mackomk
...Chichino...
- Член од
- 23 јуни 2007
- Мислења
- 318
- Поени од реакции
- 72
Како си задоволен, како е со потрошувачка?Jas imam kotle na struja Ales 4x9, 36kw.
Sto te interesira
Конкретно ме интересира дали можам да загреам 85м2 со 9kw?
Како си задоволен, како е со потрошувачка?Jas imam kotle na struja Ales 4x9, 36kw.
Sto te interesira
ако навистина функционира ова милијардер во Евра ќе стане човеков, тоа неможат да го постигнат ни ‘‘норвешките конвектори‘‘ како најдобри греалки на струја те. COP фактор 2.... аман бе Гањо, ај да речеше 30% заштеда, ама 50!? Многу нереално ни изгледа мене. Незнам само како може греалка да има толкава заштеда!? Тајната колку разбрав била во хоризонталното зрачење на топлотната енергијата!?..... Кај греалките на струја дали ќе ги наречеш конвектори или ‘‘џоле‘‘ наречи ги, ми се чини колку KW трошат енергија толку топлинска енергија како еквивалент даваат. Може да има само мали отстапки. Додека COP 3,4,5.... може да има само кај термо-пумпите....алтернатива на парното
Александaр Александров патентирал иновативна електрична печка
е многу икономична и може да заштеди до 50% од расходите за струја
http://tv7.bg/news/society/9619592.html
5 радиатори со вкупно 47 ребра, се мислам да не се малцеKakvi radijatori imas, panelni, gusani ili aluminiumski?
Kolku radijatori imas vo tie 85m2?
--- надополнето: 29 јуни 2013 во 21:14 ---
Jas koga go kupuvav kotleto mi bese dovolno 27kw, arno ama razlikata pomegu 27 i 36kw kotle bese mnogu mala pa zatoa go kupiv pojakoto iako nikogas ne sum uklucil 4 grejaca, ali za malku pari neka stoi kako rezerva.
Taka da i da tie dovolno 9kw (mislam deka e malku) zami si pojako.
Najdobro e da gi rasteretis grejacite po fazi zasto ako imas eden od 9 ja opteretuvas samo ednata faza so 9kw, a podobro e da zemes 3x3kw kako bi odele na sekoja faza po 3kw. Ova go kazuvam samo kako opst primer.
Прочитај ја темава од почеток, има дискусија околу руските подморници и други алтернативни начини за парно, скоро се што те интересира е опфатено.сум слушал дека најевтино загревање на струја се тн.`руски подморници`-некои системи на парно каде како медиум се става електролит.
кој знае повеќе нека пиши.било скоро дупло поевтино него овие електричниве котли одпогоре
problemot e sto veke e kupeno i montirano :S za nov stan stanuva zbor, izveduvacot go birase sistemot i go namontira, edinstveno sto mozam da interveniram vo ovoj moment e na brojot na rebrata.Mislam deka si na granica.
Posto moite se panelni koi sobiraat pomalku voda od alumin. radijatori koga ke otvorev adekvatno na tvoite 47 rebra ne mozese da odi temperaturata na vodata nad 55 stepeni.
Sega ke reces deka i 50 e dovolno, da ama ako e nadvor debel minus..., kakva izolacija, prozori itn
Moja preporaka, kupi pogolemo, potrosuvackata i so 9 i so 18kw ke ti bide ista samo sto pojakoto vo start go plakas poskapo ama raat si za jako zimo i mnogu pobrzo bi ti se zagreala vodata koga ke ti bide potrebno.
A kolku pari cini 9 a kolku pogolemoto?
Sekogas mozes da go smenis sistemot so drugo kotle....toa kotle na Ales mislam deka e monoblok t.e. sve e spakuvano vo edno ormarce vo koe vleguvaat cevka na vlez za ladna voda cevka-izlez za topla voda i struja....sekogas mozes da go izvadis toa kotle i da namontiras drugo. Gi gledav tie kotlinja na Ales i vaka po opisot dosta kvalitetni deluvaat spored vgradenite delovi, i ja zimovo se greev na toj princip kotle/radijatori i se odluciv za Vailant kotle 18Kw za negde 90m2 grejna povrsina...za 90m2 dovolno ti e 18 da ne recam i 12kw za zimi kako minatava...da ne zvucam kako reklama ako te interesira za Vailant i nivniot nacin na rabota mozam da ti pisam na PP....moja preporaka, obavezno da si stavis termostat so programator(eftinata varijanta) ili da si zemes ventili so tajmer koj vo razlicni periodi na denot ke pustaa/gasat dotok na voda vo radijatorite, a i da si zemes nekoja inverter klima so koja ke ja grees najgolemata prostorija vo stanot, bez inverter ocekuvaj smetki za struja nad 25000den mesecno.problemot e sto veke e kupeno i montirano :S za nov stan stanuva zbor, izveduvacot go birase sistemot i go namontira, edinstveno sto mozam da interveniram vo ovoj moment e na brojot na rebrata.
да и тој стана пасивен читач затоа што администрацијата на форумов му забрани во потпис да тури веб сајт а во постови телефон.. така требало велат... како и да е фала на мини промоцијата...Единствен професионалец кој ја посетува темава и се бави со таа проблематика е онак. Обиди се да стапиш во контакт со него, верувам дека може да ти помогне.
значи за членот што го интересираше (мачкомк) или било кој што е паметен и проблемите со проблематиките на греењето за во зима го решава во лето зашто тогаш е и поевтино и порелаксирано, слободно нека ме контактира секој ден од 10 наутро до 21 попладне... тел. има на вебсајтот мој на кликот за контакт, има и меил и контакт форма... www.kano.com.mk тој од вип бројот е со мене стално... тој од оне некогаш е некогаш не е со мене...problemot e sto veke e kupeno i montirano :S za nov stan stanuva zbor, izveduvacot go birase sistemot i go namontira, edinstveno sto mozam da interveniram vo ovoj moment e na brojot na rebrata.
точно...ако навистина функционира ова милијардер во Евра ќе стане човеков, тоа неможат да го постигнат ни ‘‘норвешките конвектори‘‘ како најдобри греалки на струја те. COP фактор 2.... аман бе Гањо, ај да речеше 30% заштеда, ама 50!? Многу нереално ни изгледа мене. Незнам само како може греалка да има толкава заштеда!? Тајната колку разбрав била во хоризонталното зрачење на топлотната енергијата!?..... Кај греалките на струја дали ќе ги наречеш конвектори или ‘‘џоле‘‘ наречи ги, ми се чини колку KW трошат енергија толку топлинска енергија како еквивалент даваат. Може да има само мали отстапки. Додека COP 3,4,5.... може да има само кај термо-пумпите....
--- надополнето: 29 јуни 2013 во 21:47 ---