A Song of Ice and Fire

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
О.К., Калиси не се снаоѓа баш најдобро, да видиме дали ќе се опамети во идните книги, или не :) За се има лек, а Мартин за Таргарјените (ако напишав добро) веќе најде иљач.
Северот и Дорна мене ми се најинтересни, а многу ме интересира и што ќе се случи со Господарот на Преминот и неговата навистина бројна фамилија (пребројна би рекол)
За Тарговите да не мислиш на fAegon ( Fake Aegon ) ?

Aбе и за него не знам шо да речам освен: Usurpers, usurpers everywhere...

И мене приказната за Dorne ми е многу интересна, само проблем е тоа што Doran е многу пасивен. Со години планира да им помогне на Тарговите да се вратат и да ја одмазди Елија, ама плановите пак му пропаѓаат.

Од фамилијата на Late Lord Frey ми е гајле само за Roslin, Olyvar, Perwyn и Allesander. Другите можат да ги однесат во кујната на Lord Manderly и да станат матријал за уште пити...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
Џејн? и Ремзи :) Ах, форумски колега да не шириме дезинформации... :)
OK, ајде ќе бидам легалист: - Лорд Ремзи Болтон и Лејди Арја Старк.
(у матичното у Зимоврел така е запишано)

... и од споредните Wyman Manderly (после Frey Pie ми е најкрш)....
Веројатно мислиш на Hot Pie, пошто овој Питулица така е у оригинал.

...Јас сакав да кажам дека одлуките што ги донесува додека владее во Mereen се...ептен глупи. Првата глупост што ја направи беше заминувањето на запад од Quarth, а не на исток или Ашај како што и рекоа Jorah и Quaithe...
Не ми текнуе баш дека Џора ја советуваше да иде у Ашаи т.е. на исток. Он ја советуваше да иде на запад и да не останува тука, но тоа беше подоцна во книгата, кога почна да се заплеткува миринскиот јазол. До овој степен тој само ја советуваше дека треба да се пази од карќаните и дека истиот совет кој и го даде Куати е вистинит (за разлика од муабетите на Заро и Пјат).

И мене приказната за Dorne ми е многу интересна, само проблем е тоа што Doran е многу пасивен. Со години планира да им помогне на Тарговите да се вратат и да ја одмазди Елија, ама плановите пак му пропаѓаат.

....
Доран уопште не е пасивен. Тој само се труди така да изгледа. Доран е еден од најпрагматичните ликови.
Не си седел мирно, иако така изгледа.
- Склучува таен брачен договор, кој доколку се обзнани, за Дорна ќе значи исто што и буната на Белон, за Железните острови.
- Го праќа својот син, на тајна мисија (што се потпира на тој договор), која исто така е предавство за смртна казна.
- Цело време калкулира со позиционирањето на трупите на превојот кон краините и дозволува намерно Кралското Пристаниште да мисли дека може да манипулира со него, користејќи го антагонизмот со Reach.
- Цело време влече политички потези кои секогаш имаат скриена поента (баш Оберин најде да го прати во малиот совет, исто како бомба да фрлил во него).
- Цело време тактизира со Мирсела и успева преку својот способен норвошанец, да ги осуети и држи под контрола фанатиците во својата земја/фамилија.

Јас сметам дека има карактери кои сеуште не ја обзнаниле целосно својата суштина и кои ќе изненадат со покажување на многу повеќе отколку што сега мислиме дека се. Мислам пред се на Руз Болтон и Даркстар.

...
Од фамилијата на Late Lord Frey ми е гајле само за ...
Интересно е ова именце, што му го закачи Хостер, а у ствари он не само што го надживеа татко му, него и него го испрати...

Инаку, ваљда сите ги знаете трите глави од следната книга.
Следната глава од наредната книга, која се очекува да излезе, е причината за големото доцнење на (U.S.) пејпер-бег изданието на aDwtD, кое ко што чув е поместено дури за 2013.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Веројатно мислиш на Hot Pie, пошто овој Питулица така е у оригинал.
Не туку мислам на Wyman Manderly, нели направи пита од тиа двајцата Frey што исчезнаа додека беа негови гости. Им се осветува за Robb и за неговите синови (еден знам го држат Lannisters заробен, а другиот дали умре со Robb или негде не ми текнува да ме убиеш). :)

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510

Jorah ја советува да замине на исток уште пред предупредувањата на Quaithe. Баш пред неколку дена ја прочитав главата кога Quaithe ќе ја посети во палатата на Xaro за да ја предупреди. Кога Daenerys ќе му кажи за тоа на Jorah, тој и вели дека требаше да одат уште порано.
А за тоа тргнувањето на запад беше по обидот за атентат во Quarth, кога атентатор од Sorrowfull Men сака да ја убие со manitcore. После тоа и Arstan Whitebeard ја советува да го слуша Jorah и да замини од Quarth.

Да разјаснам, сакав да кажам дека Doran беше пасивен за време на Војната на 5-те кралеви. Тој постојано правеше планови, сакаше Arianne да ја омажи за Viserys, но после случувањата во Vaes Dothrak тој план пропадна. Го пушти Quentyn да остави добар впечаток на Daenerys, за да може да се венчаат, ама и тој план пропадна. Е, сега ја пушта Arianne да провери дали Aegon е вистинскиот син на Rhaegar.
Како што вели таа, татко и троши многу време на планирање и гледа што подолга да го одлага извршувањето.

Го спомна Balon и ќе се надоврзам на тоа. Doran ја прави истата грешка што ја направи Balon во првиот бунт. Додека беснееше бунтот на Robert, додека Westeros беше поделен, тој остана неутрален. Robert победи, повторно врати мир во кралството, а на овај тогаш му текна да крева бунт...
Doran го прави истото. Куќата Ланистер се бори против заедничката моќ на куќите Старк и Тали, против двата браќа Баратеон ( додека се борат меѓусебе ) и куќата Тирел која го поддржува Renly. Подобра ситуација за бунт никогаш нема да добие. Добро, Viserys беше мртов, но Daenerys не беше. А, Doran знаеше и за Aegon. Целото кралство трпи тешки загуби, а Doran, кој беше неутрален, на број ги има сите 50.000 војници кој може да ги собери на едно место за две недели. Тие можат да изгазат се пред нив, а замисли колку силни ќе беа ако склучеа сојуз со Aegon. Тој сојуз ќе ја донесеше и Златната Компанија од Истокот. Никој не ќе можеше да ги спречи.

Јас мислам дека распоредувањето на војската кон границата со Куќата Tyrell повеќе беше поради одбрана отколу тактизирање на некое повисоко ниво. Куќата Dayne и Kуќата Oakheart отсекогаш биле непријатели и повторно почнаа свои мали војни. Тој сакаше да ги заштити своите вазали, а близината на војската до King's Landing не беше негова примарна цел. Ако не се лажам, во таа армија се само војниците на лордот Yronwood, a не на сите лордови од Dorne.

Искрено, не ја гледам скриената поента кога Doran го пушти Oberyn на Малиот Совет. Tyrion му прати покана за место на Советот, но знаеше дека Doran е многу болен за сам да дојде и очекуваше дека тој ќе прати некој друг. А и Doran да планираше Oberyn да прави хаос, планот му пропадна. Oberyn немаше доволно време да направи ништо ( или можеби направи нешто... има една crackpot теорија, многу време ќе ми одземи за да ја пишувам, ако сакаш провери на Westeros. org, темата се вика Oberyn poisoned Tywin. )

Што и да му беше планот со Myrcella, сега ништо не можи да оствари по глупоста на Arianne. Тоа го обнови антагонизмот кој King's Landing го имаше кон Dorne. Myrcella беше под негова заштита. А, што се случи? Таа изгуби едно уво и телохранителот на Dorne уби витез од Кралската Стража.

За Late Lord Frey... Hoster не мислеше да му речи " Умрен еден " туку тоа име му го даде оти многу касно за време не Бунтот на Robert се приклучи во војната. Исто како Tywin, чекаше да види кој има предност и се придружи на страната на бунтовниците. Значи, не беше работата да го навреди дека е стар или нешто слично, туку дека задоцни за војната.

A Gift главата на сајтот на GRRM е еден од моите омилени. Stannis е...мајстор. Како ги среди предавниците на Karstark, после сите несогласување успеа да земи заем од Железната Банка, да најми платеници... ако ја преживее Битката за Winterfell ( се надевам дека ќе преживее ), пак ќе има шанси.

Не туку мислам на Wyman Manderly, нели направи пита од тиа двајцата Frey што исчезнаа додека беа негови гости. Им се осветува за Robb и за неговите синови (еден знам го држат Lannisters заробен, а другиот дали умре со Robb или негде не ми текнува да ме убиеш). :)
Не е само за синовите. Прочитај го говорот на Davos. There's a shitload of stuff do be pissed off about...

А инаку, едниот син умре за време на RW, а другиот се врати баш тогаш, со луѓето на Frey.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Се забораваат детали, затоа треба пречитување од време на време. :)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Што мислите за Мелисандре?
Навистина има моќи или измамничка е?

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Што мислите за Мелисандре?
Навистина има моќи или измамничка е?
Пола-пола.

Не е толку моќна колку што мислат сите. Во нејзиниот POV во Dance гледаме дека повеќе се служи со трикови отколку со вистинска " магија " .

Но, сепак има и некоја натприродна моќ, тоа го докажа со атентатот на Renly и Cortnay Penrose.

А со трикови се служеше, еве на пример со мечот на Stannis. Никогаш нема да верувам дека тој е Azor Ahai. Melisandre нека ги лажи фанатиците, но јас не верувам дека во ASoIaF светот постои кој се грижи за обичните смртници. Lightbringer гори на истиот начин како што гори мечот на Thoros. Премачкан е со wildfire.

Исто од нејзиниот POV во Dance, дознаваме дека има внатрешни џебови во фустанот каде крие различни супстанци што и помагаат да го контролира огнот. Ваква боја, таква боја, ваква форма....обични трикови.

Како што реков, мислам дека ги манипулира луѓето да мислат дека е помоќна отколку што вистина е. Еве, на пример, ритуалот со пијавиците. Го убеди Stannis дека неговата крв ќе и даде моќ за да ја предизвики смртта на узурпаторите. Јас мислам дека таа воопшто немаше врска со нивната смрт.

RW веќе беше испланирана од Walder Frey и Roose, а мислам дека и плановите за PW веќе беа во тек. Balon, едноставно имаше лоша среќа...или падна по желба на Euron.

Melisandre ја виде смртта на овие тројца и за да изгледа помоќна, го манипулираше Stannis да верува дека таа е одговорна за тоа.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Во A Dance with Dragons има своја глава и таму открива дел од своите трикови. Но мислам дека не е сосема измамник, со враќањето на змејовите се враќа моќта која некогаш навистина ја поседувале свештениците, вештиците, магионичарите и сл. Мелисандре е голема мистерија и голем играч во Вестерос.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Мелисандре е голема мистерија и голем играч во Вестерос.
Да, ова заборавив да го спомнам. :P
Сите во светот што имаат каква и да е натприродна моќ се голема мистерија и најверојатно ќе станат големи играчи.

Ама, во споредба со другите свештеници, Мel нема врска од магија... Thoros 3 пати го врати во живот Lord Beric, а Moqorro ја излечи ранетата рака на Victarion, која сега е многу посилна од претходно и постојано чади.

Од сите тројца мислам дека Moqorro е најголем wildcard и само го користи Victarion како метод за транспорт до Mereen. Koга ќе дојде моментот да избери меѓу Victarion кој сака да ги контролира змејовите и Daenerys, во која верува дека е Azor Ahai, ќе ја одбери Danny и ќе го убие Vic. Пак ќе речам, тој ми е еден од омилените ликови и се надевам нема да умре така.

Also...where the hell is The Damphair?!

nameleess

N/a
Член од
9 јануари 2010
Мислења
299
Поени од реакции
25
Абе се испревртеја баеги ликови, ама мене нај ќеф ми праи Ариа, после неа Бран, иначе ако треба да типувам по некое си правило треба Дени да го освои тоа Вестерносот и да бидат сите среќни и весели

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Абе се испревртеја баеги ликови, ама мене нај ќеф ми праи Ариа, после неа Бран, иначе ако треба да типувам по некое си правило треба Дени да го освои тоа Вестерносот и да бидат сите среќни и весели
Arya ми беше една од омилените ликови, особено во третата книга, нејзината приказна беше топ. Ама во четвртата и петтата...леле, ми се лошеше кога ќе требаше за неа да читам. Одма ми стана најдосаден лик, ништо интересно не се случуваше во Braavos, а постојано не тераше да мислиме сега ќе стани една од Faceless Men, сега ќе направи прв атентат... а приказната никако да мрдни.

И Bran ми беше некако досаден во ASoS, ама во ADwD ми повторно ми стана еден од омилените ликови. Нема којзнае колку интересни настани во неговата приказна, ама преку него дознаваме многу за историјата на Westeros, особено за The Children of the Forest. Многу ме интересира дали...ќе стани дрво, или ќе излезат некогаш од таа пештерата.

По правило? The Throne belongs to Stannis. Како и да е, ако таа некогаш седни на Тронот, тешко на Westeros. После војните ќе умираат луѓето од глад, ќе има нови бунтови, а таа ќе си игра со Daario.
А плус, татко и сепак им остави неа и на Viserys наследство. Ја наследија неговата налудничавост. :P

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
А плус, татко и сепак им остави неа и на Viserys наследство. Ја наследија неговата налудничавост. :P
Мислиш дека Даенерис е малце луда?

Јас за луда не знам, ама глупа е ко бандера. Ич не ја сакам.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Мислиш дека Даенерис е малце луда?

Јас за луда не знам, ама глупа е ко бандера. Ич не ја сакам.
Можи луда е многу силен израз...ама таа има некои комплекси со кои го малтретира населението на Mereen, а и нејзините советници/пријатели.

А тоа што е глупа како бандера е уште една негативна особина.
Цело време во петтата книга ми го бушеше умот дека сака да стани кралица, сите ја третираа како кралица, а таа беше како некое недораснато магаре. Дрогон јадеше деца, а таа дремеше во палатата.
Еве ја кратката верзија на нејзината приказна во ADwD:

Barristan: " What are you gonna do now? "
Danny: " Go and become queen, what else? "
Barry: " Of Westeros, right? So, you're not gonna spend a whole book in Essos eating lambs and fucking mercenaries while I risk my life protecting you and ruling your city? "
Danny: " Of course not! I'm the blood of the dragon, blah blah blah, Stormbrat, take what is mine... "
Barry: " Good...so, when are we actually going to Westeros? "
Danny: " I don't know...what were we talking about? Go get Daario, I need his help with something. "

Repeat X 10

Исто така е дволичен лицемер шо не сака да го слуша Barristan кога и дава совети, кога и кажува за каков бил татко и... и продолжува со тоа Usurper's Dogs кое најпоќе ме нервира...like she's any better...

Kajgana Shop

На врв Bottom