Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
sardaukar Јас те сфаќам тебе човече. Ти не дека не сакаш да сфатиш некои работи... едноставно не можиш. Не можиш да ја напуштиш таа твоја матрица на размислување.
За да размислуваш поинаку, треба да си доживеал нешто поинакво, да видиш како по светот се живее, како функционираат некои држави и општества, какви се менталните состојби на луѓето во други општества. Па дури тогаш да размислуваш малку out of the box и да можеш да направиш споредба. Да видиш колку навистина смрди работата и каде се’ е проблемот во нашето општество. Без тоа, животот твој и на останатите се сведува на Truman's Show. И јас некогаш бев идеалиста како тебе и се надевав дека ќе се промени нешто во нашето труло општество, дека работите ќе тргнат на подобро. Се надевав дека можам да влијаам врз мислењето на луѓето во моето опкружување со намера да ги натерам критички да размислуваат и да ги согледуваат работите какви се навистина... Ама тогаш се судираш со суровата реалност дека масата народ е неинертна, суетна, егоистична и зачудувачки отпорна кон промени, дури и кога тие се на подобро.... И тогаш сфаќаш дека за тебе нема повеќе место во тоа општество и одлучуваш да си ја бараш среќата некаде каде има место, макар било тоа и некаде каде никогаш претходно не си бил и не знаеш што те чека.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Ако има примери на успешни и во овие услови, без помош и без посебни услови, туку со работа. А ги има! Тогаш нема оправдување за оние кои не успеале. И таму каде што не сум успеал или не успеавам, ќе им признаам на другите дека главната грешка е во мене, а не главната грешка е во државата или народот. Тој кој е добар физичар, математичар, научник не значи дека е и успешен прагматичар, економист па да може да води фирма и тн.

Off....ama ajde... Pred 6 godini vo MK poloziv za retki sertifiakti,..rabotev za vlada,sobranie,ministrestva,telekom,bev na TV za uspesni proekti, bla bla....4 godini taka ,so kirija mesec za mesec,kolku tolku zivot ok ama dojde vreme gumi za kola na rati da zemam i da se molam kaj automehanicari..tuka pukna filmot....izbegav stranstvo,rabota, za 4 godini kolosalna promena na podobro....jebes patriotizam koa nemozes gumi na kolata da smenis od plata

I sea gubitnik li sum ?

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
sardaukar Што кажуваш бе брат? Губитници дека сме ? Тоа е кажување. Доаѓаш на темава си вреѓаш без ниеден основ.
Брат прочитај назад, види колку сум повнимателен во изразите кон соговорниците отколку тие кон мене. Ако и ја кажував вистината директно секогаш образложував зошто е тоа вистина. Немаше да ги боли и да се навредуваат, ако признаеа дека со целосното заминување покажале личносен пораз и дека никаков приватен успех таму некаде нема да ги направи победници во животот.

L

Luki Junior

Гостин
Оправданија има секој. Па дури и ти. Нели, криви са тија шо бегат. За некој друг криви са тија шо не бегат.

Факт е, оти сме земјата на оправданијата. Од прв до последен. Оти тава е ем државна политика, ем национален спорт, ем занимација за по дома.
Епа, некои човеци нејќат да слушат оправданија, сакат да јадат леп. Од оправданија не се живее.

Как ќе го оправдаш факто шо имам 15 тона сливи моментално у дворо и шо ми понудија 3 денара кило и пари на почек (читај никогаш)?
Как ќе го оправдаш факто оти чекам пари за 17 тона сливи веќе 3 години?

Или оти френките оваа година беа по 2 денара на големо, и така се испоскапаа по нивите?
Или зашо субрата рој зема иљадници хектари под кирија за да цица субвенции, додек земјоделците не са ги земале за тутуно шо го продадеа, а за еден месец ќе почнат па да продават?
Или как ќе го оправдаш факто шо државата за да исплате пензиите 10% од акцизите од нафтените деривати ги бута дирекно у пензискио фонд, и коа фалат пари цените на дериватите рипат?
Или го дере народо со ддв за репроматеријали шо праат реален учинок у економијата?

И па ќе ти кажам едно, ако нема таков државен апарат, од Македонија ни М нема да остане. И тава заради нашта неспособност и тенденција на терајне оправданија и оквалификации. Истото нешто шо го прааш 5 страни уназад.
Ти немаш реално никаков учинок за оваа држава освен јадејне гомна шо праат полусмисла и пумпат муда у некој штаб. И шо пишеш оправданија, и налепници. Ај да речеш да беа некакви мотивирачки пишаници, така и така. Ама и тава не са :(

На запад барем не ти терат оправданија. Терат те да работеш, и за таа работа добиваш некаква награда (барем така сам слушнал, не сам осетил на своја кожа). :)

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Немаше да ги боли и да се навредуваат, ако признаеа дека со целосното заминување покажале личносен пораз и дека никаков приватен успех таму некаде нема да ги направи победници во животот.
Чекај, чекај сега да се соземеме малку.
Ти навистина си сериозен или тролаш бате? :вонзем:

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.899
Тие ќе се откажат од Македонија, ама суетата не им дозволува да се откажат од дезертерската животна одлука. Јас би сакал да се откажат сосема од Македонија и да не и прават повеќе штета. Затоа и пишувам да не ја шират сопствената неблагодарност во размислувањата на оние овде. Албанците кои никаква жртва не сториле, одат во странство и не се откажуват од овде, а овие тиквар(к)и без достоинство велат бегајте од тој народ и земја.

bored-bundy.gif

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Дефинитивно е озбилен. :D
Не, не и не. Јас и понатаму одбивам да прифатам дека не земјината топка постои човечко суштество со такво "размислување":vozbud:

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Кој ме совладал знаеш? Мој човек, човек што е од мојата земја , човек што го боли таквото дали некого повредува или не.

Знам колку е све тоа лесно да се збори на форумов, како народот е јак, и како на моќниците ако им се писне ќе попуштат. Реалноста е сосема друга, казните од полицијата со што ќе ги платиш кажими? Со љубовта кон татковината? За кого да лежам во затвор,за некој мисир што дошол на функција и го боли стапот за нашава држава ?

Јас државава не ја изневерувам, таа ме изневери мене со тоа какви се изроди стојат на фукнција. 1 патриот нема во високите редови да каже , чекајте бе малку одиме сите во пичку матер потребни се промени ! Епа како ќе има кога сите перат пари на големо. Да знаеш само што се немаат направено градоначалниците, после зборими за патриотизам.

И не ми збори за земјоделие, знам како стојат работите и таму не е баш сјајно како што е на рекламите. Откупот не иде така лесно за некој да може да се богати. Каде има богато село во Македонија кажими?

Доста читаш статии на интернет другар, искочи надвор малку, види како ни функционира државата и јас сакам сите да бидеме патриоти, да плаќаме данок, се тоа убаво да ни се враќа на нас, да бидеме сите среќни , да слушаме македонска музика ама од тоа ништо нема.. Гледај на долг рок само до каде стигнавме, нема потреба да се зборува.

Како сакаш размислувај гледам дека идеш како коњ по некои работи , така ќе биде се додека не се изгориш или пак не осетиш на своја кожа како е да правиш нешто за бадијала.
Сега е претприемачко време, има многу можности за заработување. Треба да се мрдни со умот и да се работи. Странство дава подобри можности, ама за кого и за што би вредело ако се раскине со својот народ. Зарем само за себе живееме. На кого и за кого ќе биде посветен нашиот успех. Тамошните деца нема да бидат твои, тие ќе бидат туѓи. Припадници на таа култура, а не на твојата македонската. А ако не ја сакаш топлината и мекоста на македонската култура, тогаш ти си детето туѓинецот за твоите родители, пријатели, роднини.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Не, не и не. Јас и понатаму одбивам да прифатам дека не земјината топка постои човечко суштество со такво "размислување":vozbud:
Хуманоидно ќе да е, ама за човечко баш и не знам...:icon_lol:
Или, како што убаво би рекол чичко Ајнштајн:

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Јас не познавам некој што се иселил од тука, а да се покајал. Уште помалку да сака да се врати.

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Сега е претприемачко време, има многу можности за заработување. Треба да се мрдни со умот и да се работи. Странство дава подобри можности, ама за кого и за што би вредело ако се раскине со својот народ. Зарем само за себе живееме. На кого и за кого ќе биде посветен нашиот успех. Тамошните деца нема да бидат твои, тие ќе бидат туѓи. Припадници на таа култура, а не на твојата македонската. А ако не ја сакаш топлината и мекоста на македонската култура, тогаш ти си детето туѓинецот за твоите родители, пријатели, роднини.
Така е премиере наш, арам да им е на Германциве што го прелажуваат народов, никаде животот не е подобар, никаде сонцето не сјае посилно од тука! Ама ако, нека се исчистат дезертерите и предавниците, па таман Македонија ќе биде расно, религиозно и етнички чиста држава. Ако треба пак ќе направиме фаланги и до Индија пеш ќе одиме, нема лабаво! Уствари, чек, Индија веќе бевме..Еве, Австралија ќе ја освоиме, ако треба! За татковината и преродбата напред!

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Па тоа им го кажувам и јас бе другар,цело време! Но еве никако да ме сватат..
А што викаш губитници се?Предавници? Така е и јас се слагам со тебе.

Но,јас ќе продолжам да се борам грчевито!Преродбата продолжува,нели така?

пс. сега ќе се кажеш ли кој си? undefined
Никогаш не сум се криел во својата земја и секогаш сум отворен за тоа кој сум. Каков Македонец е тој кој во Македонија а се срами или плаши да се каже кој е. И има мои податоци низ интернетов, лесно може да се дознае.
Само зошто побара јавно. За да се копка по нечија личност и да се бараат мани па да се исмева. Не е баш убаво од тебе. Така!
Штом толку интерес, можите тема да отворите за Sard или приватно прашувајте ме.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Сега е претприемачко време, има многу можности за заработување. Треба да се мрдни со умот и да се работи.
Da ama ako si partijsko vojnice i imas puleni na fotelja. So cesen trud drug ke ti ja zeme zarabotuvackata ili konkurencijata necesno ke te unisti.

Странство дава подобри можности, ама за кого и за што би вредело ако се раскине со својот народ. Зарем само за себе живееме. На кого и за кого ќе биде посветен нашиот успех..
Serizno ti ovoa ? Kako be za kogo za sebe ,za familja za prace leb.. ne za grujo ili branko....

Тамошните деца нема да бидат твои, тие ќе бидат туѓи. Припадници на таа култура, а не на твојата македонската..
Ovoa da ke bidat tudzi...ama najadeni ,obleceni, nepolitizirani i obrazovani.

Imam custvo deka ti odamna si nadvor od MK so nepoznavanje na momentalnata sostojba i te udrilo nostalgija pa ni go gubis vremto tuka ...ama aj.

Kajgana Shop

На врв Bottom