Тој одговор до прва ќе треба да го добиеме. Постојат две тези, едната е дека човечката раса излегла сосема поинаку од она што спејс џокеите го замислувале, Дејвид андроидот на девојката и рече дека "За да создадеш нешто подобро треба и да создадеш простор за истото" алудирајќи дека спејс џокеите сакале да создадат битија кои ќе бидат "подобри" од луѓето (во однос на војни, убиства, алчност итн.). Поради тоа спејс џокејот ги испотепа сите во неговиот брод, прво виде дека обезбедувањето на Вејланд почна да ја тепа девојката, а потоа Вејланд бараше да му даде вечен живот што е алчно во суштина. А постои и друга теза дека луѓето се создадени за да бидат хостови на Ксеноморфите, кои би биле нивно оружје (на спејс џокеите) во борба со непознат непријател.Онака се заинтересирав , дали Спејс џокеите/инжињерите ги создадоа ксеноморфите да ги уништат луѓето или пак сакаа да ги искористат луѓето за размножување на ксеноморфите ?
знам дека допрва ќе го добиеме одговорот али онака ме интересираше вие шо мислите, шо е поверојатно ?Тој одговор до прва ќе треба да го добиеме. Постојат две тези, едната е дека човечката раса излегла сосема поинаку од она што спејс џокеите го замислувале, Дејвид андроидот на девојката и рече дека "За да создадеш нешто подобро треба и да создадеш простор за истото" алудирајќи дека спејс џокеите сакале да создадат битија кои ќе бидат "подобри" од луѓето (во однос на војни, убиства, алчност итн.). Поради тоа спејс џокејот ги испотепа сите во неговиот брод, прво виде дека обезбедувањето на Вејланд почна да ја тепа девојката, а потоа Вејланд бараше да му даде вечен живот што е алчно во суштина. А постои и друга теза дека луѓето се создадени за да бидат хостови на Ксеноморфите, кои би биле нивно оружје (на спејс џокеите) во борба со непознат непријател.
Има проблем. Во Осми патник беше откриено дека ксеноморфите се совршеното оружје потребно за водење на војна. Вселенските џокеи како нивни креатори ги користеле против непознат непријател.Онака се заинтересирав , дали Спејс џокеите/инжињерите ги создадоа ксеноморфите да ги уништат луѓето или пак сакаа да ги искористат луѓето за размножување на ксеноморфите ?
По интернет пишува дека излегува на 11 октомври.Кога треба блу реј да излезе?
како бе - луѓето не се важни?Пошо дискусија терате тука нека стои...
не може цело време тоа па тоа да го гледаме, односно како Ксеноморфот ги убива сите и на крај само Сигурни Вивер се спасува.
Мене поверојатно ми е првото сценарио, и не е последниот жив спејс џокеј. Тоа беше база која првично била наменета за пречек на луѓето, ради тоа и воздухот беше ист ко на земјата. Али кога виделе со кој си имаат работа, од таму сакале да тргнат во мисија кон земјата итн..знам дека допрва ќе го добиеме одговорот али онака ме интересираше вие шо мислите, шо е поверојатно ?И ваљда ќе добиеме одговор дали тоа беше последниот жив спејс џокеј или ги има уште неколку во универзумот.
Налетав на некои избришани сцени од почетокот на филмот :
![]()
![]()
Направив рецензија кога излезе Прометеј и спомнав што ми се допадна, а што не.
Прометеј носи со себе доста интересни идеи и мистерии, тоа е факт, тоа им се допадна на фановите, проблемот е во недоследноста на некои сцени.
Како може Елизабетда биде фит и да си нема мака после цезарски рез? Дури и со најнапредна медицинска технологија не може да се направи пациентот да трча и рипа после операција/рез
Како може Дејвидво еден момент да експериментира со ефектите на течноста заразувајќи го- го заборавив типот и Елизабет станувајќи трудна, внимателно ја следи што прави се до моментот кога Елизабет се пораѓа и наеднаш кога Елизабет се појавува пред стариот Дејвид заборава на својот експеримент, мислам типот не се ни потруди да sирне во мед собата што има- алооооооооооооооо
Моронството на дечкото на ЕлизабетЕден андроид ти тура нешто сомнително во алкохолот пред твои ОЧИ, слеп си или?
Со таа разлика што имаше и некаква сплеткана приказна која понуди одговори освен акција и тензија, плус и не ги уби сите ксеноморфот.како бе - луѓето не се важни?каде е возбудата тогаш ако не ми е гајле за ликовите? Гејм овер мен, гејм овер !!! Па од ликовите произлегуваат емоции, се внесуваш у филмот.
Да, ефектите се добри, и толку.
Еден куп дупки и нелогичности има Прометеус, ниеден интересен лик, последната третина беше хаос избрзано, никаква тензија, Гај Пирс неискористен, премала минутажа + под мејк-ап, било кој друг да беше немаше да има никаква разлика, итн...
И за Ридли Скот збориме не е некој си таму режисер па ајде да му глеаме низ прсти...
а сега поинаку беше?
Би рекол повеќе понуди прашања отколку одговориСо таа разлика што имаше и некаква сплеткана приказна која понуди одговори освен акција и тензија
Ни director's cut-от не можеше да го спаси на Елиен 3...Se nadevam na director's cut so mnogu sceni izostaveni od kino verzijata.
Не бе ти си ги гледал, сум ги гледал 102 пати и не знам како може да правиш споредба со ремек дело што е направено пред точно 33 години (првиот дел) и да споредуваш маркантни личности како Sigourney Weaver која е незаменлива улога во филмовите. И остај ти ајемдиби скорови, никој не ги спомна нив. Го имаш гледано приквелот на The thing? ОК за многумина беше катастрофа филм нешто слично како Прометеус, ама според мене беше одлично изведен со одличен кастинг. Како и да е никогаш не може да биде подобар од оригиналот знаеш зашто зашто е оригинал првиот дел изведен во дамнешно време. Е тоа е филмиште истото е и со Ејлиен. И не знам како можете да споредувате такви класици со современи филмови правени во сосема различни околности. Аватар е филмиште бидејќи убива со ефектите и со содржината и приказната. За мене пак ќе кажам за мене Прометеус е нешто веќе видено и 100 пати повторено, никаква односно бедна динамика низ текот на филмот, која не е воопшто интересна. Глумата исто ми е тапа. Е сега сето тоа за мене не го прави филмот беден туку далеку од некои класици како што ти ги спомињаш. Ама тоа е мое мислење, јас не сум фрик по филмови како што се декларираат многумина тука па се прават и премногу паметни очигледно можда таков пример си ти.
Си ги гледал претходните Alien делови па вака што го исплука или онака слушна само дека е сф блокбастер па ај ќе го гледам сигурно интересно ќе биде?
И вкусот на публикава се повеќе и повеќе се подобрува, Авенџерс има над 8, овој има нешто над 7. Не ми е јасно што очекуваа луѓево? Се работи за приквел на Alien, а приказната е комплексна и има голем потенцијал да се развие во нешто многу добро. Според мене сега за сега држи добар правец, не може цело време тоа па тоа да го гледаме, односно како Ксеноморфот ги убива сите и на крај само Сигурни Вивер се спасува.