Струшко Октиси - спречена изградба на црква

• Креатор на темата Креатор на темата TheMayor
  • Време на започнување Време на започнување

Што е про-христијанско во нашата химна? Некаде се спомнува Исус, Богородица или некој други светци? -НЕ. Химната си е супер, тоа што Гоце Делчев бил православен не ја прави химната про-христијанска. Тој се борел за слободна Македонија, затоа е ставен во химната, а не дека е православен. Инаку химната баш покажува дека сме ние една либерална држава, зашто нели Питу Гули е ВЛАВ. Албанците секогаш ќе најдат рачка. Дури и да е така да им смета химната, ако ја сакаат државата нема да исвиркуваат. Мене не ми се допаѓа новово знаме, старото повеќе го сакам, па не превртувам автобуси заради тоа. Јас си ја сакам мојата држава. Имам познаници Албанци кои се фер луѓе ама и тие самите ги презираат своите сонародници.

Инаку 2001 беше конфлик заради немање привилегии, а не права. Дури и да немале права сигурен сум дека имало друг начин да се реши тоа, а не со тепање луѓе, пустошење на селата и набивање страв на невиното македонското население.

Единствен начин за соживот со вас (ти Албанец си така?) е да почнете да размислувате со своја глава и да не подлегнувате на пропаганди. Доколку македонци утепаа 4 невини деца од албанска или било која националност, јас немаше да ги бранам, туку ќе бев за нивно осудување. Тука е разликата помеѓу нас без разлика колку твоето гомно смрди, продолжуваш да се лажеш себеси и другите дека мириса убаво. Жално.

Тука никој не мрази муслимани, живееме во друго време, сега децата не се иста религија со нивните родители. Пола од луѓето што ги знам било да се од муслимански или христијански семејства уствари и не се верници. Познавам муслимани што имаат испиено повеќе алкохол во 1 година одколку просечен христијанин во цела деценија. Луѓето веќе не се замараат толку со религијата.

Штета што не сите македонци муслимани се како тебе, па дозволуваат да бидат изманипулирани од некои сероњи. Треба да се освести македонскиот народ дека религијата не е поважна од народноста. Само реалноста е дека луѓето од селава се необразовани и наивни. На истиов принцип, преку религијата многу македонци биле погрчени. Изгледа луѓево неможат да ја научат лекцијата од минатото. :notworthy:

2001 беше конфликт бидејќи правата на граѓаните беа загрозени. Некои идиоти таму свиркале на химната и според тоа сите муслимани според тебе ве мразат. Исто така химната треба да се промени бидејќи Гоце Делчев, Питу Гули и останатите споменати не се единствените хероји кои допринеле нешто за Македонија. Во Македонија живеат голем број на муслимани и тоа нема да исчезне ако вие ги затворите очите. Тоа е факт и мора да се прифати. Кога Македонија ќе создаде химна со која ќе се идентификуваат сите граѓани на Македонија тогаш гордо секој ќе ја слуша. Но засега е про-христијанска и не може да очекуваш муслиманите да се идентификуваат со неа. (Нормално дека ова не значи дека треба да се исвиркува.) Незнам во кој свет живееш но си далеку од реалноста со тоа што спомена дека муслиманите ги поддржувале извршителите на злосторства.Јас, искрено не знам како на некој може олку да му е заматен мозокот. Игледа немаш имано многу комуникација со муслимани поради паранојата која што ја поседуваш. Останатото што го наведе се приказни и нема да дебатирам за нешто ако не имаш соодветни докази.

Ваков фраер како тебе 102,3% е од овие што е културно да ги викаме Албанци.
Каков конфликт бе? ВОЈНА беше тоа.

Ако правата на "граѓаните" биле загрозени тогаш има многу начини што не инволвираат убивање и силување, а би помогнале за да тие права им се дадат на "граѓаните".

И да се разбереме, крадење на туѓа територија, менување на историја, наметнување на знаме на друга земја, наметнување на јазик на друга земја и други терористички срања на се ПРАВА.

Да не ме сфатиш погрешно. Јас не мислам дека ти не треба да учиш албански во школо. Ама дај кажи нели е малце нелогично цела настава да ти биде на албански а да живееш во Македонија? Има деца, етнички албанци што воопшто незнаат македонски. Има и проста раја што незнае македонски а работи на позиција каде што ако не го знае државниот јазик џабе зема пари....
--- надополнето: 27 август 2013 во 03:33 ---
@CofD

Каков конфликт, какво тепање? Колку години имаш?

кога слушам вакви муабети, а поготово од неШиптари ми се плаче :(

Јас ти реков дека тие што ја исвиркувале химнате се идиоти и такви има секаде. Но тоа вие го земате како пример и генерализирате.Питу Гули е влав но не е муслиман.
И ако 2001 беше за привилегии тогаш според твојата дефиниција макдонските-христијани имале привилегии што макдонските-албанци ги немале. Значи сам си се контрадиктираш. Не мораше до конфликт да дојде но сите нивни барања беа отфрлени и тоа беше единствениот начин.
Единствен начин за соживот со вас (ти Албанец си така?) е да почнете да размислувате со своја глава и да не подлегнувате на пропаганди. Доколку македонци утепаа 4 невини деца од албанска или било која националност, јас немаше да ги бранам, туку ќе бев за нивно осудување. Тука е разликата помеѓу нас без разлика колку твоето гомно смрди, продолжуваш да се лажеш себеси и другите дека мириса убаво. Жално.
Но доказите покажуваат дека во овој случај ти не размислуваш со своја глава и подлегнуваш на пропаганди. И значи албанциве ги бранат на монструмите?! Ти свесен си што збориш!? Еве ти доказ дека тие испран мозокот. Албанците не бранат никакви злосторници. Во корист на сите е да нема терористи кои што слободно ќе шетаат низ државата. Што мислиш ти дека муслиманиве би се чувствувале безбедно ако во џамија до нив се молат и терористи кои убиле невини деца. Кога би имало доказ самите муслимани ќе им пресудат или ќе ги предадат на надлежнит органи. Бидејќи ако некој психопат е толку морално изгниен да убива деца тогаш нему многу битно нема да му во која религија веруваат неговите жртви. Тој утре има да силува и да убива и најблиски членови од неговоте семејства. Вршиш демонизирање на муслиманите што и не е многу редок случај. Не размислуваш дека и тие сакаат да живеат во мир и спокој без војни, конфликти, и терористички напади. Дека и тие чувствуваат страв и болка. Но не, за да прогледаш низ пропагандата и омразата треба да имаш големо срце и строг интелект но и храброст да инсистираш дека луѓето се способни да живеат во љубов и мир.

Значи сеа ајде во химната да ставаме од секој профил на човек по некого. Како што реков тие не се ставени заради религијата туку заради својте дела и борба за слободна Македонија.

За војната 2001 ич не коментирам, не можеш на некого со испран мозок да му докажеш нешто. Вие треба да се срамите од тие терористи, а не да се гордеете со нив. Запалиле македоско село и викате браво. Голем дел од нив не ни беа државјани на Македонија туку косовари.

Не ме терај да наоѓам видата каде албанците протестираа за да не се апсат убијците на децата. Јас не подлегнувам на пропаганда туку ги гледам фактите.

Мене би ми било мило кога албанците искрено би сакале да живеат во мир и соживот. Незнам каде виде дека вршам демонизирање на муслиманите ама ете гледаш тоа што сакаш да го видиш, а не тоа што е. Јас имам другари муслимани и добро се согласувам со нив, а ти тешко дека имаш другари од друга религија затоа што си ограничен и полн со омраза.

Јас ги почитувам тие што ме почитуваат, но немам почит кон оние што немаат кон мене, како што си ти во случајот.

ПС: албанец =/= муслиман

Тука престанувам да пишувам, не си достоен за да дискутирам со тебе.

Незнам во кој свет живееш но си далеку од реалноста со тоа што спомена дека муслиманите ги поддржувале извршителите на злосторства.Јас, искрено не знам како на некој може олку да му е заматен мозокот. Игледа немаш имано многу комуникација со муслимани поради паранојата која што ја поседуваш. Останатото што го наведе се приказни и нема да дебатирам за нешто ако не имаш соодветни докази.

Делот околу химната, немакедонските херои и про-христијанската порака која што таа ја пренесува ќе го прескокнам, со оглед на тоа што мислам дека е крајно нелогичен и во најмала рака малоумен.

Сега конкретно, околу цитираниот дел. Мене мозокот воопшто не ми е заматен, јас не гледам низ призмата на религијата (нешто што кај вас доаѓа под дифолт). Зошто ми е заматен мозокот? Па треба ли да ја игнорирам изјавата на поглаварот на ИВЗ кој што неодамна повика на создавање на Голема Албанија? Или треба да ги игнорирам тие што во Скопје, Тетово, Струга и Гостивар вееа знамиња на Џихад?

Што е приказна од тоа што сум навел? Толку си мизерно суштество што имаш лице да ги негираш масакрите во Вејце, Карпалак, изживувањето на цивилно население? Докази барал... море мрш у пичку матер, од тебе не очекувам никаква чест и морал. Козојебачи.

Ајде Македонци, кај сте? Доста се силиме со навивачки песни и пцовки. Ајде да излеземе и ние да протестираме, да отидеме во селото и да ја изградиме црквата.
Ајде да почнеме и ние во голем број да се населуваме во местата во кои непријателите живеат, а не да бегаме од нив. Само во Чаир има 300 џамии, а они не ни даваат една црква да изградиме.

Е ДОСТА БЕШЕ!!!
Доста глумиме дека сите сме сограѓани. Ако ние не си ја заштитиме нашата земја и вера, еден ден нашите деца ќе живеат како робови во турско време, а можеби и полошо.
na drzavas vo koja se gradat poveke crkvi i gamii otkolku fabriki, moze samo gospod da i pomogne

na drzavas vo koja se gradat poveke crkvi i gamii otkolku fabriki, moze samo gospod da i pomogne
Епа баш ние што сме Христијански верници треба да ја задржиме нашата вера и земја, а не со некои изреки да се вадиме и да му ја препуштиме земјава на непријателот.
Како ќе ја заштитиш "вашата" држава? Со граѓанска војна? Гробари ко тебе не мислат на нешто по конструктивно. Кои непријатели? Сител ви има исперено мозок дека ќе ве расцепат и дека ќе се гради голема Албанија. Прв пат човек да сака да си ја расцепи својата држава. Демек Албанците не ја сакаат на Македонија. Малце ако се отарасиш од паранојата и да излезиш на едно кафе со Албанец, ке сфатиш дека во грешка си бил.
Тука можеби постојат само 5% Албанци кои можеби ќе дојдат на арно со тебе на кафе.
А ти осеќаш дека дел од Западна Македонија они ни го окупираа и претставува нивна територија, градат џамии, ни ги крадат црквите... пример Тетово?

Ова држава да беше држава сега специјалци ќе влезеа во Октиси и ќе го исчистеа селото од муџахедини.Ама не, побитен е 24 декември.

Поголеми специјалци од политичарите нема тие ни ја бранат државата не треба да се секираме на сигурно сме!Све прават за народот и ние пак им сме неблагодарни
--- надополнето: 27 август 2013 во 12:00 ---
Што е про-христијанско во нашата химна? Некаде се спомнува Исус, Богородица или некој други светци? -НЕ. Химната си е супер, тоа што Гоце Делчев бил православен не ја прави химната про-христијанска. Тој се борел за слободна Македонија, затоа е ставен во химната, а не дека е православен. Инаку химната баш покажува дека сме ние една либерална држава, зашто нели Питу Гули е ВЛАВ. Албанците секогаш ќе најдат рачка. Дури и да е така да им смета химната, ако ја сакаат државата нема да исвиркуваат. Мене не ми се допаѓа новово знаме, старото повеќе го сакам, па не превртувам автобуси заради тоа. Јас си ја сакам мојата држава. Имам познаници Албанци кои се фер луѓе ама и тие самите ги презираат своите сонародници.

Инаку 2001 беше конфлик заради немање привилегии, а не права. Дури и да немале права сигурен сум дека имало друг начин да се реши тоа, а не со тепање луѓе, пустошење на селата и набивање страв на невиното македонското население.

Тука никој не мрази муслимани, живееме во друго време, сега децата не се иста религија со нивните родители. Пола од луѓето што ги знам било да се од муслимански или христијански семејства уствари и не се верници. Познавам муслимани што имаат испиено повеќе алкохол во 1 година одколку просечен христијанин во цела деценија. Луѓето веќе не се замараат толку со религијата.

Штета што не сите македонци муслимани се како тебе, па дозволуваат да бидат изманипулирани од некои сероњи. Треба да се освести македонскиот народ дека религијата не е поважна од народноста. Само реалноста е дека луѓето од селава се необразовани и наивни. На истиов принцип, преку религијата многу македонци биле погрчени. Изгледа луѓево неможат да ја научат лекцијата од минатото. :notworthy:

Да дополнам да не се заборави кога веке се вракаме во минатото

12 години тага и непребол !!!

Боге Илиевски и Светислав Трпкоски од тетовското село Челопек, на денешен ден беа свирепо убиени-врзани со динамит за столбовите на мотелот “Бриони”, каде работеле како чувари, и заедно со него кренати во воздух.

1150313_584516171590010_1640363385_n.jpg

Тие загинаа на 26 август 2001 та година откако со динамит биле врзани за потпорните столбови и кренати во воздух со мотелот Бриони кај Челопек.

Загинувањето на Илиевски и Трпковски се случи 2 недели по потпишувањето на Охридскиот рамковен договор и 5 дена по разурнувањето на Лешочкиот манастир.

И по толку време се уште не се знаат сторителите, а овој случај беше опфатен со автентичното толкување на Законот за амнестија заедно со останатите три хашки случаи. Во старата состојба е и разурнатиот мотел Бриони бидејќи дел од албанското население од Челопек се спротиставува земјоделската задруга Единство да продолжи да стопанисува со него.

Поголеми специјалци од политичарите нема тие ни ја бранат државата не треба да се секираме на сигурно сме!Све прават за народот и ние пак им сме неблагодарни
--- надополнето: 27 август 2013 во 12:00 ---

Да дополнам да не се заборави кога веке се вракаме во минатото

12 години тага и непребол !!!

Боге Илиевски и Светислав Трпкоски од тетовското село Челопек, на денешен ден беа свирепо убиени-врзани со динамит за столбовите на мотелот “Бриони”, каде работеле како чувари, и заедно со него кренати во воздух.

Прегледај го приврзокот 70955

Тие загинаа на 26 август 2001 та година откако со динамит биле врзани за потпорните столбови и кренати во воздух со мотелот Бриони кај Челопек.

Загинувањето на Илиевски и Трпковски се случи 2 недели по потпишувањето на Охридскиот рамковен договор и 5 дена по разурнувањето на Лешочкиот манастир.

И по толку време се уште не се знаат сторителите, а овој случај беше опфатен со автентичното толкување на Законот за амнестија заедно со останатите три хашки случаи. Во старата состојба е и разурнатиот мотел Бриони бидејќи дел од албанското население од Челопек се спротиставува земјоделската задруга Единство да продолжи да стопанисува со него.
Еееее тоа да видиш. Да се убиеше некој од нивните, нашиот одма ќе беше пронајден и елиминиран. Ама чим станува збор за нив, се е дозволено во оваа држава. Само жално за убиените.
Затоа ние како Македонски народ треба да се обединиме и да ја заштитиме нашата земја и вера.

На тоа место имало црква многу пред твоите неартикулисани претци да стапнат на тоа место.

Базиликата во село Октиси датира од 5 век .

Кажи ми "статистичару" колкава е староста на џамиите во Струшко?
Податоциве ти се тотално измислени , но што да се очекува од тебе.

Ако е од 5 век , тогаш можда припаѓа на албанците православци.

Ако вие работите на враќање на наводните стари цркви , тогаш дозволете и на муслиманите да ги вратат старите џамии , се плашам дека на пример пола државни институции треба да се рушат за да се вратат некогашните џамии. (Најчист пример за непочитување на волјата и историјата на муслиманите е недозволувањето да се изградат двете џамии во центарот на Скопје , Бурмали џамија и Ибни Пајко џамија.

Православците градат повише од муслиманите , но не се крева прашина за таа работа.

Во Визбегово се постави камен темелник за втора црква, колку македонци има таму знаеш ли?

Нова црква ќе се изгради и во Ченто , најави градоначалникот.

Нова црква започна да се изгради во центарот на Скопје , Константин и Елена.

Премиерот постави камен темелник за нова црква во Вевчани , во истото село се постави и 25 метарски кртст , иако во сите околни села покрај планината живеат муслимани.

Ова се тазе активности од 2013та

итн

Македонците нигде немаат проблем да ја имаат првата црква , туку работата кај нив е : да има или не 5-6 црква во села со по 500 православци.

Изградбата на олкав број на цркви е во спротивност со реалноста , факт е дека православните цркви стојат празни , без верници , а џамиите се преполни.

Ако е од 5 век , тогаш можда припаѓа на албанците православци.

Ако вие работите на враќање на наводните стари цркви , тогаш дозволете и на муслиманите да ги вратат старите џамии , се плашам дека на пример пола државни институции треба да се рушат за да се вратат некогашните џамии. (Најчист пример за непочитување на волјата и историјата на муслиманите е недозволувањето да се изградат двете џамии во центарот на Скопје , Бурмали џамија и Ибни Пајко џамија.

Православците градат повише од муслиманите , но не се крева прашина за таа работа.

Во Визбегово се постави камен темелник за втора црква, колку македонци има таму знаеш ли?

Нова црква ќе се изгради и во Ченто , најави градоначалникот.

Нова црква започна да се изгради во центарот на Скопје , Константин и Елена.

Премиерот постави камен темелник за нова црква во Вевчани , во истото село се постави и 25 метарски кртст , иако во сите околни села покрај планината живеат муслимани.

Ова се тазе активности од 2013та

итн

Македонците нигде немаат проблем да ја имаат првата црква , туку работата кај нив е : да има или не 5-6 црква во села со по 500 православци.

Изградбата на олкав број на цркви е во спротивност со реалноста , факт е дека православните цркви стојат празни , без верници , а џамиите се преполни.

Со сила се правиш глуп! Кај има православни албанци во Октиси? И во минатото немало, имало православни македонци кои ја промениле верата. 80% од џамиите во Македонија се изградени врз темелите на цркви срушени од турците! Затоа немате право да барате некаква “обнова” на џамија која е нелегално градена во минатото. Истото важи и за Бурмали џамијата во центарот на Скопје која е градена на местото каде претходно имало црква, но е срушена од турците. Колку муслимани има во центарот на Скопје за да бараш џамија? Самиот се побиваш со тоа колку македонци имало во Визбегово или било каде. Лицемер си. Иначе ова е Македонија, единствената матична држава на македонците, а племињата твои се дојдени од Косово и во минатото од Азија, гледано и по фаците ваши и по однесувањето исто како на тие во Азија. Таму продавај демагогии. Македонија што се не издржала, па ќе го издржи и ова. И дали мислиш дека нам не ни сметаат вашите молитви што се случаат низ цел град, во сите градови? И во тие каде што муслиманите се под 5% и таму ечат џамиите. А вас ви смета крстот во Вевчани, кое е 100% православно село?

Но доказите покажуваат дека во овој случај ти не размислуваш со своја глава и подлегнуваш на пропаганди. И значи албанциве ги бранат на монструмите?! Ти свесен си што збориш!? Еве ти доказ дека тие испран мозокот. Албанците не бранат никакви злосторници. Во корист на сите е да нема терористи кои што слободно ќе шетаат низ државата. Што мислиш ти дека муслиманиве би се чувствувале безбедно ако во џамија до нив се молат и терористи кои убиле невини деца. Кога би имало доказ самите муслимани ќе им пресудат или ќе ги предадат на надлежнит органи. Бидејќи ако некој психопат е толку морално изгниен да убива деца тогаш нему многу битно нема да му во која религија веруваат неговите жртви. Тој утре има да силува и да убива и најблиски членови од неговоте семејства. Вршиш демонизирање на муслиманите што и не е многу редок случај. Не размислуваш дека и тие сакаат да живеат во мир и спокој без војни, конфликти, и терористички напади. Дека и тие чувствуваат страв и болка. Но не, за да прогледаш низ пропагандата и омразата треба да имаш големо срце и строг интелект но и храброст да инсистираш дека луѓето се способни да живеат во љубов и мир.

Што бладаш бе несреќо една ? Ако Албанците не ги поддржуваа убијците, зошто излегоа на протести со вехабистички знамиња скандирајќи „УЧК“ и „Смрт за Каури“ ? И ниту еден Албанец не ги осуди протестите. Тие протести беа за ослободување на убијците, бидејќи од аспект на смрдливата, фашистичка идеологија (Ислам) секој што ќе убие неверник е херој.

protest%20Albanci%20protiv%20Monstrum.jpg

vtori-protesti-monstrum4.jpg

Како ти делуваат протестиве ? Мене сигурно не ми делуваат како оние „Стоп на поскапувањето на струјата“...

Ти ќе обвинуваш некого за испран мозок ? Гледај, ако те пратил и тебе Груби, како Дарданија да се просераваш по форуми, навистина не е потребно. Одамна на мизериите како тебе и Дарданија глупостите како се обесправени и дискриминирани, едноставно, не им проаѓаат.

Војната во 2001 беше за територија. Не за некакви права. Ниту беа дискриминирани, нит бутур. Вооружен напад од протекторатот Косово, кој резултираше со многу невини жртви. А овие права, за кои војуваа, ќе ги добиеа и без војна.

Албанците не ја чуствуваат Македонија за своја, и гледај поштеди не од глупостите како не треба да се генерализира, полни сме со стереотипи и ни го испрале мозокот. Несреќо една.

Ако Албанците ја чуствуваа за своја државата, те молам кажи ми, зошто во 1991, на 8 септември кога се одржа референдумот за независност, Албанците го бојкотираа референдумот, а во замена бараа територија за да ја признаат Македонија самостојна и суверена држава ?

Attachments

• 76D4777E-384B-4D5C-B17E-81B0889D8902_mw800_s.jpg
    76D4777E-384B-4D5C-B17E-81B0889D8902_mw800_s.jpg
    133,7 KB · Прегледи: 47

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom