Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Значи ако веќе сакаш да ја сведеме дискусијата на лично ниво, јас имам 7 години работен стаж регистриран во ПИОМ, и уште неколку години нерегистриран, значи цела деценија ми се собира, студирав и работев паралелно и си подмирував дел од трошоците на студирањето. Ти колку години работен стаж имаш?

И не се дрзнувај да кажуваш било кому што да прави со свои пари дали да плаќа интернет или да купи сендвич. Тие калкулации за дома задржи си ги ;).

Инаку на времето секое семејство имаше залиха на храна, зимата ја дочекува со 10 кг. грав, пакет масло, вреќа шеќер, цел подрум зимница. Тоа е израз на традиција и домаќинлук, кој сега за поголем дел од населението е недостапен.

Убаво што си го правела тоа и ти посакувам уште поубава иднина искрено. Нема ни зошто да не ти посакам поубаво да живееш од сега, но кога збориш дека луѓе одат да купуваат 100 грама ориз е паушално. Јас не одам, семејството околу мене не оди, многу што знам не одат, а сигурно и други има што познаваат такви случаи. Нормално дека и има што купуваат така, но да се правиме Гвинеја мало морген.

Екатарина Велика сите се дрогираа како овци уште од 80’ години, а од тоа што изумреле е мање-више небитно.

.

Еј, ЕКВ беше БЕНД. Бенд. Тие генерации ги создадоа ЕКВ, Мизар, Анастасија, Архангел, ги создадоа култните места за излегување, како ЗиЗи или Ван Гог во Скопје, Џуниор и Висаж во Битола. Јас пораснав со книги и стрипови. Знаеш колку стрипови излегуваа во Југославија? :)

Овие генерации сега ги дадоа Влатко од Морал :icon_lol:, Лозанот И Ламбе. Даваат деца кои прскаат баби со пиво, и на кои најголемото достигнување им е лајк на фејсбук.

Мизерија во раскош...

Те молам немој да ми зборуваш за Македонија и Југославија, инстантно ми се креваат сафрите.

Од проверени извори дознав дека во Македонија во 1820 година немало коли. Саде запрежни.

Како ли живеел тој народ? :cool:

Кога веќе почнав да зборувам, да разврзам. Знам дека сакаш да размислуваш и да зборуваш за моралот, и тоа е со право, затоа што нивото на морал го диктира квалитетот на живот во едно општество. Дали ќе ми веруваш ако ти кажам дека кога јас завршував средно, 80% од жените од мојот клас беа невини, а тие 20% беа во врска која им беше прва или МАКСИМУМ втора?

Кога почна распадот на сите морални вредности?

Со доаѓањето на од Бога дадениот капитализам, најсјајното од сите можни уредувања.

Денес жените губат невиност на 14-15 години, спијат со Албанци, секоја 5-6 има учествувано во некоја врста на оргија.

За ова си во право комплетно, но јас секогаш велам дека Југославија почивала на конзервативен и националистички принцип што е сосема спротивно од марксистички систем.

Но, дали во Европа девојките го правеа тоа пред 50 години да се ебат со Црнци, Арапи, Жутљаци, Цигани од Индија да учествуваат во оргии, да абортираат, да конзумираат дроги, да пијат алкохол и слично? Не, тоа беше тогаш злосторство и кај нив. Американизмот никогаш не било дел од Европа, а тоа на сите нам ни еба матер без разлика дали е во прашање капитализам или социјализам.

СССР, СФРЈ, ЧехоСловачка и други земји од таканаречениот “комунистички“ блог имаа повеќе националистички отоколку некакви марксистички доктрини.

Еј, ЕКВ беше БЕНД. Бенд. Тие генерации ги создадоа ЕКВ, Мизар, Анастасија, Архангел, ги создадоа култните места за излегување, како ЗиЗи или Ван Гог во Скопје, Џуниор и Висаж во Битола. Јас пораснав со книги и стрипови. Знаеш колку стрипови излегуваа во Југославија? :)

Овие генерации сега ги дадоа Влатко од Морал :icon_lol:, Лозанот И Ламбе. Даваат деца кои прскаат баби со пиво, и на кои најголемото достигнување им е лајк на фејсбук.

Мизерија во раскош...

Те молам немој да ми зборуваш за Македонија и Југославија, инстантно ми се креваат сафрите.

Јас не зборувам за музиката на ЕКВ, Мизар, Архангел и многу други дали е квалитетна или не, но запрашај се само колку млади почнаа да се дрогираат само затоа што истите тие го правеле тоа.

Не е само да правиш добра музика, туку и да бидеш пример на младината, затоа што младината во тебе гледа идол :)

чекај, кочи, ајде сега прочитај САМИОТ што напиша?:) голем број незапослени и незадоволни..да? треба нешто да се коментира на ова?:) рози ли цветаат?:)
Кој рече дека цветаат ? Само компарираме како се живеело тогаш и сега ! Знаеш што носеше највеке поени при конкурирање за работа во Југа? Годините на стаж во биро за запослување , колку за твоја информација ! Епа резонирај САМИОТ !

Јас не зборувам за музиката на ЕКВ, Мизар, Архангел и многу други дали е квалитетна или не, но запрашај се само колку млади почнаа да се дрогираат само затоа што истите тие го правеле тоа.

Не е само да правиш добра музика, туку и да бидеш пример на младината, затоа што младината во тебе гледа идол :)

Ќе забегаме во дискусија која нема никаква врска со темата, но мислам дека не е фер да бараш од некого да биде пример за некој друг. Нема никаква причина некој што бил голем уметник да биде и голем човек, уште повеќе, многу ретко е тоа случај. Има една книга, се вика Трагедијата на генијалните, прочитај ја да видиш какви луѓе биле некои од најголемите умови во историјата...:)
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 20:42 ---
Кој рече дека цветаат ? Само компарираме како се живеело тогаш и сега ! Знаеш што носеше највеке поени при конкурирање за работа во Југа? Годините на стаж во биро за запослување , колку за твоја информација ! Епа резонирај САМИОТ !

Во последниот оглас за запослување во Македонски Шуми, главен критериум за запослување е должината на периодот кој си го поминал како невработен.

:D

Турбо фолк? :cautious:
јок бре, турбо фолк е врФ на музиката. тииии, брееее, ти па ништо не знаеш, типичен комуњар ;)
мислам дека во ЈУ тоа би било со закон забрането. знам дека минимакс се заебаше и каеше за лепа брена. пошто тој ја промовираше, но било со цел да ја исмее, но ете, .......... умре тито и турбо фолк одма на сцена :facepalm:

Да не разглабаме. Дел од нашето секојдневие:

makedonija_denes.jpg

Сакаш да кажеш дека сега немаш редовни примања? Дека не си безбеден? Не си здравствено осигуран и не можеш да ги запишеш децата на училиште? :confused:

општо земено, генерално, невработеноста е поголема од колку СФРЈ шо беше, стандардот е понизок, примањата се понередовни, стапка на криминал е повисока и не може секој да си дозволи детето да му студира. Новиот систем кој го воведовме пред повеќе од 20 години требаше да не однеси понапред, ако тогаш имаше помал процент на невработеност, сега после 2 децении, требаше речиси ич да нема невработеност, ако тогаш имавме бесплатно школство ои здравство, сега требаше да имаме бесплатно современо школство и здравство, ако тогаш имавме ниска стапка на криминал, шверц со дрога, убиства алкохолизам, педофилија.. сега требаше да бидат минимални, ако тогаш имавме стандард кој на работник му овозможуваше да плати сметки има храна и облека, купи мебели ефтина кола, сега работнико би требало да може да си земе и стан или направи куќа..... напред отидовме само за грст луѓе кои и денес се богатад, поголемиот број население се врати во време на кралевина СХС по права и можности во животот

ти препорачувам да го исклучиш интернетот за да јадеш и други продукти
Браво, совет на место. Ајде сите исклучите интернет, баталите телефон и кабловска (Сител и МТВ ви се доволно) и вратете се во камено време за да заштедите за две пици месечно.
Нека има за леб, тоа е доволно за среќен и исполнет живот.
Еб*ти иронијата кога некој те убедува дека живееш квалитетно, а од друга страна ти кажува дека интернетот ти е луксуз во 2013 година. :facepalm::facepalm::facepalm:

Пола фабрики кај нас пропаднаа , затоа што работниците буквално ги изнесоа .
Да да, фабриките пропаднаа од РАБОТНИЦИТЕ. Ни случајно не пропаднаа од ГЛАВАТОРИТЕ кои ги спичкаа со невиден фалсификат потписи од самите работници демек работниците се согласуваат да ја дадат фабриката доброволно на овие истите. Баш овие истите кои денес продаваат муда за бубрези дека живееме неспоредливо подобро од Швајцарија.
Тоа е тој типичен комуњарски став дека ако си богат тогаш си лош, а само тие се најдобри.
Сега е и јасно зошто Македонија ти е еднаква на Швајцарија на тебе. :facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom