Христијанството и човечките раси

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.280
Накратко, спрема Библијата, Бог ги создал Адам и Ева, од кој настанаа сите други луѓе, вклучително и Ное и жена му и децата. По големиот потоп, на земјата останаа од луѓето Ное, жена му трите сина со жените и тие повторно ја населија земјата. Денес имаме разни раси на луѓе, и библиската прикаска дека потекнуваат сите од исти предок, не може да опстои без помош на науката - еволуцијата.

an-informal-portrait-of-a-masai-warrior-michael-melford.jpg

Native-Australian.jpeg

native-american.jpg

Young_blond_man.jpg

3146740477_d99f0b534c.jpg

16-year-old-japanese-student-is-pen-spinning-champ.jpeg

--- надополнето: 7 февруари 2013 во 13:01 ---
Накратко, спрема Библијата, Бог ги создал Адам и Ева, од кој настанаа сите други луѓе, вклучително и Ное и жена му и децата. По големиот потоп, на земјата останаа од луѓето Ное, жена му трите сина со жените и тие повторно ја населија земјата. Денес имаме разни раси на луѓе, и библиската прикаска дека потекнуваат сите од исти предок, не може да опстои без помош на науката - еволуцијата.

an-informal-portrait-of-a-masai-warrior-michael-melford.jpg

Native-Australian.jpeg

native-american.jpg

Young_blond_man.jpg

3146740477_d99f0b534c.jpg

16-year-old-japanese-student-is-pen-spinning-champ.jpeg

Како бе не може да опстои?! А Хам(дија) шо не го покрил дедо Ное кога стариов го открил алкохолизмот и другите благодети произлезени од ферментацијата на разно разни овошки и тревки?
Ное го проколнал, и оп - ете црнци, осудени на ропство, спорт, снимање порничи, рап музика и други понижувачки работи.
Сим го покрил татка си и затоа денес Евреите треба да владејат со светот, а децата на Јафет да им помагаат. Така некако пишуваше во Библијата. Жолтата раса се должи на големата епидемија на жолтица која пред неколку илјади години харала низ Азија. Пред тоа, тоа биле сосем нормални луѓе, како нас.

Додуше кога ке подразмислам за глупостите кои ги има меѓу човештвото (религија на пример) донекаде и има логика за масовно инцестуозно размножување.
Би објаснило многу нели?

Ок господ ги создал Адам и Ева...тие имале двајца синови Каим и Авел....и како се создал светот?

Не сум нешто религиски настроен само не гледам каде религијата вели дека еволуцијата не е точна.

Има нешто Бог го создал светот за шест дена, а седмиот се одмарал.
Ама што се шест дена за Бог?
Може да бидат 6 милениуми за нас.

Религијата не е наука и секој може да си ја интерпретира како сака и како му одговара.
И да правиш споредби е непотребно, некорисно, а и џабе си го арчиш времето.

Ако сака некој за верува во Зевс ќе верува ниту има начин ниту ќе се пронајде начин за докажување на „натприродна„ сила како што и самиот назив кажува натприродна е и не се покорува на законите на природата така да џабе е муабетот.

Јас верувањето во Бог го изедначувам со љубовта према девојка, родители, пријател, брат/сестра итн.

Може 99% да си сигурен дека те сакаат ама 1% останува на верба.
Едноставно не постои доказ дека некоја особа ја љубиш повеќе од себе си, така да останува на тоа да се види од делата твои кои се на некој начин „доказот“ за постоењето.

П.С Уште еднаш ќе напоменам глупаво е и непотребно, а и невозможно е да се дискредитира религија со помош на наука бидејќи двете се фундаментално различни.
Само ќе губиш време и нерви поздрав

Не сум нешто религиски настроен само не гледам каде религијата вели дека еволуцијата не е точна.

Има нешто Бог го создал светот за шест дена, а седмиот се одмарал.
Ама што се шест дена за Бог?
Може да бидат 6 милениуми за нас.

Јас верувањето во Бог го изедначувам со љубовта према девојка, родители, пријател, брат/сестра итн.

Таква е твојата вера, но постојат доста фундаментални разлики меѓу вера и црква како и верници кои цврсто се застанати на ставови контра науката, ова е едно од прашањата кои би сакал да ми објасни некој таков верник

Додуше кога ке подразмислам за глупостите кои ги има меѓу човештвото (религија на пример) донекаде и има логика за масовно инцестуозно размножување.
Би објаснило многу нели?
Би го објаснило твојот постанок

Таква е твојата вера, но постојат доста фундаментални разлики меѓу вера и црква како и верници кои цврсто се застанати на ставови контра науката, ова е едно од прашањата кои би сакал да ми објасни некој таков верник
Не е муабетот за мојата вера.
Сакам да кажам науката е мерлива и за сите е иста.
Религијата/Верата тие како уметност за она што мислам јас дека е убаво ти мислиш дека не чини.

Се надевам ме сфати што сакам да кажам и зошто е бесцелно да бараш наука во религијата.

П.С Во врска со верниците кои одат контра науката тоа е личен избор, јас не гледам зошто некој би се противел на науката која барем според мене е чекор поблиску до вистината, а во сите религии вистината е нешто најсвето.(или барем во топ 10:cool: )

Не....кога Каин бил избркан ради убиството на брат му - он нашол други луѓе и се оженил....сеа, кои се тие други луѓе?

Ок господ ги создал Адам и Ева...тие имале двајца синови Каим и Авел....и како се создал светот?
Ова ме потсети на едно стенд-ап шоу од Еди Грифин кај што вели: „На почетокот беа Адам и Ева и тие имаа двајца синови Каин и Авел, и потоа тие се оженија.Со кого!? Од кај се појавија тие мистериозни кучки? Ова на англиски звучи подобро, ама ај си реков да го напишам на нашки.:icon_lol:

Море оти не читате то библијата, само да се брмчело. :D

Ај на поправен по веропоука. У првите 5,6 страници ви е.

3 Адам поживеа двеста и триесет
години, кога му се роди (син) според подобието
негово и според образот негов,
и му даде име Сит.
4 А откако го роди Сит, Адам поживеа
уште седумстотини години, раѓајќи
синови и ќерки.
Битие (5.3-5.4)
У то време, општење со сестри било богоугодно, после станало грев (бар додека се намножат доволно) :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom