Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Strenght
  • Време на започнување Време на започнување
Не бе каков ејпл, он духовно е исполнет. Макар гладен и жеден, важно е духовно да биде таман. Тоа е тој спој.
Негово е царството небеско! (ова во нивниот стил, болдирано, дречливо... да иди до израз силата на дедобоже)
--- надополнето: 27 септември 2013 во 00:56 ---
Не ми се верува дека религија затепавме на темава за иселување. Тоа укажува само на една работа: Уште Господ ни остана да ни помогне :)
Штом религијата се замеша, било каде... тоа значи дека работата навистина смрди.

Немој да се оплакуваш себе си, тоа не е машка карактеристика.

Никој овде лошо не ти мисли, ниту ти рекол. Само или го згреши времето(годината) за проповеди или форумот. Иди на религија подфорум, таму сигурно ќе се пронајдеш. Плус има многу фрик муслимани, ќе држиш баланс. Најдобронамерен совет.
Мислам дека сум баш за овде. Кога веќе ги собрав најфриковите од цел форум на едно место и сега зошто веднаш да си одам кога може да ве мачам и лекувам.
Јас секако сум во добивка.

Јас сум ти од нечиј агол не мој, тврдокорен македонски ултранационалист како таков ниедна власт не би ме ни допрела, а не пак за министерство. Ете и Македонци има такви.
Верувам дека Православна Македонија ме створила доволно силен за се во ова време како што македонскиот (твојот) народ бил силен за се низ минатото.
Ти одговорив, а ти одговори ми. А зошто вие сета смисла ви е во омраза и плукање и газење по соговорниците. Тоа не го разбирам.
Темава сум јас или... за исселувањето од Македонија ќе зборуваме.
Многу го тупиш, премногу филозофираш на економска тема, филозофирањето не решава проблеми, математиката да

Се сложувам секаде е Божја убавина. Ама овде. Ене ја карпата од Вета Македонката. Се фрлила од таа карпа, не можела да издржи поради болката за силувањето од Турчинот. Ене го долот со врбите меѓу планини. Тука Бугарите ги начекале двајца тие ни две ни три бомбата и се разнесле. Онде во манастирот Кузман Јосифовски со другарите се дружеле, организирале средби. Абе јас нема да го изневерам Кузман. На врвот на ридон. Селаните му рекле, абе не сте вие комити, вие сте кокошкари. И тие сега ќе видите дали сме комити или кокошкари. Се качиле и чекале да дојдат турците. Му викаат бегајте, бегајте ќе испогините. Не бегаме, ние не сме кокошкари. Онде има еден цвет, обичен како и сите. Ама толку е убав. Изгледа паднала некоја молитва. Може и од баба ми затоа ми е толку убав баш тој цвет. Или можеби мојата молитва пред 10 години на истото место.

OK, it is official now. You are insane.

Види,за да ме разбереш ќе бидам објактивен.Од аспект на иднината на Македонија,треба да седиме,зошто? па затоа што западниот дел од државата може да ни се отсече ...

ние самите сме криви за тоа зошто сме сиромашни,па ти и јас ја бираме власта,ако не осиромашува зошто не се бунтуваме а знаеме по форуми овде да кукаме дека е катастрофа во Македонија а во реалност пиеме бензин,да живее ДПМНЕ,СДСМ,овој оној без разлика која партија.. значи од тие причини мислам дека не треба тоа се демографски-политичко историски причини ако можам така да ги наречам.Со тоа некако би бил и одговорот на твоето прашање да ти кажам 3 добри причини за да останеш.Јас од сите овде можеби највише ја разбирам потребата за живеење во друга земја со подобар стандард,разбирам што е егизтенција и знам што е кога има денови кога нема ни леб да се јаде... се тоа ми е јасно мене,но прочитај што пишав сеа во овој текст од средината па надоле.Значи И СУМ И НЕ СУМ за иселување,повеќе сум за НЕ ама сега па од љубов спрема паријата и ПРЕМИЕРОТ не се живее..

останав во родното место ... дури и не појдов во Скопје за подобра плата ... ама се што гледам околу мене ме тера да мислам за странство, а многу сакам да останам ... како да се бунтуваме (како што велиш) кога најголем работодавец е државата и на тие вработени им е убаво, земај плата нишај врата, не се бунтуваат ... последен случај кој лично го видов, се бркаат од работа наставници за да се примат други блиски на владеачката партија ... кажи ШТО ДА СЕ ПРАВИ?

останав во родното место ... дури и не појдов во Скопје за подобра плата ... ама се што гледам околу мене ме тера да мислам за странство, а многу сакам да останам ... како да се бунтуваме (како што велиш) кога најголем работодавец е државата и на тие вработени им е убаво, земај плата нишај врата, не се бунтуваат ... последен случај кој лично го видов, се бркаат од работа наставници за да се примат други блиски на владеачката партија ... кажи ШТО ДА СЕ ПРАВИ?

Оваа генерација на Македонци е срам за целата Македонска нација и историја од создавањето на првиот Македонец пред милениуми и милениуми па до Александар,Самуил,Гоце и наваму,СРАМ ЧИСТ.. и тоа јас ти го кажувам ова лично и персонално,правнук на Никола Карев и човек чии прадедовци и дедовци биле од прв до последен случајно или намерно Партизани или Комити,јас се срамам како моите и нашите предци го давале животот за ние денеска да живееме слободно,а ние толку сме неспособни неможеме за по пристоен живот да се избориме,НЕ ЗБОРАМ ЗА РОПСТВО,што ако Македонија беше сега окупирана од некого ? па ние додека постои планетава нема да се ослободиме затоа што оваа генерација Македонци не е воопшто борбена,ратоборна што викаат Србите СО ИСКЛУЧОК НА ПОЕДИНЦИ,СО ИСКУЧОК И ЧЕСТ НА НИВ.. види само што се случуваше пред,за и после убиството на оние 5 Македонци кај Смилковско езеро,цела Македонија чутеше не смееше да писне,да каже ЕЈ а не друго,само оние 1000 души и тоа навивачи на Вардар и по некој од другите клубови излегоја на улица,и иронијата беше,овие протестираат а тие од зградите ги гледаат како филм,како да проаѓа циркус,ама затоа знаат истава оваа публика да кажат ТЕШКО МИ Е,СИРОМАШЕН СУМ,ЖИВЕЕМ ПОЛОШО ОД РОБОВИТЕ ВО АМЕРИКА ШТО БИЛЕ,АМА ЗАТОА ДА Е ЖИВ ГРУЈО/БРАНКО МИ ДАДЕ РАБОТА ОД 10.000 ден,СМЕТКИ МИ ИМАТ ПО 5.000 ЖИВЕЕМЕ ОД ПРВИ ЗА ПРВИ.. како да се бунтоваме ? па неможе,тоа не е во крвта на овие денешни МАКЕДОНЦИ,плус и власта во Македонија е таква,тоа е мрежа,одма ќе се санира секој што реално може да го освести народот АКО УСПЕЕ,затоа во Македонија никогаш нема да биде како во Египет,Либија,Сирија,како почна Арапската пролет во Тунис,инжинер,неможе да најде работа,на пазар продава зеленчук,доаѓа инспекција му запленува се и му зема,и тој се запали,и државата влезе во хаос,ама власта падна,тие не добија подобар живот ама се побунија,имаја храброст.. еве од мојот град и тоа свеж пример ќе ти кажам,инспеција му лупа на еден клучар казна 4.000 евра... тој човек во живот не видел 4.000 евра како изгледаат со очи,толку за 10 години да штеди од правење клучеви неможе да собере,ајде нека писне ? а ќутиш нели... епа неможе така,и не е само тој,има ваквии безброј примери,ние да бидеме среќни што Западот има милост над нас,па не ги пушта овие поголемово малцинство да се дигнат против државата,ако тоа се случи ОСВЕН ГОСПОД нема друга сила на земјава што ќе не спаси од катастрофа,остави тоа што ние лаеме на интернет ЌЕ ВЕ СОТРЕМЕ,ОВА ЌЕ ВИ НАПРАЕМЕ ОВА ЌЕ ВИ НАПРАЕМЕ,МАКЕДОНИЈА ДО СМРТ.. ВО ПОБЕДА.. како во времето на Комунизмот,тоа умре... сега чека цел Македонски народ само да дојде некој џелат и да ни ја исече главата,друго ништо не гледам..

Израел и Ерменија имаат голем број исселеници не поради нивното доброволно заминување туку заради војни и принудни расселувања. И Ирска слично иако не во таа мера.
Израел е токму пример на народ каде огромен број цврсто одлучил и по 2000 години да се вратат во својата земја, речи пустаина, независно каде и да живееле. Токму Израел е доказ за ова кое овде ви го зборував. Еден ден сфаќаш она кое ти е од Господ доверено како твое место, твое е засекогаш. Освен ако не си достоен повеќе за него. Она кое не е твое, туѓо е засекогаш.
Русите се познати како народ каде нема многу исселување споредено со нивната бројност. Па не гледам дека недостатокот од иселеништво им наштетил на нивната сила и големина.
Трајното исселување секогаш е на штета на силата на матичниот народ и личносен пораз за исселениот. И тоа е национално изневерување за кое нема оправдување.

Израел е тоа што е денес и Евреите се вратиле таму, поради тоа што САД во нив виделе одличен сојузник кој може да им помогне на Блискиот исток. Тоа се случило заради Евреите во Америка и нивната одлична интегрираност. Не затоа што тие цврсто решиле. Тоа е фолклор, каков што имаат сите народи на светов. Евреите „цврсто решиле“ за Ерусалим, ние за Солун, Бугарите за Охрид, Албанците за Скопје, Србите за Косово. Ама тоа „цврсто решавање“ станува реалност, а не само романтичен сон, ако имаш моќен сојузник. Моќен сојузник од дома не се прави.

За да се споредуваме со Русите ни требаат вентили што можат да ја замрзнат Европа, едно 100 пати повеќе народ и нешто нафта и руда гратис. Настрана тоа што Русија има огромна дијаспора, можеби најголема (процентуално) од државите кои се самопрокламираат за моќни.

А што ќе добиеме ако речеме нема спас за нас.
Nema so da vikame ....Vrtis nov list i baras care...Jebes ti patriotizam i vera ako trpish za leb...Ti nisto ne si pogolem Makedonec od mene ili bilo koj tuka samo zatoa sto drzavata(nie) te plakame i si imas udobna fotelja od koja pisivas.

Nema so da vikame ....Vrtis nov list i baras care...Jebes ti patriotizam i vera ako trpish za leb...Ti nisto ne si pogolem Makedonec od mene ili bilo koj tuka samo zatoa sto drzavata(nie) te plakame i si imas udobna fotelja od koja pisivas.
Точно бараме чаре, ама дали е чаре вртењето на грб од битка? Зарем чарето ќе дојде само. А ако бегаш од главната битка, зошто мислиш дека некој ќе ти ја даде споредната.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:43 ---
sardaukar, мама, тате, бате или ти... Кој е на висока позиција? Ако признаеш, пола ти се простува.
Што е со модерацијата на оваа тема?
Замолив да ми биде дозволено да одговарам на личните прашања?
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:45 ---
Израел е тоа што е денес и Евреите се вратиле таму, поради тоа што САД во нив виделе одличен сојузник кој може да им помогне на Блискиот исток. Тоа се случило заради Евреите во Америка и нивната одлична интегрираност. Не затоа што тие цврсто решиле. Тоа е фолклор, каков што имаат сите народи на светов. Евреите „цврсто решиле“ за Ерусалим, ние за Солун, Бугарите за Охрид, Албанците за Скопје, Србите за Косово. Ама тоа „цврсто решавање“ станува реалност, а не само романтичен сон, ако имаш моќен сојузник. Моќен сојузник од дома не се прави.

За да се споредуваме со Русите ни требаат вентили што можат да ја замрзнат Европа, едно 100 пати повеќе народ и нешто нафта и руда гратис. Настрана тоа што Русија има огромна дијаспора, можеби најголема (процентуално) од државите кои се самопрокламираат за моќни.
Некој се бори, стекнува сила и прави моќни сојузници. А некој не се бори, се покорува и (о)станува слуга.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:50 ---
Многу го тупиш, премногу филозофираш на економска тема, филозофирањето не решава проблеми, математиката да
Секој има некоја филозфија. Некој бара одржлива и смислена, а некој се откажал од тоа и спаднал на улична и безсмислена.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 15:55 ---
OK, it is official now. You are insane.
Колку и да сакате да се сложам со западниот дебилитет и да влезам во руината од западна „модерна култура“ ќе останам по ум, карактер, срце и дух нормален Македонец.

Точно бараме чаре, ама дали е чаре вртењето на грб од битка? Зарем чарето ќе дојде само. А ако бегаш од главната битка, зошто мислиш дека некој ќе ти ја даде споредната.
Низ цела тема алудираш на нешто сосем трето кое нема врска со оваа тема, но нека биде.
Ако веќе пишуваш вакви "патриотски" тиради, пред да им замериш на другите -Ти биди пример за другите, направи го првиот чекор...купи куќа над Тефејус, направи 5-6 деца, запиши ги во Лирија или Зефљуш, седнете во Чаирчанка на чај, ..биди основач и лидер во враќањето на македонците во западна Македонија и северно Скопје. Биди патриот, сакај ја Македонија (ама цела), излези од македонското гето.

За функционирањето на институциите, ѓубрето, хаосот, корупцијата понатаму.

Оваа генерација на Македонци е срам за целата Македонска нација и историја од создавањето на првиот Македонец пред милениуми и милениуми па до Александар,Самуил,Гоце и наваму,СРАМ ЧИСТ.. и тоа јас ти го кажувам ова лично и персонално,правнук на Никола Карев и човек чии прадедовци и дедовци биле од прв до последен случајно или намерно Партизани или Комити,јас се срамам како моите и нашите предци го давале животот за ние денеска да живееме слободно,а ние толку сме неспособни неможеме за по пристоен живот да се избориме,НЕ ЗБОРАМ ЗА РОПСТВО,што ако Македонија беше сега окупирана од некого ? па ние додека постои планетава нема да се ослободиме затоа што оваа генерација Македонци не е воопшто борбена,ратоборна што викаат Србите СО ИСКЛУЧОК НА ПОЕДИНЦИ,СО ИСКУЧОК И ЧЕСТ НА НИВ.. види само што се случуваше пред,за и после убиството на оние 5 Македонци кај Смилковско езеро,цела Македонија чутеше не смееше да писне,да каже ЕЈ а не друго,само оние 1000 души и тоа навивачи на Вардар и по некој од другите клубови излегоја на улица,и иронијата беше,овие протестираат а тие од зградите ги гледаат како филм,како да проаѓа циркус,ама затоа знаат истава оваа публика да кажат ТЕШКО МИ Е,СИРОМАШЕН СУМ,ЖИВЕЕМ ПОЛОШО ОД РОБОВИТЕ ВО АМЕРИКА ШТО БИЛЕ,АМА ЗАТОА ДА Е ЖИВ ГРУЈО/БРАНКО МИ ДАДЕ РАБОТА ОД 10.000 ден,СМЕТКИ МИ ИМАТ ПО 5.000 ЖИВЕЕМЕ ОД ПРВИ ЗА ПРВИ.. како да се бунтоваме ? па неможе,тоа не е во крвта на овие денешни МАКЕДОНЦИ,плус и власта во Македонија е таква,тоа е мрежа,одма ќе се санира секој што реално може да го освести народот АКО УСПЕЕ,затоа во Македонија никогаш нема да биде како во Египет,Либија,Сирија,како почна Арапската пролет во Тунис,инжинер,неможе да најде работа,на пазар продава зеленчук,доаѓа инспекција му запленува се и му зема,и тој се запали,и државата влезе во хаос,ама власта падна,тие не добија подобар живот ама се побунија,имаја храброст.. еве од мојот град и тоа свеж пример ќе ти кажам,инспеција му лупа на еден клучар казна 4.000 евра... тој човек во живот не видел 4.000 евра како изгледаат со очи,толку за 10 години да штеди од правење клучеви неможе да собере,ајде нека писне ? а ќутиш нели... епа неможе така,и не е само тој,има ваквии безброј примери,ние да бидеме среќни што Западот има милост над нас,па не ги пушта овие поголемово малцинство да се дигнат против државата,ако тоа се случи ОСВЕН ГОСПОД нема друга сила на земјава што ќе не спаси од катастрофа,остави тоа што ние лаеме на интернет ЌЕ ВЕ СОТРЕМЕ,ОВА ЌЕ ВИ НАПРАЕМЕ ОВА ЌЕ ВИ НАПРАЕМЕ,МАКЕДОНИЈА ДО СМРТ.. ВО ПОБЕДА.. како во времето на Комунизмот,тоа умре... сега чека цел Македонски народ само да дојде некој џелат и да ни ја исече главата,друго ништо не гледам..
Меѓучовечките судири ги има секаде. И најпаметните може да имат падови, па и да не добијат шанса. Стив Џобс бил избркан од сопствената компанија. Па никогаш не рекол „да ти се серам на тој систем, народ, држава каде ќе те избркаат од твојата фирма која успешно работи“.
Сепак покрај сопствената лудост и злоба која ја има секој и ја има секаде, главната обработка на луди и себични умови ни иде од поттиците на западниот луд свет. Кој оди таму оди во се поголема лудница. Треба да останеме овде и да се заштитиме за да не полудиме од она кое нивниот „модерен“ свет и „култура“ ни го наметнуваат во живеењето и однесувањето.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 16:07 ---
Низ цела тема алудираш на нешто сосем трето кое нема врска со оваа тема. Ако веќе цела тема ја промаши со вакви "патриотски" тиради пред да им замериш на другите -Ти биди пример за другите, направи го првиот чекор...купи куќа над Тефејус, направи 5-6 деца, запиши ги во Лирија или Зефљуш, седнете во Чаирчанка на чај, ..биди основач и лидер во враќањето на македонците во западна Македонија и северно Скопје. Биди патриот, сакај ја Македонија (ама цела), излези од македонското гето.

За функционирањето на институциите, ѓубрето, хаосот, корупцијата понатаму.
Кое тоа трето на кое алудирам и е промашување од темата?
Работиме на случајот за се што предлагаш, само не мора да бидам лидер, задоволен сум да бидам работник за тие цели.

Posle mnogu izgubeni bitki smeniv front. Pocnav da nizam pobedi i toa na tudz front. Znaci do neprijatelot i negovite necesni borbi bilo, ne do mene.Nekoja den koga se ke bide vo normala bi se vratil vo MK so zadovolstvo ali dotogas bi sedel i ziveeel tuka zaedno so nasi iselenici (gubitnici spored tebe)

Posle mnogu izgubeni bitki smeniv front. Pocnav da nizam pobedi i toa na tudz front. Znaci do neprijatelot i negovite necesni borbi bilo, ne do mene.Nekoja den koga se ke bide vo normala bi se vratil vo MK so zadovolstvo ali dotogas bi sedel i ziveeel tuka zaedno so nasi iselenici (gubitnici spored tebe)
Бидејќи секој е испитуван и со победи и со порази, што ќе биде кога ќе почнеш таму да нижеш порази, а веќе си доживел главен пораз со заминувањето.
--- надополнето: 27 септември 2013 во 16:20 ---
Здружи се со другите како тебе и кои се борци по природа и избори се за достоинствен живот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom