Од инвестициони фондови имаш КБ Публикум , Илирика и Пензиските фондови . Сите наведени моментално капиталот ќе ти го зголемуваат по околу 1 до 4 % годишно , а вредноста на уделот во некои фондови дури и е намален во однос на тоа кога фондот е формиран. Значи фондовите инвестираат на берза , во обврзници , во депозити, а предност пред физичките лица им е само тоа што можат да инвестираат и на странските берзи. Мое мислење со овие стапки на раст и состојба во економијата и пазарот на капитал и инструментите што фондовите ги практикуваат е дека твоите 1000 денари во фондот за 10 години ќе станат околу 1200 денари . Ако си задоволен со толку ти си знаеш . Инаку да ти кажам дека годишната инфлација е 3,8 % . А ако штедиш во банка можеш да постигнеш до 5 % на годишно ниво . За провизии не сакам ни да пишувам . Интелегенцијата на менаџер во фонд и (не сакам да пишувам пошто си од Прилеп) е иста ,а кога ги вложуваш парите во фонд значи даваш доверба на фондот . Па сега ти види дали ќе ти се исплати . Ова е само мое мислење а одлуката секако твоја.Ме интересира дали некој има искуство со инвестициони фондови. Студент сум и сакам да инвестирам некоја мин. сума (1000ден. месечно) на 10 години дали вреди ?
ako nemas poima od berzi i sl raboti dobra ti e ideata, ako sledis berza najdobro e od ednas da vlozis pari ne mora mnogu, i da cekas da karis. Barem vaka moe razmisluvanjeМе интересира дали некој има искуство со инвестициони фондови. Студент сум и сакам да инвестирам некоја мин. сума (1000ден. месечно) на 10 години дали вреди ?
http://www.nlbnovpenziskifond.com.mk/Ме интересира дали некој има искуство со инвестициони фондови. Студент сум и сакам да инвестирам некоја мин. сума (1000ден. месечно) на 10 години дали вреди ?
Со оглед дека е донесена одлуката, дали има некој инвормации зошто се чека?Топлификација ќе откупи една десетина од главнината на компанијата
27/05/2013 // Пред 7 часа // ЕКОНОМИЈА // Коментирај
Топлификација ќе се стекне со сопствени акции со откуп на најмалку една десетина од основната главнина на компанијата, се вели во Одлуката за стекнување сопствени акции за откуп, објавена на Македонска берза.
-Се одобрува стекнување на сопствени акции со откуп на најмалку една десетина од основната главнина на ‘Топлификација’, по најниска цена од 1.000 денари, односно највисока цена од 10.000 денари за една акција, стои во Одлуката.
Во време кое не е подолго од 12 месеци ќе се изврши откупот на од денот на донесување на оваа одлука, а исплатата на средствата за откуп на сопствени акции ќе се врши од сметката на компанијата.
Odlukata e donesena no ke vidime kako ke se postapiСо оглед дека е донесена одлуката, дали има некој инвормации зошто се чека?
Таман работа да мора да се тргува по тие цени.Дали ќе мора да се тргува по тие цени или чисто информативно е?
ИК од аеродром и КТ на скопје имаат повеќе пари тие можат да купат,Ж е уште слаб со пари неможе ништо да земе.Таман работа да мора да се тргува по тие цени.
Тогаш уште утре од берзата ќе направат 100 евра квадрат во Центар, ќе дојде #Ж со шлепер пари (ситното што останало од Ск2014) ќе го купи цел Центар, па после некој месец од берзата ќе ги направат 1000 евра за квадрат и #Ж ќе си ги шитне за таа цена.
Не си во тек со Твитер, #Ж не е градоначалникот на центар, туку апсолутниот владетел македонски во последните 7 години (и љубител на купување станови за мајка му)Ж е уште слаб со пари неможе ништо да земе.
Е не сум.Грешно сме се разбрале т.е разбрал.Не си во тек со Твитер, #Ж не е градоначалникот на центар, туку апсолутниот владетел македонски во последните 7 години (и љубител на купување станови за мајка му)