Прва и според мене најдобра,
Dark Souls, action-rpg игра што би рекол дека е мастерпис во жанрот.
Ако не ти е баш твој вкус пробај ја
Dragon Age Origins, подобра е од Dragon Age 2, Origins ти е од оние party-based rpg кај што контролираш група јунаци и е одлична игра, со одлична приказна и повеќе различни краеви во зависност од тоа кој пат ќе го одбереш, секој дел од светот е полн со приказни и sidequest-ови, ако веќе ја имаш играно и сакаш нешто слично, ти ги препорачувам
Star Wars Knights of the Old Republic, и кец и двојка или која и да било од двете, squad-based, одлична приказна, супер игра

Исто така и
Jade Empire спаѓа во таа категорија како Dragon Age и KOTOR, и таа е одлична.
Понатаму имаш нешто од стилот на
Oblivion и
Skyrim ако веќе не си ги играл, време е да пробаш барем една од нив и секако
Fallout 3 или
New Vegas, и двете се добри нека не те лажат коментари по интернетов xD Јас малку ги играв и ми се свиѓаа, за жал немав време да ги завршам нив ама ќе одвојам понатаму, другиве наведени сите ги имам изиграно повеќе пати и сите се свежи при ново играње и нудат повеќе можности кога убаво ќе ги научиш системите на играта.
Aко имаш изиграно се од овде, кажи па да смислам нешто друго, овие ми се must-have за оваа генерација на RPG кои јас сум ги играл, неможам да ти понудам нешто како
Baldur's Gate пошто е премногу застарено и колку и да било одлично и револуционерно тогаш, да бидеме реални играта не е за денешнава генерација ама секако ако ти немаш проблем со тоа можеш да си ја пробаш