Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
еве и кај мене сеа, макс иде ~720 обично а сеа симиња со ~250
баш истиот сооднос како кај тебе, 3 пати помалце
same here ... а пред 1 саат симнував со ~860 KBps, сега со 1/3 од таа брзина и дури ни форумов неможев да го отворам додека не го паузирав торентот како да сум го загушил цел линк ... пуштив 2 торенти и едниот со 100 другиот со 150-60,го стопирав едниот,другиот со ~260 идеше.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
ја бев излезен еден саат и у меѓувреме си се вратило во нормала

и сеа пак падна, смешки :d

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
кај мене исто е ... измерив брзина на speedtest.net нормална си е,и на таа основа се оградуваат овие од телеком дека нема никаков проблем со линкот

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.616
Поени од реакции
767
Постои можност при менување на канали да се зачува преводот на МАХ ТВ или секогаш ќе морам да селектирам превод ?

Член од
23 ноември 2010
Мислења
1.838
Поени од реакции
2.106
Постои можност при менување на канали да се зачува преводот на МАХ ТВ или секогаш ќе морам да селектирам превод ?
Не постои. Мора да го селектираш секогаш кога ке го смениш каналот

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.322
Поени од реакции
5.358
Пред некое време стариот рутер ми се расипа и земав нов. И сега овој рутер има нов password за wireless. Како ќе може да видам кој е :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Замисли да го кажеше моделот на рутерот? Ако е белиот speedport w 503v оди http://192.168.178.1/
средина горе settings
лево wlan па security
и тука ти е password-от

Член од
23 март 2011
Мислења
111
Поени од реакции
55
Да прашам нешо.. на макс тв активирав спортскине оние програми по 99 денари. активирав на едниот ресивер и ми се активираја на двата.. ме интересират како ојт плакјанјето дали 2х99 или 1х99

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Пред некое време стариот рутер ми се расипа и земав нов. И сега овој рутер има нов password за wireless. Како ќе може да видам кој е :)
На самиот рутер од позади на таа црната налепница ти ги пишува името на мрежата и испод него пасвордот.
Името почнува со WLAN-......
Пасвордот е со многу бројки испод него.
Ако влезеш во рутерот во сетинзи, ќе можеш освен да го видиш, и да си го промениш и името на мрежата и пасвордот за да си ги знаеш полесно.
--- надополнето: 5 септември 2012 во 12:46 ---
Да прашам нешо.. на макс тв активирав спортскине оние програми по 99 денари. активирав на едниот ресивер и ми се активираја на двата.. ме интересират како ојт плакјанјето дали 2х99 или 1х99
Помошниот ресивер нема претплата. Тој еднаш го плаќаш и го користиш. Претплатата ти е една и единствена за главниот ресивер.

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
кај да сменам име на wifi :)
Ако имаш speedport e 503v иди на 192.168.178.1
-Кој ќе влезеш во рутерот горе во средина има Settings
-после лево ако не ти е одбрано, одбери го менито Advanced settings
-после одбираш WLAN -> Radio Settings.
-Name of the radio network (SSID) ти е името на ви-фи.
Позз

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Како да го наместам модемот да ми се ресетира автоматски во 5-6 на утро ? дека сега ми е во 01:54 и стално дота играм то време и ме исфлува од игра. :D

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Како да го наместам модемот да ми се ресетира автоматски во 5-6 на утро ? дека сега ми е во 01:54 и стално дота играм то време и ме исфлува од игра. :D
Во интернет сетингс на рутерот има едно под " connection settings " : Maintain Internet connection permanently. Мислам ако го чекираш ова ќе биде ок работата.
ЕДИТ
Крај краева напрај Delay disconects betwen 1-2 o'clock

H

HITCH

Гостин
Имам проблем, а најлошо е што не знам да објаснам што се случува. :giggle:

Требало рутерот да се сетира `ко модем, а линксиот да се сетира `ко рутер. Е, сега, порано имаше една адреса 192.168.1.1 сега не ми се отвара, тоа е страната од линксисот. Имам две прашања:
1. Кај да си ја најдам адресата од линксисот?
2. Што да променам за да имам нет преку линксисот?

Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
Имам проблем, а најлошо е што не знам да објаснам што се случува. :giggle:

Требало рутерот да се сетира `ко модем, а линксиот да се сетира `ко рутер. Е, сега, порано имаше една адреса 192.168.1.1 сега не ми се отвара, тоа е страната од линксисот. Имам две прашања:
1. Кај да си ја најдам адресата од линксисот?
2. Што да променам за да имам нет преку линксисот?
Прво, конектирај се директно со кабел на линксисот, ќе ти додели адреса 192.168.х.х (најверојатно) поврзи се на 192.168.1.1 преку некој прелистувач и имаш 2 опции:
1) исклучи ја опцијата DHCP на linksys рутерот, бидејќи она поради тоа што не ти отвара е дека има конфликт на адреси од Спидпортот и Линксисот и 2та имаат вклучен DHCP и тоа на 192.168...
2) Промени му ја адресата на линксисот во 10.0.0.1 и со тоа DHCP-то ќе ти дава адреси од тој ранг и нема да имаш конфликти.

Hope this helps...
Поздрав,

Kajgana Shop

На врв Bottom