Prometheus / Alien: Covenant

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Генерално немам замерка околу приказната, но проблемот е што не видов ниту Р од Ридли во филмов, искрено очекував некаква тензија во филмот типична за неговите најдобри остварувања но овде тоа изостана. Настрана големата нелогичност кога на отворена операција со пресечен мускул и со хефталица зашиена Елизабет рипна и трчаше полн спринт едно 15 минути во филмот. :facepalm: Ваква логична грешка е недопуслива во филм каде што сакаш да внесеш некоја тензија, барем да кажеа дека технологијата е софистицирана во таа мера што ги излекува раните наеднаш.
Кога заврши филмот се почуствував како да сум изгледал две епизоди на Ancient Aliens, наместо да си ги средувам емоциите од атмосферата.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Би рекол повеќе понуди прашања отколку одговори :) , што не ме чуди кога ќе видам дека сценариото го напиша оној од Лост, серија која исто така имаше сплеткана приказна па не ја отплеткаа на крај и долгоочекуваната кулминација на крајот се сведе на двајца како се рваат на карпа.
Да бее Дејмон Линделоф е сценарист, ја си викам филмов на нешто многу ме потсеќа, тоа флешови од лост да ме пукале.:icon_lol: Не е лошо да има ваков почеток, само да не уплеткаат ептен и на крај да не остават со мистериозен крај.:)

Не бе ти си ги гледал, сум ги гледал 102 пати и не знам како може да правиш споредба со ремек дело што е направено пред точно 33 години (првиот дел) и да споредуваш маркантни личности како Sigourney Weaver која е незаменлива улога во филмовите. И остај ти ајемдиби скорови, никој не ги спомна нив. Го имаш гледано приквелот на The thing? ОК за многумина беше катастрофа филм нешто слично како Прометеус, ама според мене беше одлично изведен со одличен кастинг. Како и да е никогаш не може да биде подобар од оригиналот знаеш зашто зашто е оригинал првиот дел изведен во дамнешно време. Е тоа е филмиште истото е и со Ејлиен. И не знам како можете да споредувате такви класици со современи филмови правени во сосема различни околности. Аватар е филмиште бидејќи убива со ефектите и со содржината и приказната. За мене пак ќе кажам за мене Прометеус е нешто веќе видено и 100 пати повторено, никаква односно бедна динамика низ текот на филмот, која не е воопшто интересна. Глумата исто ми е тапа. Е сега сето тоа за мене не го прави филмот беден туку далеку од некои класици како што ти ги спомињаш. Ама тоа е мое мислење, јас не сум фрик по филмови како што се декларираат многумина тука па се прават и премногу паметни очигледно можда таков пример си ти.
Ако е аватар филмоште во однос на содржина на приказната не знам што да ти кажам. The Thing не се ни осудив да го гледам зошто ми рекоа дека уствари е римејк и нема блага врска со приквел. Јас пак си остануваm на тоа дека филмов го носи шмекот на Alien, али не верувам дека ќе се убедиме.:)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
како бе - луѓето не се важни? :confused: каде е возбудата тогаш ако не ми е гајле за ликовите? Гејм овер мен, гејм овер !!! Па од ликовите произлегуваат емоции, се внесуваш у филмот.
Да, ефектите се добри, и толку.
Еден куп дупки и нелогичности има Прометеус, ниеден интересен лик, последната третина беше хаос избрзано, никаква тензија, Гај Пирс неискористен, премала минутажа + под мејк-ап, било кој друг да беше немаше да има никаква разлика, итн...
И за Ридли Скот збориме не е некој си таму режисер па ајде да му глеаме низ прсти...

а сега поинаку беше? :P
Јас сум секогаш за фина обработка на ликови ама не ми ја разбра поентата затоа уште еднаш: овде се работи за битка за спас на човештвото. Неколку луѓе на друга планета се сосема нерелевантни, не морам да се поврзам емотивно со нив па да ми е жал ако не куртулат. Тие се таму да го отсликаат најдоброто во човекот - моментот кога е подготвен да се жртвува за останатите. Затоа прашав: во The Thing важни беа ликовите? Се работи за комплетно ист концепт, а секој од нас ќе се сложи дека The Thing е филмиште.

Не е ова Стар Трек филм во кој сме гледале којзнае колку епизоди со Спок и Капетан Кирк па сега мора да им удриме детална анализа во приквелот. Прометеус/Елиенс се сосема различни филмови. Мене Прометеус ми го долови чувството на Елиенс а тоа е се што барам од филмот.

И овде имавме само еден лик кој е значаен и мислам дека одличен избор на актерката имаа. Исто така потенцијалот за втор дел е голем па ќе видиме што ќе направат.

P.S.
кога зборувам за The Thing мислам на оригиналот.

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
По булшит филм немам гледано...
Секс со земјак а раѓа MONSTER...
И бај да веј си направија место за втор дел

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.559
Поени од реакции
2.524
Јас сум секогаш за фина обработка на ликови ама не ми ја разбра поентата затоа уште еднаш: овде се работи за битка за спас на човештвото. Неколку луѓе на друга планета се сосема нерелевантни, не морам да се поврзам емотивно со нив па да ми е жал ако не куртулат. Тие се таму да го отсликаат најдоброто во човекот - моментот кога е подготвен да се жртвува за останатите. Затоа прашав: во The Thing важни беа ликовите? Се работи за комплетно ист концепт, а секој од нас ќе се сложи дека The Thing е филмиште.

Не е ова Стар Трек филм во кој сме гледале којзнае колку епизоди со Спок и Капетан Кирк па сега мора да им удриме детална анализа во приквелот. Прометеус/Елиенс се сосема различни филмови. Мене Прометеус ми го долови чувството на Елиенс а тоа е се што барам од филмот.

И овде имавме само еден лик кој е значаен и мислам дека одличен избор на актерката имаа. Исто така потенцијалот за втор дел е голем па ќе видиме што ќе направат.

P.S.
ликовите во The Thing беа колку-толку интересни секој од нив, во онаа сцената кога се врзани до чудовиштето осеќаш некаква тензија и за тие ликови...и не правеа глупи/нелогични работи како овие у Прометеус.
Тој ''значаен лик'' може вода да и носи на Елен Рипли, само бледа копија :sleep: за која не ти е гајле.

Член од
30 мај 2009
Мислења
10.155
Поени од реакции
23.299
Па нели виде дека Дејвид му стави од тоа црното во шампањското. А дури сме кај тоа, зошто му стави ? Си експериментираше ?

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Тој ''значаен лик'' може вода да и носи на Елен Рипли, само бледа копија :sleep: за која не ти е гајле.
А ти што сакаше, ќерка и на Сигурни Вивер да глуми? Актерката си е одлична не знам што мана и најдовте не ми се чита наназад. Мене ми беше баш ок.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.559
Поени од реакции
2.524
А ти што сакаше, ќерка и на Сигурни Вивер да глуми? Актерката си е одлична не знам што мана и најдовте не ми се чита наназад. Мене ми беше баш ок.
не се работи за актерката туку за ликот, од што е толку интересен, не ми текнува ни како се викаше

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Ти очигледно не си го гледал филмот.
--- надополнето: 16 септември 2012 во 16:48 ---

P.S.

Никој од екипажот не насетуваше дека ова е битка за спас на човештвото се до последните 20 минути.

Првиот Осми патник сепак остави такво чувство да ти е гајле за ликовите (освен роботот).

Тоа ќе беше ОК да не беа сите оние делови кои можат и најглуп човек да го изнервираат.

Нека биде помалку аматерски изведено.

Прометеј од аголот на Спуни.

http://spoonyexperiment.com/2012/06/08/vlog-6-8-12-prometheus/

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.559
Поени од реакции
2.524
Првиот Осми патник сепак остави такво чувство да ти е гајле за ликовите (освен роботот).
A во вториот ти е гајле и за роботот , ЕЕЕЕЈ за еден робот ми беше повеќе гајле него ли за оваа у Прометеус! (Васкез и останатите војници од Елиенс и да не ги спомињам)

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
A во вториот ти е гајле и за роботот , ЕЕЕЕЈ за еден робот ми беше повеќе гајле него ли за оваа у Прометеус! (Васкез и останатите војници од Елиенс и да не ги спомињам)
Човече, како ептен ми падна жал за сите, посебно за Хадсон. Изгледа беше во право кога рече играта заврши.

Туку ми текна една работа од вториот дел кога ќе го споредам со првиот- и двата се ептен слични ама мислам дека камерон се реши двојката да биде копија на кецот за да докаже дека Рипли и покрај искуството со ксеноморфот во кецот пак беше немоќна да ја спречи новата трагедија на повидок и пак беше приморана да има дежаву.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
не се работи за актерката туку за ликот, од што е толку интересен, не ми текнува ни како се викаше
Е добро де, ликот. Што му фалеше? Што беше толку интересно со ликот на Сигурни Вивер во Елиенс?

Мислам дека само драпате сега, искрено :)

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Е добро де, ликот. Што му фалеше? Што беше толку интересно со ликот на Сигурни Вивер во Елиенс?

Мислам дека само драпате сега, искрено :)

Мојата замерка не беше специфично за Елизабет, веќе ти наведов на твојот последен пост што како.

Рипли можеби нема развој во првиот дел оти ја гледаме како член на екипаж кој се бори за опстанок, но од друга страна навиваш да преживее, не само она туку и другите. Веќе спомна дека ти било сеедно дали ќе преживеат членовите на Прометеј оти не чувствуваш емотивна приврзаност кон нив. Во двата дела на Патникот се справуваш со опасност за целото човештво ама на никој не му е сеедно кога Хадсон гине или Бишоп расцепен на пола.

Ама ајт да одвојам уште малку за Елизабет. Кога ја прашуваат зошто баш да одат на ЛВ 223 според пештерски цртежи она како аргумент најде да каже дека она верува дека ќе ги најде. Верува?

Или крајот кога Дејвид ја прашува зошто го правиш ова кога треба да одат со другиот брод на што таа му одговара тоа го правам затоа што имам душа за разлика од тебе. Кој кретенски начин да му реплицираш на робот и која кретенска реплика за заокружување на филмот.

Ете, Елизабет нема да ја заборавам. Ќе ја памтам поради детскиот начин на изразување за самата мисија.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Dobar beshe filmot be, cel hejt go dobiva zatoa shto moraa da jadat lajna i da go piknat vo ista rechenica so klasika kako Alien(s), zaradi marketing and moneyz.

Aj ovie dvajcata shto se ebavaa i se rode oktopodot (demek ovoj bese infected pa zatoa taka), ama kako se objasnuva koga oktopodot go izede ovoj "the creator" se rode Alien-ot... <3

Da me izedeshe mene, ke se rodeshe.... Batman. <3

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Мојата замерка не беше специфично за Елизабет, веќе ти наведов на твојот последен пост што како.

Рипли можеби нема развој во првиот дел оти ја гледаме како член на екипаж кој се бори за опстанок, но од друга страна навиваш да преживее, не само она туку и другите. Веќе спомна дека ти било сеедно дали ќе преживеат членовите на Прометеј оти не чувствуваш емотивна приврзаност кон нив. Во двата дела на Патникот се справуваш со опасност за целото човештво ама на никој не му е сеедно кога Хадсон гине или Бишоп расцепен на пола.

Ама ајт да одвојам уште малку за Елизабет. Кога ја прашуваат зошто баш да одат на ЛВ 223 според пештерски цртежи она како аргумент најде да каже дека она верува дека ќе ги најде. Верува?

Или крајот кога Дејвид ја прашува зошто го правиш ова кога треба да одат со другиот брод на што таа му одговара тоа го правам затоа што имам душа за разлика од тебе. Кој кретенски начин да му реплицираш на робот и која кретенска реплика за заокружување на филмот.

Ете, Елизабет нема да ја заборавам. Ќе ја памтам поради детскиот начин на изразување за самата мисија.
Брат сеедно ми беше кога гинеа во Елиенс. И таму и овде само еден лик требаше да преживее. Аргументите за тоа како ликот не чинел ви се без веза, само напињате пошто кул е да навиваш за оригиналот.
--- надополнето: 16 септември 2012 во 19:37 ---
Da me izedeshe mene, ke se rodeshe.... Batman. <3
You like to think that... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom