Се каете ли што сте се иселиле од Македонија?

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Ма и монахињите во Македонија ги фрлија мантиите и тие ќе бегале од земјава:
http://maktel.mk/makedonija-2/item/5471-video-ekskluzivno-video-od-frlanjeto-na-mantijata-na-sestra-makrina
Каква малициозност, каква нискост сестро Леандра. Значи од долно подолно. Одличен си пример за плодовите на за нас недостижната и висока западна „култура“.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Се гледаш колку си малициозна. Го обвинуваш човекот, а немаш ни лажно прикажана причина зошто.

Тоа што не сакаш, нема да навлегувам. Твоја работа. Ако се сеќаваш не те ни прашав што не сакаш, ама ете не можеш да се ослободиш од твојата малициозна желба да плукаш. Ама сакам да знам ЗОШТО го сакаш тоа што го сакаш. Зошто овде природата те привлекува, кога има ненормални убавини низ светот. Земја ко земја, дрво ко дрво, планина ко планина. Зошто Охрид е најубавиот град во светот. Зарем таму каде што си, нема поубав град.
Тргни ја настрана филозофијата и србизмите, туку раскажи до каде е Македонското братство и Миленко како е?
--- надополнето: 25 септември 2013 во 15:39 ---
Каква малициозност, каква нискост сестро Леандра. Значи од долно подолно. Одличен си пример за плодовите на за нас недостижната и висока западна „култура“.
Дај бе од травата шо ја дуваш човек?

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
sardaukar Па нели е демократија бе пријателе? кој што сака ќе прави(нормално законски).
Кој си ти тука да судиш и да кажуваш кој што е и што да прави.

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
sardaukar со постот твој се сложувам за поентата но не и за како ти е презентирана. За одењето надвор, би рекол дека тоа е донекаде полесен пат до пари да, но и за да живее човек таму надвор од својата заедница е доста тешко, така да имаш таму друга битка која треба да ја совладаш и во никој случај тие луѓе не треба да се третираат како губитници. Една битка е таму, друга е тука. Инаку се согласувам за тоа дека не би требало да стане тренд иселувањето од државата, иако условите се такви какви што се наше е да се бориме и да останеме тука, како што тоа го направиле и нашите фамилии. Меѓутоа не би лимитирал никого на тоа дали мора или не мора да остане, тоа си е личен избор така што секој за себе одлучува и оди онаму каде што гледа поголем просперитет за себе. Со други зборови, тоа е поентата на животот :)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Abe Maliciozen kade i sto rabotis ti vo tvojot rozev svet. Daj kazi ni na nas malicioznive i nie da zemem takvi naocari.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
И не се срами, уште чекам да споделиш која министерско преродбеничка фотеља ја грееш. Оти само ним им е волку убаво во Македонија и свршаваат од преродбенички муабети, со наместени зделки и тендерчиња под маса како бонус.
Јас сум ти од нечиј агол не мој, тврдокорен македонски ултранационалист како таков ниедна власт не би ме ни допрела, а не пак за министерство. Ете и Македонци има такви.
Верувам дека Православна Македонија ме створила доволно силен за се во ова време како што македонскиот (твојот) народ бил силен за се низ минатото.
Ти одговорив, а ти одговори ми. А зошто вие сета смисла ви е во омраза и плукање и газење по соговорниците. Тоа не го разбирам.
--- надополнето: 25 септември 2013 во 15:51 ---
Abe Maliciozen kade i sto rabotis ti vo tvojot rozev svet. Daj kazi ni na nas malicioznive i nie da zemem takvi naocari.
Темава сум јас или... за исселувањето од Македонија ќе зборуваме.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Темава сум јас или... за исселувањето од Македонија ќе зборуваме.
Ne ama spored toa na nacinot na koj razmisluvas mi aludiras na Risto Spirovski (ministerot so mala bukva) a po patriotizmot na Starso Angelovski (MAAK)

Nego da te prasam jas tebe nesto.Dali nekoj pat si bil nadvor na rabota ili da pozives nekolku meseci ?

Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Ти одговорив, а ти одговори ми. А зошто вие сета смисла ви е во омраза и плукање и газење по соговорниците. Тоа не го разбирам.
Чекај малку, па ТИ се појави на темава и од старт си даде за право да ги исплукаш сите кои заминале одовде нарекувајќи ги губитници, па сега кога виде колкав негативен фидбек доби, пробуваш твојата омраза и фрустрации да ја проектираш на нас? Провидно, пријателе, провидно...ама нема да ти успее.

Како ќе се поставиш, таков одговор и ќе си добиеш. Или што мислеше, ти ќе плукаш, а другите мадро ќе си седат и ќе ти климаат со глава во знак на одобрување?

Јас лично немам ништо против тебе, дури и ме забавуваш, бидејќи знам многумина со вакви ултранационалистички ставови кои, кога се наместија лоши животни околности душа дадоа да заминат одовде. И погоди што? Ниеден од нив не сака повеќе ни да слушне да се врати назад:)

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
sardaukar Другар, ти очигледно си го згрешил начинот за просветлување на македонците,а богами и местото!
Someday.. само налетав, и си реков да им се каже на дезертерите вистината, да не си ги мачкаме очите. Овде се води грчевите борба за овој народ, оваа земја, тие уште велат: „бегајте кој како знае. Овде во странство е супер, таму е најлошото место. Ние сме биле глупите што сме овде и уште се бориме за ова парче земја.“
Оти тие се глупи губитници без достоинство, неблагодарници кон сите оние кои се бореле и се борат, зошто и нас сакаат да не направат како нив.
--- надополнето: 25 септември 2013 во 16:02 ---
Ne ama spored toa na nacinot na koj razmisluvas mi aludiras na Risto Spirovski (ministerot so mala bukva) a po patriotizmot na Starso Angelovski (MAAK)

Nego da te prasam jas tebe nesto.Dali nekoj pat si bil nadvor na rabota ili da pozives nekolku meseci ?
Отвори тема за мене и тогаш ќе одговарам на тие прашања.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
329
Поени од реакции
218
Тој кој што завршил машински факултет, а не знае да го искористи своето знаење и да заработува со него во слободно претприемачко време, тој и не ни учел за да го знае машинството туку само за да добие диплома. Тука државата е грешна по повеќе основи. Згрешила што им верувала на таквите дека можат да сторат нешто за заедницата како формално образовани личности, и со тоа му сторила зло. Таквиот изгубил години во школување, а тој требало уште веднаш да биде таксист или нешто друго за кое имал дарба. Има луѓе сакаат да бидат таксисти, таа работа им годи и успеваат нормално да заработат. Тој кој сакал да биде машински инженер, а завршил како таксист треба да се праша колку бил за таа наука.
Мислев прво да тролам али ќе се обидам да дискутирам.
Значи со конкретен пример ќе почнам. Врвен инжинер со солидно работно искуство, со триста цертификати чуда и тракатанции. Имаше фирма тука, па работеше и во друга трета итн. По неколку години борба со бирократија и интригите го срозаа човекот (Финансиски, да нема забуни). Нема да давам детали што и како беше али му ебаа матер. Човекот си виде колку е саатот му текна како стојат работите, без проблем изваде виза и си отиде од државава. По пристигнувањето во странска држава во рок од само 3 дена најде работа по струка, е ценет и солидно платен. Каков е твојот коментар за ова?

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Тргни ја настрана филозофијата и србизмите, туку раскажи до каде е Македонското братство и Миленко како е?
--- надополнето: 25 септември 2013 во 15:39 ---

Дај бе од травата шо ја дуваш човек?
Оти се издигнувавте како многу елоквентни и широки со вашето странско искуство и откако останавте голи оти ви ја чепнав совеста сега нема друга тема, темата сега сум јас.

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
sardaukar зборува за некаква борба, а каква борба е таа да го прашам и он самиот не знае. Да се борш против немаштија нема ништо големо во тоа друже, ако си успеел да преживееш ден за ден нема никаков успех во тоа и не треба уопште да се гордееш со тоа дека ги трпиш маките од твојата сопствена држава што не може да овозможи пристоен живот. Не значи ако сите тие работи ти ги трпиш и си ЈАК МАКЕДОНЕЦ патриот... тоа значи дека само ти си оштетен од неуспехот на нашата држава ништо повеќе и не треба уопште да се гордееш со тоа.

Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Мислев прво да тролам али ќе се обидам да дискутирам.
Значи со конкретен пример ќе почнам. Врвен инжинер со солидно работно искуство, со триста цертификати чуда и тракатанции. Имаше фирма тука, па работеше и во друга трета итн. По неколку години борба со бирократија и интригите го срозаа човекот (Финансиски, да нема забуни). Нема да давам детали што и како беше али му ебаа матер. Човекот си виде колку е саатот му текна како стојат работите, без проблем изваде виза и си отиде од државава. По пристигнувањето во странска држава во рок од само 3 дена најде работа по струка, е ценет и солидно платен. Каков е твојот коментар за ова?
Ако бил врвен инженер, не значи дека бил добар бизнисмен. Не требало да отвора фирма за да биде газда, туку ако бил врвен нормално ќе си заработувал ако бил вработен во туѓа фирма.
Да има овде зафрканции во Македонија, ама до толку дека и со работа не може да се преживее е лажен изговор на изневерувачите за да го оправдаат изневерувањето со напуштањето на својот народ во клучно време.
Но да потсетам она кое го напишав уште од почеток. Привременото заминувањето кое е во полза на Македонија не е за критика.
--- надополнето: 25 септември 2013 во 16:18 ---
sardaukar Па нели е демократија бе пријателе? кој што сака ќе прави(нормално законски).
Кој си ти тука да судиш и да кажуваш кој што е и што да прави.
Демократија бе брат, си кажувам мислење. Зошто тие да си кажуваат, а јас да не кажам што мислам.

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
sardaukar Што кажуваш бе брат? Губитници дека сме ? Тоа е кажување. Доаѓаш на темава си вреѓаш без ниеден основ.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Со својот ум и однос кој го имаат кон Македонија, кон другите околу, а и со тоа кон себе тие кои се исселуваат подобро и што си заминуваат. За да нема потреба да си ја грешиме ние душата подобро е самите што си одат. Ако треба и ќе се прочистиме и ќе спаднеме на неколку стотици илјади Македонци. И тогаш откако ќе ги отстраниме сите малодушни безрбетници ќе можеме да се договараме и се што ќе договориме заедно ќе го спроведеме и така ќе градиме силна држава во која ќе биде пријатно да се живее поради чувството дека си сплотен и силен заедно со другите.

Економските причини како оправдување може да важат само за постарите исселеници.
Посебно откако е отфрлен социјализмот денешното време дава претприемачки можности и шанси за стекнувања за секој кој одлучи да мрдни малку со умот и кој се прекрсти и почни да работи. Тие можности се нешто поголеми во странство но и овде ги има сосема доволно. Проблемот е што малодушниците бараат оправдување за својата слаба вера. Во денешните услови слабата материјална состојба е заради малодушниот однос. Кога ќе заминат од дома, и природно принудени се повеќе да се ангажираат и борат отколку дома. Има делови од Македонија каде не се којзнае колку богати, но заради нивниот скромен и работен однос имаат се што им е потребно. Знам едно момче пријател кој се прекрсти и седна машки да работи. За 10-11 години, ги набројувам главните работи: прво го исплати долгот, си ја доправи и уреди куќата, купи голф од 6 000 евра и купи и го исплати нов имот од 13 000 евра. Ете 3ца луѓе само од земјоделие. Само овој пример ги отфрла изговорите за заминувањето од економски причини. Секој кој ќе го стори истото, ќе нема потреба да се стиска.

Никој никого овде насила не го тера да остане или да замине. Изнесуваме мислење. На нападното убедување дека треба се да се остави и да се замине џенем без свртување на главата, одговорив соодветно.
Најмалку јас би го молел некого да остане. Само наместо лажно да ги тешам, на нивната совест им ја кажувам вистината. И токму затоа сега погледни ги мислењата свртени кон мене, а не кон моите мислења. Тоа се одговори на чепнатата нечиста совест.

Те совладале и ја изневеруваш Македонија сега, ...и минатото, ...и иднината. Совреме свести се, за да не ти помине животот, за кога ќе немаш повеќе време да речеш глуп јас што изгубив толку време и стоев не правев ништо.
Затоа што многумина кои од глупавост не сториле ништо, сега вербално работат да не успее, за да не излезе дека тие биле умствено слабите што се излажале на нечии обмани и се откажале од борбата која ДРУГИТЕ без нив ја добиле. Можеш да ги видиш таквите и на овој форум.

Само да знаеш колку лесно тие кои ти глумат сила и моќ се голи и страшливи ако еден дел од народот им затропа на врата.

Кој ме совладал знаеш? Мој човек, човек што е од мојата земја , човек што го боли таквото дали некого повредува или не.

Знам колку е све тоа лесно да се збори на форумов, како народот е јак, и како на моќниците ако им се писне ќе попуштат. Реалноста е сосема друга, казните од полицијата со што ќе ги платиш кажими? Со љубовта кон татковината? За кого да лежам во затвор,за некој мисир што дошол на функција и го боли стапот за нашава држава ?

Јас државава не ја изневерувам, таа ме изневери мене со тоа какви се изроди стојат на фукнција. 1 патриот нема во високите редови да каже , чекајте бе малку одиме сите во пичку матер потребни се промени ! Епа како ќе има кога сите перат пари на големо. Да знаеш само што се немаат направено градоначалниците, после зборими за патриотизам.

И не ми збори за земјоделие, знам како стојат работите и таму не е баш сјајно како што е на рекламите. Откупот не иде така лесно за некој да може да се богати. Каде има богато село во Македонија кажими?

Доста читаш статии на интернет другар, искочи надвор малку, види како ни функционира државата и јас сакам сите да бидеме патриоти, да плаќаме данок, се тоа убаво да ни се враќа на нас, да бидеме сите среќни , да слушаме македонска музика ама од тоа ништо нема.. Гледај на долг рок само до каде стигнавме, нема потреба да се зборува.

Како сакаш размислувај гледам дека идеш како коњ по некои работи , така ќе биде се додека не се изгориш или пак не осетиш на своја кожа како е да правиш нешто за бадијала.

Kajgana Shop

На врв Bottom