Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Е сега ке ти одговорам....
1.Да сум купил поубава кола од татко ми,зошто во тој период и немале голем избор на возила.Сега имаш со лопата да ги ринеш
2.Цената на станбениот квадрат пред 40 гидини и сега не се споредува.Ти ккао еден пријател...А бе бензинот беше пред 17 години 37ден/литар...Да а ама нафтата беше 60долари/барел,сега е 100.....Е па тогаш квадрат бил не знам која цена,сега е 1000евра квадрат
3.Сум отишол по своја желба во Авганистан зошто и ти да имаш понуда со 5 цифри каде првата е 6,ке ја одбиеш?
4.За слобода на движењето во таа Ју не би рекол дека беше баш така.А за психичка растовареност зависи за кого како

Значи огорчен сум од тој систем,зошто лично јас и моите не сме виделе големи добрини.Не зборувам за материјалното туку за сосема други работи....

1. Е де, ок си е тоа. што го пишеш. Не гледам ништо лошо у ова ни сега, ни тогаш.

2. Не се спредува, и не смао квадратот, туку и еден куп други параметри не се споредуваат, ама ти ги спореди некои банални ситници.

3. Ами и тогаш си можел да идеш Ирак, Либија, Иран....... Па човек Садам, Гадафи и Реза Пахлави ги изградија инфраструктурно своите држави со помош н аЈугославија највеќе. Имаше едне куп задоволни работници кои одеа таму на печалба. Оди прашај ги нив дали ќе речат лошо за овие држави, со тогашниот режим.
Остај го сеа Иран, откако дојде идиотот ајатолахот Хомеини, и ја испреврте цела држава, откако умеша религија.
Побарај на интернет да видиш како било тогаш во Иран, на пример.

Ќе ти кажам и јас еден личен пример, за оние другите нематеријални работи.
2004 та година бев во Египет, 2005 та во Тунис. И во двете држави сеуште имаат во хотелите слики од ТИто. Со секој од локалните коа ќе почневме муабет от кај си, и ко ќе спомневме Македонија, одма викаа аа Тито, Југославија, и одма не викаа да не почастат нешто, а најчесто пушење шише, верувам знаеш што е тоа.
Значи тоа го правеа од почит кон едно друго време, кон еден друг човек, кон една друга држава. А тоа не се сигурно МАкедонија и Грујо и Бранко.

4. Што не би рекол така за слобода на движење?. Ако е преку личен пример во ред, но кога 20 милиони народ го доживувал тоа на тој начин, тогаш е апсолутно валидно.

Ок, болдот го сфативме уште на почетокот. Ама тоа и го велам, може не си видел големи добрини, ама дали е тоа доволно да се има толкава огорченост кон нешто за кое многумина го велат спротивното.

Знаеш друго е тажно и трагично у муабетиве - тоа што 20 и кусур години нашите политичари и лидери, ослободени нели од стегите на Белград, не успеаја да остават ни тронка надеж за подобра иднина, дури ги вратија работите како пред 80 тите.
Тоа е вистинскиот проблем и секако напатениот наш народ ко ќе си напраи споредба со тоа што лично го доживеал и видел да вели дека нема напредок од распадот на СФРЈ, туку напротив. Ако е убао нема да се жали никој.
Уништено му е достоинството на овој народ за овие 20 години, човечкото достоинство. А тоа го имал во СФРЈ.

Државниот завод за статистика не е мерило за нивото на сиромаштијата,зошто прашање е колкав е бројот на анкетираните и од која класа на грагани.Значи јас ако сакам да прикажам некои факти ама да не одат во прилог на нештата,ке најдам начин......
Значи имам гостин од Америка(пример)и го носам кај мои роднини и пријатели кои се имотни,и значи човекот ке си оди дома со импресии дека секој во Мк вози мерцедес.А другиот гостин го носам у шутка и тој си оди со импресии дека во Мк владее беда и сиромаштија....

А ти и понатаму држи се до бројките што ги прикажува заводот за статистика.Дали знаеш која е реалната бројка на невработени во Мк?Велам реална не на хартија.......140-150000...Да но проблемот е што тие што се водат како невработени,се вработени.......

Добро знам кога бев на Бирото и кога беше терминот за пријавување.Од сабајле до 7 гужва,зошто сите се на работа,чекаат да се пријават,и да бегаат на работа.....ж

Прошетај малку низ Ск да видиш дали има сиромаштија.Какви коли се возат,сите по кафеани се јаде се пие.Па нели е криза,нели е сиромаштија?

Сите работат нешто,се борат за парче леб,таков е животот,а кога ке ги прашаш...а бе тешко е се нема пари.......

Една приказна ми текна во овој контекст е
Си бил некој кондураџија кој имал мало дуканче во центарот на градот.Кога и да го прашале тој се жалел,дека тешко оди,дека лугето немаат пари.Кога легнал да умира,постариот син го прашал зошто се жалел цел живот,а успеал да ги обезбеди двајцата синови.Старецот одговорил....Се плашев од конкуренција,да не ми ја земат работата....

Тој што се грижи за себе и фамилијата и ако навистина нема,ке најде начин да заработи пари.Дали во Мк дали надвор од Мк,не е важно....

Која невработенсот од 35 посто,која сиромаштија од 20посто и кои привилегирани.Јас што сум земал кредити да купам кола и стан ме сметаш за привилегиран?Па ти дефинитивно не знаеш што зборуваш.....

Не ме интересира твојот статус во општеството ама колку што можев да видам со мои оши кога бев дома во авггуст годинава дека и со 85-6денари бензин лугето се возикаат наваму натаму....Која невработеност од 35посто....Дали си разгледал дали е таа виситинската цифра или е само нечија патка...Која сиромаштија бе од 20посто.....Ако рачунаш мобилен од 7000денари дека е сиромаштија,тогаш о.к...Се јаде по кафани,се троши по супермаркетите како да немаат видено,и ми кажуваш сиромаштија......

Сиромаштија е да немаш дома да платиш струја и вода,а не е сиромаштија секој ден да пиеш кафе со другарите,и да лупаш четврт со сирење и бурек секое утро......

А за невработеноста не би рекол.Јас лично работев во ПРИВАТНА ФИРМА и имав плата од точно 30000денари.....Да има и каде се платите 12000денари ама зависи од тоа што си која струка си,искуство,итн.....

Јас себеси не се сметам за привилегиран,зошто никој не ми помогнал во мојот живот,и можам да кажам слободно дека сега поубаво живеам него во социјализмот.Живеам зошто сум стекнал некој капитал,нешто мое

Колкав фејл си човече....
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Државниот завод за статистика не е мерило за нивото на сиромаштијата,зошто прашање е колкав е бројот на анкетираните и од која класа на грагани.Значи јас ако сакам да прикажам некои факти ама да не одат во прилог на нештата,ке најдам начин......
Значи имам гостин од Америка(пример)и го носам кај мои роднини и пријатели кои се имотни,и значи човекот ке си оди дома со импресии дека секој во Мк вози мерцедес.А другиот гостин го носам у шутка и тој си оди со импресии дека во Мк владее беда и сиромаштија....

А ти и понатаму држи се до бројките што ги прикажува заводот за статистика.Дали знаеш која е реалната бројка на невработени во Мк?Велам реална не на хартија.......140-150000...Да но проблемот е што тие што се водат како невработени,се вработени.......

Добро знам кога бев на Бирото и кога беше терминот за пријавување.Од сабајле до 7 гужва,зошто сите се на работа,чекаат да се пријават,и да бегаат на работа.....ж

Прошетај малку низ Ск да видиш дали има сиромаштија.Какви коли се возат,сите по кафеани се јаде се пие.Па нели е криза,нели е сиромаштија?

Сите работат нешто,се борат за парче леб,таков е животот,а кога ке ги прашаш...а бе тешко е се нема пари.......

Една приказна ми текна во овој контекст е
Си бил некој кондураџија кој имал мало дуканче во центарот на градот.Кога и да го прашале тој се жалел,дека тешко оди,дека лугето немаат пари.Кога легнал да умира,постариот син го прашал зошто се жалел цел живот,а успеал да ги обезбеди двајцата синови.Старецот одговорил....Се плашев од конкуренција,да не ми ја земат работата....

Тој што се грижи за себе и фамилијата и ако навистина нема,ке најде начин да заработи пари.Дали во Мк дали надвор од Мк,не е важно....
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 16:03 ---
Колкав фејл си човече....
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Ми но андрстенд енглиш плиз врајт он мацедониан ленгриџ
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 16:06 ---
Постовите немаат крај,секој си пишува никој не чита,а за крај да не почнеме да тресеме зелени нека се направи анкета па ке гласаме....Ферка кој изгуби части у Љуц кебапчиња и пивце,а?:D

Па нормално бе комшија ке плукам кога се беше вештачки......Како е можно држава на која и се гледа крајот да има таков курс на својата валута......И се виде крајот конечно......

Е па ако не ти се седи во МК за 200евра,дојди како порано што одеа нашите гастербајтери во Германија зошто беше "добар" животот во ЈУ каде што сум јас сега и ке спечалиш пари.Еееееее ама треба да се мрдне дебелото месо,така?Е па ако беше ЈУ ке дремеше у некоја државна фабрика и ке се спремаше за викенд.

Значи тој што сака да обезбеди иднина,не сонува и не жали за минатото...Е ама вие ја барате Ју зошто не работевте ништо по цел ден во фабриките,а на 1-ви го земавте чекот.....
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 13:14 ---
А бе порано на партиските состаноци имаше една парола
НИЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ КЕ ЈАДЕМЕ СО ЗЛАТНИ ЛАЖИЦИ
Е арна беше паролата,ама заборави обичниот човек дека ТИЕ ке јадат со златни лажици а не народот:vozbud::vozbud:
-- ke bev vo nekoja fabrika , ke se spremav za vikend , i ke bev zadovolen od standardot i ziveackata sto ja imam,ke bev doma so semejstvoto ,so decata , ke vnimavav da go fatat ,,praviot pat ,, vo zivotot i ke si ja kl.....av zena si . , a ako ti smetas deka toa ne e dobro , tuku e dobro toa sto ti go pravis , togas vo red iako nitu znaes kade ti se i sto pravat tvoite deca vo momentot , dali se drogiraat, kade e i sto pravi zena ti vo momentot , so sreka da si gi trosos cpecalenite pari
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 17:45 ---
А што? Не ти е доволен овој научник? Е кој е за тебе авторитет? Па не се сите од Нобел Прајс незаслужни човече.... и Мајка Тереза има добиено за мир, имај малку почит.
А она другото што ми спомнуваш навистина незнам во која конотација!?... Зборувам за научник еден од најавторитарните во Светот за материјата за која расправаме, признат и ценет.... Немаш забелешки на неговиот труд? Не го признаваш како таков?
Ти кого имаш како авторитет?.... Чесниот партиски збор на Маршалот, неговата архива.... и архивата на Титовите леви сили? :pos: ОК си!
Да, сум имал 1000 и повеќе марки, сум имал и здравствен систем на кој му позавидува многу држави, сум имал и социјално средена држава, стандард... цели 15 години! И не плукам на тоа! Меѓутоа за вистината зборуваме, дека државата се темели на милион жртви.... сето она за што се испењавија многумина пишувајки есеи, а јас во кратки црти напишав погоре во постов, оди во вода! Лага и превара! Унесреќени и убиени, колку фамилии се тоа? на милиони унесреќени!.... За каков тоа стандард зборуваме и која тоа хипокризија е да зборуваме колку тоа тебе и мене ни било убаво? Премногу е егоистично да фалам, само затоа што јас сум бил во оние на кои им било убаво... иако и тоа е дискутабилно, колку време, како и колку е платено за таа убавина од цели 15 години, период од некаде 1970 па до 1985-6 времето на Микулиќ и Тетка Милкица Планинц, кога почна да дивее 1000 постотна инфлација, време кога се изврши една од најголемите пљачки, кога 15-20 (немам точна бројка ама тука некаде) милијарди Долари штедни влогови отидоа у ‘‘рукац‘‘ преку ноќ (само во МК преку милијарда).... тоа е мое мислење.
15 години убав стандард, а платено со милиони семејства осакатени засекогаш... а не, фала!
---Да, сум имал 1000 и повеќе марки, сум имал и здравствен систем на кој му позавидува многу држави, сум имал и социјално средена држава, стандард... цели 15 години!
---- pa za sto9 zboruvas ti togas na temata ??? , sepak mislam deka si ja pogresil temata

Државниот завод за статистика не е мерило за нивото на сиромаштијата,
ахахахаххаа а аххахаххаххахха ааа !!
ЦАРЕЕЕЕЕ !!

А бе се ќе напраиш само колку толку да се извадиш од калта која веќе ти дојде до брадата со постовите.
Заеби државна статистика и прошетај по скопје да видиш во кафани како се пие. па ќе видиш дека сите во Македонија се ситуирани .... хахаха.
ееее деца деца ако не те насмеат тие кој друг.

Постовите немаат крај,секој си пишува никој не чита,а за крај да не почнеме да тресеме зелени нека се направи анкета па ке гласаме....Ферка кој изгуби части у Љуц кебапчиња и пивце,а?:D

Затоа еден порано кажа да не расправаш за џабе.

Сега на пример 3 ца ќе ти извадат по една реченица од горе напишаното и ќе ја анализираат и цела дебата ќе почнат во друга насока само за таа реченица.

На едноставен начин се расправаат како жени,такви работи како аргументи и логика се неважни гледаат само да те изморат за на крај да кажеш "идете сите у "Хондурас" ".И после твојот последен пост ќе напишат 2-3 поста кој немаат никаква логика колку да е нивниот збор последен.

.
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 17:53 ---
ахахахаххаа а аххахаххаххахха ааа !!
ЦАРЕЕЕЕЕ !!

А бе се ќе напраиш само колку толку да се извадиш од калта која веќе ти дојде до брадата со постовите.
Заеби државна статистика и прошетај по скопје да видиш во кафани како се пие. па ќе видиш дека сите во Македонија се ситуирани .... хахаха.
ееее деца деца ако не те насмеат тие кој друг.

Па ти па не си ни за коментирање.За џабе човек би ја трошел тастатурата да ти одговори.

.

Реков и предходно каков авторитет е човекот и какви трудови има пишувано, колку е ценет во Светот, за неговите референци, награди, номинации признанија.... Твое е да прифатиш или не!? Јас реков дека до исти броеви доаѓаат и повеќе историчари и извори... фино што го оспоруваш, еве ти линк на неговата страница, јави му се, па здравје боже можеби со твоите ‘‘факти‘‘ и историјата ќе ја смениш. Еве ти линк оспорувај го со факти од зетовци и со броеви за 413 настрадани на Голи Оток, незнам само како може некој да поверува во неа? Реков дека овдека само на Кале и во Идризово, од режимот има настрадано повеќе од таа бројка.... се што те интересира прашај го има и отворен форум тој истиот и дискусија за ова.... http://www.hawaii.edu/powerkills/NOTE1.HTM Оспорувај собирај множи, но мене, повеќето верувам и светската јавност неможеш да ме убедиш. Зошто тебе на пример би ти верувал, а не на еден научник.... и зошто тој научник не го оспорила науката, некои историчари од научните кругови да го оспорат и да речат не е така!? Туку го прифаќаат и неговите трудови и него како голем авторитет и научник во таа област!
--- надополнето: 29 ноември 2012 во 14:22 ---

Точно, точно.... само историчарите на Маршалот фингирани од комитетот имаат точни факти, сите други немаат. Не мрзат! И љубоморат! ЈБГ:pos:
-- postoese i eden avtoritet , prezimeto mu bese bus , i toj tvrdese deka irak ima hemisko, biolosko, nuklearno i sto jas znam uste kakvo oriuzje, plus i ja finanzira al- kaeda ( a amerika so godini ja finansirala) , ti mu verivas li na toj AVTORITET ??? mislam deka i toj ima dobieno nobelova nagrada za mir
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 18:00 ---
veruvas li vo nevinosta na haradinaj ??, i vnimavaj sto ke kazes , pozadi negovarta nevinost stoi AVTORITET t.e. haskiot sud
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 18:12 ---
Дека Македонија е Грчка или дека македонците се Бугари, не е општоприфатено во светската историја, тоа го тврдат историчарите и институтите по историја на две држави и знаеме зошто. Тие имаат политички интерес и затоа го тврдат тоа нивните историчари.... Кој е интересот на независните историчари од различни земји особено на овој научник признат во Светот, кој си го посветил својот живот на такви истражувања да го тврди тоа што го тврди!? Научник, кој го признава цел Свет, наградуван и ценет и кого никој не го негира за ништо од неговите обемни истражувања.... ниту за броевите на жртвите за кои вршел - анализи и истражувања, за демоцид - масовни убиства од разни диктатори вршени врз сопствениот народ.
И сега, види, пежоративно да збориш за динамиката со која тепал маршалот (а знаеме кој период воглавно е направена касапницата)... или за научната работа на дотичниот професор, во најмала рака е несериозно. Историски факти не поминуваат во научните кругови, темелени на информации и истражувања правени паушално (демек така му се сонило) или со собирање информации, текстови по форуми, Е-весници или сајтови... Тоа е наука, која си има методологија, принципи.... и тн, кои се општоприфатени за сите. Не ме заслепува титулата негова, туку верувам на авторитетот негов кој го има во светот на науката, реков обемниот негов труд, многуте награди и двете номинации за Нобелова награда за мир. На овој, еден од независните извори те ИСТРАЖУВАЊА (а најавторитетен) немам причина да не верувам.
-- a koj veli deka e nezavisen ??? , a koj go plakal dodeka gi vrsel istrazuvanjata ???(sepak dodeka rabotel opstekorisna rabota moral i da jade ), kolku nagradi ima dobieno za svojot trud i od kogo ??? ( mislam vo kes )???, znaes imase edna dokumentarna emisija za kuba , i tamu izleze eden pisatel koj tvrdese deka e napadan , deka ima problemi zatoa sto go kritikul kastro , go prasaa odf sto zivee , i covekot rece deka da ne mu se tie 50.000 dolari sto gi dobil kako nagrada za negovite statii ne bi imal od sto da zivee, a covekot dobil pulicerova nagrada vo amerika za svoite statii zaedno so 50.000 evra , epa i toj e avtoritet, sepak dobil pulicerova nagrada
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 18:17 ---
И после Македонија не била црна овца во Југославија не бе никако. Од независноста било проблемот што Македонија има најниски плати од цела поранешна Југославија, а не кажуваат и дека во поранешна Југославија Македонците имале најниски плати во Југославија. Ех кој профити ги направија ,Словенците,Хрватите и Србите на грбот на Македонецот уште не сте свесни. Важно Братсво Единство;)
-- sega e mnogu podobro, imame najvisoki plati , mnogu pogolemi otkolku sto se vo bivsite ju republiki;)
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 18:20 ---
1. Е де, ок си е тоа. што го пишеш. Не гледам ништо лошо у ова ни сега, ни тогаш.

2. Не се спредува, и не смао квадратот, туку и еден куп други параметри не се споредуваат, ама ти ги спореди некои банални ситници.

3. Ами и тогаш си можел да идеш Ирак, Либија, Иран....... Па човек Садам, Гадафи и Реза Пахлави ги изградија инфраструктурно своите држави со помош н аЈугославија највеќе. Имаше едне куп задоволни работници кои одеа таму на печалба. Оди прашај ги нив дали ќе речат лошо за овие држави, со тогашниот режим.
Остај го сеа Иран, откако дојде идиотот ајатолахот Хомеини, и ја испреврте цела држава, откако умеша религија.
Побарај на интернет да видиш како било тогаш во Иран, на пример.

Ќе ти кажам и јас еден личен пример, за оние другите нематеријални работи.
2004 та година бев во Египет, 2005 та во Тунис. И во двете држави сеуште имаат во хотелите слики од ТИто. Со секој од локалните коа ќе почневме муабет от кај си, и ко ќе спомневме Македонија, одма викаа аа Тито, Југославија, и одма не викаа да не почастат нешто, а најчесто пушење шише, верувам знаеш што е тоа.
Значи тоа го правеа од почит кон едно друго време, кон еден друг човек, кон една друга држава. А тоа не се сигурно МАкедонија и Грујо и Бранко.

4. Што не би рекол така за слобода на движење?. Ако е преку личен пример во ред, но кога 20 милиони народ го доживувал тоа на тој начин, тогаш е апсолутно валидно.

Ок, болдот го сфативме уште на почетокот. Ама тоа и го велам, може не си видел големи добрини, ама дали е тоа доволно да се има толкава огорченост кон нешто за кое многумина го велат спротивното.

Знаеш друго е тажно и трагично у муабетиве - тоа што 20 и кусур години нашите политичари и лидери, ослободени нели од стегите на Белград, не успеаја да остават ни тронка надеж за подобра иднина, дури ги вратија работите како пред 80 тите.
Тоа е вистинскиот проблем и секако напатениот наш народ ко ќе си напраи споредба со тоа што лично го доживеал и видел да вели дека нема напредок од распадот на СФРЈ, туку напротив. Ако е убао нема да се жали никој.
Уништено му е достоинството на овој народ за овие 20 години, човечкото достоинство. А тоа го имал во СФРЈ.
odlicno kazano, poslednite 2 recenici,a i nekoja pred toa

Не вреди да се постира веке зошто дефинитивно има недоквакани субјекти на темава.Никако не можат да разберат дека лежи лебу да те јадам филозофијата престана да функционира оддамна.Сега е ново време со нови правила.А вие дефинитивно не сте кадарни да се прилагодите на новите текови.А да е трагедијата најголема дебатира дечурлана која ни од далеку не ја помирисала таа Југославија и тој систем.Кога можам јас да раскрстам со таа Ју во која пораснав и веке да не ме боли органот за неа,тогаш ке можете и вие.Дефинитивно живеете во некој виртуелен свет кој е создаден од вас самите поради вашата неспособност да се справите со новите времиња кои доагаат.

Веке нема да постирам зошто немам намера да се замарам со глупави теми за некое минато време.А ако вие имате време,а очигледно имате зошто кога и да се вклучам и вие сте вклучени,а сме во различни временски зони,тогаш трошете ја вашата енергија на неважни работи.

Има многу поважни работи да се дискутира освен за некое минато свршено време чии резултати се гледаат сега....
За нашиот сакан другар тито кој направи многу за таа ју,па затоа сега си ги кршиме главите што понатаму.За јаката економија која се распадна како кула од карти 1991-ва.За успешниот модел на социјализам каде сите братски ке живеат,а никој нема да работи.Каде сите ке ги уживаат истите права(да си го прашам органот дали беше така),и се ке биде розево.За големите плати и јакиот стандард што беше во таа Ју,па затоа најголемиот бран на гастербајтери е крајот на 60-те и почетокот на 80-те зошто се живееше убаво???????

За нашата сакана Ју каде во секој спорт Македонците се броеа на прсти или воопшто ги немаше.Или за офицерите на тогашна ЈНА каде на прсти се броеа Македонците со чин поголем од поручник.Или за македонските пилоти во ЈНА(само еден и тоа Циган од Шутка,ама отселен во Србија кога бил дете)....

За политичките фабрики во Мк,кои беа под палката на Белград и тие кажуваа што ке се произведува,а што не.Или за позната македонска рок група која на својот прв концерт дочекува полна сала за ракометен натпревар......

Или за штитењето на балистот Џемо во Западна Македонија кој беше фатен на спиење во Дебар,а потоа префрлен во Албанија од страна на УДБА 1968-ма...

Или случајноста да се одбере Прохор Пчински за 1 заседание на АСНОМ да сега си тепаме глава у Пелинце.....

Гледам уште ви е ЈУ во срцето.Е бравос бе,ама не го очекував од деца.Да е некој од моја генерација,и ке го сварам некако.Ајде биле на позиција,уживале поволности од тој систем,ете му фали Ју.....Ама од вас,кои сте родени на крајот на таа Ју,да размислувате во тој правец не го очекував.

Трагично е што младите кои читале за таа ЈУ,ја бараат да се врати назад.Е браво се гледа државичето наше до кое дереџе е дојдено..А вие?Вие со кое знаме ке мафтате еден ден?Со Албанското како што ми изгледа,така ми мирисаат работите.....

Значи го оставате државчето наше некој да си игра со него,а вие ја барате Ју да се врати.Поубаво било.Е па ако било поубаво тогаш,зошто не се потрудите да биде и сега во Мк убаво за живеење?

Лесно е да се бега од одговорноста,и да се живее во некој имагинарен свет.Да таму нема грижи,нема проблеми.....

Жалосно е што младите се задоени од медиумите и музиката како еден носител на една култура.

Толку со моите постирања.И за крај едно нешто
ЈУГОСЛАВИЈА УМРЕ 1991-ВА,ЧИСТО ДА СЕ ЗНАЕ....

А ти дали ке разбереш дека таа ЈУ е веке мртва и дека не постои и дека се она што се зборува за неа е оддамна поминато.А за тоа диктаторот што го спомнуваш бил бетер и од Сталин и од Хитлер можам да кажам,само со таа разлика што тогаш постоеше УДБА и ОЗНА кои контролираа се што беше под поимот информација.Затоа и не се знаеше што се случува во тогашната ЈУ.

А ти мислиш дека беше лесно да се живее во таков систем,а?Да размислуваш како нив,зошто ако си контра нив ти си против нив?Тоа ли е живот кажи ми?Него важно се одело на одмор,се возел 101,бла,бла,бла.....

А тоа што ти се случува денес во државата наша и кај комшиите наши на север,е одговор на тогашниот систем и на тогашната политика нанашиот сакан тито.Мислиш дека е од пред 10 години или 15 години?Не пријателе си утнал ти у историја некој час,дефинитивно

Што им беше кум на секое мислам дека беше 6 или 7 дете.Или што ги толерираше случувањата на Косово со протерувањата на Србите од нивната земја.Што им го полнеше џепот на тогашните албански политичари да бидат задоволни и мирни.И кога снема пари(умре спонзорот)ајде сега востание ке правиме.....

Што ги задолжи сите 6 Ју републики до го..на,да сега не знаат кој пат да го фатат.Што го остави нерешено Албанското прашање на Косово и во МК,за да сега ние си тепаме глава.Што ја создаде Босна и Босанците зошто 43-та не знаеше што да прави со нив,за да 1990-та се испостави дека се или Срби или Хрвати,а Муслимани малку тешко....

Што ликвидираше се живо и диво што му пречеше на неговиот пат.Што 44-та реши да оди на Сремскиот фронт,а не на Солун,плашејки се од Голема Македонија(ене го сведокот од Скопското Кале уште е жив има 91 одина,и случајно ми е дедо)

Кога доагаше во МК,се затвораа сите про вмро-ски фаци за да не направат глупост.Зошто?Нели бевме сите братски народи и народности?Зошто тогаш се плашеше?

Зошто беше повеке во во Загреб туку во Белград?Зошто не го оперираа во ВМА во Белград туку "случајно"беше одбрана Љубљана?Зошто во Белград не се чуствуваше сигурен......

Зошто беше Голи Оток?Да се сунчаат партиските војници?А Гргур?Случајно да беше отворен тој затвор за да се превоспитаат непослушните.И не бил диктатор?Сигурно не бил демократ тоа знам.И по ТИТО ТИТО хехехехехехеххехехеех

Знаеше дека нема вечно да владее со таа ЈУ,имаше влијание во светот тоа е точно,купуваше социјален мир,ама идилата заврши.Никој не размислуваше дека еден ден се ке врати ко бумеранг.На сите им беше убаво,и не сакаа да менуваат ништо.Е кога додје време за промени,и да се наплатат долговите,крај на приказната.Продолжението е распад на Ју и нови 6 држави со нерешени социјални и мегуетнички проблеми оставени како завет на нашиот сакан тито....На крај пак ве зезнав,ко што ве зезнав 44-та

И сега ме убедувате со сите сили дека животот бил убав во таа ЈУ?Па вие сте дефинитивно на крај со паметот,сериозно ви кажувам
NE, NE SMIJETE SUDITI O TITU,
VI, DRSKE, JADNE HULJE MALE,
TITO JE LEGENDA,
A ISTORIJA NEDA O LEGENDAMA
DA SUDE OBICNE BUDALE!!?
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 18:43 ---
Гледам дека немаш навика да ги читаш постовите,па го копирав првиот пост од оваа тема кој убаво ја прикажува"благосостојбата"во ЈУ
Просечната плата во СФРЈ во 1980 година изнесувала 6.109 динари, што при официјална вредност на германската марка од 15,12 динари дава плата од околу 400 тогашни германски марки. Просечните расходи на четиричлено семејство изнесувале 8.284 динари. Би било неразумно тие 400 германски марки едноставно да ги трансформираме во денешните 200 евра, па ќе се обидеме да видиме што можело да се купи со тие пари, во споредба со денешната просечна плата во Македонија од околу 340 евра. Кога сме кај примањата, минималната пензија во тоа време изнесувала 1.700 динари, на која следувале разни додатоци, за да достигне 3.300 динари, или околу 220 тогашни германски марки. Под просечната плата примале дури 80 отсто од вработените, а најниско биле платени текстилците со просек од околу 4.000 динари.
Најпродаван автомобил во таа година бил „застава 101“, а цената на моделот „комфор“ во ноември 1980-та изнесувала 155.735 динари. Поинаку кажано, биле доволни околу 26 просечни плати за да се купи еден таков автомобил. Денес, со 26 просечни македонски плати може да се купи автомобил во вредност од околу 8.840 евра, што би одговарало на ново „пунто“. „Лада 160“ чинела 189.215 динари или за неа биле потребни 31,5 просечна плата, односно околу 12.000 тогашни германски марки, додека денеска за 31 просечна плата може да се купи автомобил од околу 10.540 евра (на пример, „рено клио сторија“ за 10.100 евра). Ако инсистирате на „лада“, тогаш добро би ви дошла „лада седан“, при што би ви останале меѓу 2.800 и 2000 евра во зависност од моделот што сте го одбрале. Патем, за тие на кои им недостига популарното „југо“, во 1980 година постои само најава за негово производство како прв самостоен југословенски автомобил, кој требало да почне да се произведува во декември 1980 година.

Меѓутоа, автомобилите не се единствена вредност што може да се споредува. Многу побитно е што, на пример, во таа година, според Заводот за статистика, работа барале 117.000 лица од 1,9 милион жители на СРМ. Но стапката на невработеност и тогаш била доста висока, некаде околу 23 отсто, што покажува дека и во „златното време“ кога дури и СКМ носеше одлуки дека секое претпријатие (односно ООЗТ) мора да покаже солидарност и да вработи луѓе од кои инаку нема преголема потреба (на пример, жени задолжени за варење кафе и сл.), Македонија имала проблеми од овој вид. Притоа, како што рековме, во 1980 година Југославија само се загреваше за кризата која допрва се засилуваше, за 12 години подоцна, 1992 година, во тогаш веќе самостојната Република Македонија да бидат евидентирани 190.000 невработени. Разликата од 73.000 нови невработени главно беше создадена во претпоследната деценија од минатиот век, но не толку со отпуштања, колку со неспособност на веќе атрофираниот систем да ги апсорбира младите кои стасуваа во Заводот за вработување. Денеска Македонија има околу 320.000 невработени со стапка од 32 отсто, а оваа разлика во однос на 1992 година е создадена во периодот до 1998 година, кога бројката достигна 330.000 лица и во периодот 2003/04 година кога невработеноста стигна до фантастичните 390.000 лица. Интересно е што во 1980-та работеле 419.621 лице, наспроти денешните 621.000 вработени.
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 09:01 ---

Втор дел
За разлика од другите делови на Југославија, Македонија во тоа време имала проблем и со празните рафтови за млеко, па пред Новата 1981 година е најавена „стабилизација во снабдувањето“ со овој производ. Инаку, тогаш млекото се разнесуваше околу 4-5 часот наутро, а пензионерите веќе околу 6 часот создаваа ред пред продавниците. Постоеше период во кој можеа да се купат најмногу два литра млеко, а подобро поминуваа тие што имаа познати меѓу продавачите, кои пред отворање на продавницата им ставаа настрана уште по некој литар.
Дека кризата веќе ја нагризуваше СФРЈ сведочи и одлуката за воведување пар-непар во возењето автомобили. Тоа значеше дека заради потребата од штедење девизи, секој вторник во неделата не можеа да се возат автомобилите чија регистерска табличка завршува со парен број, а секој четврток забраната важеше за непарните броеви. При носењето на одлуката, тогашната влада, односно СИС не направил исклучок, па по реакција на автошколите во ноември 1980 година е донесена одлука според која пар-непар забраната не важи за нив, бидејќи автомобилите им биле „основно средство за работа“, нешто како машините за фабриките.

Дрва за греење - другата година

Во почетокот на декември 1980 година во Македонија завладува студ, па во Скопје се измерени минус 11 Целзиусови степени, а дури тогаш било констатирано дека „јаглен и дрва за греење нема ни за лек“. „Макпетрол“ најавил нормализација за јануари 1981 година, но само во снабдувањето со јаглен. Дека ништо подобро не било ни во другите републики, покажува 8 декември 1980 година кога поради преоптовареност колабира системот за електрично снабдување на целата земја, освен во Црна Гора и во БиХ. Тоа подразбира дека околу 17 милиони луѓе останале цел ден без струја.
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 09:03 ---
Еве ти факти па ајде дискутирај дали бил убаво животот во ЈУ
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 09:19 ---
Еве сега една лична споредба со животот во Ју и сега во Мк
1.Татко ми 1970 купи стан на кредит со рок на исплата 25години.Станот е 52м2.Станот го отплакаше до почетокот на 1991-ва зошто тогаш со деноминација на динарот,испадна некоја мала сума на пари која беше веднаш уплатена.
2.1977-ма купува нова кола на кредит со отплата на 5 години.Застава 1300 која е екввалент на денешна вредност околу 9000евра
3.Расте и школува две деца(мене и брат ми).Мајка ми работи како воспитувачка

Значи остава во наследство 52м2 стан,во кој живее сега брат ми
Еве сега за мене лично
1.2004 купувам на кредит нова кола.Вредност 7000евра.Ја отплакам на 5 години,но поради камати го скратувам рокот на 4 години.Отплатена
2.2009 купувам стан 56м2. со рок на отплата 25 години.Работам јас и мојата сопруга.Месечни примања 800евра.Две деца се школуваат.
3.2010 шанса да се замине во Авганистан,не поради немање пари или задолжување,туку примамлива сума на пари која во МК нема никој да ја заработи.Велам примамлива сума.ЈАс со 800евра примања во Мк имав среден живот.
4.Станот уште не ми е отплатен а имам пари да го отплатам веднаш.

Е сега кажи ми во што се гледа разликата од ЈУ и сега?

А татко ми имал прилика да замине во странство,но не заминал поради објетивни причини

И татко ми купил стан и нова кола,школувал две деца и јас купив стан и нова кола и школувам две деца

Значи тој што работи и сака да заработи да го фрлиш и на Северен пол ке најде работа
sto si rabotel ,pa si imal 800 evra plata ?????

Attachments

• 580787_10150928082311706_1389536753_n.jpg
    580787_10150928082311706_1389536753_n.jpg
    29,6 KB · Прегледи: 5
Незнам за кои жртви на Хитлер зборуваш но сепак 6 милини!? Само евреи толку тој уби во конц логорите.... инаку вкупната бројка од жртвите на нацизмот нели е многу поголема. Поголема е бројката и ако мислиш на вкупно убиените во концентрациони логори, работни и воени логори и сл. Јас говорам за неколку истражувања (неколку извори) од кое најценето е она на многу уважениот професор Рудолф Рамел,кој целата научна кариера ја поминува собирајки податоци за колективните насилства и војни (геноцид, етноцид) како би помогнал во нивното решавање и елиминација на истите. Како што напоменав огромна е неговата архива и издадени дела преведени и прифатени од најголемиот дел историчари, за кои дела има добиено многу награди и почести меѓу кои и номинациите за Нобелова за Мир.... значи и некој независни и од овие простори (Хр и Ср) и истражувањата на Румел се сложни во едно, а тоа е: околу милион жртви на титовиот режим. Знаеш, штом најголемиот дел историчари не само што не го критикуваат и не ги оспоруваат неговите истражувања и методи, туку спротивно, ги прифаќаат истражувањата на овој филантроп и пред се научник,...А се прашувам зошто пак ние да не ги прифатиме како такви?
http://www.hawaii.edu/powerkills/NOTE1.HTM
Дадов погоре негов интервју и дел од неговите истражувања, тој тврди дека режимот на Тито ете во табелата на 11-то место, тој чин го нарекува ‘‘Титова касапница‘‘.... убиени во освета, секако дека има многу истепано и четници и усташи при крајот на војната и по неа, но и нивни семејства, Германци, Маџари, Румуни во Војводина и Италијани во Истра и Далмација.... и од оние кои служеле на Вермахтот, но и нивните семејства. Секако и илјадници од оние староседелци кои биле родени во нација од каде што доаѓа нацизмот.... десетици иљади истепано по разни затвори, работни логори и логори како што е Голи Оток, идеолошки неистомисленици, нели оние кои биле за враќање на монархијата на пример, наместо влегување во Социјализам, многу луѓе со демократски и слободарски идеи... и многу, многу луѓе со изразени патриотски чуства, кои повеќе си го сакаа својот народ отколку Федерацијата (колку од тие имаше само во Македонија истепано) Ете и некоја табела има како се одвивале тие чистења хронолошки... погоре ми бараше еден член на форумот, па еве и тебе ако те интересира. http://dalje.com/slike/dokumenti_3/g2007/m08/x95148093466935571.gif
Мене воопшто не ми е потребна деталната анализа (каде кога и колку), доволно ми е авторитетот на авторот, општо прифаќање на неговиот труд, неговото реноме... А тој вели 1,070,000 жртви на титовиот режим.
... Нешто на оваа тема начекав на Алфа. Оди таму некој серијал слично нешто ми се чини за ова што зборуваме. Јас многу малку начекав да видам, ама колку сватив: сведочења од луѓе кои директно страдале од режимот (кои за среќа преживеале и еве и ден денес се живи да раскажат) или нивни семејства....
Непоимливо и тешко сватливо од денешен аспект, за тие ѕверства: Убиства, затворања, мачења, протерувања конфискации, понижувања... и тн.
Последнава поголема војна оваа крвава што се случи на бившите Ју простори (Хр БиХ) поред сите меѓународни контроли, осуди, поред десетина илјади UN-профор војници... Па од 250,000 жртви за 5-6 години, се претпоставува дека повеќе од половината, не се на фронт убиени меѓу две завојувани страни, туку се чиста одмазда на едни кон други - убиени очистени преку 100,000 луѓе цивили и протерани преку 500,000.... чист етноцид.
Кој го критикувал или набљудувал Маршалот што прави при крај на војната и по неа па до 60-и некоја (иако и по тој период но помалку секако имало затварани и убивани осудени како идеолошки непријатели и противдржавни елементи)? Никој се разбира.
Ете некои историчари тоа го истражиле и дошле до тие бројки на убиени од режимот на Тито. Историјата тоа го прифаќа, а индивидуално наше е дали ќе го прифатиме како такво или не!?
a sepak da si otvoris nova tema, sto ima seto ova vrska so besplatno skolstvo , besplatno zdravstvo i standardot nekogas i sega ????
--- надополнето: 30 ноември 2012 во 18:52 ---
Пријателе јасно е дека сето ова го зборуваш преку лично искуство.

Но, и тоа не гледам дека треба да те донесе до овој стадиум на огорченост.

1. Како да споредуваш дека тебе ти е подобро денес, оти си купил пунто место 101 или Тристач.

2. Како да споредуваш дека ти појќе си напраил у МКД оти си купил 56 м2, а татко ти 52 м2. Цели 4м2 си подобар. А настрана што татко ти на крај го исплатил третина од станот колку кутија цигари, а ти за твојот ќе платиш ко да си купил 50 квадрата нa Шампзелизе, откако ќе го исплатиш нели кредитот.

3. Татко ти школува две деца, ти школуваш две деца.

Одиш по сопствена желба на печалба у Авганистан.

Јас навистина не гледам аргумент зашто ти би го кудел тогашното општество.

Е сеа со вакви неколку чекори пробај да споредиш некои нематеирјални работи, од слобода на движење, психичка растовареност за лоша иднина, меѓуетнички проблеми, достоинство со црвениот пасош на секоја граница итн....

Не е се така црно или бело. Секогаш има две страни. Многу е неблагодарно да се припоиш само кон едната, комплетно игнорирајќи ја другата.

Од СФРЈ по логиката на нештата сите републики излегоа за да им биде поубаво и побогато. Но, тоа и успеа само на Словенија донекаде. Другите?
nitu tamu ne im e podobro

Кога ќе ми ја споменат секогаш „правата вистина“ за СФРЈ дека: „била диктаторска држава и дека немале луѓето право да го изразат своето мислење“, добивам впечаток дека личноста што го споменала тоа никогаш не вклучила телевизор и дека ова што дознала за СФРЈ всушност го дознала „уз чашка света комитска вода, у некој штаб на ВМРО при дискусија со другарите комити ( седнати онака како војводи под портретот на Никола Карев ) кои се стремат кон тоа да работат домаќински и одговорно затоа што они не се комуњари и се чисти како солза и дека всушност сите тие апсења, перење пари, дивеењата на Урко и Мијалков се за доброто на државата“.Ова се најчестите аргументи кои ги добиваш од партиски-потрчковци.Доволно е само да вклучите телевизор и да дознаете дека на пр. Жулијан Асанж и покрај тоа што му е одобрен азил „од некакви мистериозни причини“( најверојатно се работи за НЛО) не му дозволуваат да го напушти демо(н)кратското кралство Британија или пак дека од некакви мистериозни причини на нас и покрај тоа што ги исполнуваме условите, не ни е дозволен пристап во Европската Унија...........и да не набројувам понатаму, има уште многу.

Не вреди да се постира веке зошто дефинитивно има недоквакани субјекти на темава.Никако не можат да разберат дека лежи лебу да те јадам филозофијата престана да функционира оддамна.Сега е ново време со нови правила.А вие дефинитивно не сте кадарни да се прилагодите на новите текови.А да е трагедијата најголема дебатира дечурлана која ни од далеку не ја помирисала таа Југославија и тој систем.Кога можам јас да раскрстам со таа Ју во која пораснав и веке да не ме боли органот за неа,тогаш ке можете и вие.Дефинитивно живеете во некој виртуелен свет кој е создаден од вас самите поради вашата неспособност да се справите со новите времиња кои доагаат.

Веке нема да постирам зошто немам намера да се замарам со глупави теми за некое минато време.А ако вие имате време,а очигледно имате зошто кога и да се вклучам и вие сте вклучени,а сме во различни временски зони,тогаш трошете ја вашата енергија на неважни работи.

Има многу поважни работи да се дискутира освен за некое минато свршено време чии резултати се гледаат сега....
За нашиот сакан другар тито кој направи многу за таа ју,па затоа сега си ги кршиме главите што понатаму.За јаката економија која се распадна како кула од карти 1991-ва.За успешниот модел на социјализам каде сите братски ке живеат,а никој нема да работи.Каде сите ке ги уживаат истите права(да си го прашам органот дали беше така),и се ке биде розево.За големите плати и јакиот стандард што беше во таа Ју,па затоа најголемиот бран на гастербајтери е крајот на 60-те и почетокот на 80-те зошто се живееше убаво???????

За нашата сакана Ју каде во секој спорт Македонците се броеа на прсти или воопшто ги немаше.Или за офицерите на тогашна ЈНА каде на прсти се броеа Македонците со чин поголем од поручник.Или за македонските пилоти во ЈНА(само еден и тоа Циган од Шутка,ама отселен во Србија кога бил дете)....

За политичките фабрики во Мк,кои беа под палката на Белград и тие кажуваа што ке се произведува,а што не.Или за позната македонска рок група која на својот прв концерт дочекува полна сала за ракометен натпревар......

Или за штитењето на балистот Џемо во Западна Македонија кој беше фатен на спиење во Дебар,а потоа префрлен во Албанија од страна на УДБА 1968-ма...

Или случајноста да се одбере Прохор Пчински за 1 заседание на АСНОМ да сега си тепаме глава у Пелинце.....

Гледам уште ви е ЈУ во срцето.Е бравос бе,ама не го очекував од деца.Да е некој од моја генерација,и ке го сварам некако.Ајде биле на позиција,уживале поволности од тој систем,ете му фали Ју.....Ама од вас,кои сте родени на крајот на таа Ју,да размислувате во тој правец не го очекував.

Трагично е што младите кои читале за таа ЈУ,ја бараат да се врати назад.Е браво се гледа државичето наше до кое дереџе е дојдено..А вие?Вие со кое знаме ке мафтате еден ден?Со Албанското како што ми изгледа,така ми мирисаат работите.....

Значи го оставате државчето наше некој да си игра со него,а вие ја барате Ју да се врати.Поубаво било.Е па ако било поубаво тогаш,зошто не се потрудите да биде и сега во Мк убаво за живеење?

Лесно е да се бега од одговорноста,и да се живее во некој имагинарен свет.Да таму нема грижи,нема проблеми.....

Жалосно е што младите се задоени од медиумите и музиката како еден носител на една култура.

Толку со моите постирања.И за крај едно нешто
ЈУГОСЛАВИЈА УМРЕ 1991-ВА,ЧИСТО ДА СЕ ЗНАЕ....
--- jugoslavija umre, nikoj mnogu mnogu ne ja barase , moze zatoa sto site posakuvavme makedonija da bidne drzava, samostojna , no ete nitu e samostojna ,nitu suverena , nitu napredna , standardot i ekonomijata odat nazad, bezbednosta za nikade, vo delovi na makedonija covek mora da odi so podnavwdnata glava, i ne smee da prozbori , da ne go cujat na koj jazik zboruva, no i seto toa bi bilo ok, dokolku covek znae deka posle loso doaga dobro , dokolku znae deka ima kraj i izlez od seto toa , pa neli nadezta umira posledna , samo problrmot e sto i taa umre, trebaa 20 godini da umre nedazta ,ama umre , koja ni e idninata ?, da se nadevame deka ke se podobristandardot , -- kako da veruvame koga 20 godini go cekame toa ,a nikako ne bidnuva, a zivotot si minuva , da se nadevame deka nesto ke se promeni so albancite , koga znaeme deka celokuypnosta na drzavata ni ja garantira amerika , ama za toa kolku i do koga ke ima volja da ni ja garantira drzavata , toa ne znaeme , , e prijatele sega doprva ke se javuvbva idejata za jugoslavija , a znaes li zosto , zatoa sto sekomu mu se dopaga idejata za podobar zivot, podobar standard , zelba sami so svoja armija da mozeme da si ja garantirame celokupnosta na drzavata , ,,, jugoslavija,, ni go ovozmozuvase seto toa , zatoa i mislam deka taa ideja doprva ke se siri , nasite politicari imaa 20 godini da napravat nesto , ne bidna nisto , izlez nema nikade ,kako sto velat ,, gore visoko, dolu dlaboko,,, doprva idejata za jugoslavija ke rasne , ne zatoa sto ne sme patrioti i deka ne si ja sakame makedonija , tuku zatoa sto taa ideja ke ni izgleda KAKO EDINSTVEN SPAS OD OVA STO DENES SE SLUCUVA,

Најпродаван автомобил во таа година бил „застава 101“, а цената на моделот „комфор“ во ноември 1980-та изнесувала 155.735 динари. Поинаку кажано, биле доволни околу 26 просечни плати за да се купи еден таков автомобил. Денес, со 26 просечни македонски плати може да се купи автомобил во вредност од околу 8.840 евра, што би одговарало на ново „пунто“. „Лада 160“ чинела 189.215 динари или за неа биле потребни 31,5 просечна плата, односно околу 12.000 тогашни германски марки, додека денеска за 31 просечна плата може да се купи автомобил од околу 10.540 евра (на пример, „рено клио сторија“ за 10.100 евра).
Чекај, ти ова озбилно? Знаеш колку ме кошташе пред 15 години Сони Ериксон, модел Цигла, популарно наречен „ладно оружје“? (Поради неговата способност да убие човек ако ти се лизне од рака од трети спрат и погоди некого). Сега имам Сони од најновите, со Андроид, WiFi, Камера, Вокмен... дали тоа ме прави побогат сега?

Fuck Logic. Тогаш ќе си купел застава или лада, а денес за тие пари Пунто. И?

Технологијата оди напред. Тоа нема врска со Македонија и СФРЈ. Лада беше пристојна кола во тоа време, како што е пунтото сега. За 50 години може и хеликоптер ќе купуваат за тие пари.

Е сега кажи ми во што се гледа разликата од ЈУ и сега?

По тоа што невработеноста е рипната двојно, ако не и повеќе. По тоа што порано кога бев помал не познавав луѓе што шетаат по улици. Не познавав ни луѓе што чепкаат по контењери ама сега тоа е природна гледка. По тоа што обичниот работник во приватен сектор денес е врзан со мобилниот во џеб и кога ќе му зазвони мора да каже „да шефе“ и да се нацрта на работа. Прекувремено, неплатено, без стаж, на црно... се е тоа нормално во наша Македонија. По тоа што сестра ми кога се породи, и го прекинаа договорот на работа. После најде нова работа, роди друго дете, и пак остана без работа. Каде го има тоа? По тоа што лани во болница пред да ме боцнат ме пратија да си купам завој. Немаа луѓето, не се виновни тие. По тоа што за двајца болни од семејството немаше кревет. Во првиот случај фатив врски а во вториот бидејќи се работеше за дедо ми, ми кажаа: „немаме место за младите а не па за старци“.

Ти и сам знаеш дека вакви срања никогаш немало, а денес се секојдневие. За стандардот никој не вели дека бил кузнае каков, но работа имаше и се вадеше за леб.

Честито нов ник!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom