Македонска берза

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Сепак ти имаш на располагање поголеми суми за инвестиции, моите се доста ограничени.

Лично имам тргувано само со акции на банки, поточно со ТНБ и КМБ и со двете сум во загуба.
Сепак големите банки остануваат профитабилни и во ова кризно време, па се надевам на подобри денови после 3-4 години.
Од ТНБ сум крајно разочаран 60% сум во загуба со таа акција од КМБ исто така имам акции кој ги имам земено по доста прифатлива цена и ако ја прерачунам дивидендата сум во +10%-15% во момеентов.Јас го мислам спротивното,во време на криза не се баш и профитабилни банките кризата мава највеќе на банките.Како и да е да се надеваме на подобри времиња...ќе видиме ТНБ што ќе нарави после 2015 дали ќе дели дивиденда и колкава ќе биде зошто ТНБ беше една од компаниите која делеше доста солидна дивиденда до 2009 год ми се чини..
--- надополнето: 20 декември 2012 во 00:14 ---
И КМБ и ГРНТ даваат дивиденда...Генерално јас преферирам дивидендари ама сепак има и добро компании кој недаваат дивиденди како например ТНБ или БЕСК.
Хммм ТНБ добра компанија,секој со свое размислување.Да и ГРНТ дели дивиденда но не е толкава колку што е на МТУР.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Од ТНБ сум крајно разочаран 60% сум во загуба со таа акција од КМБ исто така имам акции кој ги имам земено по доста прифатлива цена и ако ја прерачунам дивидендата сум во +10%-15% во момеентов.Јас го мислам спротивното,во време на криза не се баш и профитабилни банките кризата мава највеќе на банките.Како и да е да се надеваме на подобри времиња...ќе видиме ТНБ што ќе нарави после 2015 дали ќе дели дивиденда и колкава ќе биде зошто ТНБ беше една од компаниите која делеше доста солидна дивиденда до 2009 год ми се чини..
--- надополнето: 20 декември 2012 во 00:14 ---

Хммм ТНБ добра компанија,секој со свое размислување.Да и ГРНТ дели дивиденда но не е толкава колку што е на МТУР.
Последната дивиденада на тутунска беше 450 денари по акција на сегашнава цена би дошла +15% а од тогаш до последниот квартал континуирано имат раст на добивката така да ако решат да делат ист % од добивка како порано уште повисока би била таа хипотетична дивиденда. Ќе биде интересно со која дивиденда ќе излезат во 2015та ако се решат тогаш. Инаку јас купив од ТНБ пред неколку месеци. Таа ми е единствена акција без дивиденда. Финансиските извештаи им беа доста добри...ваљда не ги шминкаат.:rolleyes:

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Последната дивиденада на тутунска беше 450 денари по акција на сегашнава цена би дошла +15% а од тогаш до последниот квартал континуирано имат раст на добивката така да ако решат да делат ист % од добивка како порано уште повисока би била таа хипотетична дивиденда. Ќе биде интересно со која дивиденда ќе излезат во 2015та ако се решат тогаш. Инаку јас купив од ТНБ пред неколку месеци. Таа ми е единствена акција без дивиденда. Финансиските извештаи им беа доста добри...ваљда не ги шминкаат.:rolleyes:
Ваљда :)

Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
Јас сум крив за ТНБ! Откако јас купив од нив во 2010 по 4300 луѓето решија да не делат дивиденда повеќе! :) И акцијата отиде во слободен пад. Но сепак сум упорен и пред две недели си докупив уште акции во количина од +2/3 од тие што веќе ги имав. Се надевам на нов пресврт во политиката за делење дивиденда.

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Јас сум крив за ТНБ! Откако јас купив од нив во 2010 по 4300 луѓето решија да не делат дивиденда повеќе! :) И акцијата отиде во слободен пад. Но сепак сум упорен и пред две недели си докупив уште акции во количина од +2/3 од тие што веќе ги имав. Се надевам на нов пресврт во политиката за делење дивиденда.
Хахахаха исто и јас ги земав по 4200 се надевав на висока дивиденда кога на крај .!.Купувам во моментов евтини акции,или ќе биде нешто или нема да биде ништо.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
По која цена ги зеде? Последната цена гледам е 1750.
1700. Ми изгледа како добра цена. Според мое мислење под 1300 нема да падне, па нека има и војна во Македонија. Според моите пресметки ако достигне накаде 3300 ќе бидам на свое со оваа акција. Пусти соништа! :) Но лесно остварливи ако решат да поделат и некоја минимална дивиденда од 150-200 ден.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Изгледа дека веста од Блумберг ( за купување на компанијава од страна на Подравка) си го прави своето.... АЛК денес +3,3! Инаку и МБИ е во добар плус (1,34)....

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Според мене тешко уште да паѓа берзата...дури и да не расте има фирми со одлични дивиденди (профити) кој најверојатно уште ќе растат што е и нормална појава...така да се исплати да се земаат такви акции дури и во најпесимистичко сценарио имаш 5-10%+ дивиденда што е подобро од каматна стапка на депозити. Само треба да се врзат парите за подолг период и доста е веројатно да имаш фин профит.
Инаку има знаци на опоравување на економијата...
Верувам во дивиденди повеќе од капитална добивка.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Според мене тешко уште да паѓа берзата...дури и да не расте има фирми со одлични дивиденди (профити) кој најверојатно уште ќе растат што е и нормална појава...така да се исплати да се земаат такви акции дури и во најпесимистичко сценарио имаш 5-10%+ дивиденда што е подобро од каматна стапка на депозити. Само треба да се врзат парите за подолг период и доста е веројатно да имаш фин профит.
Инаку има знаци на опоравување на економијата...
Верувам во дивиденди повеќе од капитална добивка.
Дното велиш ова а? Дајбоже да си во право! Особено за второво (заздравување на економијата).

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
Особено за второво (заздравување на економијата).
Догодина сите очекуваат да биде година на стагнација, би сакал да видам информации од што би се состоело заздравувањето.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Догодина сите очекуваат да биде година на стагнација, би сакал да видам информации од што би се состоело заздравувањето.
MMФ и СБ викаат 1-2% за 2013 генерално сите очекуваат подобро од 2012...Како и да е мене баш и не ми менува нешто многу 2013 2014 кај и да е ќе има раст дури и да нема берзата е чудно животно често пати не е секогаш во контакт со реалноста :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
MMФ и СБ викаат 1-2% за 2013 генерално сите очекуваат подобро од 2012...
Знам дека нема да се согласиш, ама за мене 1% е рамен на стагнација.
За реално заздравување ни требаат 3%+ раст, плус сличен раст на европската економија (сакале-нејќеле нашите компании зависат и од ова).

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Знам дека нема да се согласиш, ама за мене 1% е рамен на стагнација.
За реално заздравување ни требаат 3%+ раст, плус сличен раст на европската економија (сакале-нејќеле нашите компании зависат и од ова).
Да бев сега на квизот "Kој сака да биде милионер" ќе играв- повикај пријател - lion :LOL:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Па ете (да лупнам пацерски) од прогнозите на ММФ за растот на БДП-то во РМ. догодина од 1,5% (за толкав раст вели Зиков на Вин Вин моментално оди).... и со излегувањето на ЕУ од рецесија, те (слушнав не сум сигурен) за неколку држави кои веќе излегле, прогнозите за САД кои исто така се оптимистички. Слушнав на ВОА дека за период од Јули до Септември) оствариле +2,7 http://www.glasamerike.net/content/sad-ekonomija-rast/1555567.html е сега ваљда ќе продолжат со трендот!? .... Особено со ова ако излезе ЕУ од рецесија или клучните, ќе мрднеме троа! Извозот нели ни е најголем во унијата.
Иако ме разочарува локомотивата на ЕУ (Дојчјанд) многу бедни се проекциите за значителен или било каков + догодина! :(
Е да, се слагам Лион треба да не спасува сега!

Kajgana Shop

На врв Bottom