Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Аман бе разбудете се веќе еднаш и гледајте во иднината,

Тито направил голема грешка што не пратил војска на солунски фронт
На секое 9то родено албанско дете бил кум
И после добро направил за Македонија или Југославија.

НЕ СЕ ВРАЌА ВЕЌЕ СФРЈ,НИ ТИТО!

НЕ НИ ТРЕБААТ!
--- надополнето: 25 мај 2013 во 20:58 ---
Се живееше подобро баш денес еден чика го исекна носот пред мене.
Да беше тоа добар систем луѓето денес ќе имаа манири ќе читаа книги, ќе одеа во театар и ќе бевме економски рај.
Тие манири почна да ги уништива ОПОЗИЦИЈАТА СО ТРАНЗИЦИЈАТА ,за комплетно да ги доуништи РОБОВЛАДЕТЕЛСКИОТ КАПИТАЛИЗАМ

Не знаев дека одма после смртта на Тито имало апарати со по 5 и кусуро мегапиксели.
тие слики се од ново време. И јас не памтам да имало луѓе да буричкаат по контејнери.

Погребот на Тито, на поклонение сите цареви, кралеви и најмоќните државници од цел свет.
Утакмица Хајдук, 50.000 гледачи ја пеат Друже Тито ние ти се колнеме

120 државници од целиот свет, ударни вести на скоро сите светски медиуми

Воена парада на општонародна заштита, територијална одбрана и резерва. Истите оние кои ги градеа патиштата врз кои сега гордо се вози Македонецот, кои први интервенираа на секоја непогода, полава или снег

Здравко Чолиќ за Тито

Балашевиќ за Тито

сите за Тито

Една од најмирните и најбезбедни држави во Европа а богами и пошироко. Сега ќе бараме и ќе кукаме за мир по автобуси и плата поголема од 8000.

Општонародна одбрана , ТО , СВОЗ ..... иди бегај , пародија на војска ! Факт е дека ЈНА изгради неколку селски патишта во Македонија , нема што ! А за патиштата по кои се возиме денес а и не само овде во Мк , заслужни се Гранит , Пелагонија и Маврово , со плата не многу поголема од подценувачките 8000 кои ги пишуваш тука.

Општонародна одбрана , ТО , СВОЗ ..... иди бегај , пародија на војска ! Факт е дека ЈНА изгради неколку селски патишта во Македонија , нема што ! А за патиштата по кои се возиме денес а и не само овде во Мк , заслужни се .
Сега, во случај на поплава или недајбоже поголема непогода, дали знаеш каде треба да одиш и што треба да правиш? Една поплава Скопје да се случи (иако заради уредувањето на сливот е скоро неможно), нема кој да стави вреќа песок.
Да...ние обичните војници (црногорци, хрвати, срби, босанци и македонци) бевме меѓу првите кои ги откопуваа автобусите и колите зимата 83-84 од Рудник, ние бевме оние кои копаа канали за телефон, водовод...патем, нешта кои како и најголем дел инфраструктура (и ред најголем дел други нешта) се изгради тој период. За жал брзо забораваме и плукаме во стариот бунар.
Гранит , Пелагонија и Маврово , со плата не многу поголема од подценувачките 8000 кои ги пишуваш тука
со 8000 работниците на Гранит, Маврово и воопшто обичните работници, службеници, здравствени и образовни работници...сигурно не се обезбедија со станови и бараки во бившиот систем. Можеби 3/4 од сегашно Скопје (Аеродром, Карпош, дел од Н. Лисиче, Влае, Бутел, Драчево, па донекаде и Градски Ѕид, Капиштец, Козле...) се населија обичните просечни граѓани, 9/10 од нив добија станови и бараки.

epten bese uboo u SFRJ cak i ima edna pesna Bilo jednom u SFRJ nego tie sto ziveea i rabotea u socializmot tie i sega imaat penzii i malku cuvstvoto za pravda me revoltira koga vikaat za nas koi ne fati najlosoto raspadot i tranzicijata, deka sme bile nerabotnici.

Твое е да веруваш во што сакаш , бојадисувај си како сакаш . Не ми ја фали ЈНА сега пред спиење , не сакам мачнини да ми идат пред сон . Поголемиот дел од мојот досегашен живот го поминав во СФРЈ , така да немој мене да ми објаснуваш кој каде и како а уште помалку и зошто се населил .
Али демократија на форумов , секој има право да си каже што мисли !

Добро, заради форумската демократија те молам ако знаеш нешто од таа историја што јас не го знам да објасниш, ете кој од каде се населил ако веќе јас не знам или измислувам. Како најмалку дупло се зголеми бројот на граѓани во Скопје до 90-тите и како сите се здобија со свои домови, кои дел ги зедоа тукуречи беспари, дел со многу поволни кредити, дел ги откупија 92-94 за 2-3000 марки. Работници, доктори, мед сестри и наставници, нешто невозможно во денешно време ако немаш недвижнини за продажба. Истото се случуваше и со другите градови. Твоите можеби лоши искуства со јна се исклучок, но не мислам дека се правило. Ако 5мина минале лошо, 50мина се сеќаваат на убавите војнички дружења и моменти што е порелевантно отколку 5мина. Ама ако ти прави мачнина...што знам.
Сеа немаме ни војска ни организирана заштита од било какви вонредни состојби, безбедноста во многу места дури и најмалку половина Скопје е нула, купување стан е мисловна именка, одмор за мнозинството граѓани што ли беше тоа.

Што јас тука да ти објаснувам , стави 20 литри бензин и прошетај ја пола Македонија ! Ке видиш зошто Скопје станало такво какво што е ! Спореди го тоа со братските ни републики на север па ке видиш каква мајка беше СФРЈ !
Друже не си ти толку наивен да сватиш дека југа беше промашен проект , кој преживеа толку долго благодарејки на харизмата на еден човек и на прекутната согласност на некои поголеми !
Беспари батка е само сирењето на факот ,а не становите , на оваков или онаков начин тие станови ги отплакаме сите ние сеуште .

Добро, заради форумската демократија те молам ако знаеш нешто од таа историја што јас не го знам да објасниш, ете кој од каде се населил ако веќе јас не знам или измислувам. Како најмалку дупло се зголеми бројот на граѓани во Скопје до 90-тите и како сите се здобија со свои домови, кои дел ги зедоа тукуречи беспари, дел со многу поволни кредити, дел ги откупија 92-94 за 2-3000 марки. Работници, доктори, мед сестри и наставници, нешто невозможно во денешно време ако немаш недвижнини за продажба. Истото се случуваше и со другите градови. Твоите можеби лоши искуства со јна се исклучок, но не мислам дека се правило. Ако 5мина минале лошо, 50мина се сеќаваат на убавите војнички дружења и моменти што е порелевантно отколку 5мина. Ама ако ти прави мачнина...што знам.
Сеа немаме ни војска ни организирана заштита од било какви вонредни состојби, безбедноста во многу места дури и најмалку половина Скопје е нула, купување стан е мисловна именка, одмор за мнозинството граѓани што ли беше тоа.
Тоа со становите беше голема неправда во СФРЈ но никој немаш сила да ја исправи после. Станови си добиваа луѓе на поклон незаработени а некој не добиваа. Ти го сметаш за плус јас за минус на комунистите. Затоа е поубаво денес од тогаш...не е идеално но многу е поправедно и фер.

Тоа со становите беше голема неправда во СФРЈ но никој немаш сила да ја исправи после. Станови си добиваа луѓе на поклон незаработени а некој не добиваа. Ти го сметаш за плус јас за минус на комунистите. Затоа е поубаво денес од тогаш...не е идеално но многу е поправедно и фер.

Абе просто милина е денес. Фер и праведно апсолутно.

Квадратен метар те кошта небаре купуваш стан на Бастиља у Париз, или можеби у центар на Лондон.
Ах да имаш и социјални станови како во времето на СФРЈ, кои ги добиваат оние кои најмлаку се социјалци, туку едноставно се љубители на портокаловата боја.

Ти братче лупаш глупости еден куп.

Не дека СФРЈ беше којзнае што, ама за оваа РМ е недостижна уште неколку века.

Ти не го знаеш чувството дека ЈАдран е твој, дека можеш да скијаш на Крањска Гора како дома, ти не го знаеш чувството дека во Белград и Нови Сад си ккао брат пречекан, ти не го знаеш чувството дека ако останеш без пари у Будва, или ДУбровник, можеш да спиеш и у парк без ништо да ти фали, ти не го знаеш чувствотото да навиваш за СФРЈ и во скеој спорт да се чувствуваш дека си на кровот на светот, ти не знаеш уште многу нешта.

Затоа празни философии и работи кои само си ги прочитал, а не и доживеал се безпредметни да се расправаат.
Да правиш споредба со развој на наука и технологија и фотоапарати со Х мегапиксели е нон сенс.
Треба да замислиш каде би била СФРЈ денес во 2013та година, ако останеше цела, а не РМ од 2013 и СФРЈ од 1980та.
Дури и 30 години се малку.

Јас својот живот и се што остварувам и го должам на РМ, бидејќи се тоа се случуваше после војната, но не плукам по она малку што успеав да го видам во СФРЈ. Напротив.

А моите пријатели, барем они кои се постари за 7-8 години од мене, и за отлку повеќе живееле во СФРЈ, имаат сосема коректен став кон таа грандиозна идеја.

А, такви се еден куп интелектуалци, кои не плукаат по СФРЈ. За еден од нив се сметам и себе си, и ушт енеколкумин апостари на форумов. А сите ние велиме, дека не било лошо во СФРЈ.

И доаѓаш ти тука фејсбук генерација, раснета со интернет во четири ѕида и прочитано на две на три за СФРЈ, и убедуваш дека тогаш било катастрофално лошо.

Јас имам едно прашање само - АРЕН ЛИ СИ ТИ?

Абе просто милина е денес. Фер и праведно апсолутно.

Квадратен метар те кошта небаре купуваш стан на Бастиља у Париз, или можеби у центар на Лондон.
Ах да имаш и социјални станови како во времето на СФРЈ, кои ги добиваат оние кои најмлаку се социјалци, туку едноставно се љубители на портокаловата боја.

Ти братче лупаш глупости еден куп.

Не дека СФРЈ беше којзнае што, ама за оваа РМ е недостижна уште неколку века.

Ти не го знаеш чувството дека ЈАдран е твој, дека можеш да скијаш на Крањска Гора како дома, ти не го знаеш чувството дека во Белград и Нови Сад си ккао брат пречекан, ти не го знаеш чувството дека ако останеш без пари у Будва, или ДУбровник, можеш да спиеш и у парк без ништо да ти фали, ти не го знаеш чувствотото да навиваш за СФРЈ и во скеој спорт да се чувствуваш дека си на кровот на светот, ти не знаеш уште многу нешта.

Затоа празни философии и работи кои само си ги прочитал, а не и доживеал се безпредметни да се расправаат.
Да правиш споредба со развој на наука и технологија и фотоапарати со Х мегапиксели е нон сенс.
Треба да замислиш каде би била СФРЈ денес во 2013та година, ако останеше цела, а не РМ од 2013 и СФРЈ од 1980та.
Дури и 30 години се малку.

Јас својот живот и се што остварувам и го должам на РМ, бидејќи се тоа се случуваше после војната, но не плукам по она малку што успеав да го видам во СФРЈ. Напротив.

А моите пријатели, барем они кои се постари за 7-8 години од мене, и за отлку повеќе живееле во СФРЈ, имаат сосема коректен став кон таа грандиозна идеја.

А, такви се еден куп интелектуалци, кои не плукаат по СФРЈ. За еден од нив се сметам и себе си, и ушт енеколкумин апостари на форумов. А сите ние велиме, дека не било лошо во СФРЈ.

И доаѓаш ти тука фејсбук генерација, раснета со интернет во четири ѕида и прочитано на две на три за СФРЈ, и убедуваш дека тогаш било катастрофално лошо.

Јас имам едно прашање само - АРЕН ЛИ СИ ТИ?
Роден сум во СФРЈ се сеќавам на Југопластика Поп 84 Партизан Ѕвезда и компанија светски европски ова она. ОК е тоа ама не е нешто битно и значајно во животот.
Дедо ми бил директор и партиски функционер во СФРЈ. Се пензионираше и отиде пред да се распадне СФРЈ и ни остави куќа и викендица. Не доби ништо многу повеќе од обичен работник...стан несакаа да му дадат дека имал куќа. Додуше ни тој сакаше веруваше во тие идеи. Како и да е од тој имот од 1990/1 до сега два пати се зголеми недвижниот и незнам колку пати движниот и посебно ликвидниот сетоа тоа во инфлација корегирана вредност. Сите се школувавме во странство и знам како функционира капитализмот и комунизмот и избор е јасен помеѓу ова сега и тоа тогаш....барем тие верзии на општествено уредување. Знам што правеа тогаш тие и ние сега. Мене ми е многу пати подобро сега...не е најдобро има сериозни проблеми ама ова сега за СФРЈ не би го менувал ни на сон.
Да не беше СФРЈ најверојатно тука ние немаше да разговараме и јас да ти пишувам туку мојот батлер :pos:... нема везе шала на страна батлери се селска работа. Како и да е поентата ми е ако те биваш во СФРЈ тотално те убиваше државата и сега е донекаде така ама Маршалот и комунисите беа многу поефикасни позлобни и понеправедни и нефер.
Сега се чуствувам многу послободно од тогаш и на личен план и на економски и на геогравски итн.
Треба да се менува и ова ама доста сум среќен што си отиде тој систем. И арен сум и порано ми е :)

Роден сум во СФРЈ се сеќавам на Југопластика Поп 84 Партизан Ѕвезда и компанија светски европски ова она. ОК е тоа ама не е нешто битно и значајно во животот.
Дедо ми бил директор и партиски функционер во СФРЈ. Се пензионираше и отиде пред да се распадне СФРЈ и ни остави куќа и викендица. Не доби ништо многу повеќе од обичен работник...стан несакаа да му дадат дека имал куќа. Додуше ни тој сакаше веруваше во тие идеи. Како и да е од тој имот од 1990/1 до сега два пати се зголеми недвижниот и незнам колку пати движниот и посебно ликвидниот сетоа тоа во инфлација корегирана вредност. Сите се школувавме во странство и знам како функционира капитализмот и комунизмот и избор е јасен помеѓу ова сега и тоа тогаш....барем тие верзии на општествено уредување. Знам што правеа тогаш тие и ние сега. Мене ми е многу пати подобро сега...не е најдобро има сериозни проблеми ама ова сега за СФРЈ не би го менувал ни на сон.
Да не беше СФРЈ најверојатно тука ние немаше да разговараме и јас да ти пишувам туку мојот батлер :pos:... нема везе шала на страна батлери се селска работа. Како и да е поентата ми е ако те биваш во СФРЈ тотално те убиваше државата и сега е донекаде така ама Маршалот и комунисите беа многу поефикасни позлобни и понеправедни и нефер.
Сега се чуствувам многу послободно од тогаш и на личен план и на економски и на геогравски итн.
Треба да се менува и ова ама доста сум среќен што си отиде тој систем. И арен сум и порано ми е :)

Според црвениот болд, сосема ми е јасно што е и како е, и како тоа се фураш у филм од таква позиција и глумиш лудило.

Според плавиот болд, гледам дедо ти не го бивало, па го стаиле директор.

Јас лично сум вчудоневиден од ваквиов твој став, ама ти си знаеш. Голем си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom