Од јуни 2013, само дигитална телевизија во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата bobipp
  • Време на започнување Време на започнување
Сега видов дека во нептун имаат сет топ бокс,
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1&product_id=206348
и

http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1&product_id=206346
што мислите за овие, подобри се од сажемот?

Пред малку само што го гледав во нивните продавници, според мене ништо посебно освен што поевтиниот модел има рф излез па ке мозе да се користи на постарите теливизори кои немаат скарт или пинови :)
Наминав и во продавниците на Сетек, ми рекоа дека денеспосле 16 часот и на нив ке им стигнало двб-т приемници, само што немаа никаква информација какви ке бидат :)

освен што поевтиниот модел има рф излез па ке мозе да се користи на постарите теливизори кои немаат скарт или пинови

Па добро тоа е доста позитивно наместо да бараш рф модулатор тука веке го има, досега сите овие алтернативни приемници се горедоле ок, единствена мана по мене а не е за занемаруванје што истите немаат viaccess декодер,така да ако во иднина сакаш да се претплатиш на бом тв на истите приемници тоа не ке може ,затоа сепак ке дадам мала предност на сагем-от.

Глобално DVB-T ресиверите не се скапи, а NEO еден меѓу нив. Има скапи екстра DVB-T ресивери, opticum, dreambox, atemio, ostagon, најскапиот Reel ReelBox (преку 1000 евра). ONE ресиверот е Sagem, а во целата таа бркотница од произведувачи го нема никаде? Бела марка? Каде има спецификација, технички можности на белиот sagem? Тоа што се знае има скарт што би значело нема HD, да не речем смешно-дигитален приемник со аналоген приклучок, заклучок ТАПА. Јас никогаш не би купил приемник од нив, ми личат на лопови кои само во моментов ловат во матно, односно ја користат неписменоста на народот и пензионерите.
Дали некаде има информација кој квалитет (во пиксели) ќе ни биде понуден, за да знаеме ние овциве што треба да купиме? Што ми вреди скап телевизор, со резолуција 1920x1080 пиксели со многу инчи и DVB-Т тјунер, ако понудута е далеку од квалитетот кој го има телевизорот односно скапиот DVB-T ресивер. Кога малкуте пиксели ќе ги развлечеш на голема резолуција нема квалитет.
Всушност цела оваа дигитализација ми личи на отстрел на штетен дивеч, а дека ние ќе добиеме квалитетна слика малку попосле.

МРТ Засега има добар квалитет во HD но не во целосната програма.Други незнам ни дали воопшто ќе пуштат во HD

МРТ Засега има добар квалитет во HD но не во целосната програма.Други незнам ни дали воопшто ќе пуштат во HD
Бидејќи се пишува и зборува дека Aлфа тв ќе го добие тој конкурс на СРД , можеби ќе пушти HD на дигитално ,кога ќе почне да се емитува на државно ниво .

Гледам на Макс тв ја има Алфа и во HD и сликата си е стварно кристално чиста кога има нивна продукција на емисии .

Vecerva ima test signal od ONE vo Tetovvskiot region na 618MHz ili 39 uhf.. Gi ima slobodno Sitel, Telma Alsat, i test 1,test 2 test 3 od info kanalot na Boom tv

Vecerva ima test signal od ONE vo Tetovvskiot region na 618MHz ili 39 uhf.. Gi ima slobodno Sitel, Telma Alsat, i test 1,test 2 test 3 od info kanalot na Boom tv

најверојатно наредните денови ке се докомплетираатT5.jpgt6.jpg

Шуќур да превземет некаква активност... сигурно им е бидена слободна фреквенцијата во тетово и зато имет пуштено сигнал,во Охрид и струга е предвидено да зрачет на 44 и 50 ухф,ама моментално на овие фреквенции имат аналоген сигнал на МРТ2 и Собраниски шо значит тука ќе пуштет сигнал по 1 јуни...

Шуќур да превземет некаква активност... сигурно им е бидена слободна фреквенцијата во тетово и зато имет пуштено сигнал,во Охрид и струга е предвидено да зрачет на 44 и 50 ухф,ама моментално на овие фреквенции имат аналоген сигнал на МРТ2 и Собраниски шо значит тука ќе пуштет сигнал по 1 јуни...

лесна работа за тие канали можат одма да ги исклучат,мислам дека тоа ке се случи пред први

Во Скопје кога ќе ги пуштат зошто вчера скенирав и не најде ни еден нов канал?

Од синоќа на мултиплексот кај што е МРТ ХД го имаат пуштено и собранискиот канал,ама е со многу полош квалитет од МРТ 3 на првиот мултиплекс на МРД...Не знам шо им е идеата два пати да пуштат ист канал ама то е...

Од синоќа на мултиплексот кај што е МРТ ХД го имаат пуштено и собранискиот канал,ама е со многу полош квалитет од МРТ 3 на првиот мултиплекс на МРД...Не знам шо им е идеата два пати да пуштат ист канал ама то е...
Здраво!
И јас баш сега пред малку скенирав и го забележав тој „новиот“ собраниски канал.Можно е порано да го исклучет аналогниот собраниски канал или да го заменет дигиталниот собраниски со сител на пример.Не знам ни шо потреба имат за два нови милтиплекса од ОНЕ кога ке останет празни.Сосем доволно се овие од МРТ по мое мислење.Локалните мали ТВ канали ќе останет само во кабловските системи како што изгледат.На крајот наместо поќе слободни канали ќе имаме уште помалку.

Од када па тоа дека локалните ке останат само во кабловските, што тресете зелени, тоа никаде не е регулирано. Така и јас можам да направам телевизија. Или регионални или клуч, трето нема.

more Оне uste se slepaat do posledno uste malce ke napraat reklama,tie da ti platat da gledas Boom :)))),,, do kaj e so koncesijata za 5 drzavna tv ..mislam na Alfa tv ....?
nekoe info ..i dali i koga veke ONE ke go odkodiraat signalov na drzavnive tv za cela makedonija? juni 1 ama ne moze pobrzo malku :P

Од када па тоа дека локалните ке останат само во кабловските, што тресете зелени, тоа никаде не е регулирано. Така и јас можам да направам телевизија. Или регионални или клуч, трето нема.
Odgovorot e ednostaven.Od ekonomski pricini malite televizii ne mozat da si go dozvolal toj trosak.Regionalni da negjutoa ne vo sklop na multiplex od ONE tuku isklucivo samo vo kablovskite sistemi.

Телевизор со дигитален приемник, колку канали ќе се фаќаат?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom