Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Strenght
  • Време на започнување Време на започнување
Бидејќи секој е испитуван и со победи и со порази, што ќе биде кога ќе почнеш таму да нижеш порази, а веќе си доживел главен пораз со заминувањето.
Uporonsta se isplaka tamu kade sto imas vtora sansa....Vo MK sekoj pat ima grablivci koi preku bilo kakva necesna igra ke bidat pred tebe. Zakonite ne vazat za niv zatoa teoretski i nema vtora sansa. Koga ke go dozivees toa ke go smenis patriotskoto mislenje i ke si pobaras sansa nadvor .Eden zivot imam i vo nego nemam kontrola koga i kako ke umram ama imam izbor kako da go ziveam. Zatoa prijatele zaminuvanjeto za mene ne e poraz.

Uporonsta se isplaka tamu kade sto imas vtora sansa....Vo MK sekoj pat ima grablivci koi preku bilo kakva necesna igra ke bidat pred tebe. Zakonite ne vazat za niv zatoa teoretski i nema vtora sansa. Koga ke go dozivees toa ke go smenis patriotskoto mislenje i ke si pobaras sansa nadvor .Eden zivot imam i vo nego nemam kontrola koga i kako ke umram ama imam izbor kako da go ziveam. Zatoa prijatele zaminuvanjeto za mene ne e poraz.
Зарем таму каде што си немаш соперници. Зарем таму не ти подметнуваат. Зарем таму не се краде ко подмачкано. И ти и на тоа не само што ќе молчиш туку немаш право ни да се побуниш. Затоа што ќе ти речат за што ти се буниш кога си се откажал од својот народ, зарем овде ќе не оправаш.
Што со сето тоа што си го стекнал кога го немаш. Ниту децата ќе те сакаат, ниту жената, ниту тамошните „пријатели“. Сите
ќе ти бидат туѓи дури и твоите деца и за сите ќе бидеш туѓинец. Зошто би те сакале!? Ти не си покажал верност, достоинство, способност и карактер за да бидеш сакан.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 16:32 ---
А за материјално во себе ќе стрепиш секој ден да не станеш скитник во туѓа земја како милионите пропаднати кои ги гледаш таму.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 16:38 ---
Не можам да ти помогнам...
Зарем си помогал некому или некој ти помогнал тебе? Дезертерите бегаат, не помагаат.

Другар не знам што се објаснуваш толку, тој што не го сменил фронтот нема никогаш да те разбере и ќе продолжи да живее во илузијата дека е граѓанин од "прв ред" во држава каде закони не се почитуваат. Во таква држава во која првиот ред го сочинуваат транзициски мафијаши и се 1% од популацијата да тврдиш дека си граѓанин од прв ред е во најмала рака смешно!

Зарем таму каде што си немаш соперници. Зарем таму не ти подметнуваат. Зарем таму не се краде ко подмачкано. И ти и на тоа не само што ќе молчиш туку немаш право ни да се побуниш. Затоа што ќе ти речат за што ти се буниш кога си се откажал од својот народ, зарем овде ќе не оправаш.
Vidi prijatele tuka kade sto sum za takvi raboti postoi zakon (istio i kaj nas go ima) koj se pocituva slepo. Se stavaat kazni i po 30 godini za gluposti so cel nekoj da ne pomisli takvo nesto. Tuka narodot ima sila, i ako si politicar ili javna lincnost narodot e toj koj ke te simne i nema da dozvoli da bides nikogas na javna funcija i da davas losh primer. I jas bev kako tebe so mislenjata se dodeka ne ispadnav od tamu.

Што со сето тоа што си го стекнал кога го немаш. Ниту децата ќе те сакаат, ниту жената, ниту тамошните „пријатели“. Сите ќе ти бидат туѓи дури и твоите деца и за сите ќе бидеш туѓинец. Зошто би те сакале!?

Toa sto go steknav e moe. i nikoj nemoze da mi go zeme (necesni igri nema tuka). Decata dali ke te sakaat ili ne zavisi od tebe i preneseneto vospituvanje. Tuka se druzam so nasi duri i od mojot grad. Tuzinec nemozes da bides vo drzava kade sto site se dojdeni od nekade.

Ти не си покажал верност, достоинство, способност и карактер за да бидеш сакан.

Da ne go svatam ovoa kako navreda glasno ke razmislam deka sogovornikot e na podolno nivo i ke prodolzam so diskusijata.

Na kogo toa ne sum pokazal vernost , dostoinstvo , sposobnost i karakter za bidam sakan? Na grujo ,branko na kogo . Koj toa treba da me saka?

Пак плукање по иселениците а реално иселениците ја држат оваа земја колку толку над водата да не се удави.
Со децении а посебно последните пет- шест години се подвлекува вистината дека домашната економија се спасува од негативните состојби преку големите дознаки кои пристигнуваат од нашите привремени или трајни иселеници.

Реално за државата придонесуваат само оние кои го ствараат доходот, приватен сектор и земјоделци, другиот дел административците партиски не само што не придонесуваат туку и паразитираат.
30% невработени, од нив државата нема ни зијан ни корист па подобро е да си ја побараат среќата надвор кога државата од нив веќе се откажала.
Пензионерите се 30%,

Зарем си помогал некому или некој ти помогнал тебе? Дезертерите бегаат, не помагаат.
Види, нема да се навредам, оти целава дискусија е жална. Греота е да ти замери човек. Ме фаќа жал кога ти ги читам постовите и се надевав дека некако ќе ти се помогне но не гледам надеж дека ќе излезеш од кутијата. Што да дискутираш со возрасен човек кој ставил цела дијаспора на купче, ја дијагностицирал и ја третира како индивидуалец. Со човек што страда од стереотипи и предрасуди не постои друг начин на дискусија освен сарказам и иронија. Има еден како тебе на подфорум религија, таму ти е местото и тебе. Муда за бубрези колку сакаш.

Но еве, еден мој последен обид да ти помогнам да го фатиш гушецот што го бркаш во главата:

- Луѓето од целиот свет мигрираат. Нема држава која нема иселеништво. Луѓето се селат за да најдат подобар живот. Така било отсекогаш. И нашите претци се доселиле од некоја вукојебина, зошто овде им било подобро. Сега овде е вукојебина, па луѓе си бараат чаре на друго место.

- Не постои „борба“. Фабриките се затворени. Нови не се отвораат. 200 000 народ е на улица. Не постои влада што може да ги вработи, зошто нема каде. Приватниот сектор е очај. Правната држава не функционира. Не можеш да водиш бизнис зошто не можеш да си ги наплатиш барањата. Не можеш да се вработиш зошто работа има само за партиски кадри или по национална основа. Најсреќните кои „фатиле врски“ за приватен сектор работат за 200 евра плата, со кои преживуваат затоа што се стискаат во куќите на родителите и дедовците додека овие им ги плаќаат сметките.

Значи, ти и јас и сите ние заедно можеме да се бориме со:
- Калашников
- Добри мисли (ганди стајл)
- Молитви
- Вуду магии...

И пак ама ич ништо нема да се промени, зошто реалноста е таа што е.

Останува да се фатиме за работа, онаму каде што ја има. Да си помогнеме на себе си, да живееме како луѓе. Па да можеме и да им помогнеме на роднини и пријатели, луѓе кои нам ни помагале.

Во таа смисла иселениците прават многу повеќе отколку ти со твоево бладање на форумов. Твоите делузии дека правиш нешто корисно само затоа што си тука не се за коментар.

За доброто на темава мислам дека треба да ја напуштиш или да те банираат. Ова чисто од причина што во секој пост дофрлаш навреди и ги провоцираш останатите да навредуваат. Има други теми во кои можеш да се искажеш, и кротко само.

Што со сето тоа што си го стекнал кога го немаш. Ниту децата ќе те сакаат, ниту жената, ниту тамошните „пријатели“. Сите
ќе ти бидат туѓи дури и твоите деца и за сите ќе бидеш туѓинец. Зошто би те сакале!? Ти не си покажал верност, достоинство, способност и карактер за да бидеш сакан.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 16:32 ---
А за материјално во себе ќе стрепиш секој ден да не станеш скитник во туѓа земја како милионите пропаднати кои ги гледаш таму.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 16:38 ---

И таму се краде на велико точно е тоа. Ама прво државата ти дава, имаш за нормален живот да платиш на раат сметки, да возиш кола до работа, да напуниш 2 пати месечно количка у маркет и ред други работи, додека пак тука........................... се знае каква е, треба да си луд стварно или па да те переле со гонк за да не знаеш и да не согледаш.

Па и тука молчиш и немаш право да се побуниш, во спротива или јадеш ќорка или ќе бидеш зацрнет за цел живот, да не можеш да се вработис асално и ред други работи. Плус таму ако ќутиш и не се буниш не значи дека си глуп или дека си без став.
Кај нас е контра, ако ќутиш си најмутавиот.

Зашто да не го сакаат? таму се цени реалноста, не гледаат кој си од кај си, и дали татко ти има џип. Како ќе се поставиш така ќе те третираат, а тука постави се како сакаш пак они ќе те третираат како сакаат. Е тоа е таа разлика што нејќат многу од тука да ја согледаат. Сите имаме вродено надеж, ама до кога таа надеж ќе те одржува во живот? Не може цел живот. Пука мочна жила и тоа е тоа.

На крај краева што ти пружила државата освен да се родиш овде па за да покажеш верност или нешто друго, прво они треба да те поттикнат да ти дадат мотив за да останеш и да покажеш нешто.

Некој се бори, стекнува сила и прави моќни сојузници. А некој не се бори, се покорува и (о)станува слуга.

Така е брате. Сите овде едвај чекаме да застанеме во иста колона со таков човек. Покажи прво со пример, еве не мора да живееш во Чаир, доволно е да ги победиш тие што ти го зеле пасошот (кој и така не ти треба, само се заебале), ти поднеле кривични и направиле останати неправди, па сите ќе почнеме да те следиме.

Секој има некоја филозфија. Некој бара одржлива и смислена, а некој се откажал од тоа и спаднал на улична и безсмислена.
И тоа што викаш, секој има некоја филозофија, проблемот е што таквите како тебе ја наметнуваат нивната безсмислената филозофија, демек ете ние како народ треба да се жртвуваме за некои повисоки идеали или во кратко преведено јас ќе си крадам и за моите ќе има и ќе си живеат убаво, а другите кој ви еби матер.
Оние што заминале ја разбираат убаво оваа филозофија и за тоа се надвор од Македонија

Другар не знам што се објаснуваш толку, тој што не го сменил фронтот нема никогаш да те разбере и ќе продолжи да живее во илузијата дека е граѓанин од "прв ред" во држава каде закони не се почитуваат. Во таква држава во која првиот ред го сочинуваат транзициски мафијаши и се 1% од популацијата да тврдиш дека си граѓанин од прв ред е во најмала рака смешно!
Никаде не оспорив дека овде е лошо, спориме дали трајното заминување е оправдано или е изневерување на личноста.

Никаде не оспорив дека овде е лошо, спориме дали трајното заминување е оправдано или е изневерување на личноста.

Поголемо изневерување на личноста од тоа да прават мајмун од тебе нема.
Така да си знаеш другар ;)

И тоа што викаш, секој има некоја филозофија, проблемот е што таквите како тебе ја наметнуваат нивната безсмислената филозофија, демек ете ние како народ треба да се жртвуваме за некои повисоки идеали или во кратко преведено јас ќе си крадам и за моите ќе има и ќе си живеат убаво, а другите кој ви еби матер.
Оние што заминале ја разбираат убаво оваа филозофија и за тоа се надвор од Македонија
Зошто да не смениме кога и онака пропаѓаме. Еве вашава филозофија „секој за себе“ не води кон пропаст. Кога пропаѓа цел народ, тогаш, значи мнозинството пропаѓа и само мал дел по некоја случајност нема да биде погоден.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 19:47 ---
Поголемо изневерување на личноста од тоа да прават мајмун од тебе нема.
Така да си знаеш другар ;)
Штом не се браниш ќе те прават мајмун.

Зошто да не смениме кога и онака пропаѓаме. Еве вашава филозофија „секој за себе“ не води кон пропаст. Кога пропаѓа цел народ, тогаш, значи мнозинството пропаѓа и само мал дел по некоја случајност нема да биде погоден.
Не е наша таа филозофија секој за себе таа е наметната од политичарите последните 20 години, не може да очекуваш од луѓето што и немаат некаква моќ во однос на донесување на одлуки битни за битисувањето, да ја сменат својата филозофија, бидејќи нема да сменат ништо. Луѓето што се избрани и платени за тоа треба да ја сменат својата филозофија и да престанат да продаваат демагогии

sardaukar едно прашање до тебе. Мислиш дека ќе се смени нешто доколку печалбарите се вратат да живеат во Македонија?

Vidi prijatele tuka kade sto sum za takvi raboti postoi zakon (istio i kaj nas go ima) koj se pocituva slepo. Se stavaat kazni i po 30 godini za gluposti so cel nekoj da ne pomisli takvo nesto. Tuka narodot ima sila, i ako si politicar ili javna lincnost narodot e toj koj ke te simne i nema da dozvoli da bides nikogas na javna funcija i da davas losh primer. I jas bev kako tebe so mislenjata se dodeka ne ispadnav od tamu.
А ако сториш глупост и за глупост те стават 30 години?
Малку да погледнеме под површина.
Кога се отвори должничката криза. Должи Грција 20 милијарди, не не, 50, не 70 милијарди. 120 пак после не само 50. После излезе 200 па над 400 милијарди надворешен долг. А има и внатрешен. По некој месец, ами и Италија должи, ама ако таа е посилна. И Шпанија и Португалија и Ирска и Кипар и Исланд. Америка, Франција. И скоро сите. Ај објасни како преку ноќ одеднаш се створија незамисливи долгови. Економскиот систем лажел најмалку 10 години и само се обидувал да врши прелевања од другите надвор од него. Барем една третина од бројките биле пумпани.
Даваш претстава сите се ситуирани. Зошто тогаш просечниот фамилијарен долг е 20 000 евра, да не зборуваме за личносни пропалици од секаков вид.
Пријателе живееш во свет на огромна лага и обмана. Живееш во свет кој скрена кон лудило, а ти си отишол да го тераш својот живот кај главните извозници на лудилото. И да е економски подобра земјата во која живееш, лудилото е присутно. А штом си таму, и сите што сте таму, колку ќе успеете да се одбраните од тоа лудило, кое и овде на разни начини ни се пренесува. Мислиш ли на фамилијата како ќе ја зачуваш здрава од тоа лудило. Види овде на темава каква застрашувачка злоба се собрала од пренесениот модерен нихилизам. Прва можност собирај си ги парталите и земи си имот дома. Можеби ќе живееш со неприлики, ама како нормален човек со нормално семејство.

Toa sto go steknav e moe. i nikoj nemoze da mi go zeme (necesni igri nema tuka). Decata dali ke te sakaat ili ne zavisi od tebe i preneseneto vospituvanje. Tuka se druzam so nasi duri i od mojot grad. Tuzinec nemozes da bides vo drzava kade sto site se dojdeni od nekade.
И покрај се сите таму се она што биле. Италијанците, италијанци, грците грци, хрватите, хрвати... И кои се најсилни!? Оние кои држат ДО СЕБЕ, меѓу себе, што значи и за националното. А ние Македонците каде сме!? Меѓу најдолните! Зошто!? Затоа што не се држиме заради вашава психологија.

Da ne go svatam ovoa kako navreda glasno ke razmislam deka sogovornikot e na podolno nivo i ke prodolzam so diskusijata.
Тоа си се некои закони на љубовта, затоа што и во целата тема тоа е прашањето. Дали вреди да се има љубов или да се бара живот надвор. Ти можеш недостокот да го надополниш со нешто друго, но ќе треба да го надополнуваш, што ќе биде оптеретување и колку ќе успееш.

Na kogo toa ne sum pokazal vernost , dostoinstvo , sposobnost i karakter za bidam sakan? Na grujo ,branko na kogo . Koj toa treba da me saka?
Не си покажал верност кон себе. А ако си достоен за љубов тоа си е вредност која исполнува сама за себе.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:41 ---
Не е наша таа филозофија секој за себе таа е наметната од политичарите последните 20 години, не може да очекуваш од луѓето што и немаат некаква моќ во однос на донесување на одлуки битни за битисувањето, да ја сменат својата филозофија, бидејќи нема да сменат ништо. Луѓето што се избрани и платени за тоа треба да ја сменат својата филозофија и да престанат да продаваат демагогии
Во изминатиот период од 20 години народот бираше со хируршка прецизност само што цело време моравме да избираме меѓу две зла. Сепак дојде до какво такво подобрување. Груевски и Заев сепак се напредок во однос на Љубчо и Бранко. Подобрувањето е соодветно на нашиот притисок. Колку народниот притисок ќе биде поголем толку власта ќе мора да напредне. А ако ни треба нагло подобрување, тогаш и нашиот притисок треба да биде соодветен на потребите на времето.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 20:43 ---
sardaukar едно прашање до тебе. Мислиш дека ќе се смени нешто доколку печалбарите се вратат да живеат во Македонија?
Ќе има големо морално национално значење. Ќе се стекне чувство на обнова, нов залет, нов мотив, наместо сегашното на тивко национално македонско умирање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom