Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Виж кој вее бајрака на мизеријата...

Не глуми бе енглез бугару, уште незнаеш со кои параметри е пресметан овој индекс си нашол со нас да се споредуваш. Нели си во европејски сојуз мизеријо, што кур се споредуваш со нон еу земји бе мизеријо светска. Уште гомната на Европјаните им ги мирисате бе, д ане ви беа бугарките кои курвалак се први на листата во Еу и со пичка пари прават и за леб ќе се палевте на плоштад, не само за струја. Бедотии живи, така ве шибнаа во Еу да има кој клозетот да им го чисти, нашол он со нас да се споредува. Ние и со вакви параметри сме за вас цареви бе бугар еден цареви. Сол во очи немате да си фрлите, ве клоцаат кај ќе стасаат, реклами ви прават да не идете од што сте бедотии ти најде да збориш бугар еден.
Иди таму мирисај ја мизеријата која ви е пред нос, не замарај овде. Бугар еден.
А ти дарданчо, прво види што со што споредуваш после прај компарации. Немојте бе будали да се праите, како што имам налетано на споредби Македонија со Германија, абе кој ви рекол дека е тоа споредливо бе аман.

Виж кој вее бајрака на мизеријата...
20120114_woc349.png
Малку ти е старши податокот. Македонија статистика брои ги оние што пасивно трсат работа. А овака изгледа Активно што трсат работа 2012 .2013 уште малку па ке нема кој пензии да плашта за старци. БГ нема ја оти не е вистински ЕУ има забрани за иммигранти чуми.

chart-of-the-day-european-youth-unemployment-may-2012.jpg

Бидејќи мислам дека ептен се намножија во последно време а се надевам дека ќе се множат и во иднина добро е во една општа тема да се опфатат поголемите инвестиции во Македонија.
Значи покрај тоа што се случува во Бунарџик за кое веќе има теми, денес официјално се обелодени инвестицијата на kromberg-schubert и Шуберт во индиската зона во Жабени Битола. А се очекува уште една поголема инвестиција повторно во областа на Автомобислската индустрија. Интересни детали има во следниот текст:

Macedonia Expecting Foreign Investment Wave

Written by: SETimes
August 30, 2011

By Misko Taleski
Last week, top Macedonian officials were in Bunardzik – a free economic zone outside Skopje – to participate in a cornerstone laying ceremony for a new pharmaceutical plant.
The Russian company Prodis, part of the Protek holding group, is investing 5 million euros in the production facility, which is expected to create around 300 jobs. It is the latest sign that the Macedonian government’s efforts to attract foreign investment and build economic growth are bearing fruit.
“The development of the free economic zones, particularly in Skopje, Tetovo and Bitola, is a goal through which we are trying to attract investments from other countries, but also from domestic companies,” Economy Minister Valon Sarachini told SETimes.

Macedonia

University American College professor Tome Nenovski agrees, arguing fiscal freedom and a 10% flat tax make for a very favourable business and investment environment.
“It translates into low land prices for investors and a policy of no capital gains tax and no personal income tax,” Nenovski told SETimes.
He also said the government offers investors an “investment premium” to repay 50% of the cost once a production facility is completed. Such was the case in attracting the US firm Johnson Controls.
There are additional investment enticements such as retirement and social security insurance, Nenovski said.
Protek Group’s investment follows the recent purchase of Macedonian IK Bank by the Turkish Halkbank in July.
“We decided to invest in Macedonia because of the stable banking system and economy,” Halkbank executive director in Skopje Judzel Inan said at a press conference.
Two German investments are also in the works in the automotive sector. The government estimates they will create 5,000 new jobs, overtaking previous German investments.
Kromberg & Schubert is to invest in a production facility for vehicle parts in Bitola. The name of the second firm has not been revealed, but it is expected to produce electrical units for vehicles.
The Turkish company Sisedzam, one of the world’s largest manufacturers of glass and glass products, is about to complete its investment analysis. Sisedzam’s investment is estimated to be between 50m and 60m euros.
By introducing a new minister for investment, Bill Pavleski, the government expects to further boost investment. Pavleski is a Harvard-trained MBA and a veteran of Hewlett Packard, where he has dealt with Fortune 1,000 companies.
Moreover, Macedonia’s Agency for Investment Promotion appointed an additional six promoters in the United States, Great Britain, Turkey, Belgium, Canada and France, strengthening current activities.
Last February, the government adopted a package of reform laws to improve the conditions for work in construction, by reducing paperwork, associated costs and time needed to obtain documents.
“Some of the measures are directed to additionally reduce bureaucracy, costs and procedures for obtaining documents, permits and licenses. Also, towards introducing digital management of businesses, digital application for documents, strengthening trade via the internet, etc., to reduce firms’ costs and time,” Sarachini said.
Still, there are several challenges the government must tackle.
“Economic dispute cases stretch needlessly long in the courts and that remains an issue for investors. Another issue is the long time needed to close a firm and to collect debts owned. The government will also have to increase its efforts to root out corruption present in some pockets,” Nenovski said.
Economists say the outlook for Macedonia is positive. National Bank of Macedonia estimates an overall GDP growth of 3.5% in 2011.
About the author:
SETimes
The Southeast European Times Web site is a central source of news and information about Southeastern Europe in ten languages: Albanian, Bosnian, Bulgarian, Croatian, English, Greek, Macedonian, Romanian, Serbian and Turkish. The Southeast European Times is sponsored by the US European Command, the joint military command responsible for US operations in 52 countries. EUCOM is committed to promoting stability, co-operation and prosperity in the region.
http://www.eurasiareview.com/macedonia-expecting-foreign-investment-wave-30082011/
Според тоа ниту Шишеџам не е откажан од инвестиција, ако на ова се додаде и Џенерал Електроникс кој планира да инвестира во Штип ни следуват уште убави вести.

Сето ова е супер но има едно мало каналче на кое македонскиот народ не е навикнат и незнае да Гугла па да ги провери тие бизнисмени кои се и што се пр. како сто беше со Шведската Млекара???--Кој излезе зезнат Државата или Народот?? хехех народот јасно затоа сто изназимаа кредити изнакупија крави за да развијат сточарство но и направија само услуга на државата која им направи добар филм и ги заглави лугето со кредити за да ги дрзи во ракав за наредните избори,за пак да им нудат некоја си работа партиски од 7000-9000ден во паркови и зеленила.Браќа треба да се расвестиме,Ние како граѓани за да бидеме едногласни ставаме влада и политичари кои НАС како НАРОД ке не претставуваат и ке се борат за нашите барања и потреби и ке работат во корист на народот и државата,а они си работат како они сакаат како они да профитираат за да изградат хотели со 7* ,да си направат по 7-8викендици,да си стават по некој 1.000.000 на некоја странска сметка,а нас ке не лазат со по 100-200 вработувања,и од овие бизниси нема ништо да биде пак народот ке се заглави,има по мое мисленје само неколку решенија,
1.- Да се формира посебна ревизиска комисија која ке ја надгледува владејачката партија како раководи со буџетот (односно контрола на средствата каде и за што се троши)
2.-Секој кратковременски стекнат имот добро да се провери како е стекнат и ако има мала ситница на нелегалност ДА СЕ ОДЗЕМЕ (а ке има мн имот да се одземе односно со тие средства ке има доволно да се изградат наши фабрики со кои ке има вработување барем на 2000 луге во самиот старт)
3.-Проверување на секој тендер што го издава државата и која фирма го зима на одработуванје (односно дали фирмата има потекло на било кого од владејачките функционери,па на сета оваа истрага не е лошо и МВР да се приклучи кон прислушуванје на разговорите на владејачките функционери)
Јас сум убеден дека кога ова ке се реши и ке се применува односно функционира тогас ке можеме да кажеме дека сме Демократска земја,а сето ова ако ние народот не се кренеме да се обединиме и да ги притиснеме политичариве вечно ке не убедуваат дека сме офци... НЕЗНАМ КОЈ МЕ ОПРАВДУВА КОЈ НЕ НО СЕПАК ОВА Е САМО МОЕ МИСЛЕЊЕ

Не глуми бе енглез бугару, уште незнаеш со кои параметри е пресметан овој индекс си нашол со нас да се споредуваш. Нели си во европејски сојуз мизеријо, што кур се споредуваш со нон еу земји бе мизеријо светска. Уште гомната на Европјаните им ги мирисате бе, д ане ви беа бугарките кои курвалак се први на листата во Еу и со пичка пари прават и за леб ќе се палевте на плоштад, не само за струја. Бедотии живи, така ве шибнаа во Еу да има кој клозетот да им го чисти, нашол он со нас да се споредува. Ние и со вакви параметри сме за вас цареви бе бугар еден цареви. Сол во очи немате да си фрлите, ве клоцаат кај ќе стасаат, реклами ви прават да не идете од што сте бедотии ти најде да збориш бугар еден.
Иди таму мирисај ја мизеријата која ви е пред нос, не замарај овде. Бугар еден.
А ти дарданчо, прво види што со што споредуваш после прај компарации. Немојте бе будали да се праите, како што имам налетано на споредби Македонија со Германија, абе кој ви рекол дека е тоа споредливо бе аман.
Леандра,забораваш може би, дека географски сме на Балканот и е наполно нормално да се споредуваме со балканските држави, уште повеке со државите ни от соседството(широко и тесно)-Грциja,Турциja,Романиja, Македониja, Србиja, Албаниja, Косово...

Леандра,забораваш може би, дека географски сме на Балканот и е наполно нормално да се споредуваме со балканските држави, уште повеке со државите ни от соседството(широко и тесно)-Грциja,Турциja,Романиja, Македониja, Србиja, Албаниja, Косово...
Јас и да сакам неможам да заборавам каде сте. Само вие што како сакате така се споредувате ми одите на нерви, прво лиги ви потекоа ние во европејски сојуз, ние европејски граѓани и оп после ќе се споредуваме со нон еу. Тие финти можете таму у бг да си кажувате мене овде не. Ајт по бугарски форуми опишуавјте колку сте вие фантастични, на овој форум сите знаат дека сте мизерни.

leandra, лекичко момичето ми, не се притисњавај. :icon_lol:

Овој што ја отворил темава мора да му е роднина на Лион.

Јас и да сакам неможам да заборавам каде сте. Само вие што како сакате така се споредувате ми одите на нерви, прво лиги ви потекоа ние во европејски сојуз, ние европејски граѓани и оп после ќе се споредуваме со нон еу. Тие финти можете таму у бг да си кажувате мене овде не. Ајт по бугарски форуми опишуавјте колку сте вие фантастични, на овој форум сите знаат дека сте мизерни.
Леандра, географски тежко да мрднеме от Балканот, а кога соседите ти са зле и ти ке си зле. Тоа да го запамтиш от мене. Кога каj соседите има инвестиции,може да доjдат и каj тебе. Затоа прво човек се спроредува со комшиjaта,а после со соседното село. Затоа свикни да се прави споредуване со сите Балкански држави.

Леандра, географски тежко да мрднеме от Балканот, а кога соседите ти са зле и ти ке си зле. Тоа да го запамтиш от мене. Кога каj соседите има инвестиции,може да доjдат и каj тебе. Затоа прво човек се спроредува со комшиjaта,а после со соседното село. Затоа свикни да се прави споредуване со сите Балкански држави.
Во инвестициски бум во Македонија ич не ми е гајле вие бугарите што праите, најискрено. И ќе ве молам да не ми ја гадите темава, сакам да читам за Македонија.

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Хахаххаха... Абе ние барем имаме за леб да јадеме вие ни тоа го немате... Економијата ви се држи бидејќи ви работат луѓето во европските држави да не беше ЕУ тешко да ќе опстаневте... Јас разбирам дека кај нас е лоша ситуацијата ама да споредуваш со блгарија немој те молам пошто стварно немаш ни факти ни предности кои ќе можеш да ни ги приложиш ...
WTF ? Македонците имаат за леб да јадат,а бугарите не ? Риалити чек малце ти треба.
А ако нив ги економијата им ја држат печалбарите тогаш ние стварно немаме што да кажеме.Они барем во ЕУ влегоа,па излегоа надвор.Ние и без ЕУ колку нив дијаспора направивме....замисли што ќе биде кога ќе влеземе - ќе го молиме последниот што ќе излезе да го изгаси светлото.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 10:54 ---
Хахаххаха... Абе ние барем имаме за леб да јадеме вие ни тоа го немате... Економијата ви се држи бидејќи ви работат луѓето во европските држави да не беше ЕУ тешко да ќе опстаневте... Јас разбирам дека кај нас е лоша ситуацијата ама да споредуваш со блгарија немој те молам пошто стварно немаш ни факти ни предности кои ќе можеш да ни ги приложиш ...
WTF ? Македонците имаат за леб да јадат,а бугарите не ? Риалити чек малце ти треба.
А ако нив ги економијата им ја држат печалбарите тогаш ние стварно немаме што да кажеме.Они барем во ЕУ влегоа,па излегоа надвор.Ние и без ЕУ колку нив дијаспора направивме....замисли што ќе биде кога ќе влеземе - ќе го молиме последниот што ќе излезе да го изгаси светлото.
--- надополнето: 16 мај 2013 во 10:54 ---

Kako Leandra, ти си од тиа со хемички изпран мозок, т.е за цел живот. Преди многу години некој нешто тие набил во мозокот и толкоз. Тоа што светот се мени, од изпраниот мозок не се сфата.

Kako Leandra, ти си од тиа со хемички изпран мозок, т.е за цел живот. Преди многу години некој нешто тие набил во мозокот и толкоз. Тоа што светот се мени, од изпраниот мозок не се сфата.
И планетата се смени, луѓе на Марс почнаа да се шетаат, само бугарот остана бугар.

Македонија има на располагање 460 милиони евра европски пари

http://sitel.com.mk/node/79130

Стварно не разбирам, мало инвестиции,а никоj не сака да користи европските фондови,кои седат и чекат, грагани, обштини, држава...

Македонија има на располагање 460 милиони евра европски пари

http://sitel.com.mk/node/79130

Стварно не разбирам, мало инвестиции,а никоj не сака да користи европските фондови,кои седат и чекат, грагани, обштини, држава...
Мисла дека во МК абер си немат од предпресаединителни ЕУ фондови. Прашај Леандра тја ке ти каже дека теа си имат пари, не им требат еуропските. Да му мислим ние, бедата....Да чува Господ!

Во „Кромберг и Шуберт“ вработени нови 80 работници
Во фабриката „Кромберг и Шуберт“ во индустриската зона Жабени, Битолско, викендов се вработени нови 80 работници

Тие со работа ќе почнат утре, со што вкупниот број вработени во оваа германска фабрика ќе достигне 580 лица.Од новопримените повеќето се со средна стручна подготовка.
Автор:М.М.

http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=18922

Ко ќе влезиме во middle income trap за 5 до 10 години ќе видиме и инвестиции и кредити и напредок и се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom