Vidi prijatele tuka kade sto sum za takvi raboti postoi zakon (istio i kaj nas go ima) koj se pocituva slepo. Se stavaat kazni i po 30 godini za gluposti so cel nekoj da ne pomisli takvo nesto. Tuka narodot ima sila, i ako si politicar ili javna lincnost narodot e toj koj ke te simne i nema da dozvoli da bides nikogas na javna funcija i da davas losh primer. I jas bev kako tebe so mislenjata se dodeka ne ispadnav od tamu.
А ако сториш глупост и за глупост те стават 30 години?
Малку да погледнеме под површина.
Кога се отвори должничката криза. Должи Грција 20 милијарди, не не, 50, не 70 милијарди. 120 пак после не само 50. После излезе 200 па над 400 милијарди надворешен долг. А има и внатрешен. По некој месец, ами и Италија должи, ама ако таа е посилна. И Шпанија и Португалија и Ирска и Кипар и Исланд. Америка, Франција. И скоро сите. Ај објасни како преку ноќ одеднаш се створија незамисливи долгови. Економскиот систем лажел најмалку 10 години и само се обидувал да врши прелевања од другите надвор од него. Барем една третина од бројките биле пумпани.
Даваш претстава сите се ситуирани. Зошто тогаш просечниот фамилијарен долг е 20 000 евра, да не зборуваме за личносни пропалици од секаков вид.
Пријателе живееш во свет на огромна лага и обмана. Живееш во свет кој скрена кон лудило, а ти си отишол да го тераш својот живот кај главните извозници на лудилото. И да е економски подобра земјата во која живееш, лудилото е присутно. А штом си таму, и сите што сте таму, колку ќе успеете да се одбраните од тоа лудило, кое и овде на разни начини ни се пренесува. Мислиш ли на фамилијата како ќе ја зачуваш здрава од тоа лудило. Види овде на темава каква застрашувачка злоба се собрала од пренесениот модерен нихилизам. Прва можност собирај си ги парталите и земи си имот дома. Можеби ќе живееш со неприлики, ама како нормален човек со нормално семејство.
Toa sto go steknav e moe. i nikoj nemoze da mi go zeme (necesni igri nema tuka). Decata dali ke te sakaat ili ne zavisi od tebe i preneseneto vospituvanje. Tuka se druzam so nasi duri i od mojot grad. Tuzinec nemozes da bides vo drzava kade sto site se dojdeni od nekade.
И покрај се сите таму се она што биле. Италијанците, италијанци, грците грци, хрватите, хрвати... И кои се најсилни!? Оние кои држат ДО СЕБЕ, меѓу себе, што значи и за националното. А ние Македонците каде сме!? Меѓу најдолните! Зошто!? Затоа што не се држиме заради вашава психологија.
Da ne go svatam ovoa kako navreda glasno ke razmislam deka sogovornikot e na podolno nivo i ke prodolzam so diskusijata.
Тоа си се некои закони на љубовта, затоа што и во целата тема тоа е прашањето. Дали вреди да се има љубов или да се бара живот надвор. Ти можеш недостокот да го надополниш со нешто друго, но ќе треба да го надополнуваш, што ќе биде оптеретување и колку ќе успееш.
Na kogo toa ne sum pokazal vernost , dostoinstvo , sposobnost i karakter za bidam sakan? Na grujo ,branko na kogo . Koj toa treba da me saka?
Не си покажал верност кон себе. А ако си достоен за љубов тоа си е вредност која исполнува сама за себе.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:41 ---
Не е наша таа филозофија секој за себе таа е наметната од политичарите последните 20 години, не може да очекуваш од луѓето што и немаат некаква моќ во однос на донесување на одлуки битни за битисувањето, да ја сменат својата филозофија, бидејќи нема да сменат ништо. Луѓето што се избрани и платени за тоа треба да ја сменат својата филозофија и да престанат да продаваат демагогии
Во изминатиот период од 20 години народот бираше со хируршка прецизност само што цело време моравме да избираме меѓу две зла. Сепак дојде до какво такво подобрување. Груевски и Заев сепак се напредок во однос на Љубчо и Бранко. Подобрувањето е соодветно на нашиот притисок. Колку народниот притисок ќе биде поголем толку власта ќе мора да напредне. А ако ни треба нагло подобрување, тогаш и нашиот притисок треба да биде соодветен на потребите на времето.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:43 ---
sardaukar едно прашање до тебе. Мислиш дека ќе се смени нешто доколку печалбарите се вратат да живеат во Македонија?
Ќе има големо морално национално значење. Ќе се стекне чувство на обнова, нов залет, нов мотив, наместо сегашното на тивко национално македонско умирање.