Stefus Corp.
Рационална Коза
- Член од
- 22 август 2012
- Мислења
- 2.097
- Поени од реакции
- 1.821
Муабет ми беше да не беше СФРЈ далеку ќе беше поразлично имотот и сите срања. Да незборам и национализација и други методи за одземање на приватен имот. Тоа е дури и да и најбитна фаца и некој што знам што тогаш ништо заџабе многу помалку ќе добиеш од сега. Да добиваа директорите тогаш повеќе ама сега истите фаци земаат многу повеќе.Според црвениот болд, сосема ми е јасно што е и како е, и како тоа се фураш у филм од таква позиција и глумиш лудило.
Според плавиот болд, гледам дедо ти не го бивало, па го стаиле директор.
Јас лично сум вчудоневиден од ваквиов твој став, ама ти си знаеш. Голем си.
Јас мислам дека да небеше СФРЈ во смисла на 45 години комунизам многу ќе беше понапредна Македонија и на мене а најверојатно и на сите ќе им беше подобро. СФРЈ сама по себе не лоша ама С-то во СФРЈ е она лошото и во основа ретроградното на тоа уредување. Поента: Комунизам не го бива ова сега полу-функционалано капиталистичко општество е подобро. Најдобро ќе беше тоа што се случи во 1990 да беше во 1945 да не се мучевме со 45 години лошо економско уредување. Да не почвам за демократија и слобода на говорот за овој мој коментар ќе одев на голи оток во 1946-7 а ти за твојот во 1920-30 во Сремска Митровица. И на двајцата ни е подобро сега од пред 1990 барем од тој аспект.
Не ме интересира политика ама ова денешно општество нуди поголеми можности за избор успех слобода од тоа во СФРЈ да социјалната заштита е малку послаба ама во основа е добар дил и дефинитвно пад на комунизмот беше одлична работа. Но сепак нивото на социјална заштита не е катастрофални и за недај боже се наоѓа но нетреба да расте на сметка на капитализмот.
А за распадот на Југославија е сосема друг фактор во основа е виновен национализмот. Мене не ми се допаѓа национализмот на денешната десница и социјализмот на левицата. Затоа не гласам на избори освен првиот пат ептен мерак ми беше да видам како е...после не сум се појавил на избори и не планирам наскоро.
Тоа ај да не одам во друг правец со муабетот.
Сума сумарум Комунизам СФРЈ сакс ептен катастрофа фијаско
... нема везе шала на страна батлери се селска работа. Како и да е поентата ми е ако те биваш во СФРЈ тотално те убиваше државата и сега е донекаде така ама Маршалот и комунисите беа многу поефикасни позлобни и понеправедни и нефер.