PayPal (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата Oblivion
  • Време на започнување Време на започнување
Напротив, ваквата одлука на некој начин е поволност во однос на претходната состојба, бидејќи претходно не беше утврдено никакво ослободување од ддв за поштенските пратки, т.е. ништо не ги спречуваше да бараат плаќање на ддв за сите пратки, а сега пратките под 22 евра законски се ослободени од данок. Во реалноста ни пред, а ни по воведувањето на оваа одлука не наплаќале ддв на пратки ослободени од царина, барем според моето искуство.

Janlash si:

http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=365

сите други пратки од некомерцијална природа кои се испраќаат со писмо или со поштенски пакет од незначителна вредност, со вкупна вредност до 45 ЕУР во денарска противвредност, под услов да не постои обврска за плаќање на увозни давачки,

Demek do sega ova bile pratkite koi se pushtaat vo `sloboden promet` t.e. ni ddv ni carina.

Btw ne e vreme da si go apdejtiraat sajtov?

По правило во царинската вредност на стоката испратена по пошта влегуваат трошоците за поштарина. Трошоците за поштарина не влегуваат во царинската вредност на стоката која по пошта ги испраќа едно физичко лице на друго и доколку пратката е испратена по брза пошта EMS.

Hm znaci ne racunaat item+postage zaedno?
Treba da se proveri ;)

Janlash si:

http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=365

Demek do sega ova bile pratkite koi se pushtaat vo `sloboden promet` t.e. ni ddv ni carina.

Btw ne e vreme da si go apdejtiraat sajtov?
Станува збор за различни закони, законот за царина подразбира ослободување од царина, односно царинска постапка на пратки под 45 евра. Но во законот за ддв досега не беше предвидена никаква вредност за ослободување од данок, што значи такво нешто не ни постоело, односно УЈП законски може да бара наплата на ддв. Царинската управа е надлежна за царинење, и штом една пратка не подлежи на царинска постапка, автоматски ја пуштаат во слободен промет.

Праксата, и пред и по овие измени во законот за ддв, сепак покажува дека најчесто не плаќаме ништо, ниту царина, ниту данок, дури и тогаш кога тоа законски е предвидено, ама тогаш не се жалиме зошто стриктно не се почитува законот.

Станува збор за различни закони, законот за царина подразбира ослободување од царина, односно царинска постапка на пратки под 45 евра. Но во законот за ддв досега не беше предвидена никаква вредност за ослободување од данок, што значи такво нешто не ни постоело, односно УЈП законски може да бара наплата на ддв. Царинската управа е надлежна за царинење, и штом една пратка не подлежи на царинска постапка, автоматски ја пуштаат во слободен промет.

Праксата, и пред и по овие измени во законот за ддв, сепак покажува дека најчесто не плаќаме ништо, ниту царина, ниту данок, дури и тогаш кога тоа законски е предвидено, ама тогаш не се жалиме зошто стриктно не се почитува законот.

Abe u pravo si za poshtovanjeto na zakonive... Ama nekoi i ne se logichki. Primer, za ovaa situacija konkretno: mi prakja nekoj od nadvor pratka kako poklon, pratka za koi site davachki se plateni vkluchitelno i shipping a koa ke stasa na carina mene mi ja carinat i mi baraat ddv. Na koj osnov?
Ova ne mi se ima deseno mene ama dur chekav na carina ednash eden se zhaleshe zoshto treba da plati carina za 2 audio cd-a (izrezhani ne original) isprateni od nekogo na negovo ime samo radi toa shto shippingot bil nad 45 evra :)

Abe u pravo si za poshtovanjeto na zakonive... Ama nekoi i ne se logichki. Primer, za ovaa situacija konkretno: mi prakja nekoj od nadvor pratka kako poklon, pratka za koi site davachki se plateni vkluchitelno i shipping a koa ke stasa na carina mene mi ja carinat i mi baraat ddv. Na koj osnov?
Ova ne mi se ima deseno mene ama dur chekav na carina ednash eden se zhaleshe zoshto treba da plati carina za 2 audio cd-a (izrezhani ne original) isprateni od nekogo na negovo ime samo radi toa shto shippingot bil nad 45 evra :)
Не знам зошто ти е нелогично, кога таков е законот, те царинат на основ на закон, нема врска дали е поклон или не, подароците не се ослободени од царина, битна е вредноста на пакетот, а таа се состои од вредноста на предметите, зголемена за сите други давачки дури пакетот стасал тука, односно цена на достава+осигурување. Бидејќи ги знаеш давачките кои по закон можат да произлезат за одредена пратка, транспарентни се и царинските стапки за различни производи, имаш можност да се преиспиташ пред да порачуваш нешто дали ти одговара или не. Со оглед на толерантноста на царината, и фактот што многу почесто ги ослободуваат пратките од давачки и покрај законската основа, вреди да се ризикува.

Реално не може секогаш да се утврди што е подарок, а што не е. 80-90% од сите нарачки до сега ми биле означени како подарок, од самиот продавач без мое барање, а не биле подарок, јас сум си ги купил. Државата се штити на ваков начин, и нелогично е граѓаните што пазарат преку интернет и пошта да бидат привилегирани и ослободени од давачки, наспроти граѓаните што купуваат во локалните продавници кои се должни да плаќаат и царина, и данок, и се што е предвидено со закон. Во однос на тоа зошто и шипингот се пресметува во царинската основа, тоа не е случај само со поштенските пратки, туку и при секој увоз на стоки се зема во предвид цената на транспортот.

Не знам зошто ти е нелогично
Kako be neznaesh sho e nelogichno? Ti pratila devojkata sho si ja zapoznal na odmor u grcija sholja za pienje kafe. Ti ja pratila ama posho bila bogata platila avionski shipping od 70 evra.
Te prashuvam: koga veke ona si go platila shippingot i si platila danok na drzhavata vo koja shto zhivee za toj shipping, zoshto jas da platam danok na toj shipping vo mojata drzhava?
Zakon ili nezakon glupo e da platish 20tina evra za glupata sholja sho ne ni vredi tolku (bashka sho ti e poklon) a ti e bitna posho ti e spomen. I ke si gi platish :)

Kako be neznaesh sho e nelogichno? Ti pratila devojkata sho si ja zapoznal na odmor u grcija sholja za pienje kafe. Ti ja pratila ama posho bila bogata platila avionski shipping od 70 evra.
Te prashuvam: koga veke ona si go platila shippingot i si platila danok na drzhavata vo koja shto zhivee za toj shipping, zoshto jas da platam danok na toj shipping vo mojata drzhava?
Zakon ili nezakon glupo e da platish 20tina evra za glupata sholja sho ne ni vredi tolku (bashka sho ti e poklon) a ti e bitna posho ti e spomen. I ke si gi platish :)
Примерот ти држи вода, иако е нереален, ниту знам некому да му побараат царина за шолја за кафе. Реков, со оглед на толерантноста на тукашната царина, за која сум лично сведок во многу наврати во кои сум очекувал да ми биде побарано да платам висока царина а не сум платил воопшто ништо, не верувам ниту дека често, или воопшто се случува да бидат царинети предмети од ваков тип. Меѓутоа, кога веќе спомнуваме, постојат и шолји, и чаши, и пенкалца, и копчиња, и какви сакаш ситни предмети кои навидум би требало да бидат речиси безвредни, а кои всушност имаат висока цена. Како ќе оцени цариникот за што станува збор, и што е а што не е подарок, кога сигурно 9 од 10 пакети со кои се соочува му се означени како подарок, што секако е нереално. Ваквата шолја сигурно има емотивна вредност, но за некого и компјутер или автомобил е подарок, па не значи дека не треба да се плати царина. Државата одлучила дека единствен критериум на кој ќе цени кој пакет ќе подлежи на царинска постапка, да биде неговата вредност. Од линкот што претходно го посочи, стои ова, за што јас не бев досега информиран, па делумно ја одговара твојата дилема со шолјава и слични пратки од физички лица: Трошоците за поштарина не влегуваат во царинската вредност на стоката која по пошта ги испраќа едно физичко лице на друго и доколку пратката е испратена по брза пошта EMS.

Jas ke naracam nesto povredno i ke go pratam po EMS pa ke vidime kako ke go carinat.....samo da ne recat ''a toa e star zakon
nevazi'' :P

Дали уште функционира да се регистрираме на PayPal преку Бугарска/Словенија/Друга земја?
И преку која банка?
Моментално имам од НЛБ и ТТК Visa Electron.
Да пробам со некоја од нив?

Ја отупевте со царинење. За Пејпал е темава, разбирам дека до некаде е поврзано ама на секое ново мислење кликам, за Пејпал ништо нема.

Инаку дали можам да си направам акаунт на paypal со картичка од комерцијална банка т.е со картичка со чип или т.е Visa Electron? :)

mi treba karticka od CZ, ili dali znae nekoj dali mozem da si napravam karticka od koja sakam drzava --VIRTUELNA ___kako payoneer sto bese>

Примерот ти држи вода, иако е нереален, ниту знам некому да му побараат царина за шолја за кафе. Реков, со оглед на толерантноста на тукашната царина, за која сум лично сведок во многу наврати во кои сум очекувал да ми биде побарано да платам висока царина а не сум платил воопшто ништо, не верувам ниту дека често, или воопшто се случува да бидат царинети предмети од ваков тип. Меѓутоа, кога веќе спомнуваме, постојат и шолји, и чаши, и пенкалца, и копчиња, и какви сакаш ситни предмети кои навидум би требало да бидат речиси безвредни, а кои всушност имаат висока цена. Како ќе оцени цариникот за што станува збор, и што е а што не е подарок, кога сигурно 9 од 10 пакети со кои се соочува му се означени како подарок, што секако е нереално. Ваквата шолја сигурно има емотивна вредност, но за некого и компјутер или автомобил е подарок, па не значи дека не треба да се плати царина. Државата одлучила дека единствен критериум на кој ќе цени кој пакет ќе подлежи на царинска постапка, да биде неговата вредност. Од линкот што претходно го посочи, стои ова, за што јас не бев досега информиран, па делумно ја одговара твојата дилема со шолјава и слични пратки од физички лица: Трошоците за поштарина не влегуваат во царинската вредност на стоката која по пошта ги испраќа едно физичко лице на друго и доколку пратката е испратена по брза пошта EMS.
Пред да го напишаш ова дали си ги разгледал,прочитал и протолкувал законите како и царинскиот тарифник.
Што се однесува до PayPal со добра воља на институциите во Македонија можеби ќе почне да функционира најрано по 10тина години

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom