Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Сакам да инвестирам во котел на пелети, етажен за во соба. Дали има некој искуство со овие овие котли? Сакам значи добра температура, да работи барем 18 часа во денот и да топли над 110 квадрати. И дали има квалитетни пелети да се најдат кај нас?

јас се греам веќе 3 година на lg инвертер додуша не цел стан една соба од некој си 24,5 квадрати и сум презадоволен најголема сметка за струја овие 3 години 3800 лани јануари а изолација има како да нема дрвени прозори под мене гража и тоа! пролет и рана есен кога е надвор некои си 15-20 степени цел стан го греам 60м2!
единствена маана на климата е тоа што кога е надвор влажно времето (магла,да врне дожд, снег ) на саат два еднаш одмрзнува некои си 5,10 мин. и рачунај дека тие денови неможеш да седеш на мајца :)

Jas pa go ignoriram, mislam nekoja meh akcija e, gleam sea Denzel pa I dramicka.. ide u watchlist.
Inaku go gleav jas Beasts of the Southern Wild.. mislam deka dobi hejt, da razgledam, pa ako ne me mrzi ke ja sledam inicijativata na Io, vrakanje vo moda recenzii. :)

:mad:

Новата комедија на Стив Карел, на Кајгана исто си пишала. STEVE FOR THE WIN!

Прејак ќе биде, осеќам.

Се надевам. Џим Кери е намерно ставен во насловот, сите го чекаат неговиот камбек во светот на комедијата, затоа и стои неговото име. :)

јас се греам веќе 3 година на lg инвертер додуша не цел стан една соба од некој си 24,5 квадрати и сум презадоволен најголема сметка за струја овие 3 години 3800 лани јануари а изолација има како да нема дрвени прозори под мене гража и тоа! пролет и рана есен кога е надвор некои си 15-20 степени цел стан го греам 60м2!
единствена маана на климата е тоа што кога е надвор влажно времето (магла,да врне дожд, снег ) на саат два еднаш одмрзнува некои си 5,10 мин. и рачунај дека тие денови неможеш да седеш на мајца :)

epa sega, LG ima i od 29.000 pa se do blizu 60.000 den. daj napisi sto LG imas

те интересира бренд или...?

едната е вивакс а другата е склопи сам... надворешна единица од самсунг (2,5) а внатрешна од фуего (3,5)... и со клими работам... уствари работев, пред да почнат и ојле и дојле да монтираат клими за 500 денари работна рака... за таа сума ни возило не палам за на монтажа...

Чисто ме интересира, дека во претходниот пост спомна дека двете клими ти се 4,2 и парното е иста јачина, а со него грееш цел стан. Јас претопоставив дека зборуваш за потрошувачка, затоа сакав да знам какви клими имаш што толку трошат.

После напиша дека зборуваш за инсталирана моќност, во тој случај 4,2 е во ред, ама што правиме со парното? 4,2 инсталирана за цел стан. Да речеме дека навистина толку малку троши парното и дека во случај на парното инсталираната моќност е еднаква на потрошената енергија.
Следува дека споредуваш потрошена енергија на парното и инсталирана на климата (што во случај на 4,2 кај климите, потрошена би била некаде 1,4-1,5)
Или за инсталирана моќност на твоето парно, потрошувачката е помала од 4,2, од што излегува дека цел стан го грееш со 2, 3, 4 киловатчаса?

Или некаде не се разбираме или е некоја грешка.

Чисто ме интересира, дека во претходниот пост спомна дека двете клими ти се 4,2 и парното е иста јачина, а со него грееш цел стан. Јас претопоставив дека зборуваш за потрошувачка, затоа сакав да знам какви клими имаш што толку трошат.

После напиша дека зборуваш за инсталирана моќност, во тој случај 4,2 е во ред, ама што правиме со парното? 4,2 инсталирана за цел стан. Да речеме дека навистина толку малку троши парното и дека во случај на парното инсталираната моќност е еднаква на потрошената енергија.
Следува дека споредуваш потрошена енергија на парното и инсталирана на климата (што во случај на 4,2 кај климите, потрошена би била некаде 1,4-1,5)
Или за инсталирана моќност на твоето парно, потрошувачката е помала од 4,2, од што излегува дека цел стан го грееш со 2, 3, 4 киловатчаса?

Или некаде не се разбираме или е некоја грешка.

значи убаво си ме разбрал првиот пат... вкупната струја на саат што ја троши парното е околу 4 киловати. и со климите е толку вкупната струја, зашто имам една клима 2,5 плус уште една клима 6 киловати... значи собраната потрошувачка на саат од двете клими е 4,2 киловати, а толку троши и парното (кано системот) на саат...

евидентно што сакав да посочам со тоа е дека кај што се климите во тие соби е потопло кога греам, ама за сметка на тоа дека другиот дел од станот не се грее воопшто, додека на парно ми е изедначена темпратурата во сите соби исто...

и под греење не рачунам на ништо што е пд 22 степени собна температура...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom