Jorah ја советува да замине на исток уште пред предупредувањата на Quaithe. Баш пред неколку дена ја прочитав главата кога Quaithe ќе ја посети во палатата на Xaro за да ја предупреди. Кога Daenerys ќе му кажи за тоа на Jorah, тој и вели дека требаше да одат уште порано.
А за тоа тргнувањето на запад беше по обидот за атентат во Quarth, кога атентатор од Sorrowfull Men сака да ја убие со manitcore. После тоа и Arstan Whitebeard ја советува да го слуша Jorah и да замини од Quarth.
Да разјаснам, сакав да кажам дека Doran беше пасивен за време на Војната на 5-те кралеви. Тој постојано правеше планови, сакаше Arianne да ја омажи за Viserys, но после случувањата во Vaes Dothrak тој план пропадна. Го пушти Quentyn да остави добар впечаток на Daenerys, за да може да се венчаат, ама и тој план пропадна. Е, сега ја пушта Arianne да провери дали Aegon е вистинскиот син на Rhaegar.
Како што вели таа, татко и троши многу време на планирање и гледа што подолга да го одлага извршувањето.
Го спомна Balon и ќе се надоврзам на тоа. Doran ја прави истата грешка што ја направи Balon во првиот бунт. Додека беснееше бунтот на Robert, додека Westeros беше поделен, тој остана неутрален. Robert победи, повторно врати мир во кралството, а на овај тогаш му текна да крева бунт...
Doran го прави истото. Куќата Ланистер се бори против заедничката моќ на куќите Старк и Тали, против двата браќа Баратеон ( додека се борат меѓусебе ) и куќата Тирел која го поддржува Renly. Подобра ситуација за бунт никогаш нема да добие. Добро, Viserys беше мртов, но Daenerys не беше. А, Doran знаеше и за Aegon. Целото кралство трпи тешки загуби, а Doran, кој беше неутрален, на број ги има сите 50.000 војници кој може да ги собери на едно место за две недели. Тие можат да изгазат се пред нив, а замисли колку силни ќе беа ако склучеа сојуз со Aegon. Тој сојуз ќе ја донесеше и Златната Компанија од Истокот. Никој не ќе можеше да ги спречи.
Јас мислам дека распоредувањето на војската кон границата со Куќата Tyrell повеќе беше поради одбрана отколу тактизирање на некое повисоко ниво. Куќата Dayne и Kуќата Oakheart отсекогаш биле непријатели и повторно почнаа свои мали војни. Тој сакаше да ги заштити своите вазали, а близината на војската до King's Landing не беше негова примарна цел. Ако не се лажам, во таа армија се само војниците на лордот Yronwood, a не на сите лордови од Dorne.
Искрено, не ја гледам скриената поента кога Doran го пушти Oberyn на Малиот Совет. Tyrion му прати покана за место на Советот, но знаеше дека Doran е многу болен за сам да дојде и очекуваше дека тој ќе прати некој друг. А и Doran да планираше Oberyn да прави хаос, планот му пропадна. Oberyn немаше доволно време да направи ништо ( или можеби направи нешто... има една crackpot теорија, многу време ќе ми одземи за да ја пишувам, ако сакаш провери на Westeros. org, темата се вика Oberyn poisoned Tywin. )
Што и да му беше планот со Myrcella, сега ништо не можи да оствари по глупоста на Arianne. Тоа го обнови антагонизмот кој King's Landing го имаше кон Dorne. Myrcella беше под негова заштита. А, што се случи? Таа изгуби едно уво и телохранителот на Dorne уби витез од Кралската Стража.
За Late Lord Frey... Hoster не мислеше да му речи " Умрен еден " туку тоа име му го даде оти многу касно за време не Бунтот на Robert се приклучи во војната. Исто како Tywin, чекаше да види кој има предност и се придружи на страната на бунтовниците. Значи, не беше работата да го навреди дека е стар или нешто слично, туку дека задоцни за војната.
A Gift главата на сајтот на GRRM е еден од моите омилени. Stannis е...мајстор. Како ги среди предавниците на Karstark, после сите несогласување успеа да земи заем од Железната Банка, да најми платеници... ако ја преживее Битката за Winterfell ( се надевам дека ќе преживее ), пак ќе има шанси.
Не туку мислам на Wyman Manderly, нели направи пита од тиа двајцата Frey што исчезнаа додека беа негови гости. Им се осветува за Robb и за неговите синови (еден знам го држат Lannisters заробен, а другиот дали умре со Robb или негде не ми текнува да ме убиеш).
Не е само за синовите. Прочитај го говорот на Davos. There's a shitload of stuff do be pissed off about...
А инаку, едниот син умре за време на RW, а другиот се врати баш тогаш, со луѓето на Frey.