Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Е сега ке ти одговорам....
1.Да сум купил поубава кола од татко ми,зошто во тој период и немале голем избор на возила.Сега имаш со лопата да ги ринеш
2.Цената на станбениот квадрат пред 40 гидини и сега не се споредува.Ти ккао еден пријател...А бе бензинот беше пред 17 години 37ден/литар...Да а ама нафтата беше 60долари/барел,сега е 100.....Е па тогаш квадрат бил не знам која цена,сега е 1000евра квадрат
3.Сум отишол по своја желба во Авганистан зошто и ти да имаш понуда со 5 цифри каде првата е 6,ке ја одбиеш?
4.За слобода на движењето во таа Ју не би рекол дека беше баш така.А за психичка растовареност зависи за кого како
Значи огорчен сум од тој систем,зошто лично јас и моите не сме виделе големи добрини.Не зборувам за материјалното туку за сосема други работи....
1. Е де, ок си е тоа. што го пишеш. Не гледам ништо лошо у ова ни сега, ни тогаш.
2. Не се спредува, и не смао квадратот, туку и еден куп други параметри не се споредуваат, ама ти ги спореди некои банални ситници.
3. Ами и тогаш си можел да идеш Ирак, Либија, Иран....... Па човек Садам, Гадафи и Реза Пахлави ги изградија инфраструктурно своите држави со помош н аЈугославија највеќе. Имаше едне куп задоволни работници кои одеа таму на печалба. Оди прашај ги нив дали ќе речат лошо за овие држави, со тогашниот режим.
Остај го сеа Иран, откако дојде идиотот ајатолахот Хомеини, и ја испреврте цела држава, откако умеша религија.
Побарај на интернет да видиш како било тогаш во Иран, на пример.
Ќе ти кажам и јас еден личен пример, за оние другите нематеријални работи.
2004 та година бев во Египет, 2005 та во Тунис. И во двете држави сеуште имаат во хотелите слики од ТИто. Со секој од локалните коа ќе почневме муабет от кај си, и ко ќе спомневме Македонија, одма викаа аа Тито, Југославија, и одма не викаа да не почастат нешто, а најчесто пушење шише, верувам знаеш што е тоа.
Значи тоа го правеа од почит кон едно друго време, кон еден друг човек, кон една друга држава. А тоа не се сигурно МАкедонија и Грујо и Бранко.
4. Што не би рекол така за слобода на движење?. Ако е преку личен пример во ред, но кога 20 милиони народ го доживувал тоа на тој начин, тогаш е апсолутно валидно.
Ок, болдот го сфативме уште на почетокот. Ама тоа и го велам, може не си видел големи добрини, ама дали е тоа доволно да се има толкава огорченост кон нешто за кое многумина го велат спротивното.
Знаеш друго е тажно и трагично у муабетиве - тоа што 20 и кусур години нашите политичари и лидери, ослободени нели од стегите на Белград, не успеаја да остават ни тронка надеж за подобра иднина, дури ги вратија работите како пред 80 тите.
Тоа е вистинскиот проблем и секако напатениот наш народ ко ќе си напраи споредба со тоа што лично го доживеал и видел да вели дека нема напредок од распадот на СФРЈ, туку напротив. Ако е убао нема да се жали никој.
Уништено му е достоинството на овој народ за овие 20 години, човечкото достоинство. А тоа го имал во СФРЈ.

ОК си!