Саем на книгата

• Креатор на темата Креатор на темата Emma
  • Време на започнување Време на започнување
Вработената ми кажа дека у магацин немале место за нови изданија па затоа е ваквиот попуст. Ако книгата што сега вреди 150, а вредела 500, трошоците за нејзино печатење и изготвување била 140.

Вработената ми кажа дека у магацин немале место за нови изданија па затоа е ваквиот попуст. Ако книгата што сега вреди 150, а вредела 500, трошоците за нејзино печатење и изготвување била 140.
Значи ќарот со 500 - пуна капа пари!

Јас утре ќе одам. Триумфална капија ми е must секако. Сакам да ја земам и Ако никој не зборува за скриените нешта, ми изгледа интересна.

Каков е Ник Хорнби, поточно „Долг пат до дното“? И оваа „Долна земја“ изгледа интересно.

А да и „Ако една зимска ноќ некој патник“ е раскази или роман?

Каков е Ник Хорнби, поточно „Долг пат до дното“? И оваа „Долна земја“ изгледа интересно.

Мене не ми се бендиса. Беше рекламирана како многу смешна, ама мене ич не ми беше.

Иначe таа едиција на светска книжевност е првата моја комплетирана колекција на книги и иако не е најквалитетна ни по кориците и страните, нити по печатените букви, нити по многуте печатни грешки, сепак ми е омилена колекција. Само небо зна со колку мака, труд, и магии сум ја комплетирал. Прво дур да дознаам колку вкупно наслови се, па да ги најдам во добро сочувано издание, па некои беа невозможно да се најдат, па таман ја комплетирав, не знам ни сам како едната книга ја изгубив, па дур да ми текне кој е тој наслов што ми фали, па дур го најдов. Цело патешествие.

Ај ако не те мрзи напиши ги насловите од колекцијава. Јас ги имам:

- Белиот ден, Џек Лондон
- Бронзената птица, Анатолиј Рибаков
- Бунтот на бесените, Б. Травен
- Островот на пингвините, Анатол Франс
- Хаџи Мурат, Толстој
- Херој на нашето време, Михаил Лермонтов
- Црвената коњица, Исак Бабељ

Па баш ме интересира кои се останатите дела.

Ај ако не те мрзи напиши ги насловите од колекцијава. Јас ги имам:

1. Белиот ден, Џек Лондон
2. Бронзената птица, Анатолиј Рибаков
3. Бунтот на бесените, Б. Травен
4. Островот на пингвините, Анатол Франс
5. Хаџи Мурат, Толстој
6. Херој на нашето време, Михаил Лермонтов
7. Црвената коњица, Исак Бабељ

Па баш ме интересира кои се останатите дела.

40 книги се вкупно. Освен твоите 7 останатите 33:

8.Никос Казанѕакис-Алексис Зорбас
9. Александар Дума-Црното лале
10. Марк Твен-Принцот и питачот
11. Херман Кестен-Децата на Герника
12. Џовани Бокачо-Декамерон
13. Бруно Травен-Богатството на сиера Мадре
14. Иван Тургењев-Спроти новите дни
15. Џек Лондон-Од јужните мориња
16. Даниел Дефо-Робинзон Крусо
17. Анатолиј Рибаков-Бронзената птица
18. Антоан де Сент Егзипери-Воен пилот
19. Клод Кампањ-Збогум мои 15 години
20. Николај Чуковски-Славните морепловци
21. Франц Кафка-Процес
22. Артур Кларк-Големата длабочина
23. Јохан Волфганг Гете-Страдањата на младиот Вертер
24. Џејмс Џојс-Даблинци
25. Франко Балиони-По златото на Алјаска
26. Камара Лај-Црното момче
27. Фјодор Достоевски-Двојник
28. Лидија Чарскаја-Сибирка
29. Исак Башевис Сингер-Непријатели
30. Рајдер Хагард-Рудниците на цар Соломон
31. Оноре де Балзак-Евгенија Гранде
32. Александар Пушкин-Капетановата ќерка
33. Сведоштва за Кирил и Методиј
34. Антон Чехов-Двобој
35. Вилијам Шекспир-Отело
36. Богови и Херои (Грчки митови и легенди)
37. Едгар Алан По-Авантурите на Гордон Пим
38. Браќа Грим-Златната птица
39. Габриел Гарсија Маркез-Хроника на една најавена смрт/На полковникот нема кој да му пишува
40. Николај Гогољ-Тарас Буљба

Одма од памтење 39 ми текнаа, за последнава морав да станам да разбуричкам :).

Ај овде да прашам...

Знае некој од Достоевски - „Записи од Подземјето“ каде може да се најде ?

40 книги се вкупно. Освен твоите 7 останатите 33:

8.Никос Казанѕакис-Алексис Зорбас
9. Александар Дума-Црното лале
10. Марк Твен-Принцот и питачот
11. Херман Кестен-Децата на Герника
12. Џовани Бокачо-Декамерон
13. Бруно Травен-Богатството на сиера Мадре
14. Иван Тургењев-Спроти новите дни
15. Џек Лондон-Од јужните мориња
16. Даниел Дефо-Робинзон Крусо
17. Анатолиј Рибаков-Бронзената птица
18. Антоан де Сент Егзипери-Воен пилот
19. Клод Кампањ-Збогум мои 15 години
20. Николај Чуковски-Славните морепловци
21. Франц Кафка-Процес
22. Артур Кларк-Големата длабочина
23. Јохан Волфганг Гете-Страдањата на младиот Вертер
24. Џејмс Џојс-Даблинци
25. Франко Балиони-По златото на Алјаска
26. Камара Лај-Црното момче
27. Фјодор Достоевски-Двојник
28. Лидија Чарскаја-Сибирка
29. Исак Башевис Сингер-Непријатели
30. Рајдер Хагард-Рудниците на цар Соломон
31. Оноре де Балзак-Евгенија Гранде
32. Александар Пушкин-Капетановата ќерка
33. Сведоштва за Кирил и Методиј
34. Антон Чехов-Двобој
35. Вилијам Шекспир-Отело
36. Богови и Херои (Грчки митови и легенди)
37. Едгар Алан По-Авантурите на Гордон Пим
38. Браќа Грим-Златната птица
39. Габриел Гарсија Маркез-Хроника на една најавена смрт/На полковникот нема кој да му пишува
40. Николај Гогољ-Тарас Буљба

Одма од памтење 39 ми текнаа, за последнава морав да станам да разбуричкам :).

Благодарам многу. Можеби и јас ќе тргнам во потрага по собирање на оваа колекција.

Ај овде да прашам...

Знае некој од Достоевски - „Записи од Подземјето“ каде може да се најде ?

Мислам дека табернакул ја имаат издадено.

Благодарам многу. Можеби и јас ќе тргнам во потрага по собирање на оваа колекција.

Јас ја немав таа среќа некој да ми каже што како, башка тогаш интернетот беше многу слабо развиен и достапен во Македонија, форуми дали постоеа на светско ниво а не па на Македонско. Сепак со среќа, некои од тие малку потешко се наоѓаат да знаеш, особено тие што се лектири-Процес, Декамерон, Земјата на снегот од Кавабата. Сега приметив дека уствари Бронзената птица ти веќе си ја пишал а јас сум ја дулирал, што значи и таа фали во списокотот Јасунати Кавабата-Земјата на снегот.
--- надополнето: 25 мај 2013 во 20:37 ---
Мислам дека табернакул ја имаат издадено.

И ако не се лажам тоа (на Табернакул ) е единственото издание на Записи од подземјето на македонски јазик. Друга постара или понова печатена верзија на таа книга 90% сум сигурен дека нема.

Јас ја немав таа среќа некој да ми каже што како, башка тогаш интернетот беше многу слабо развиен и достапен во Македонија, форуми дали постоеа на светско ниво а не па на Македонско. Сепак со среќа, некои од тие малку потешко се наоѓаат да знаеш, особено тие што се лектири-Процес, Декамерон, Земјата на снегот од Кавабата. Сега приметив дека уствари Бронзената птица ти веќе си ја пишал а јас сум ја дулирал, што значи и таа фали во списокотот Јасунати Кавабата-Земјата на снегот.
--- надополнето: 25 мај 2013 во 20:37 ---

И ако не се лажам тоа (на Табернакул ) е единственото издание на Записи од подземјето на македонски јазик. Друга постара или понова печатена верзија на таа книга 90% сум сигурен дека нема.

Да, во право си. Проверив на страната на НУБ, нема региристрирано друго издание на Записи од подземјето.

Да, во право си. Проверив на страната на НУБ, нема региристрирано друго издание на Записи од подземјето.

Не се ослонувај премногу на тоа. Јас имам дома книги кои ги нема на НУБ. Барем 20-тина грешки можам да посочам до сега што сум им нашол. Класификацијата им е каша-попара и тотално несередена. Да и мене дигиталниот каталог на НУБ ми се нашол за повеќе работи, ама за друго пак ми бил misleading. Еве ти пример. До сега од Достоевски како комплет збирки значи не поединечни книги туку збирки има издадено на три пати. Една е едицијата од 10 тома црни тврди корици каде што мислам дека ја имаше Записи од подземјето (оние 10% за кои не сум сигурен) и каде што Браќата Карамазови беше во 2 тома. Таа збирка ја нема на НУБ. Втората збирка е онаа што јас ја имам дома од 1971 година црни тврди корици со жолти омоти, на старо обично се продаваат без омотите кои лесно се кинат и губат. Таму Браќата Карамазови е во 4 тома, Момче, Демони и Идиот во три, Злосторство и Казна и Понижени и Навредени во два, Бедни луѓе и Двојник во еден том како и Записи од Подземјето во еден том и Селото Степанчиково исто во еден том. Вкупно 20 книги. Третата збирка е онаа на Табернакул со малите книги и малиот фонт. Од таа збирка и јас ја купив Записи од подземјето (во истата книга е и Понижени и Навредени) затоа што Достоевски сакам да го имам комплет а друго издание на Записи од Подземејто мислам дека нема. Ако ја начекам некаде таа 10-томската едиција ќе пишам со сигурност дали и таму ја има.
Исто ја имам на пример и Големите Очекувања на Чарлс Дикенс на Македонски, исклучително тешка за наоѓање од шеесет и трета ако не се лажам, и таа ја нема на НУБ. Уште многу примери имам вакви ич не им е средено како што треба.

Мило ми е што можам да се пофалам со целата колекција дома на полица :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom