Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Како може денес да се нема пари за да се стои во ред, а во Македонија се повеќе и повеќе енормно дебели деца? Еве јавна статистика покажува дека Македонките се најдебели жени на Балканот што е и вистина кога ќе прошеташ. Како може некој да гладува , а да е се подебел и подебел? Нели е пологично да е исушен?

Знаеш кој е еден од најсилните показатели на слабеење на економската моќ на државата?

Зголемување на потрошувачката на леб.

Луѓето тука се се‘ подебели како резултат на конзумирање на поголема количина леб, кој треба енергетски да го надокнади внесот на далеку поскапите артикли кои се протеински. Згора на се‘, голем број луѓе на стресот реагираат со зголемен апетит и компулзивно хранење.

И кога народот дојде дотаму да го распоредува семејниот буџетот со премерување heating or eating, е доволен показател колку сме светлосни години далеку од водење квалитетен живот.

Нормално дека имало образовани луѓе и во тој период и што студирале и тогаш. И во тој период имало феноменални музичари, писатели, актери, доктори, спортисти. Тоа никој не го негира, но тоа е мал процент спрема реципроцитет на население.

Споредуваме баби и жаби тука. Тоа беа други времиња. Во цела Европа се живееше така помирно, полагано, поубаво не само во Југославија, а голем дел од Југославија беше изградена од Европа.

Ни во Британија, Франција, Германија пред 60 години немаше хероин, марихуана, техно журки, криминал, убиства. Ние Југословените им го однесовме тоа како имигранти на тие земји. Види кој се бави со криминал во Германија денес.

Види вака, зборувавме за нивото на култура. Јас ти гарантирам со главата дека луѓето беа покултурни тогаш. Знаеш дека беше срамота да крадеш? Ако за некој се кажеше дека е арамија, луѓето го избегнуваа.

Сега не е срамота тоа, арамиите ги нарекуваме способни, и се најпочитувани во општеството.

Југословените СИГУРНО не им однесоа дрога и криминал во западна Европа. Дрогата беше мисловна именка во Југославија, за малку трева ќе те искршеа од ќотек во полиција.

Знаеш кој е еден од најсилните показатели на слабеење на економската моќ на државата?

Луѓето тука се се‘ подебели како резултат на конзумирање на поголема количина леб, кој треба енергетски да го надокнади внесот на далеку поскапите артикли кои се протеински. Згора на се‘, голем број луѓе на стресот реагираат со зголемен апетит и компулзивно хранење.

И кога народот дојде дотаму да го распоредува семејниот буџетот со премерување heating or eating, е доволен показател колку сме светлосни години далеку од водење квалитетен живот.
ќе бидеме сфатени кога ќе дојдат на нашето дереџе. кога и они ќе бутаат сув леб во уста (се разбира ако имаат да го купат), кога ќе гледа како детето му плаче за банана, .......... кога ќе нема да може да купи лекови за мајка/татко, ...... тогаш ќе бидеме сфатени.
а сега, неа уживаат во богаството и газат по луѓето. но има една изрека, karma is a bitch!!!

Точно така, а за ти се прехраниш и да не јадеш леб цело време ти препорачувам да го исклучиш интернетот за да јадеш и други продукти, да работиш макар било што за да преживееш и други работи.

Зборите глупости и тресете нешто што ни самите себеси не си верувате, но да, кул е денес да си сиромашен и да гладуваш. Тоа е тој типичен комуњарски став дека ако си богат тогаш си лош, а само тие се најдобри.

Не, во Македонија се јаде и тоа многу, затоа што ги гледам 99% од младите околу мене. По 9 пати јадат дневно и тоа буреци, сендвичи, смоки, сокови, мрсна храна, месо, пици. Не фантазирај и не живеј во илузија. Јас не сум од Кина, па да не незнам што се случува овде.

Ние конзумираме скапо, а неквалитетно. Тоа е проблемот кај нас, а не дека јадеме само леб.

Точно така, а за ти се прехраниш и да не јадеш леб цело време ти препорачувам да го исклучиш интернетот за да јадеш и други продукти, да работиш макар било што за да преживееш и други работи.

Зборите глупости и тресете нешто што ни самите себеси не си верувате, но да, кул е денес да си сиромашен и да гладуваш. Тоа е тој типичен комуњарски став дека ако си богат тогаш си лош, а само тие се најдобри.

Не, во Македонија се јаде и тоа многу, затоа што ги гледам 99% од младите околу мене. По 9 пати јадат дневно и тоа буреци, сендвичи, смоки, сокови, мрсна храна, месо, пици. Не фантазирај и не живеј во илузија. Јас не сум од Кина, па да не незнам што се случува овде.

Ние конзумираме скапо, а неквалитетно. Тоа е проблемот кај нас, а не дека јадеме само леб.

Ако го исклучам интернетот што ќе заштедам 2 кг. месо?

А знаеш дека во продавниците луѓето купуваат по 100 гр. ориз или само 3 јајца? Остави ги ти сендвичарите и рестораните.

Види вака, зборувавме за нивото на култура. Јас ти гарантирам со главата дека луѓето беа покултурни тогаш. Знаеш дека беше срамота да крадеш? Ако за некој се кажеше дека е арамија, луѓето го избегнуваа.

Сега не е срамота тоа, арамиите ги нарекуваме способни, и се најпочитувани во општеството.

Југословените СИГУРНО не им однесоа дрога и криминал во западна Европа. Дрогата беше мисловна именка во Југославија, за малку трева ќе те искршеа од ќотек во полиција.

Срамота беше да крадеш, а 99% од работниците крадеа тајно од фабриките :) Пола фабрики кај нас пропаднаа , затоа што работниците буквално ги изнесоа . Секој шофер кај нас има делови да склопи цел еден автобус дома од што крадел делови и гориво од автобуси.

Дрогата сегде беше мисловен поим, а не само во Југославија. Во 80’ почна и во Југославија да има на големо дрога. Па, Екатарина Велика и еден куп од што умреа? :)

Срамота беше да крадеш, а 99% од работниците крадеа тајно од фабриките :) Пола фабрики кај нас пропаднаа , затоа што работниците буквално ги изнесоа . Секој шофер кај нас има делови да склопи цел еден автобус дома од што крадел делови и гориво од автобуси.

Дрогата сегде беше мисловен поим, а не само во Југославија. Во 80’ почна и во Југославија да има на големо дрога. Па, Екатарина Велика и еден куп од што умреа? :)
:facepalm:

Тие кражби за кои што ти зборуваш, започнаа со распадот на Југославија. Фабриките се распаднаа затоа што директорите намерно ги упропастија за да ги купат по багателна цена. Транзицијата беше еден таков арамилак кој е без преседан во историјата на овој народ.

Никогаш немаше дрога на големо во Југославија, не знам од каде ти е тоа. Милан од рак умре, чисто како информација, не од дрога.

Во тие, ајде да ги наречеме уметнички кругови, дрога секаде се конзумира. По таа логика, Ролинг Стоунс или Битлси им ја дадоа дрогата на европјаните, што е сосем бесмислено тврдење...

Тие кражби за кои што ти зборуваш, започнаа со распадот на Југославија. Фабриките се распаднаа затоа што директорите намерно ги упропастија за да ги купат по багателна цена. Транзицијата беше еден таков арамилак кој е без преседан во историјата на овој народ.

Никогаш немаше дрога на големо во Југославија, не знам од каде ти е тоа. Милан од рак умре, чисто како информација, не од дрога.
затоа беше тој фејспалм од мене. ме мрзеше да му го напишам се ова

Ако го исклучам интернетот што ќе заштедам 2 кг. месо?

А знаеш дека во продавниците луѓето купуваат по 100 гр. ориз или само 3 јајца? Остави ги ти сендвичарите и рестораните.

Не, ти да јадеше 100грама ориз и 3 јајца немаше ни да ставиш интернет. Тоа е поентата. Немаше ни да имаш компјутер.

Не купуваат сите 100 грама ориз во продавница, туку тоа е многу помал дел од тие што купуваат многу во продавница.И, што сакате вие? По 1,000 јајца да купуваш?

Во ти,е ајде да ги наречеме уметнички кругови, дрога секаде се конзумира. По таа логика, Ролинг Стоунс или Битлси им ја дадоа дрогата на европјаните, што е сосем бесмислено тврдење...

Работниците ги крадеа фабриките и за време на Југославија, а не само за време на распадот. Прашај било кој бивши директор кој сигурно и тој крадел истото ќе ти го каже. .Државно= ничијо многу едноставна логика.

Јас знам сигурно едно 40 постари луѓе коишто активно си краделе по фабриките за време на Југославија , а после истото го препродавале и си печалеле пари. Едниот од нив денес има и огромен ресторан во Скопје баш од тоа крадење. Пази, тоа не траело 2 години, туку 15-20 години.

Екатарина Велика сите се дрогираа како овци уште од 80’ години, а од тоа што изумреле е мање-више небитно.

Тоа е точно дека немало дрога на големо во Југославија, но ја имало.Ни во Европа пред 30 години немало активно комзумирање на дрога. Во Југославија немаше дрога, но имаше алкохолизам и тоа како.

Не, ти да јадеше 100грама ориз и 3 јајца немаше ни да ставиш интернет. Тоа е поентата. Немаше ни да имаш компјутер.

Не купуваат сите 100 грама ориз во продавница, туку тоа е многу помал дел од тие што купуваат многу во продавница.И, што сакате вие? По 1,000 јајца да купуваш?

Значи ако веќе сакаш да ја сведеме дискусијата на лично ниво, јас имам 7 години работен стаж регистриран во ПИОМ, и уште неколку години нерегистриран, значи цела деценија ми се собира, студирав и работев паралелно и си подмирував дел од трошоците на студирањето. Ти колку години работен стаж имаш?

И не се дрзнувај да кажуваш било кому што да прави со свои пари дали да плаќа интернет или да купи сендвич. Тие калкулации за дома задржи си ги ;).

Инаку на времето секое семејство имаше залиха на храна, зимата ја дочекува со 10 кг. грав, пакет масло, вреќа шеќер, цел подрум зимница. Тоа е израз на традиција и домаќинлук, кој сега за поголем дел од населението е недостапен.

Кога веќе почнав да зборувам, да разврзам. Знам дека сакаш да размислуваш и да зборуваш за моралот, и тоа е со право, затоа што нивото на морал го диктира квалитетот на живот во едно општество. Дали ќе ми веруваш ако ти кажам дека кога јас завршував средно, 80% од жените од мојот клас беа невини, а тие 20% беа во врска која им беше прва или МАКСИМУМ втора?

Кога почна распадот на сите морални вредности?

Со доаѓањето на од Бога дадениот капитализам, најсјајното од сите можни уредувања.

Денес жените губат невиност на 14-15 години, спијат со Албанци, секоја 5-6 има учествувано во некоја врста на оргија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom