Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата Strenght
  • Време на започнување Време на започнување
Постојат духовно-културни и биолошко-животински страни на човечкото суштество. Некој им дава предност на едните, друг на другите. Јас им давам предност на првите, а не би дозволил умствено да ме заведат туѓите култури и богатства, за да ги зголемам вторите па да ги изгубам првите.

Ама затоа лицемерие и ретардираност има за извоз.
Едвај сме само милион и пол овде во Македонија. Ги имаме истите тешки проблеми. Загрозени по многу основи. Од поодамна потценети, подтурнувани и сметани како мали чоечиња. Дедо ти бил мало чоече. Носел вреќи на грб за турчинот, србинот, бугарот, гркот. Сега си предвиден да му произведуваш пиперки и домати на западниот богаташ за тој да си пие најквалитетно македонско вино со најдобро печено јагне во Европа. За таа цел си нашле луѓе од твоите за да те контролира колку ќе бидеш во број и во моќност. Истото и мојот дедо, и мојата баба, како и твоите. Истото ти сега како и јас.
И уште да се нарекуваме едни со други со најлошите зборови кои ќе ни паднат на ум.
Размислете, што си правите себе си и кому му вршите услуга.

Човекот прво треба да е сит, децата да му се најадени и облечени, да има вишок пари, тогаш може духовно и културно да се издигнува.
Така говореше стариот од "Татко на службенн пат": прво матријална основа, па културна надградба.

Во продолжение: смрт на Германскиот идеализам.

Едит. Не не "Доли бел" мислам беше филмот.

Тие вредности може да ги практикува некој што има пари. Човекот прво треба да е сит, децата да му се најадени и облечени, да има вишок пари, тогаш може духовно и културно да се издигнува.
Ти зборуваш за претприемништво, а основни работи не знаеш. :facepalm:
Тие две работи си одат паралелно. Колку си духовно посилен толку ќе имаш и поголема моќ над материјалните работи. Не гледам дека животните се понеработни од човекот. Токму на тоа се наметнува во умот на масата. Мисли само на храна, за да бидеш како животно сиромав, никогаш да не се издигнеш и да станеш свој човек.

„Барајте го Царството Небеско и се друго ќе ви се придаде“
Тоа е вистина.

Тие две работи си одат паралелно. Колку си духовно посилен толку ќе имаш и поголема моќ над материјалните работи. Не гледам дека животните се понеработни од човекот. Токму на тоа се наметнува во умот на масата. Мисли само на храна, за да бидеш како животно сиромав, никогаш да не се издигнеш и да станеш свој човек.

Тоа е вистина.

уште ова ме интересира само,како е да чукаш од ејпл,ми кажувале дека ептен меки биле дугмињата ?

Aham.... Poznavam mnogu ludze koi se mnogu duhovno silni a nemaat leb da jadat. Znaci za da postignat materijalno bogastvo tie treba uste poveke duhovno da se izdignat.

Тоа е вистина.
Kako sea da te svatime kako ozbillen sogovrnik i da ne igrame majtap so tebe ? Izmesa religija,materijalizam so patriotizam...kasa popara...prekini so toa pecurkite i vrati se u kolosek....

уште ова ме интересира само,како е да чукаш од ејпл,ми кажувале дека ептен меки биле дугмињата ?
Не бе каков ејпл, он духовно е исполнет. Макар гладен и жеден, важно е духовно да биде таман. Тоа е тој спој.

Тоа е вистина.

Духот е бодар, но телото е слабо. Човекот не е само дух. Остај ја Ти проповедта на Гората, читај ги Делата на апостолите, па ќе видиш дека дури ни тие не живееле само од молитва.
--- надополнето: 26 септември 2013 во 22:11 ---
Не бе каков ејпл, он духовно е исполнет. Макар гладен и жеден, важно е духовно да биде таман. Тоа е тој спој.

Грешка си. Таквите само ејпл упражњават. :)

Постојат духовно-културни и биолошко-животински страни на човечкото суштество. Некој им дава предност на едните, друг на другите. Јас им давам предност на првите, а не би дозволил умствено да ме заведат туѓите култури и богатства, за да ги зголемам вторите па да ги изгубам првите. Често се случува со заминувањето од Македонија да се изгуби првото, а и второто да не биде задоволително што значи чиста мизерија и пораз.

Силната и бројна држава кога тогаш повторно ќе се издигне. А малобројната секогаш ќе биде слаба и потисната. Нашево време тоа најдобро го потврдува. Гледај Кина, Индија, Бразил, Русија, Турција.
За националната сила и квалитетниот човечки живот материјалното богатство не е најбитно. Многу западните држави се богати, но сега се национално руинирани.?
Сериозно те прашав на што дрога си не сакаш да кажеш
Ајде сега малку поинаков муабет.
2001 година повикан отидов, убивав и ме убиваа за оваа скапана гнила грутка што смрди корне, значи нај светото нешто сум и го ставил на тацна без ништо да барам за возврат.
Многумина како тебе вклучувајки те и тебе вадевте лекарски уверенија, се криевте по соседни држави, по села по провинциски градови за да не ве најдат лигуши и гниди од луѓе сте прво и основно.
Целиот живот плаќам данок кога недај боже да дојде ред за нешто сериозно јас треба да барам донации за да си го спасам животот или животот на најблиските.
Знаеш преку кур ми е од гомнојадци кој за пари јадат гомна кај ќе стигнат и кога ќе стигнат се прават патриотишта а се тешки гомнаришта.
Сите сте по некој јавни претпријатија, министерста владини проекти ова она, па да и јас така би бил највечи патриот и јас би бил најгласниот македонец не за друго да не ми избега гласачкото тело и плаќачите на данок.
БЕДНО СКРИ СЕ НЕ СЕ ПОЈАВУВАЈ преку курот веќе од такви патриоти ко тебе само кога нив им паше и им треба да испушан некој кур настапуваат со тоа колку тие се супер а сите останати се гомна.
Државата и народот ти е онаму каде што ти е нај убаво каде што имаш за себе и твојте околу тебе, јебеш ти демагогии за цврстина непокор и пичке си материне на сите им е дојдено преку тасета од тоа. Иди на јавна аднимистрација објаснувај им колку е убаво тука пошто на нив да убаво им е.

ДАЈ БЕ КАЖИ НА ШТО ДРОГИ СИ ЖИТИ ОКО.
Срањево што го зимаш ептен е јако у пичку матер чоек дури да ти позавиди, ако не кажуваш на шо си барем кажи од кого набавуваш.
Што знам од мал сум таков. Кога ќе прошетам километри на прекрасни падини што дури и страв ме фаќа колку е... некако... Облаци. Го гледаш Господ. Се полно, разлеано. Силни карпи. Ко намерно расфрлани уметнички дела. Вода покрај манастир. Свеж си а си поминал 20-30 километри. И уште и уште, чувствуваш дека можеш да сториш фантастични дела, се што треба. Ти се трча и трчаш, долго, дури и нагоре без прекин, и не ти се верува од каде толку сила. Околу гледаш што се случувало.
Може да е до водата, или воздухот, сонцето...
Пробај многу е јако.

Грешка си. Таквите само ејпл упражњават. :)

За овој случај не сум. Се заминало низ крв и низ психа со текот на времето, уште Господ останал да спашава што се може. Ова се ликови кои се на границата од замоношување и враќање на старите патеки. Многу од нив станаа монаси, а дел отидоа горе.

Не ми се верува дека религија затепавме на темава за иселување. Тоа укажува само на една работа: Уште Господ ни остана да ни помогне :)

па ако се меки како шо ми кажувале,знаеш каква концентрација треба да се користе тоа нежно,медитација часеви и часеви требат,духовно да си прочистен недај боже да мааниш на тоа тастатурата......

Е сеа ме буне воа,патриотизмот го поврзуе со духовноста,дали тоа е некој нов правец шо се форсира,или каа подвид че му дојде.

Што знам од мал сум таков. Кога ќе прошетам километри на прекрасни падини што дури и страв ме фаќа колку е... некако... Облаци. Го гледаш Господ. Се полно, разлеано. Силни карпи. Ко намерно расфрлани уметнички дела. Вода покрај манастир. Свеж си а си поминал 20-30 километри. И уште и уште, чувствуваш дека можеш да сториш фантастични дела, се што треба. Ти се трча и трчаш, долго, дури и нагоре без прекин, и не ти се верува од каде толку сила. Околу гледаш што се случувало.
Може да е до водата, или воздухот, сонцето...
Пробај многу е јако.

Не си прошетал низ европа или по светов да видиш какви природни убавини има таму и срањево шо го пушиш ептен бедови ти праи, мењај не чини ти го суши мозокот.
А со господ од кога почна да си праиш муабет, ти го бараш или тој ти титка ?
Трчај пријателе трчај Демир Хисар не е далеку брзо се стига, само побрзај пошто преродбениците ко тебе ги пополнуваат креветите може да нема слободно легло ТРЧАЈ пријателе.
Туку друже кај беше 2001 те прашав некако не ти се отвара устичето ?

Кад на врби засврби, тоа духовното на бабите од Трибичино нека го кажуваат, а не на народ кој ги гледа како возат најскапи џипови и пијат од златни чаши во црква. И нормално дека нему му е поубаво во Македонија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom