“Мекдоналдс“ ги затвори рестораните во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата DadoTom
  • Време на започнување Време на започнување
Кој па тебе те праша? Али ете си кажа. Зборевме за минималец.
Ако не си ме сфатил ај да ти подобјаснам: не вредат парите за изгубеното време таму а овде па ич, таму си роб за пари тука си роб за безпари.
Јасно ти е сеа или треба да ти нацртам?
--- надополнето: 18 мај 2013 во 03:43 ---
колку време овде ќе ти треба за да направиш 9000 или 14000 долари?
4 ипол години за 9000$ со македонски минималец и
7 години за 14000$
Зошто бе така зборуваш, што треба луѓево да прават според тебе? Да седат дома и да чекаат од небо да им паднат пари?

Една работа да ти кажам...оди и тука кај нас работи 2 работи, црнчи по 13 часа - ќе заработиш.
Од едната работа 12 000 и од другата еве уште 8000 = 20 000. Да бидеме реални 20 000 ден за сам човек (без фамилија) ти се ите како доволни. А оние 9 000 долари ќе ги заработиш за неколку месеци доколку штедиш како што си штедел во Америка. Факт е дека заработените пари таму ако ги трошиш тука имаат вредност, но иди седи таму со тие пари да видам дали ќе преживееш.

Работата во Мек доналдс можеби е слабо платена за некој кој има фамилија, но за средношколец или студент ите како му се тие пари потребни. На крај краева ако некој нема излез ќе работи било што.

Поентата на LetMeSea е да не се "радуваме" на неколку отколку без ич,туку да се стимулират младите и било кој без работа на нешто големо,да се создава,да се креира.Да не се чека од пекарот да му ги продаваш неговите ѓевреци,туку да ти текне ти сам да правиш и наместо со количка да тискаш ќе ги продаваш со кола.

Ѓабе го напаѓате сигурно бил да печале од мака,а некој отишол да се слика во старбакс и да не ги гледа дома своите неколку месеци.

PurplePuma не ги врти зборовите,јасно пиша,во америка остануват 200 долара (двајца - 400 остануват) = македонија ( двајца - 0 остануват)

Поентата на LetMeSea е да не се "радуваме" на неколку отколку без ич,туку да се стимулират младите и било кој без работа на нешто големо,да се создава,да се креира.Да не се чека од пекарот да му ги продаваш неговите ѓевреци,туку да ти текне ти сам да правиш и наместо со количка да тискаш ќе ги продаваш со кола.

Ѓабе го напаѓате сигурно бил да печале од мака,а некој отишол да се слика во старбакс и да не ги гледа дома своите неколку месеци.

PurplePuma не ги врти зборовите,јасно пиша,во америка остануват 200 долара (двајца - 400 остануват) = македонија ( двајца - 0 остануват)

Кои зборови ги вртам?
Еј, журка сте.
Со 200 долари во САД, си исто што во Македонија со 2000 денари.

Замисли секој месец да имаш 2000 денари за трошење..... :) А не се ни толку, овие што ги сметавме се бруто, сосе данок, не се ни 200...
--- надополнето: 18 мај 2013 во 19:20 ---
Абе девојче...знам многу подобро од тебе
- како може јас да спијам со вреќа на под со 10 луѓе во двособен стан и да плаќам 150 долари месечно а ти да плаќаш 700?
- како може јас да работам две работи по 17 часа секој ден цели 105 дена а ти не?
- како може да го натерам газдата да ми плати авионска карта во два правци а ти сама си ја плаќаш? (не го знаев газдата таму првпат го видов)
- како може јас ниту долар да не им платам данок а тебе да те одерат?
- како може јас да одам сам а ти преку агенција?
-како може мене газдата да ми обезбеди бесплатна храна а ти да плаќаш за нејзе?
-како може јас да непушам а ти да пушиш?
-како може јас да не одам во шопинг а ти да идеш?
-како може ја да идам до time square со точак а ти со метро?
-како може јас да се вратам за 3 ипол месеци со чисти 9000 долари во џеб а ти без ич?
Епа ете глеаш може, затоа што јас бев да заработам а ти беше да се шеташ а прикаски кажувај им на другарките!

Дали си ти американски државјанин или не?
Дали ти реков да гледаш на работите како американец или не?
Дали работеше за минималец?
Не работев ни јас за минималец, ниту плаќав толкава кирија.

Толку плаќа американец со минимална плата.
Зашто ако споредуваш, споредувај еднакво.
Значи споредуваме минималец американец, со минималец македонец.

- Како си отишол ти, а како јас, не знам зошто би било релевантно на темава, те молам просветли ме.
Ова важи и за останатите прашања.

Сега збориме за американец, кој работи за минималец.
Што не е точно?

Кои зборови ги вртам?
Еј, журка сте.
Со 200 долари во САД, си исто што во Македонија со 2000 денари.

Замисли секој месец да имаш 2000 денари за трошење..... :) А не се ни толку, овие што ги сметавме се бруто, сосе данок, не се ни 200...

Некој очигледно на форумот е само да си го мере со другите а не да свате нешто.

НИШТО не ти останува кај нас дури ТИ ФАЛАТ за да доплатиш СМЕТКИ ,а таму некаде останува барем НЕШТО,а плус ти се платени СИТЕ сметки.

дете од 3 години ќе го свате ова каде имаш чар каде си дужен.

НИШТО не ти останува кај нас дури ТИ ФАЛАТ за да доплатиш СМЕТКИ ,а таму некаде останува барем НЕШТО,а плус ти се платени СИТЕ сметки.

Не знам кој си го мери тука, само знам дека логикава не ви штима.
Да ти објаснам накратко.

И за 8000 да работиш, ќе ти останат 500 денари. Што ќе правиш 31 ден со 500 денари?
Или ај вака, беше ти во САД? Не мора да работиш, макар туристички.

И другаров што му аплаудираш, ја нареше другарка ми (студент) роб затоа што работела за 300 евра. Па сега види колку е способен логички да размислува.

Лесно е да веруваш на теоријата која ти се допаѓа. Црно на бело, не се така симпатични работите.
Во РМ, ако си вработен, мора да ти биде платено здравствено осигурување. Во САД, (или барем во стејтот каде што работев), тоа не беше задолжително за американците (значи граѓаните нејзини).

Скраја да е, во САД заб да те заболи. Подобро дома со клешти извади си го.

Оф топик, ама муабетот дека во Америка се е мед и млеко и баш не држи. Познавав млади американци ко нас, што ама баш буквално преживуваа од чек за чек, ништо не успеаа да заштедат, значи нешто слично на животот наш тука. Имаше и такви што правеа милиони, ама па имаше и сосема сиромашни. Цела разлика е што нашите дур идат таму гледаат да заработат ко луди, така што не се бираат начини, ако треба и 1 саат ќе спијат ама само за грст долари.

Абе остајте ги платите, кажете што ќе јадиме сега? :D

Како што разбрав веројатно се откажале од франшизата на МЦ и сеа се чека друг што ке ја земе...

Храната од Мекдоналдс е полна со хемии (Конзерванси, Емулгатори, адитиви,)...

На Балканот,Јужна Европа, Северној Африци, Персиските земји, Индија, Кина или првите земји каде се развила модерната цивилизација е испод ниво да јадеш такво срање, кога од овие земји е излезена најдобрата храна што постои.
Храната е еден дел од културата и традицијата на еден народ.
Не може да знаат САД што е добра храна, кога имаат само 200 години држава.

Оф топик, ама муабетот дека во Америка се е мед и млеко и баш не држи. Познавав млади американци ко нас, што ама баш буквално преживуваа од чек за чек, ништо не успеаа да заштедат, значи нешто слично на животот наш тука. Имаше и такви што правеа милиони, ама па имаше и сосема сиромашни. Цела разлика е што нашите дур идат таму гледаат да заработат ко луди, така што не се бираат начини, ако треба и 1 саат ќе спијат ама само за грст долари.

хахахахах човек што никогаш не бил, не искусил нешто или пак незнае како идат работите подобро е да не за прави паметен за истите :)
--- надополнето: 21 мај 2013 во 01:06 ---
Храната од Мекдоналдс е полна со хемии (Конзерванси, Емулгатори, адитиви,)...

На Балканот,Јужна Европа, Северној Африци, Персиските земји, Индија, Кина или првите земји каде се развила модерната цивилизација е испод ниво да јадеш такво срање, кога од овие земји е излезена најдобрата храна што постои.
Храната е еден дел од културата и традицијата на еден народ.
Не може да знаат САД што е добра храна, кога имаат само 200 години држава.

Ако гледаме така тогаш се живо и диво е полно со хемикалии... Во животот секој ќе проба сендвич од Мек Доналдс... Тоа ти е време за релаксација , за уживање... Ако гледаш се на црно тогаш и сокот што го пиеш е штетен, и цигарите што се пушат се штетни и салатата што ја јадеш е штетна бидејќи се ставаат секакви хемикалии...

Ваков бренд да се затвори е срамота... Кај немаме многу работи па и ваквите ако се затворате заради некакви причини што никој не ги знае ебавме мајката...
--- надополнето: 21 мај 2013 во 01:08 ---

Грешка си брат... Македонците најубаво живеат :D затоа сите избегаа
--- надополнето: 21 мај 2013 во 01:14 ---
Искрено, не познавам семејство што не е социјален случај, а нема за храна.
Значи, зборуваме за 2ца вработени, во просек вкупно 20 000.

За почеток само, мои најдобри пријатели (во брак се) вкупно заедно имаат месечно 20 000, немаат пари за излегувања, шетања итн. ама не би рекла дека немаат пари за храна ;)
--- надополнето: 18 мај 2013 во 02:44 ---

Да ти признаам тебе нешто? Хаха, тие што ги интересирало, во соодветната тема имам напишано зошто сум била.
А да, се заработува, каде реков јас дека не се заработува? Испоти си го гзот 18 саати, да, пуши 1-2 цигари за 8 саати, јади што побрзо за да не закасниш 1 минута (никој нема да ти се дере, ама тајмерот кога ќе направиш клок ин, ќе забележи дека си каснел, па после од каде минус во плата...)
Остај сега агенциите.

Да речеме дека сум амер. Минималецот во стејтот е 7.5. Ако работам полно работно време (40 саати неделно) тоа се 300 долари. Тоа се 1200 долари месечно. Ако просечна кирија е 700, остануваш со уште 500, па од тие 500 оддели 400 за најосновни и нужни производи, остануваш со 100. Да не заборавам, со 700 долари не добиваш свој стан, туку сепак го делиш со некого.
На годишно ниво, заработуваш 14 400 долари и треба да ги оданочиш (два вида - стејт и федерал данок).

Не се лупајте во гради ако нешто не знаете.
Минималец НИКАДЕ не е доволен за добар живот. И смешно е да споредуваш некои работи.
Јас со американски минималец, но македонски цени, ќе бидам фаца. Нема шо.

Изглеа ова само кај тебе било случај... мој другар си купи лап топ, мобилен, искачаше со девојкаму каде сака, си купи лакоста и најк облека и патики и си се врати дома со некоја ситна пара ама со исполнето време таму со искачања и возења со такси не со друг превоз ипак луксуз е тоа... 60 часа во неделата работел и бидејќи бил добар го препорачале за друго место со повисока плата...

Сега незнам кој кого лаже... Ако стварно е за нигде немаше никој од кај нас да иде... размисли за тоа.. колку луѓе што ги знаеме идат повторно бидејќи си се вратиле со некоја пара...

Сега ако легачиш, не работиш и трошиш пари од твоите што ти оставиле тоа е друго... никој не ти дава пари тукутака...

Пак истиот муабет го вртите за хемикалии... Па зашто 60% од популацијава сте пушачи нели пушите хемикалии, има луѓе пијат кока кола како вода па што е кока кола да не е некоја спиритуална вода случајно? Или па што е со месото на скара што го кувате, вака може до недоглед да се оди. А во Мцд јадеа многу странци што живеат тука во Скопје, туристи такада кога го имаш брендот го имаш имиџот. Ако не ти се јаде никој со сила не тера па и за без пари да е.

хахахахах човек што никогаш не бил, не искусил нешто или пак незнае како идат работите подобро е да не за прави паметен за истите :)
--- надополнето: 21 мај 2013 во 01:06 ---

2 години живеев и работев таму така што сметам дека имам доволно кредибилитет за да зборам на оваа тема. Не е све у купување лаптоп и ајфон у Америка тоа да знаеш.

Еве ја причината : Македонскиот Роналд почнал да ги тепа муштериите за да остават поголем бакшиш.

2mp2gzu.png

Епа што сакате вие... злато да извира таму? Ајде некој нека работи кај нас 3 месеци со 1на работа и нека купи толку облека и компјутер и телефон да ве видам.. Да видам дали не е се до ајфонот и остали глупости...

Не претерувајте сакате така да ви паѓаат пари од небото...

Ако гледаме така тогаш се живо и диво е полно со хемикалии... Во животот секој ќе проба сендвич од Мек Доналдс... Тоа ти е време за релаксација , за уживање... Ако гледаш се на црно тогаш и сокот што го пиеш е штетен, и цигарите што се пушат се штетни и салатата што ја јадеш е штетна бидејќи се ставаат секакви хемикалии...

Ваков бренд да се затвори е срамота... Кај немаме многу работи па и ваквите ако се затворате заради некакви причини што никој не ги знае ебавме мајката...
Според тебе дали е нештото штетно или не не е тоа битно а? Еве јас немам пробано сендвич од Мекдоналдс ниту планирам некогаш во животот да пробам па што ми фали? И не само јас уште колку луѓе на планетата Земја ги има како мене што не пробале од Мекдоналдс?

Што ако не се затвореа Мекдоналдс рестораните? Ќе имавме ли благосостојба како Норвешка и Шведска?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom