Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
обичниот човек сака/бара сигурност, стабилност, среќен е кога е со фамилијата и другарите, кога се здрави, кога има доволно да си ги подмири животните трошоци.
НЕобичниот човек (наречен паразит и егоист) сака/бара пари, пари, пари и ништо друго. не го интересира дали гази по лешеви за да се здобие со тоа богаство, дали пратил некого во болница или гроб за истото тоа богаство, дали децата му се добро воспитани, или пак најблиските се во добро здравје. тој едноставно нема време за тоа, тоа му е губење време, ..... какво здравје, какво воспитување. се е тоа срање :facepalm:. луѓето и општеството ги вреднува по тоа кој колку има, колку коли има на улица, или каков тел поседува, колку општеството му овозможило да ги уништува другите за да тој се чуствува исполнето.
Епа некои како него мислат дека парите го прават квалитетен живот. Да! Тие се најглавниот услов за да имаш квалитетен живот... еве денес има во Македонија многумина со натрупано богатство, ама никогаш тие во Македонија нема да го имаат тој квалитет на живот како во една Данска, Холандија, Германија, Австралија....
Обичен припадник на средната класа во овие земји, живее неколкупати поквалитетен живот од луѓе кои кај нас имаат милиони. Ама многумина не виделе и не знаат да споредат.
Stefus Corp. замисли се еве дека имаш доволно пари за убава куќа, две коли, одмор во Шпанија итн. И замисли каков би ти бил еден обичен ден во Македонија. Сакаш од аеродром до карпош 4 да стигниш. Замисли си само колку време ќе ти треба за тоа и со кое ниво на стрес ќе го изведиш. Јас сум го искусил тоа во Скопје и сум го искусил истото во милионски градови и можам во секој момент да ти направам споредба. Замисли си дека се поболуваш и треба да појдиш на доктор, или недај боже те удира кола на пешачки. Замисли си што би се случило во тој случај со полицијата и нивната реакција, со брзата помош, третманот што ќе го имаш како граѓанин...
Сигурно ко ќе излегуваш од дома трипати ќе провериш дали сите врати ти се заклучени. И замисли еве те ограбат. Претпостави како би реагирала полицијата.
Или да речиме треба да појдиш во некоја јавна установа да завршиш работа на шалтер, или во општина, катастар, фонд за здравствено. Замисли си само со кое ниво на стрес и квалитет и ефикасност би ги извел овие работи..... па после ќе зборуваме за квалитетот на живот.
Образованието каде е во сиот овој муабет, со некои си банана-факултети од типот на Европски, Фон, Американ и слични гомнарии... државните полека-полека и тие тонат во калта и тоа реноме што сеуште го имаат се должи на репутацијата од порано. Ако земам се’ да набројувам крај нема споредбава.

сефте се вклучувам на темава, прочитав многу страници, и некои од коментарите ме испровоцираа да напишам нешто.
ДА, во СФРЈ се живееше подобро, но кога беше криза (во тоа време), кризата беше толку голема што сега е дечја играчка за тогаш. во раните 80-ти имаше во неколку наврати кризи кои беа на граница на лудило. кризите беа од типот: леб, зејтин, млеко, бензин. ај ова последново и е “луксуз“ во случај на криза. но овие првите три се ОСНОВНИ прехрамбени продукти. тие да ги нема!?!?!?!? па тоа е рамно на самоубиство. да се станува во 4ч насабајле, да се фати ред и чека до 7ч додека да отворат продавниците за да се купи 1 (само еден) леб. или пак ..... не се сеќавам добро, али беше ограниено колку зејтин може да купиш. или млеко за децата (а дете бев тогаш) кога најмногу им треба. тоа се луди работи, на државно ниво да ги нема тие продукти.
но како што спомнав, тоа се случуваше во раните 80-ти, после смртта на тито, а јадните неуки и неискусни комунисти кои го наследија не знаеја како да се справат со работите кои “функционираа“ кога тито беше жив.
Е ТУКА Е ФИНТАТА. тито (со помош на својаа харизма) ја финансираше државата со кредити, донации, неврзаните кои беа максимално солидарни едни према други...... и така тоа со децении. и СИТЕ живееја супер. освен оние кои отидоа на голи оток. но тие се друга тема. сите слободно се шетаа, трошеа, слабо или ич работеа, плата секогаш имаа, сите (или скоро сите) вработени, а тоа е невозможно, да се вработени скоро сите. е токму таа “економија“ ја уништи таа држава. и нејзините последици се присутни и денес. МРЗЛИВОСТА!!! сите денес сакаме брзо да дојдеме до пари, без многу труд. да не збориме пак за пот и крФ. тоа е мисловна именка. но сепак, да ја потврдам тезата - во тоа време поубаво се живеело!!!
------ kako prvo ,se imase pari za da se ceka vo red za da se kupi nesto , pa koga togas se stasuvase na red ,sega nema pari za da se stoi vo red ,
------ nesto za kreditite i zadolzenosta :
486249_534316179930930_308324476_n.jpg

---- so pravo sekoj saka DA DOJDE NABRZINA DO PARI, PA GLEDAME OD NASITE VODACI ,STO PRAVAT TIE ZA SEBEW, GO SAKAME I NIE ISTOTO ZA NAS , VEKE NE E grev da krades ,zatoa sto vo sekoj slucaj ke krades od kradec
------toa deka poubavo se ziveelo :72695_601116973250850_1343282534_n.jpg

PA navistina poubavo se ziveelo
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:18 ---
Во почетокот на 80ти еден телевизор беше 3 солидни плати и не се наогаше лесно. Еден сандак за длабоко замрзнување окулу 10 плати и се чекаше со месеци за него.
Една телефонска линија окулу 6 плати е за оваа се чекаше и до година дена.
Ај да си бидам сам на себе контраадвокат може е поради напредок на технологија...на пример во 1998 солиден десктоп беше 2000 марки=1000 евра корегирана за инфлација тоа е окулу 2000 денешни евра. За 2000 денешни евра што можеш да купиш од технолгоија да незборам најверојатно опрема за цел стан.
--- ama zatoa edna prosecna plata bese od 700-1200 marki,kakosto velis ti ,toa se 700-1200 evra, toa bese plata na rabotnikot

f4deb6cc3de46f9533d8447bf2ef1053.jpg

Пред некоја година

23lzk8g.jpg

Во СФРЈ
Чекај малку, со споредбава се жалиш или се фалиш:pos:. А бе дете, 9 од 10 луѓе ќе ти го постираат истиов твој пост, со истите две слики и со обратна поента :D.
На првата слика имаш- колона од Вардара па до Триглава (лошо решен сообраќај, не ти е башза фалење), паркирани коли на тротоар!? (стока култура, не ти е башза фалење), и надворешен изглед на згради - комбинација на Бангкок и Мумбаи (не ти е башза фалење).

На втората имашсообраќајница доволно за сообраќајот и фазла (сон на секоја градска власт) и згради во права смисла на зборот (збориме за еднообразност). Ајде да не биде се совршено, за минус ќе го земеме куќарчено десно.:)

Како се викаше автогол на прилепски?

првите два болда, ти изгледа не ме прочита фино или не си ме разбрал. тој систем го поддржуваше легачењето, мрзливоста, а кога од такви родители ќе се воспитува дете детето сигурно нема да биде работник!!! тоа се последиците што ги спомнав и што е денес реалност. никаде не реков дека денес има помалку мрзливци, напротив беше потенцирано дека ги има но дека сегашниов систем некако не дава тоа да се развива многу. али сите, вклучувајќи и тебе и мене би сакале да најдеме работа каде нема да мораме многу на многу да се потиме.
а за последниот болд, ДА тврдам дека тогаш полесно се заглавуваше на голи оток него сега. и ДА, секоја држава треба да има нешто такво заради државните интереси, но во македонија тоа некако е невозможно да постои, сепак педа земја сме и нема баш простор за затвор за такви персони. така да “не сум во никава заблуда“!
denesniot sistem se trudi da razvie vakvi raboti :
63727_538847809468284_492308100_n.jpg

Пред 30 години беше срамота да секнеш нос на улица, луѓето беа покултурни, одеа во театар, а економски, споредено со денес, беше рај.
После дојдоа некои полуписмени исфрустрирани копилиња и разебаа све.

Ова е чиста глупост и ноторна лага. Доволно беше да отидеш во војска и да го видеше правото културно лице на Југославија.
Единствена нација којашто беше културна во Југославија беа Словенците, Унгарците и дел од Хрватите. Другото беше турска шабанарија да не се лажеме.Белград не е мерило за Југославија, затоа што таму цела југословенска елита се пресели и живееше.

Како може некој да е културен 20 години, а после да не е културен:? Тебе можат се да ти земат, ама образование, култура, знање никој неможе да ти земе. Тој што плукал пред 20 години пак ќе плука и денес, тој што фрлал пикавци пред 20 години пак ќе фрла и денес.Тоа е ствар на култура, а не на систем.

Гледајќи ги генерациите на татко ми и мајка ми мене жал ми паѓа за нив. Толку необразовани и ограничени тоа е чудо.
Никој од нив не одел никогаш во театар, опера, никој од нив не читал книги, грото од нив незнаат ни Кочо Рацин кој е.Таква беше 95% од работничката класа.Зарем мислиш дека тие што работеле во Охис, Металург и други фирми читале книги и оделе на опера? Дај не ме зезај. Грото од нив едвај прикрпиле некое основно школо.

Денешните генерации Македонци се само резултат на нивните претходни генерации Македонци. Круша под круша паѓа.

Југославија не ја разграбаа лица што чекале во сенка, туку баш истите што ја градеа. Денес најголеми олигарси во Југославија се баш тие членови на КПЈ.Погледни кои се најбогати луѓе во Македонија. Сите до еден бивши директори во Технометал како Гуштеров, Трифун Костовски и други. Ѕинго што бил, Штерјо Наков што бил?

Глупо е да се каже дека и немало позитивни страни во Југославија, но тоа во друга прилика.

чекај сега, збориме за тоа кога поубаво се живеело или за кој каков систем е?
јас се задржав само на тоа “кога поубаво се живеело“!
П.С. да не биде дека само ти контрирам, ДА, овој систем е срање!!! ;)

------ kako prvo ,se imase pari za da se ceka vo red za da se kupi nesto , pa koga togas se stasuvase na red ,sega nema pari za da se stoi vo red ,
------ nesto za kreditite i zadolzenosta :
Прегледај го приврзокот 65425

---- so pravo sekoj saka DA DOJDE NABRZINA DO PARI, PA GLEDAME OD NASITE VODACI ,STO PRAVAT TIE ZA SEBEW, GO SAKAME I NIE ISTOTO ZA NAS , VEKE NE E grev da krades ,zatoa sto vo sekoj slucaj ke krades od kradec
------toa deka poubavo se ziveelo :Прегледај го приврзокот 65427

PA navistina poubavo se ziveelo
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:18 ---

--- ama zatoa edna prosecna plata bese od 700-1200 marki,kakosto velis ti ,toa se 700-1200 evra, toa bese plata na rabotnikot

Како може денес да се нема пари за да се стои во ред, а во Македонија се повеќе и повеќе енормно дебели деца? Еве јавна статистика покажува дека Македонките се најдебели жени на Балканот што е и вистина кога ќе прошеташ. Како може некој да гладува , а да е се подебел и подебел? Нели е пологично да е исушен?

Како изгледаа одморите во 1970-1980.
Се пали мала кола Фичо Југо Застава по некој Москвич или Лада или стара Западно Европска кола која некој гастарбајтер ја донел од Германија. Се зема приколка онака најобична или онаа со шатор. Се товари се патлиџани пиперки јајца сирење (во мало фрижидерче) се туто комплето. Се оди во Грција обично некаде до прв крак или на страна...и се оди најчесто во див капм (идеа некој и во приватен) и се отвара шатор и се седи 10-15 дена во основа се купува само вода и се проебуваат 2-3 плати за 4 члено семејство. Во основа ништо поразлично од логорување или народен збег.
Одмор на јадран во главно Црна Гора за деца 10-15 дена во камп се седи во шатор или некој бунгалов ако платиш екстра со 10 деца во соба. Се јаде во голема менза. Во пракса исто како во војска...такви услови.
Денес за 300-400 евра имаш хотелско студио за тие денови плус може и доручек. Во 1980 ако си одел на Крф е како да си бил на Хаваи. На одмор со Авион? 95% од популацијата имале видено авион само на ТВ. Јас незнам сега кој не бил со авион на 1000-2000 км далечен одмор. Сега за 300 евра се зема авионски одмор во Италија...тогаш 30 часа пат со воз во 1 праве 30 назад до Трст купување 10 кила фармерки за да се извади пат. Во Италија на одмор во СФРЈ може ако таткоти е член на ЦК или некој директор.Гледам на Групер одмор во хотел со пат за еден со пат за 100 евра. Или 30% од просечна плата...Хмммм незнам дека беше ова можно во СФРЈ.
Добро ај и авиоиндустријата и туризмот напреднала исто како телефоните телевизорите фрижидерите колите шпоретите компјутерите...така да може не е реална споредба.
Знеа некој колку беа цените на авиокартите во 1970? И од каде доаѓа терминот Џет-Сет?
-- kogga e veke do kolite, vujko mi 1076 vozese zastava 1300 , kupen od salon, NOV od fabrika, iako dedo mi po zanimanje bese traktorist vo zemjodelsko industriski kombinat, nie vozevme malku postar zastava 101, star nekade okolu 5-7 godini,ama tatko mi pracese kuka ,pa ne mozese da si dozvoli ponov, toa za vozilata
----sonuvam za odmor vo grcija, i takov kako sto velis deka e, veke e samo son za mnogumina
---- za deca vo srna gora ne se odese vo sator, tuku jas licno odev , imam odeno od 1-8 odelenie nekade 4-5 pati , vo tivat vo detsko odmaraliste, smesteni vo soba po sestmina ,kolku plajase tatko mi za toa ,ne znam ,ama znam deika bese na 12 rati ,ili taka nesto i pri toa pravese kuka
--- za 300-400 evra treba da rabotis 2 meseca , a kolkumina mozat da odvojat dvomesecni primanja za da odat na odmor ??
----- decko, vo trst ne se odese za pecalka,se oidese od kef , zatoa sto toa vreme i ovde imase farmerki, ama fintata bese vo markata t.e. levis 501 , denes skoro site kupuvame vo sutka, bilo koj model samo da e 600 denara
--- a znaes li kolkava e cenata za vozenje do mesecinata ?? sto znaes za 50 godini ,moze i patot do mesecinata ke poevtini

Ова е чиста глупост и ноторна лага. Доволно беше да отидеш во војска и да го видеше правото културно лице на Југославија.

Ти си бил во ЈНА?

Јас сум бил, и не беше така како што велиш.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:44 ---
Гледајќи ги генерациите на татко ми и мајка ми мене жал ми паѓа за нив. Толку необразовани и ограничени тоа е чудо.
Никој од нив не одел никогаш во театар, опера, никој од нив не читал книги, грото од нив незнаат ни Кочо Рацин кој е.Таква беше 95% од работничката класа.Зарем мислиш дека тие што работеле во Охис, Металург и други фирми читале книги и оделе на опера? Дај не ме зезај. Грото од нив едвај прикрпиле некое основно школо.

Јас од татко ми наследив огромна библиотека.

Ти си бил во ЈНА?

Јас сум бил, и не беше така како што велиш.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:44 ---

Јас од татко ми наследив огромна библиотека.

Можеби ако си служел во Загреб или Љубљана. Јас не зборам за организираност на војска, туку за социјална структура на луѓе. Прљавштини дај не ме зезај.

Никој не збореше за татко ти и за тебе !
И дедо ми имаше книги во орманот, ама за разубавување на куќата. Никогаш и не ги прочитал факт.

Можеби ако си служел во Загреб или Љубљана. Јас не зборам за организираност на војска, туку за социјална структура на луѓе. Прљавштини дај не ме зезај.

Во ЈНА мораа сите да одат, без исклучоци, и како таква беше пресек на сите социјани слоеви. Служев во Сомбор, па во Врхника. И нема врска каде си служел, затоа што не те распоредуваа во зависност од тоа од која република си. Јас во војска запознав луѓе кои беа од нивото на Хасо и Мујо од вицевите, се до луѓе (од различна нациналност) кој слушаа Мизар или Екатерина Велика, и беа сосем солидно образувани.

Многу погрешна слика имаш за Југославија, верувај ми...

Како може денес да се нема пари за да се стои во ред, а во Македонија се повеќе и повеќе енормно дебели деца? Еве јавна статистика покажува дека Македонките се најдебели жени на Балканот што е и вистина кога ќе прошеташ. Како може некој да гладува , а да е се подебел и подебел? Нели е пологично да е исушен?
nezdrava hrana , amerikanski bataci od pilinja hraneti so hormoni, i uste edna hrana, ja vikaat GMO , procitaj malku za toa po netot

-- kogga e veke do kolite, vujko mi 1076 vozese zastava 1300 , kupen od salon, NOV od fabrika, iako dedo mi po zanimanje bese traktorist vo zemjodelsko industriski kombinat, nie vozevme malku postar zastava 101, star nekade okolu 5-7 godini,ama tatko mi pracese kuka ,pa ne mozese da si dozvoli ponov, toa za vozilata
----sonuvam za odmor vo grcija, i takov kako sto velis deka e, veke e samo son za mnogumina
---- za deca vo srna gora ne se odese vo sator, tuku jas licno odev , imam odeno od 1-8 odelenie nekade 4-5 pati , vo tivat vo detsko odmaraliste, smesteni vo soba po sestmina ,kolku plajase tatko mi za toa ,ne znam ,ama znam deika bese na 12 rati ,ili taka nesto i pri toa pravese kuka
--- za 300-400 evra treba da rabotis 2 meseca , a kolkumina mozat da odvojat dvomesecni primanja za da odat na odmor ??
----- decko, vo trst ne se odese za pecalka,se oidese od kef , zatoa sto toa vreme i ovde imase farmerki, ama fintata bese vo markata t.e. levis 501 , denes skoro site kupuvame vo sutka, bilo koj model samo da e 600 denara
--- a znaes li kolkava e cenata za vozenje do mesecinata ?? sto znaes za 50 godini ,moze i patot do mesecinata ke poevtini

Си одел на места коишто се во склоп на Југославија и со коишто горе-доле си имал сличен стандарт и помизерни малку како Бугарија и Грција.

Си бил ли во Шпанија, Италија, Франција на одмор или да шеташ во Германија, Франција? Не, никогаш , а 99% од твојата генерација. Денес тоа многу Македонци го прават, а гледам и тука на форумот се испофалија многумина.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:51 ---
nezdrava hrana , amerikanski bataci od pilinja hraneti so hormoni, i uste edna hrana, ja vikaat GMO , procitaj malku za toa po netot

Ама за да ја купуваш таа храна треба пак да стоиш во редот , нели? И, треба пари за таа храна , нели? Од еден сендвич неможеш 20 кг да се здебелиш!

Си одел на места коишто се во склоп на Југославија и со коишто горе-доле си имал сличен стандарт и помизерни малку како Бугарија и Грција.

Си бил ли во Шпанија, Италија, Франција на одмор или да шеташ во Германија, Франција? Не, никогаш , а 99% од твојата генерација. Денес тоа многу Македонци го прават, а гледам и тука на форумот се испофалија многумина.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 19:51 ---

Ама за да ја купуваш таа храна треба пак да стоиш во редот , нели? И, треба пари за таа храна , нели? Од еден сендвич неможеш 20 кг да се здебелиш!
темава колку што гледам е за: дали поубаво се живееше во СФРЈ?
а не е тоа дали и колку шетале/коли имале, ....... начелно се збори за начинот на живот.

Во ЈНА мораа сите да одат, без исклучоци, и како таква беше пресек на сите социјани слоеви. Служев во Сомбор, па во Врхника. И нема врска каде си служел, затоа што не те распоредуваа во зависност од тоа од која република си. Јас во војска запознав луѓе кои беа од нивото на Хасо и Мујо од вицевите, се до луѓе (од различна нациналност) кој слушаа Мизар или Екатерина Велика, и беа сосем солидно образувани.

Многу погрешна слика имаш за Југославија, верувај ми...

Нормално дека имало образовани луѓе и во тој период и што студирале и тогаш. И во тој период имало феноменални музичари, писатели, актери, доктори, спортисти. Тоа никој не го негира, но тоа е мал процент спрема реципроцитет на население.

Споредуваме баби и жаби тука. Тоа беа други времиња. Во цела Европа се живееше така помирно, полагано, поубаво не само во Југославија, а голем дел од Југославија беше изградена од Европа.

Ни во Британија, Франција, Германија пред 60 години немаше хероин, марихуана, техно журки, криминал, убиства. Ние Југословените им го однесовме тоа како имигранти на тие земји. Види кој се бави со криминал во Германија денес.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom