Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Strenght
  • Време на започнување Време на започнување
Македонскиот народ тоа што го издржа за 20 години со сиот товар од претходно. Да го сочува ова што го има. Другите не би го поднеле ни да е растеретено на 2000 години.
Но една птица која предолго е во кафез и да и се отвори вратата, нејзе и треба долго време да се ослободи. Некогаш минуваат месеци додека прв пат излезе и веднаш се враќа. Потоа се повеќе додека не се ослободи.

Ние допрва ги кинеме прангите.

Политичарите се и секогаш ќе бидат според притисокот од политичката и општата култура на народот. Штом толку луѓе се расипале од власта, тогаш веројатно и јас би се расипал. Како и ти. Затоа не се туркам таму, работам долу. Ако успееме ќе погледнам назад заедно со соборците и ќе се чувствувам како победник во животот за тоа што преживеавме и се издигнавме на повисоко од тоа што бевме.

Аха, ок. Сега имам претстава на што целиш во темава:)

Пред било што да ти одговорам, може ли да знам дали си во брак, имаш ли деца и која возраст си?
Може приватно пиши.

Само тоа знаеме, да издржуваме. Мене животот не ми е за фрлање, и за издржување. Ако тебе ти се издржува, слободно. Но тоа не ти дава право другите да ги навредуваш, ниту пак ти дава право да чувствуваш морална надмоќ.

Си ги оставил старите другари. Си ги оставил роднините, најверојатно и родителите, местата кои ти значеле. Се дружиш со получукнати странци. Да интересни се чукнатите. Може поединци и добри луѓе, ама колку често среќаваш луѓе со природна личност и карактер. Освен што подобра егзистенција немаш друга мотивација и смисла за работа. Егзистенцијата како мотив за денешните активности ја имаат и животните.

Ok moram da se simnam na tvoe nivo za da mozes da me razberes.

Da sum ostavil ,ti kazav nostaligjata e somene,boli i ja kompenziram so drugi raboti.Citajki gi takvite kako tebe i cuknatite stranci gi prifakam kako normalni i se poveke mi ukuazuva deka sum vo pravo sto zaminav.

Te molam objasni se kakvi luge se tie so prirodna licnost i karakter( ne se zemaj ti za primer posto ne si).

Toa za zivotnite e tocno. Te molam kategoriziraj se tuka .

Илјада годишното градење на твојата духовна сила полека ја бришат од тебе и твоите деца. Те сведуваат на хибридно суштество за потребите на нивното стопанство.
Како можеш ти да имаш поквалитетен живот од мене?

Of mori majko so koj toa si go gubam vremeto.
Ti si platen za ovoa propaganda (ti si toa hib sushstestvo) Pri nasi oci ne pravis slepi so sila. Citajki te veke me faka grev za tebe. Mesas duhovni sili,politiki,ljubov i patriotizam vo edno tendzere. Ti zivees vo kutija terajki si nekoja sekta. Nemozam da ti pomognam. Fala prijatno.

Tret den po premisluvanjeto za emigriranje i vrakanje nazad. Na MRTV SAT kanalot vidov reklama kade edno devojce vika strav i bilo da se mazi ama ovoj kleknal na koleno i ajt sozdravje pa im se rodilo dete i sea demek toj programer taa advokatka i detevo zabi mu iskacaat, odi vo dubak shto ti ja znam pa mislele za vtoro pa za treto i natalitetot taka rasnel.

E, kaj mozhe da najdam vakva kombinacija ko na MTV da mi kaze sandaukar, ima samo eden mal problem, jas ne sum advokat, apsolvent ke sum godinava na informatika pa moze tatkoto da e pravnik. Fala.

Македонскиот народ тоа што го издржа за 20 години со сиот товар од претходно. Да го сочува ова што го има. Другите не би го поднеле ни да е растеретено на 2000 години.
Но една птица која предолго е во кафез и да и се отвори вратата, нејзе и треба долго време да се ослободи. Некогаш минуваат месеци додека прв пат излезе и веднаш се враќа. Потоа се повеќе додека не се ослободи.
Ние допрва ги кинеме прангите.
Политичарите се и секогаш ќе бидат според притисокот од политичката и општата култура на народот. Штом толку луѓе се расипале од власта, тогаш веројатно и јас би се расипал. Како и ти. Затоа не се туркам таму, работам долу. Ако успееме ќе погледнам назад заедно со соборците и ќе се чувствувам како победник во животот за тоа што преживеавме и се издигнавме на повисоко од тоа што бевме.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 22:25 ---

Може приватно пиши.

Пак ќе те цитирам пошто сеуште немаш ништо искусено од оваа држава веројатно млад си. Пример ќе ги земам борците од 2001. Тоа што се направи се направи, беше војната се смири. ДЕНЕСКА во време на политичка моќ успеавме да го исереме тоа ! За што гинеа нашите? За оваа држава? За овие политичари?

Не дај боже да останеш без работа, да осетиш само колку е сурово овде да се пробиеш а да почнеш од 0. Значи да немаш ништо и од тоа да створиш имање.

Убава замисла имаш, ти реков дај боже како тебе да има некој таму горе. Ама за жал не одат така работите. Слушај ме дека државава ќе се подели уште малку, Ќе ни остане само источниот дел. Каузата на албанците си работи. Читни по страниве како си ставаат нови споменици нови споменици, менуваат имиња без одобрение на власта.

Јас незнам како ќе бидеш задоволен како борец во држава којашто албанец ќе ти кажува што да правиш? Борците се горе, тие што употребуваат зборови , тие што ја држат моќта. Таму е местото за борба, борба не е да бидеш сиромашен цел живот погрешно си ја сватил оваа особина.

Исто како да ми збориш во турско време, борба на македонскиот народ е да направи пари а не да се ослободи од душманот. Вреди да се гине за идеали, фамилија, народ, не вреди да се страда од економски аспект во држава која што не ветува подобро утре.
--- надополнето: 28 септември 2013 во 00:10 ---
Точно бараме чаре, ама дали е чаре вртењето на грб од битка? Зарем чарето ќе дојде само. А ако бегаш од главната битка, зошто мислиш дека некој ќе ти ја даде споредната.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:43 ---

Што е со модерацијата на оваа тема?
Замолив да ми биде дозволено да одговарам на личните прашања?
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:45 ---

Некој се бори, стекнува сила и прави моќни сојузници. А некој не се бори, се покорува и (о)станува слуга.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:50 ---

Секој има некоја филозфија. Некој бара одржлива и смислена, а некој се откажал од тоа и спаднал на улична и безсмислена.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:55 ---

Колку и да сакате да се сложам со западниот дебилитет и да влезам во руината од западна „модерна култура“ ќе останам по ум, карактер, срце и дух нормален Македонец.

Тргни од себе, биди борец, вмешај се во политика. Промени некои политики ќе ти се клањам. На тастатура сите се јаки, надвор обично како што беше на к15 доаѓа орелот и лавот кога му рече: мјаууууууууу...

И мене ми е лесно да му кажувам што да прави на некој друг. Смени го својот тек на живот па да видиш дека не е баш лесно. И не за џабе цел форум те цитира и иде контра тебе. Националисти има во секоја држава, во нашата ако галамиш многу ќе ти ги скратат нозете.

Прашање до модераторите: ќе ми дадете право слободно да одговарам на прашањава или ќе се држиме до темата?

Се изнатресе религиски приказни кои не се на темата, не гледам што се секираш сега дали идеш оф топик?

Полу подземно работење, за менување на размислувањата, бројките и статистиките во наша полза. Меѓусебно сплотување долу, реално. Долу невидливо каде ништо не ти можат. И најголемите сили ништо не превземаат се додека долу на теренот бројките не се во нивна полза. Јакнеење и чекање на моментот на испит кој секако циклусно се случува. А кога ќе се случи изборување на подобра позиција и повеќе права.

Мислам дека времето во кое се користеше дрвен говор, дека одамна помина.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wooden_language

Како можеш ти да имаш поквалитетен живот од мене?

Со тоа што не сите живееме забулени во манастири како тебе. И да, луѓето имаат поквалитетен живот од тебе, доста со ароганцијата.

Кхм кхм.. радо би се приклучил на дискусијава ама не сум сигурен која е уствари темата?

Ајде да не повторувам ко на мали деца, молба за форумска култура и примерно дискутирање. Пробајте барем, а ако и даље не ви иде јас ќе се погрижам.

Вчера пишував нашироко на поставените прашања и вреднував се она кое го разговаравме. Но сфатив дека ќе влезам во истата грешка како и многумина сонародници.
Па така!
Кој сака трајно да замине од Македонија слободно нека оди. Нека си ги собере парталите никому не му е потребен. Не само што тој не сакал овде да живее, туку него и Македонија го избркала. Што значи волјите на двете страни се поклопуваат. Кој заминал нема што да се занимава повеќе со Македонија. Но голем проблем е тие што заминале, што продолжуваат да се занимаваат со Македонија. Ете ви ги роднините, што вие имате да кажувате повеќе за македонските работи.
Вашето заминување и е потребно на Македонија за да се издигне. Македонија ќе почне да ги добива битките тогаш кога од нашите редови ќе си заминат и ќе ја остават оние заради кои не можеме да седнеме и да се договориме и тоа што сме се договориле да го остваруваме. Да си заминат оние кои сакаат „поубав“ живот, оние кои го сметаат овој народ за прост, неспособен, оние кои земаат бугарски пасоши, оние кои се мажат за други вери, оние кои не можат да ја видат сопствената сила и вредност.
Сето тоа што трајно си оди е само шкартот. Откако ќе се исчисти шкартот ќе бидеме силни и единствени.
И сега сме силни, ама маловерниот дезертерски шкарт внесува забуни кај луѓето и им ја руши сигурноста во нив, во себе. Кога ќе се убедат и другите Македонци да го постават овој однос, да не бидат фаќани на сентименталност, иако помалобројни отколку што сега лажно се броиме, тогаш ќе постигнеме единство и сила и едни со други ќе се цениме и почитуваме.

Tret den po premisluvanjeto za emigriranje i vrakanje nazad. Na MRTV SAT kanalot vidov reklama kade edno devojce vika strav i bilo da se mazi ama ovoj kleknal na koleno i ajt sozdravje pa im se rodilo dete i sea demek toj programer taa advokatka i detevo zabi mu iskacaat, odi vo dubak shto ti ja znam pa mislele za vtoro pa za treto i natalitetot taka rasnel.

E, kaj mozhe da najdam vakva kombinacija ko na MTV da mi kaze sandaukar, ima samo eden mal problem, jas ne sum advokat, apsolvent ke sum godinava na informatika pa moze tatkoto da e pravnik. Fala.

Ja sum pravnik.:)
--- надополнето: 1 октомври 2013 во 22:59 ---
Вчера пишував нашироко на поставените прашања и вреднував се она кое го разговаравме. Но сфатив дека ќе влезам во истата грешка како и многумина сонародници.
Па така!
Кој сака трајно да замине од Македонија слободно нека оди. Нека си ги собере парталите никому не му е потребен. Не само што тој не сакал овде да живее, туку него и Македонија го избркала. Што значи волјите на двете страни се поклопуваат. Кој заминал нема што да се занимава повеќе со Македонија. Но голем проблем е тие што заминале, што продолжуваат да се занимаваат со Македонија. Ете ви ги роднините, што вие имате да кажувате повеќе за македонските работи.
Вашето заминување и е потребно на Македонија за да се издигне. Македонија ќе почне да ги добива битките тогаш кога од нашите редови ќе си заминат и ќе ја остават оние заради кои не можеме да седнеме и да се договориме и тоа што сме се договориле да го остваруваме. Да си заминат оние кои сакаат „поубав“ живот, оние кои го сметаат овој народ за прост, неспособен, оние кои земаат бугарски пасоши, оние кои се мажат за други вери, оние кои не можат да ја видат сопствената сила и вредност.
Сето тоа што трајно си оди е само шкартот. Откако ќе се исчисти шкартот ќе бидеме силни и единствени.
И сега сме силни, ама маловерниот дезертерски шкарт внесува забуни кај луѓето и им ја руши сигурноста во нив, во себе. Кога ќе се убедат и другите Македонци да го постават овој однос, да не бидат фаќани на сентименталност, иако помалобројни отколку што сега лажно се броиме, тогаш ќе постигнеме единство и сила и едни со други ќе се цениме и почитуваме.

Problemot e sto skartot koj go navede e onoj so poveke mozok od site partiski poltroni zaedno. Tesko vas, ke ve lecat doktori kako onie koi mu ja skroija sudbinata na nesreknikot so sredstvo za cistenje.

Море сета интелектуала од ко ќе се исчистиме од Македонија, ни госпо на помош нема да ви биди после. Ќе се удавите во сопствената мизерија и простотилук. Од завист има меѓу себе да се искасате.
Ok pozz kiss4e

Тие кои можат да го издигнат духот, заедно сложно да се бориме со сите демони. Па што сака нека биде.
Тие кои не можат, молчешкум нека си заминат и повеќе да не зборуваат за земјата и народот кои ги оставиле.

sardaukar, уште те држи, а... :icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom