колку и што треба да прават.

Да не го цитирам цел пост,
...
р.ѕ. Кај нас голем дел од климите кои се продаваат како инвертор се без регулација на брзината на компресорот. Не, тоа не е превара, туку тоа е онаа информација за значењето на зборот инвертор.:)
Извини, ама малку си ги измешал работите. Инвертор е уред кој го трансформира наизменичниот напон во еднонасочен. И толку. Таков уред има во климите со исто име, во кои компресорот работи на права струја и со промена на напонот на струјата може се регулира број на вртежи.
Погрешно е претставено и во линкот што го постираше, барем крајот од последниот пасус, можеби поради тоа си во заблуда. Спореди го со истиот поим во англиската википедија, ќе видиш дека таму ништо такво не се спомнува.

Извини, ама малку си ги измешал работите. Инвертор е уред кој го трансформира наизменичниот напон во еднонасочен.

Дечко, поимот инвертер има широка примена. Не е ограничен.
Тука зборуваме за кој инвертер? Соларен инвертер? Напојувачки инвертер? Топлински инвертер? ИНВЕРТЕР КОЈ?

Извини, ама малку си ги измешал работите. Инвертор е уред кој го трансформира наизменичниот напон во еднонасочен. И толку.
Да во електротехниката.

Таков уред има во климите со исто име, во кои компресорот работи на права струја и со промена на напонот на струјата може се регулира број на вртежи.

После овој болдираниов текст немам што повеќе да коментирам.
Задржи си ги коментарите за себе, пошто претпоставувам дека форумов го читаат не само македонци...

Sekoj si dava svoe viduvanje, a koj saka neka go prifati ili ne, ili neka iskomentira vrz baza na fakti i argumenti.

Токму така. Се сложивме на крајот, барем за овој дел.

Na linkot gore nigde ne procitav sto znaci INVERTOR kako sto ti gore go objasni.

Се извинувам освен линкот на википедија, кој за вас е неверодостоен, сум заборавил да го постирам вториот линк, па за
тоа и не си го нашол одговорот.
Повели:
http://www.kreativna-energija.hr/default.aspx?tabid=3311

Toplinska pumpa akumuliranu sunčevu energiju u zemlji, vodi ili zraku uz pomoć električne energije pretvara u toplinsku energiju za sustav grijanja, hlađenja ili pripreme potrošne tople vode. To su sustavi obnovljivog, jeftinog i ekološki čistog načina grijanja, koji rade na principu sličnom kao i rashladni uređaji. Najjednostavniji oblici toplinskih pumpi su klima uređaji koji griju i hlade; tzv. inverteri. Oni crpe toplinu iz zraka, najlakši su za montažu i najjeftiniji. Složeniji oblici koji daju i više energije su sustavi koji se ukapaju pod zemlju gdje se koristi unutarnja toplina zemlje koja podiže temperaturu rashladnog medija (najčešće nekog od plinova freona).

Продолжението на текстот нема потреба да го цитирам, битни се само болдираните делови. Оние кај кој не се сложуваме. Односно не сакаш да се сложиш дека се тие што ги објаснив со најпрости зборови.

Po se izgleda deka vremeto sto sme go pominale na studii bilo badaijala koga imame google, i bezpotrebni bile predavanjata i trudot na gospodinot od Energija da ne educira koga toa sme mozele da go apsolvirame so dva casa klikanje na google

Веројатно си во право. Ти си знаеш како си го поминал времето студирајќи.
Незнам само зошто ги спомнуваш еднашка Енергија во позитивна, а сега во негативна аконотација? Јас не реков дека некој држел или не предавање, туку некој што има секојдневен опиплив контакт со живата материја, во случајов климите на Тошиба, само ми заштедил 17к денари, нормално истото и јас би го направил на некој мој познат доколку имам конкретни информации за некоја работа.

Vo sekoj slucaj izvini ako sum te navredil so nesto, ama jas stojam na moite pozicii deka Vivax gexi podobro gree od Suzumi+ (sto ne znaci deka e pokvalitetna klima), i deka Suzumito e na povisoko nivo od Avantot. A ako sakas da debatirame zasto e toa taka poveli i iznesi gi faktite zasto ti ne mislis taka.

Не, таман работа. Нема зошто да си ме навредил. Едноставно тука изнесуваме ставови, мислења и споделуваме искуство, баш како што кажа во претходните постови. Некој споделува и знаење, некој незнаење. И тоа е добро.
Ти слободно можеш да стоиш на твоите ставови дека Виваксот подобро ти грее, немам ништо против. И слободно биди со мнение дека Сузумито е на повисоко скалило, декларирано според производителот, а тоа е и така, реално, има една функција + за разлика од АвАнтот. Апсолутно си во право и за тоа, гледано на хартија.
Фактите ти ги кажав на кратко, односно принципот на работа на "инвертер" и на класичните клими. Но тоа само најпросто објаснето. За подетални информации можеш да прочиташ во литературата која ја имаш од факултет, и тоа од предметот термодинамика, претпоставувам си студирал некој технички факултет.

Не се разбирам толку многу, но Carrier не е тоа што беше, ако мислиш на него.
Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba, Daikin, итн...
--- надополнето: 8 јануари 2014 во 15:34 ---
Извини, ама малку си ги измешал работите. Инвертор е уред кој го трансформира наизменичниот напон во еднонасочен.

Дечко, поимот инвертер има широка примена. Не е ограничен.
Тука зборуваме за кој инвертер? Соларен инвертер? Напојувачки инвертер? Топлински инвертер? ИНВЕРТЕР КОЈ?

Извини, ама малку си ги измешал работите. Инвертор е уред кој го трансформира наизменичниот напон во еднонасочен. И толку.
Да во електротехниката.

Таков уред има во климите со исто име, во кои компресорот работи на права струја и со промена на напонот на струјата може се регулира број на вртежи.

После овој болдираниов текст немам што повеќе да коментирам.
Задржи си ги коментарите за себе, пошто претпоставувам дека форумов го читаат не само македонци...

Токму така. Се сложивме на крајот, барем за овој дел.

Najjednostavniji oblici toplinskih pumpi su klima uređaji koji griju i hlade, tzv. inverteri.

Се извинувам освен линкот на википедија, кој за вас е неверодостоен, сум заборавил да го постирам вториот линк, па за
тоа и не си го нашол одговорот.
Повели:
http://www.kreativna-energija.hr/default.aspx?tabid=3311

Toplinska pumpa akumuliranu sunčevu energiju u zemlji, vodi ili zraku uz pomoć električne energije pretvara u toplinsku energiju za sustav grijanja, hlađenja ili pripreme potrošne tople vode. To su sustavi obnovljivog, jeftinog i ekološki čistog načina grijanja, koji rade na principu sličnom kao i rashladni uređaji. Najjednostavniji oblici toplinskih pumpi su klima uređaji koji griju i hlade; tzv. inverteri. Oni crpe toplinu iz zraka, najlakši su za montažu i najjeftiniji. Složeniji oblici koji daju i više energije su sustavi koji se ukapaju pod zemlju gdje se koristi unutarnja toplina zemlje koja podiže temperaturu rashladnog medija (najčešće nekog od plinova freona).

Продолжението на текстот нема потреба да го цитирам, битни се само болдираните делови. Оние кај кој не се сложуваме. Односно не сакаш да се сложиш дека се тие што ги објаснив со најпрости зборови.

Веројатно си во право. Ти си знаеш како си го поминал времето студирајќи.
Незнам само зошто ги спомнуваш еднашка Енергија во позитивна, а сега во негативна аконотација? Јас не реков дека некој држел или не предавање, туку некој што има секојдневен опиплив контакт со живата материја, во случајов климите на Тошиба, само ми заштедил 17к денари, нормално истото и јас би го направил на некој мој познат доколку имам конкретни информации за некоја работа.

Не, таман работа. Нема зошто да си ме навредил. Едноставно тука изнесуваме ставови, мислења и споделуваме искуство, баш како што кажа во претходните постови. Некој споделува и знаење, некој незнаење. И тоа е добро.
Ти слободно можеш да стоиш на твоите ставови дека Виваксот подобро ти грее, немам ништо против. И слободно биди со мнение дека Сузумито е на повисоко скалило, декларирано според производителот, а тоа е и така, реално, има една функција + за разлика од АвАнтот. Апсолутно си во право и за тоа, гледано на хартија.
Фактите ти ги кажав на кратко, односно принципот на работа на "инвертер" и на класичните клими. Но тоа само најпросто објаснето. За подетални информации можеш да прочиташ во литературата која ја имаш од факултет, и тоа од предметот термодинамика, претпоставувам си студирал некој технички факултет.

Не се разбирам толку многу, но Carrier не е тоа што беше, ако мислиш на него.
Mitsubishi, Fujitsu, Toshiba, Daikin, итн...

Пријатен работен ден и убаво топло попладне :)

И шо сеа вечер Фајкла ќе гледаме сите?
Deal бре.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom