Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Pojma nemam kolku e zivoten vek na edna klima... slusam nekoi ja koristat 10/ta godina ama kakvi mu se performansite neznam toa i kolku pati ja servisirale ( malku diskutabilno e toa prasanje) bi trebalo da e nesto slicno kako kaj covekot "ne se znae koga ke gi frle toplinkite" :))) mala sala
luge, aj ne me plasete....da nema raspravii

Климата ги има сите делови што ги има еден обичен фридер:
Компресор, испарувач и кондензатор. И на ист начин работат и клима и фрижидер
Колку ќе трае еден фришидер или клима е тешко однапред да се каже или прогнозира. јас сум видел Ѓорѓи Наумов или Ободин фидери, стари повеќе од 50 години кои сеуште работат.
А има фрижидери и клими кои бргу се расипуваат

Климата ги има сите делови што ги има еден обичен фридер:
Компресор, испарувач и кондензатор. И на ист начин работат и клима и фрижидер
Колку ќе трае еден фришидер или клима е тешко однапред да се каже или прогнозира. јас сум видел Ѓорѓи Наумов или Ободин фидери, стари повеќе од 50 години кои сеуште работат.
А има фрижидери и клими кои бргу се расипуваат

Тоа ми беше муабетот и на мене... пошто као Toshiba као квалитетна ќе трае 7 години минимум, а овие другиве пола од тоа... А LG-то кај мене влегува у 7-ма година, некој спомна погоре за Sharp што работи 10 години, кај вујко ми прозорската у дуќан скоро 15 години му работи итн. итн.

што да се прави ако дрвата набавени за греење се жива вода ... како да се исушат ...?

што да се прави ако дрвата набавени за греење се жива вода ... како да се исушат ...?
Најдобро е да се остават една година природно да се сушат. Добрите домаќини купуваат дрва оваа година, кои ќе ги користат догодина.
Дрвата се можеби влажни бидејќи се сечени во лето кога се во вагетациски период, инаку дрвата се сечат по шумите исклучиво зимно време.
Ако користиш влажни дрва тие имаат и 50% и повеќе посто помала огревна моќ од сувите дрва.
Мое мислење е дека најдобро е да набавиш нови суви дрва, а овие да ги оставиш за следната сезона.

ako imas relna na sporetot, ja drzis otvorena i gi stavas vnatre, pred gorenje, od koga ke gi izgoris stavas novi da se susat, i jas se zaebav godinava so surovi drva...i taka teram, nema po skladovite suvi drva,

Дечки ја ќе „докторирам“ уште малку на климиве ... почнав да забегувам :eek:

Моментално, поучен од хрватски форум, го истражувам капацитетот на климите за загревање на собата со намалувањето на надворешната температура ... Сега за сега, неверојатно за некого ама LG-то ми се гледа како најдобар избор. Образложението ми е дека при надворешна температура од -10: LG дава 6,66 kW, Suzumi Plus 22-ка дава 3,93 kW,а Daisekai 6 само 3,11kW... За да не биде дека само зборам без врска еве линкови, па кој сака нека види. Можда и јас сум грешка нешто, може да дискутираме :)

http://www.chlodzenie.pl/dl/dokumentacje instalacyjne/EPDB Scienne Inverter 2011.pdf на страна 87, види модел AS-W246C4W0
http://www.toshiba-aircon.gr/technical-library/oikiakos-klimatismos/skvp_lit - Engineering Data Book на страна 11
http://toshiba-aircon.co.uk/assets/uploads/product_assets/RAS 10-22SKV2-E Suzumi Plus.pdf на страна 18

Полека полека не се нервирај нечини за здравјето.... Си прајме муабет не сме дојдени овде за курчење и слични мангуплоци...
--- надополнето: 6 декември 2012 во 09:55 ---

И на крај краева што ти сме ние криви што ти го копираат системот и лажно се претставуваат дека се КАНО ако е тоа така тие треба да ги гониш а не нас овде да ни се курчиш со кладби и слични пиздарии. Не ме сфаќај погрешно утре можеби и јас ќе се одлучам да ставам Кано али се додека не преземеш нешто и да ги елиминираш тие што шират лоши гласини за Кано системот не би се одлучил а верувам и другите размислуваат така.... Па фирма си маку му стара плус тоа имаш измислено ефикасен систем преземи нешто околу тоа!!!
ме изиритира моментот дека нагласуваш како си бил и си видел повеке КАНО СИСТЕМИ кои лугето НЕ ГИ НИ КОРИСТАТ ВЕЌЕ...

прво не ја наведуваш причината, нити бројката нити ако воопшто си проверил вистинитоста на информацијата.. тие што копираат, ке ги стигне правда, не се секирај.. проблемот е што се споро се одвива кај нас... ама нејсе, небитно е тоа во овој муабет... битното е дека ти ми испоплука системот, фирмата моја, знаењето мое и повеке од децениско залагање, со само 10 збора срочени во еден мал пост...

како и да е...побара инфо во пп, ти дадов инфо во пп... иди провери си па после ајде да дискутираме. ама овој пат со факти... не прифаќам инфо дека кано систем не се користи повеќе, а не си ни сигурен дека е тоа кано систем...

Дечки ја ќе „докторирам“ уште малку на климиве ... почнав да забегувам
Немој во се да им веруваш, сепак се работи за рекламен материјал.
Важно е колкава е површината на испарувачот ( надворешнта единица). Што е поголема, толку подобро Јас велам кога бирате клима гледајте да е што поголема надворешната единица, бидејќи технички податок за површината на испарувачот, производителите не даваат.
Инаку секоја клима ако при надворешна температура + 5 дава моќност 100 %., со намалување на надворешнта температура се намалува и моќноста. и тоа за приближно 7%, при секое намалување на температурата за 5 степени
Значи на 0 степени ќе даде 93 %, на - 5 ќе даде 86 %, при -10 ќе даде 79% и така натаму
При 0 степени ќе даде

Дечки ја ќе „докторирам“ уште малку на климиве ... почнав да забегувам :eek:

Моментално, поучен од хрватски форум, го истражувам капацитетот на климите за загревање на собата со намалувањето на надворешната температура ... Сега за сега, неверојатно за некого ама LG-то ми се гледа како најдобар избор. Образложението ми е дека при надворешна температура од -10: LG дава 6,66 kW, Suzumi Plus 22-ка дава 3,93 kW,а Daisekai 6 само 3,11kW... За да не биде дека само зборам без врска еве линкови, па кој сака нека види. Можда и јас сум грешка нешто, може да дискутираме :)

http://www.chlodzenie.pl/dl/dokumentacje instalacyjne/EPDB Scienne Inverter 2011.pdf на страна 87, види модел AS-W246C4W0
http://www.toshiba-aircon.gr/technical-library/oikiakos-klimatismos/skvp_lit - Engineering Data Book на страна 11
http://toshiba-aircon.co.uk/assets/uploads/product_assets/RAS 10-22SKV2-E Suzumi Plus.pdf на страна 18

Ги погледнав и мислам дека имаш мала заблуда али тоа е така поради рекламата која си ја прават ЛГ имено TC (Вкупен капацитет) е исто што и Load% во инженерската книга на Toshiba. Што значи на -10 ЛГ-то при максимално оптоварување од 100% на компресорот за да постигни 22Ц степени внатрешна температура ќе троши 2kw на час.

Просто неможам да верувам дека ЛГ можат да бидат подобри од било кој модел на Тошиба, Fujitsu, Mitsubishi итн.
Али ај да не ти го кршам атерот земи го ЛГ-то можеби е навистина подобро па ќе ги споредиме искуствата. Ако не проба некој нема да знаеме сите ние :)

Poz
--- надополнето: 7 декември 2012 во 11:29 ---
Немој во се да им веруваш, сепак се работи за рекламен материјал.
Важно е колкава е површината на испарувачот ( надворешнта единица). Што е поголема, толку подобро Јас велам кога бирате клима гледајте да е што поголема надворешната единица, бидејќи технички податок за површината на испарувачот, производителите не даваат.
Инаку секоја клима ако при надворешна температура + 5 дава моќност 100 %., со намалување на надворешнта температура се намалува и моќноста. и тоа за приближно 7%, при секое намалување на температурата за 5 степени
Значи на 0 степени ќе даде 93 %, на - 5 ќе даде 86 %, при -10 ќе даде 79% и така натаму
При 0 степени ќе даде

Да точно колку е поголема и по тешка надворешната единица толку е по квалитетна гледај да бите минимум 35 кг па нагоре кај мене е 41кг!
--- надополнето: 7 декември 2012 во 11:33 ---
ме изиритира моментот дека нагласуваш како си бил и си видел повеке КАНО СИСТЕМИ кои лугето НЕ ГИ НИ КОРИСТАТ ВЕЌЕ...

прво не ја наведуваш причината, нити бројката нити ако воопшто си проверил вистинитоста на информацијата.. тие што копираат, ке ги стигне правда, не се секирај.. проблемот е што се споро се одвива кај нас... ама нејсе, небитно е тоа во овој муабет... битното е дека ти ми испоплука системот, фирмата моја, знаењето мое и повеке од децениско залагање, со само 10 збора срочени во еден мал пост...

како и да е...побара инфо во пп, ти дадов инфо во пп... иди провери си па после ајде да дискутираме. ама овој пат со факти... не прифаќам инфо дека кано систем не се користи повеќе, а не си ни сигурен дека е тоа кано систем...

Значи не планирам да се расправам со тебе или пак да ти ја плукам фирмата или трудот. Едноставно зборувам тоа што имам слушнато или пак видено. така да овде на форумот нема место за реклама овде ГЛАСНО СЕ РАЗМИСЛУВА!!! Ако нешто не ти одговара знаеш каде треба да се жалиш.
П.С. да не звучам грубо али не сметам дека треба јавно овде ТЕБЕ да ти се извинам.

КРАЈ!

Да точно колку е поголема и по тешка надворешната единица толку е по квалитетна гледај да бите минимум 35 кг па нагоре кај мене е 41кг!

Надворешната единица на ЛГ-то е тешка 60 кг! :)

za sq 24 li pravis muabet so ja ima vo neptun ???

Да да. За таа зборам.
Само, вака, мене податоците ми се од нет, во однос на моделот што го нудат во Нептун... Ако не се совпаѓа не сум ја крив :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom