Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Во секој случај е поевтино од надворешна. Само на скелиња ке заштедиш поприлично.Дали може да се постави внатрешна изолација, наместо надворешна, има ли разлика во материјал, цена,....
Абе кај си ти , жив си ??
Јас да сум на твое место ке направам комбинација клима инвертер да ја поврзам на парното. Тоа фреонот нека врти низ цевки. Ако биди да бидиеве друже... се копрцам некако... читам тука стручна литература по форумиве... учам и јас по нешто, нели зима иде, па да научам како е најекономично да се загрее човек... еве примери со кубик и нешто грее 80 квадрати месечно... ако го постигам и јас тоа ке бидам многу среќен... или се мислам да опнам 2-3 клими, пошто не замрзнуваат на -15 или нешто појако, пошто инвертер не замрзнува... или се мислам нешто друго..на пример домача жута или бела, у комбинација со секојдневно прождеравање на грав и кисел купус, па така ракиката нема да ти дозволи да смрзнеш а купус+грав е абнормално прдење, па за под кебе и јорган таман имаш акумулирано топлинска енергија за да истераш цела ноќ...
а да... денес еден ми препорача да си купам печурка плинска, онаква боцата у нејзе што влага и да сум си ја турел у сред дневна (ја собирало, била висока “само“ 2,4 метри а дома ми било 2,‘ метри) и ако сум си ја украсел уметнички ке било одличен декор... а широчина фаќа одприлика како еден фрижидер...
па така.. сега се чудам и се мислам што да правам...
ти што би направил?

Онака ме интересира што ке му фали со стиропор или стиродур. И зидовите и таванот, па после фино лепо да го изглетова да личи на нешто. Не е вака и поевтино и попрактично од гледна точка на мајстори, пошто сепак гипс картонот не е баш така едноставен за местење.Mnogu podobro e nadvoresna izolacija i sekako poskapo. No podobro vnatresna nego li nikakva.
Gips karton so tervol 10-15cm, i sto e mnogu bitno, da se izolira tavan ako imas moznost, ako nad tebe e ploca koja ne se gree.
So nekade 12evra za m2 gips so izolacija parite gi vrakas vo edna polusezona ili sezona.
Каминот е таков од сите страни дава топлина и држи жар. . Вратите ми се отворени секаде. Да 80 квадрати освен купатило и ходник.ијаааа.... ај да научам и јас нешто... значи ти тврдиш дека со помалку 1,5 кубик дрва грееш цел месец 80 квадрати? како бе друже? ја ложиш печката и ги држиш другите врати отворени или имаш камин-котел на дрва па со радијатори грееш? 80 квадрати? ај појасни каков систем имаш што со помалку од 1,5 кубик (поточно 1,2 кубици) грееш месечно 80 квадрати?
Баба ми зема 4000 ден се и може да е на струја и на плин. Има боца од 25 литри а колку и троши не знам затоа што не ја вклучуваат нон стоп. Викаат дека ги топли собата им е 16 квадрати.Ako moze nekoj da mi kaze dali se isplati da zemam pilinska pecka(kako i da se vika) za 20 m2 iam termo ama vrska nema so toplenje treba i klimata da ja pustam za me zgree, imam i od ovie glrealkive sto se so 3 cefki ama vrska nema plus mn trosi struja. Imam slusnato deka troselo negde edna boca(12 litra ama bocite sobiraat i poveke taka da moze da se narede i toa) za edna nedela, pa ako stavam za 800 denara plin( negde 18 litra) mozda i za nedela ipol ke mi se fati. E sea ako veke se isplati nekoj da preporaca nekoja kvalitetna(sepak se raboti za plin), gi gleam ovie od bricolaz ama neznam nekako ne mi se sigurni.???
E vidi,ako kupuvaš drva po realna cena 3000-3200 za m2 (sečeni i cepeni) koja sto e po stovarištava toa ke te cini 100 evra mesečno.Каминот е таков од сите страни дава топлина и држи жар. . Вратите ми се отворени секаде. Да 80 квадрати освен купатило и ходник.
12 метри кубни/6-7 месеци по 1.7-2 метри кубни дрва во месец. Живеам во стан залепен од двете страни со други станови и е изграден со дебели бетонски зидови. Подобра изолација нема од ова.

Ти држи вода муабетот , но има едно што ме буни посебно во врска со влагата.Edna od najvaznite karakteristiki na izolacijata pokraj koeficientot na toplinska provodlivost tukukoeficient na otpor na difuzija na vodena para ili laicki kazano parapropusnost. Taka da stiroporot ili ekspandiran polistiren (EPS) ima parapropusnost okolu 50 (bezdimenzionalna velicina), stiroduror ili xps (ekstrudiran polistiren) 70 - 250, dodeka stakliena ili kamena volna 1.5 - 2.0. Za orientacija ciglata ima okolu 10. Da postoi fasaden stiropor samo sto kaj nas nes go sretnal (mozebi go ima) ama so cena e skoro duplo poskap od ovoj ovde sto se prodava. Toj storopor zahteva i soodveten lepak itn. Mislam deka Baumit go proizveduva pod imeto Open Reflect i negde ima koeficient 10.
Sto vsusnost znaci parapropusnosta.
Sekoj covek vo tekot na denot proizveduva okolu 2.5kg voda vo vid na parea sto preku koza itn... Taa vodena parea po zakon na fizika imatebdencija da izleze nadvor vrz osnova na razlika na pritisoci, tuka stiroporot mu pravi uslovno kazano bariera i vlagata ostanuva vo zidot, taka da posle poveke godini moze da se javi vlaga na zidot bez moznost da se isusi, pa pojava na gabi mikroorganizmi muvla ... so eden zbor nezdrava sredina za ziveenje.
Drug problem kaj eps e toa sto toj nema zatvorena kristalna resetka kako xps, taka da prostorot pomegu uslovno kazano vozdusnite meuri maze da iskondenzira i zamrzne kako ponatamu se siri i vrsi abrazija na stiroporot, taka da posle neznam kolku zamrznuvanja i odmrznuvanja toj vise ne e vo funkcija.
......itn
Есапот вака се крои кај сите не само кај мене. Секаде ги има ваквите продавачи на дрва.E vidi,ako kupuvaš drva po realna cena 3000-3200 za m2 (sečeni i cepeni) koja sto e po stovarištava toa ke te cini 100 evra mesečno.
Kaj tebe esapot se kroi na *ilegalen* način,
![]()

Па со оглед дека живееш во сендвич каде претпоставувам и другите станови се грејат, потрошувачката од 2 метри кубни дрва за месец баш и не е нешто со што би се фалел.Каминот е таков од сите страни дава топлина и држи жар. . Вратите ми се отворени секаде. Да 80 квадрати освен купатило и ходник.
12 метри кубни/6-7 месеци по 1.7-2 метри кубни дрва во месец. Живеам во стан залепен од двете страни со други станови и е изграден со дебели бетонски зидови. Подобра изолација нема од ова.
Цепењето 5-6 другари и средено е. На 1 спрат сум нема потреба од влечење по скали. Температурата е 25 степени, а во др соби е 20.Па со оглед дека живееш во сендвич каде претпоставувам и другите станови се грејат, потрошувачката од 2 метри кубни дрва за месец баш и не е нешто со што би се фалел.
Колку за илустрација една просечна печка на пелети која загрева 60 квадрати а во твојот случај пошто сите комшии те грејат без проблем ке загрее 80 би ти дошло во пари сметано скоро исто ако не и помалце.
Е сега каде е цепењето носењето и ред други процедури кои си одат со дрвата, плус дека во стан живееш значи и тегнење до спратот.
Друго многу побитно прашање е колку е просечната температура во другите соби каде не се грее и колку е таа каде се грее.
Ич да не е ич да не е разликата од соба во соба би била минимум 3-4 степени, ако е поодлаечена или одделена со уште една соба би била и уште повеќе.
Мислам не за џабе луѓето измислиле централно парно греење. Ако беше така идеално кој би вложувал уште неколку 1000 евра за инсталација на парно.