Најекономично греење и ладење

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
за економично-сигурно не е , ама ко алтернатива за греење -е интересна идеја- канадскиве печки
мали се- не зафаќаат простор, мобилни се- така да летото може да го преседи во подрум .....

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ne mi e jasno zosto se potcenuvaat drugite brendovi za klimi bez nekoe posebno iskustvo_Ovde gledam samo 2-3 brenda se priznavaat kako edinstveno resenie.Ako taka i za ostanatata tehnika se vodite so ovaa parola site drugi firmi ke zatvorat.A mozebi i samo ferari i maserati ke se vozat po ulicive cccccc.
Така е така е! За секоја стока (роба) има целна група!
Ама кога зборуваме овдека зборуваме и за лични искуства, туѓи исто така... но и за рецензии на многу реномирани сајтови. А тие велат дека има стандарди. По тие стандарди за загревање на простории дали за живеење или деловен простор, условите ги исполнуваат неколку фирми: Daikin, Toshiba, Mitsubishi, Fujitsu... и со мали варијации Kako Carier и уште една Америчка фирма и ТОЛКУ! Гледаш, тука не се такви реномирани фирми кои по мене незаслужено не се наоѓаат на листата како јапонските гиганти Hitachi или Sharp, ама мене кој ме прашува?
Значи зборуваме за греење со топлотни пумпи! Ние ги викаме инвертери... Не за климиатизери или инвертери кои мислиме дека можат квалитетно да ладат летно време и да топлат зимно, туку единствени фирми модели (како сакаш) кои се атестирани и стандардизирани во повеќето земји дека можат да се употребуваат за загревање.
Е сега, многумина можеби и задоволни од втората лига на инвертери, ете набројав јас Hitachi Sharp, Funai (којзнае дали постои денес!?) можеби малезискиот Panasonic и тн... Трета класа, Панасоникот произведен во Кина, LG, Samsung... и тн.
Четврта би рекол No-name... NEO, Vivax, Midea и остали ‘‘кинези‘‘... Квалитетно греење не значи, си купил од четврта класа клима лани и си поминал убаво минатата зима, заклучок добра е! Не е така... се оценува веројатно покрај квалитетот на греење и: долговечноста, издржливоста и кваровите, константноста, економичноста... и тн.
Прво, тие евтини клими не се наментети за греење, туку за пригревање на простории во полусезона (цертифицирани од производителот за греење при надворешни температури до - 6*Ц)... иако велам ќе се чуе и спротивно мислење на темава. Но сепак за греење, не за импровизации сепак се посочените модели. Види и Фиќо ќе те однесе од точката ‘‘А‘‘ до точката ‘‘Б‘‘ како што тоа ќе го направи и Ферарито како што посочи... ама прашање е како ќе грееш просторија особено онаа која не е добро изолирана со клима од 15,000 Денари а како со инвертер од јапонските (посочени) производители кој чини 50-60,000.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не се согласувам со Dr Zmigo и со ефтина клима може добро и успешно да се затоплува.
И клими со инвертер и без инвертер се добри за затоплување
Секој нека си одбере според желбата и можностите.
Јас препорачувам поефтини клими... но не морате да ме послушате - купете што сакате

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Мислам дека Струмичаниве ја имаат цела програма на Фјуџитсу.
Tamu kaj sto rabotam ima sistem plafonski Fujitsu koi gi montiraa gorenavedenive. Za 3-4 godini poveke bea vo defekt nego li ispravni (samo gi koristevme za ladenjei mnogu retko za greenje bidejki ima centralno greenje), tecese, curese, ne duvase, pa ne duvase ladno, a vo megusezona ke duva 20min i posle edo 40min se sprema za narednite 20min. So eden zbor katastrofa.
Mnogu cesto doagaa serviseri i na kraj se otkazaa, pa sega ja raskinaa sorabotkata, druga firma od skopje gi odrzuva, a rabotata so prvive mislam deka e otidena i mnogu podaleku poradi nepocituvanje garanten rok ili nesto sl.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Fintata kaj japonskite invertori e mnogu jakoto iskoristuvanje,za najmalku struja najveke toplina,zatoa i se skapi,ama i razlikata va cenata sto ke ja platiš brgu ke se vrati so pomalite smetki za struja.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
за економично-сигурно не е , ама ко алтернатива за греење -е интересна идеја- канадскиве печки
мали се- не зафаќаат простор, мобилни се- така да летото може да го преседи во подрум .....
Te молам постави линк за печкава,.... изгледа дека е интересна конструкцијата

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Благодарам,
Инаку јас сум заговорник на идејата дека Граѓаните на Македонија треба да се затоплуваат со домашни горива. Летно време има доволно сонце и се продуцира огромна количина био маса.
За печкава најдов на YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=dMEQ4WwKNJM
Me интересира мислењето за оваа печка на учесниците од Форумов @мкд владе @ Dr Zmigo @Sass

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.548
Благодарам,
Инаку јас сум заговорник на идејата дека Граѓаните на Македонија треба да се затоплуваат со домашни горива. Летно време има доволно сонце и се продуцира огромна количина био маса.
За печкава најдов на YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=dMEQ4WwKNJM
Me интересира мислењето за оваа печка на учесниците од Форумов @мкд владе @ Dr Zmigo @Sass
Ништо посебно од печка на дрва освем ајде да речам изгледот кој е малце несекојдневен и тие цевките кои служат како разменувач на воздух( додуша и без нив и со нив исто се фаќа).
Во глобала стара технологија, нечисто согорување, мала искористливост на горивото, непрактична за чистење.
Едно големо НЕ.
Тоа е моето мислење.
П.с И американците го имаат овој тип на печки само под друго име.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.548
Ете малце да се дополнам.
Ако веќе сакате да видите квалитетен камин на дрва со исклучително голема искористливост, модерна технологија и интересен дизајн повелете.
Со намера бев и се уште сум да изработам вакво нешто пошто секако позната ми е технологијата и поприлично сум упатен во работите но од економски причини се одкажав од намерата за оваа година, но ако некој пројави желба за соработка тука сум да ги здружиме силите.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.085
Поени од реакции
23.548
мкд владе
Не разбрав долниот дел од ложиштето каква функција има?
Тоа е секундарно согорување ама изведено на многу револуционерен начин. Таму соговрува гасот кој се ослободува при некомплетно согорување на дрвата( по наши чадот) и доаѓа до потполно согорување и голема искористливост на енергенсот. Да не споменувам дека изгледот на каминот е скроз несекојдневен и покрај тоа што има голема енергетска ефикасност и визуелниот ефект е голем плус.
Е тоа се вика кога ке направат германци направено е(y)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ништо посебно од печка на дрва освем ајде да речам изгледот кој е малце несекојдневен и тие цевките кои служат како разменувач на воздух( додуша и без нив и со нив исто се фаќа).
Во глобала стара технологија, нечисто согорување, мала искористливост на горивото, непрактична за чистење.
Едно големо НЕ.
Тоа е моето мислење.
П.с И американците го имаат овој тип на печки само под друго име.
Легнато буре

Kajgana Shop

На врв Bottom