Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
ај дека викенд сеа... ако не се среди до задутре, имам 1 поискусен пријател шо работи таму и 1 не толку искусен па ќе им се јавам... не би требало овој првиот да ме лаже или врти муабети

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Сигурно памтите со wADSL-от на On.net што се случуваше пред неколку години. Премногу корисници, преоптеретени антени (или во случајот на T-home - централи/жици), и трансферот е ужасно спор зa тоа време на денот кога има најмногу корисници online.

Страдаат од тој синдром, изгледа.

Максимална брзина преку ден: 180 kBps.
Максимална брзина преку ноќ: 750-800 kBps.
торент иде со 300 и во меѓувреме ако пуштам некој стрим иде до макс 500 и повеќе од тоа не мрда мерам на битметар ова ... а мерам на спидтест 7мб се си е ок,

Член од
6 септември 2012
Мислења
75
Поени од реакции
35
Епа тоа е она погоре што го кажав throttle na p2p сообраќај. За тоа тераат другите протоколи без никаков проблем освен торентиве.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
А дали и кај вас ко ќе кинисат торент од замунда како сидер кажвит само една IP адреса 62.162.32.105. Слични се адресите на DNS серверите на телеком.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
пробај уше еднаш ама на македонски
Да ти нацртам

Сега се IP адреси од кај комшиве, од ороман тороман. Ко ќе кинисвит торентот дават само една IP адреса. 62.162.32.105
DNS серверите на телеком почвет со 62.162.32.х

Доволно македонски или лектор да барам?

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
ко ќе КИНИСВИТ торентот ги дава ip адресите на тие што симнуваат од тебе... кај мене си е све нормално и гледам повеќе различни адреси... тие што симнуваат од мене.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
ко ќе КИНИСВИТ торентот ги дава ip адресите на тие што симнуваат од тебе... кај мене си е све нормално и гледам повеќе различни адреси... тие што симнуваат од мене.
На сликава да, ама на прво кинисвење на торентот ми дават само една IP адреса (та дотичната). Муабетот е дек телеком ја онадит мечката нешто. Галиба цел телеком не земат од мене? :D

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
Значи, по муабетот досега те сфаќав дека "кинисат/кинисвит" ти значи кога ќе биде завршен торентот(симнат). Сеа испаѓа дека кинисвит ти значело почетокот на симнување на торентот? Се откажувам, ваљда друг ќе ти помогне да ја разрешиш мистеријата.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Значи, по муабетот досега те сфаќав дека "кинисат/кинисвит" ти значи кога ќе биде завршен торентот(симнат). Сеа испаѓа дека кинисвит ти значело почетокот на симнување на торентот? Се откажувам, ваљда друг ќе ти помогне да ја разрешиш мистеријата.
Да кинисам = да тргнам, да одам.

Муабетот ми е дека првото стартување на некој торент и дават само еден peer со адреса 62.162.32.х. Го стопираш торентот и го пушташ пак и тогаш си се покажвет сите шо се закачени, т.е. кој го сметвит кој го качвит торентот.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
знам што значи кинисам, ама не му ги знам модифицираните верзии и формите во различни времиња

кај мене не е така

Член од
21 декември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
143
Бидејки не се разбирам од брзини на интернет, би сакал мала консултација за оние што се разбираат од ова. Прашањето ми е дали е ова добра брзина? Барам помош за ова бидејки последниве 2-3 дена споро ми ги симнува торентите со брзина од 200 kB/s а гледам дека има доволно peers барем од толку се разбирам имам симнато многу торенти, до пред некој ден знаеше да оди и со 2MB/s а сега тапа па затоа дали ова доле добра брзина

Плавиот^

London is blue!
Член од
3 октомври 2011
Мислења
930
Поени од реакции
1.462
Бидејки не се разбирам од брзини на интернет, би сакал мала консултација за оние што се разбираат од ова. Прашањето ми е дали е ова добра брзина?

Кој пакет го користиш? Инаку брзината како брзина ти е одлична!

Член од
6 септември 2012
Мислења
75
Поени од реакции
35
Бидејки не се разбирам од брзини на интернет, би сакал мала консултација за оние што се разбираат од ова. Прашањето ми е дали е ова добра брзина?

Зависи што конекција плаќаш. Ако плаќаш за 50/50мбит тогаш не ... не е ако плаќаш за 25/20 тогаш може да се каже. Common Sense.

Ах да и штом немаш забелешки и не знаеш дали е добра или не, ваљда ти е и повеќе од доволно. No phun intended.

Kajgana Shop

На врв Bottom