За што загина брат ми?

V

viktora

Гостин
Kako nema da bide tocno koga na site mozni krizni zarista sum bil sum ucestvuval direktno vo borbite se znam i se sum gledal samo malkumina od javnosta ja znaat vstinata ...od kade im bea stingerite i crnite streli sto mislite od kade gi nabavuvaa i koj im gi davase na uckite
Па малце ги гледавме по телевизииве со германски униформи и залепени знакчина на УЧК.Ваљда не лупнале некој магацин па да им ја украдат униформат.

B

Black Guard

Гостин
Каков хеликоптер, секој има своја десигнација која говори за него и кажува од каде е и за што служи т.е можеби и давал информации на нас согласно договорот за соработка а од каде бе Хаубици па они имаа една може две кинески во арачиново 120мм, а па ако сте биле 3км не значи дека со двоглед нема да ве видат нарочито ако сте биле поголема формација.

Да не започнувам лесно е така да се обвини.

Ама ајде земи ги следниве работи предвид.

-Границата со Албанија и Косово беше чувана од Меѓународни сили т.е ООН согласно стратегијата за превентива кои беа гаранција за Мирот во Р.М и тие ја чуваа границата, патролираа-додека беа они немаше никаква активност.

Сепак кога во соседство имаш конфликт првен пасивно ќе се заштитиш со Area denial weapons а тоа се мини, јас не видов нашите да поставуваат мини туку да уништат над 20 000 против пешадиски пред конфликтот.

-Понатаму За да се создаде безбедносен вакуум "нашите" го признаваат Тајван пуштаат лага за милијарда кај рајата а земаа и мрсна пара за таа дипломатска игра пази со Кина а како резултат на тоа Кина става вето на овие мировници-Тоа создаде безбедносен вакуум намерно- со цел.

Знаеме и за Телекомот и ОКТА и огромните девизни приливи кои беа примамливи.

Бугарија понуди 150 тенкови како помош а ние немавме логистика да ги донесеме кој помогна м???

Кој ни ги донесе тенковите во базите-одговорот е НАТО со нивна механизација.

Имајќи го предвид и прислушувањето(дури и на амбасадори) и врз џафери,Б.Ц новинари нема шанси нашите да не знаеле.

Кога пристигна АРМ на границата на косово имаше неколку престрелки што уште пред танушевци укажуваше дека нешто се спрема.

-И сега и покрај прислушување(баш на амбасадори, воени аташеа политичлари биознисмени) и разузнавање они не можеа да забележат како се пренесува оружје,муниција, залихи, медицинска опрема за полски болници, храна и тоа за приближно 6000 лица!?!?!?!

Ова е смешно и трагикомично-па додека во кумановско и тетовско копаа ровови и ја бркаа полицијата поставуваа мини нас уште не лажеа дека компири садат во Танушевци-така испадна на среќа А1 да ја пренесе вистината за танушевци.

Значи станува збор за прелеана агресија и тоа е јасно-не велам не и повеќето беа косовари од нашиве албанци се бореа само криминалци, нарко дилери крадци и слични на нив.

И додека се имаше поддршка од Меѓународниот фактор(ЕУ,НАТО ООН) се да се реши некој одолговлекуваше, саботираше-па кој ЛУД остава град од 100 000 жители без вода цел месец-еве ако се појавеше некоја епидемија кај ќе ни беше крајот???

Токму имав прилика да прочитам една интересна анализа на сега пензиониран генерал на АРМ н кој исто така не му е јасно како дозволивме да не преземеме првенствено пасивни мерки,двојни контроли и на крај краеви неоспорен факт е дека саботажата на мисијата на ОНН со фијаското со Кина беше изведено токму со таа цел-да им дадат време за да се спремаат, премините се знаеа и Србите предупредуваа Грците исто, мислам дека и од бугарска страна имаше слични индиции ама некој се правеше удрен.

Непоимливо е да загубиш контрола на 30% територија преку ноќ и наместо да возвратиш да останеш пасивен и да копаш ровови-самиот пристап конвенционален со копање ровови укажа дека ќе се оди традиционално, подолго а не брзо, секавично и решително акција која за 2 недели ќе ги направеше партал но повторувам нашата армија и полиција примаше наредби од "наши" не од НАТО,ОН,ЕУ не од Грција...побогу грција прва помогна она хеликоптерчето од Белл хеликоптерс Хјуи модел кој МВР го користи и денес Грција ни го подари експресно оти имавме само цесна тогаш дури и обука на пилотите обезбеди следеа потоа и неколку леонидас транспортери.

Внатрешни структури не поебаа т.е ние самите се поебавме а очигледно планот беше глумење неспособност која ќе бара нужно странска интервенција тоа што и го сакаше Љубчо и се случи-официјално Бугарија спреми цела дивизија се чекаше согласност од Трајковски да ги пушти бугарите да помогнат но не дозволи оти ако ги пуштиш после како ќе се вратат:)

Тоа и сакаше љубчо нашиот Бугарин патриот ама ете не му успеа, а мешањето на странскиот фактор стана неминовно и се поинтензивно после масакрите оти СЕ ПЛАШЕА, НАТО се плашеше од граѓанска војна оти цела стратегија и напори, милијарди за Косово градењето на бази ќе паднеа во вода а ќе експлодираше Македонија како Супернова која можеше да вовлече и низа други држави во конфликт-ете затоа меѓународниот фактор реагираше дипломатски кога увиде дека нашиве си перат пари и не преземаат ништо за да ја решат ситуацијата согласно Устав-погледни го Уставот и спореди со дејствијата па ќе видиш дали тогашната ни Власт се залагаше за национални интереси или на војната видоа како начин да исперат тешки милиони и не ме ни чуди дури и Учките да биле плаќани од "нашиве" за да се одржи темпото на контролирана војна, уствари што пишувам јас па еве ги во фотелји па на позиции во АРМ,МВР,УБК во Парламент дури и оние кои масакрираа се амнестирани-тоа е кршење на меѓународно право а пази петти сме процетуално по учество во борба против тероризмот која годишно не чини оф 40-60 милиони евра а до 2014 и повеќе бидејќи цела бригада ќе оди во авганистан да се бори против тероризам а дома истиот го амнестираме-нормално за да некои си ја одржат власта.
--- надополнето: 30 август 2012 во 14:31 ---
Kako nema da bide tocno koga na site mozni krizni zarista sum bil sum ucestvuval direktno vo borbite se znam i se sum gledal samo malkumina od javnosta ja znaat vstinata ...od kade im bea stingerite i crnite streli sto mislite od kade gi nabavuvaa i koj im gi davase na uckite za cista sreka sto bea neuki i neznaea da gi koristat inace ke pretrpevne ogroman zaguba
Стингерите беа од Пакистан преку Албанија(уште бин ладен кога беше таму) пренесени на Косово-потоа во МК.

Црна стрела ја имаш и на застава и на крај краеви колку има предност Црната толку има и маани.

V

viktora

Гостин
Опстојуваме по воља на Сад, но пази не дека сме пријатели туку тоа базата што е во главниот град, ние сме им стратешка важност за нив, од тука тие имаат контрола на Балканот, ако ја немаат овде, друг некој ке им ја земе таа контролата а има сили што чекаат на тоа, затоа мора тие овде да опстојуваат, прво ја ослабнаа така др=авата што не може да се справи со обични убијци, крадци, и сега газди се овде нивни пиони, а тие се тие лесни во мозокот, уназадени и лесни за манипулација, знаеш кои се тие не мора да ти кажам.....затоа опстојуваме, а ако САД тресне на глава, тогаш моли се да дојде некој кој ке ни даде барем нешто , да не биди полошо.
Па Америве поголеми ортаци се со шќиптарите него со нас,плус базата им е на (таканаречена)албанска страна од градот.Они да можеле би им ја дале територијата на шќиптарите и безбедно би раководеле со таа база.Пример бондстил во косово.Ќе повторам имаме некое анѓелче што не пази а зошто само еден господ знае.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Каков хеликоптер, секој има своја десигнација која говори за него и кажува од каде е и за што служи т.е можеби и давал информации на нас согласно договорот за соработка а од каде бе Хаубици па они имаа една може две кинески во арачиново 120мм, а па ако сте биле 3км не значи дека со двоглед нема да ве видат нарочито ако сте биле поголема формација.

-Границата со Албанија и Косово беше чувана од Меѓународни сили т.е ООН согласно стратегијата за превентива кои беа гаранција за Мирот во Р.М и тие ја чуваа границата, патролираа-додека беа они немаше никаква активност.

Сепак кога во соседство имаш конфликт првен пасивно ќе се заштитиш со Area denial weapons а тоа се мини, јас не видов нашите да поставуваат мини туку да уништат над 20 000 против пешадиски пред конфликтот.

-Понатаму За да се создаде безбедносен вакуум "нашите" го признаваат Тајван пуштаат лага за милијарда кај рајата а земаа и мрсна пара за таа дипломатска игра пази со Кина а како резултат на тоа Кина става вето на овие мировници-Тоа создаде безбедносен вакуум намерно- со цел.

Бугарија понуди 150 тенкови како помош а ние немавме логистика да ги донесеме кој помогна м???

Имајќи го предвид и прислушувањето(дури и на амбасадори) и врз џафери,Б.Ц новинари нема шанси нашите да не знаеле.

Кога пристигна АРМ на границата на косово имаше неколку престрелки што уште пред танушевци укажуваше дека нешто се спрема.

-И сега и покрај прислушување(баш на амбасадори, воени аташеа политичлари биознисмени) и разузнавање они не можеа да забележат како се пренесува оружје,муниција, залихи, медицинска опрема за полски болници, храна и тоа за приближно 6000 лица!?!?!?!

Ова е смешно и трагикомично-па додека во кумановско и тетовско копаа ровови и ја бркаа полицијата поставуваа мини нас уште не лажеа дека компири садат во Танушевци-така испадна на среќа А1 да ја пренесе вистината за танушевци.

Значи станува збор за прелеана агресија и тоа е јасно-не велам не и повеќето беа косовари од нашиве албанци се бореа само криминалци, нарко дилери крадци и слични на нив.

И додека се имаше поддршка од Меѓународниот фактор(ЕУ,НАТО ООН) се да се реши некој одолговлекуваше, саботираше-па кој ЛУД остава град од 100 000 жители без вода цел месец-еве ако се појавеше некоја епидемија кај ќе ни беше крајот???

Токму имав прилика да прочитам една интересна анализа на сега пензиониран генерал на АРМ н кој исто така не му е јасно како дозволивме да не преземеме првенствено пасивни мерки,двојни контроли и на крај краеви неоспорен факт е дека саботажата на мисијата на ОНН со фијаското со Кина беше изведено токму со таа цел-да им дадат време за да се спремаат, премините се знаеа и Србите предупредуваа Грците исто, мислам дека и од бугарска страна имаше слични индиции ама некој се правеше удрен.

Непоимливо е да загубиш контрола на 30% територија преку ноќ и наместо да возвратиш да останеш пасивен и да копаш ровови-самиот пристап конвенционален со копање ровови укажа дека ќе се оди традиционално, подолго а не брзо, секавично и решително акција која за 2 недели ќе ги направеше партал но повторувам нашата армија и полиција примаше наредби од "наши" не од НАТО,ОН,ЕУ не од Грција...побогу грција прва помогна она хеликоптерчето од Белл хеликоптерс Хјуи модел кој МВР го користи и денес Грција ни го подари експресно оти имавме само цесна тогаш дури и обука на пилотите обезбеди следеа потоа и неколку леонидас транспортери.

Внатрешни структури не поебаа т.е ние самите се поебавме а очигледно планот беше глумење неспособност која ќе бара нужно странска интервенција тоа што и го сакаше Љубчо и се случи-официјално Бугарија спреми цела дивизија се чекаше согласност од Трајковски да ги пушти бугарите да помогнат но не дозволи оти ако ги пуштиш после како ќе се вратат:)

Тоа и сакаше љубчо нашиот Бугарин патриот ама ете не му успеа, а мешањето на странскиот фактор стана неминовно и се поинтензивно после масакрите оти СЕ ПЛАШЕА, НАТО се плашеше од граѓанска војна оти цела стратегија и напори, милијарди за Косово градењето на бази ќе паднеа во вода а ќе експлодираше Македонија како Супернова која можеше да вовлече и низа други држави во конфликт-ете затоа меѓународниот фактор реагираше дипломатски кога увиде дека нашиве си перат пари и не преземаат ништо за да ја решат ситуацијата согласно Устав-погледни го Уставот и спореди со дејствијата па ќе видиш дали тогашната ни Власт се залагаше за национални интереси или на војната видоа како начин да исперат тешки милиони и не ме ни чуди дури и Учките да биле плаќани од "нашиве" за да се одржи темпото на контролирана војна, уствари што пишувам јас па еве ги во фотелји па на позиции во АРМ,МВР,УБК во Парламент дури и оние кои масакрираа се амнестирани-тоа е кршење на меѓународно право а пази петти сме процетуално по учество во борба против тероризмот која годишно не чини оф 40-60 милиони евра а до 2014 и повеќе бидејќи цела бригада ќе оди во авганистан да се бори против тероризам а дома истиот го амнестираме-нормално за да некои си ја одржат власта.
Slusaj da ti kazam posto gledam deka ne go poznavas terenot okolu Radusa , posle borbite koj se odvivaa kaj seloto i okolu rudnikot i ezeroto dobro ti kazav deka se povlekovme nazad a posto bevme pozadi rid objasnimi kako moze da te locira so dvogled i nemoj molimte da mi kazuvas bajki
--- надополнето: 30 август 2012 во 14:35 ---

--- надополнето: 30 август 2012 во 14:31 ---

Стингерите беа од Пакистан преку Албанија(уште бин ладен кога беше таму) пренесени на Косово-потоа во МК.

Црна стрела ја имаш и на застава и на крај краеви колку има предност Црната толку има и маани.
Dobro generale za informaciive, ete diskutirajtesi jas povekee ne vi se mesam :) sto i kako bilo , samo sakav da iznesam nesto od toa sto sum go (ne) videl;)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Kako nema da bide tocno koga na site mozni krizni zarista sum bil sum ucestvuval direktno vo borbite se znam i se sum gledal samo malkumina od javnosta ja znaat vstinata ...od kade im bea stingerite i crnite streli sto mislite od kade gi nabavuvaa i koj im gi davase na uckite za cista sreka sto bea neuki i neznaea da gi koristat inace ke pretrpevne ogroman zaguba
Toчно,точно,жал ми е што си бил и горе долу знам како ти е,бидејќи мој вујко беше дел од Волците за време на дешавките во 2001 година и беше на моменти очи в очи со смртта,додека братучед мој загина во војната.
Вујко ми колку грозни работи ми има кажувано,што се случувало тогаш,какви се луѓе не гледал по пат,забрадени до колена со турбани на глава,класични арапи дојдени од Европа да се борат за џихад (?!?!?!).Какво оружје имало само,армиско оружје донесено преко пута,онака ради реда.
Еее да не продолжувам уште да зборувам,да не дојде Дарданиа и да ми каже,доста лажеш бе како не ти е сТрам,мои хероЈи борили су се за људски права...

На два пати се спасил од смрт на сред бојно поле,еднаш кај Калето во Тетово чинам беше,кога после повлекувањето на терористите,влегоа Волците да чиста се што останало.Вториот пат во Арачиново.Се сеќавам уште како вчера да беше,кога седна да ми зборува за тие дешавки,а бев многу радознал за такви работи.Во Арачиново кога влегле во една куќа,нашле помочан џихадиста стуткан во кош со обесени гаќи на метла во знак дека се предава.
Ама следи повик од “горе“ да се натрупаат во автобуси и да се прата во непознат правец (читај Косово) па така батката се спасува заедно со останатите,кој ранет,кој полумртов.Е тие денеска се херои,а нашите војници кој се бореа и загинаа се сметани за предавници.
Ти ебам државата.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Toчно,точно,жал ми е што си бил и горе долу знам како ти е,бидејќи мој вујко беше дел од Волците за време на дешавките во 2001 година и беше на моменти очи в очи со смртта,додека братучед мој загина во војната.
Вујко ми колку грозни работи ми има кажувано,што се случувало тогаш,какви се луѓе не гледал по пат,забрадени до колена со турбани на глава,класични арапи дојдени од Европа да се борат за џихад (?!?!?!).Какво оружје имало само,армиско оружје донесено преко пута,онака ради реда.
Еее да не продолжувам уште да зборувам,да не дојде Дарданиа и да ми каже,доста лажеш бе како не ти е сТрам,мои хероЈи борили су се за људски права...

На два пати се спасил од смрт на сред бојно поле,еднаш кај Калето во Тетово чинам беше,кога после повлекувањето на терористите,влегоа Волците да чиста се што останало.Вториот пат во Арачиново.Се сеќавам уште како вчера да беше,кога седна да ми зборува за тие дешавки,а бев многу радознал за такви работи.Во Арачиново кога влегле во една куќа,нашле помочан џихадиста стуткан во кош со обесени гаќи на метла во знак дека се предава.
Ама следи повик од “горе“ да се натрупаат во автобуси и да се прата во непознат правец (читај Косово) па така батката се спасува заедно со останатите,кој ранет,кој полумртов.Е тие денеска се херои,а нашите војници кој се бореа и загинаа се сметани за предавници.
Ти ебам државата.
Stravot e neminovna rabota kaj sekoj koga ke se najde vo opasnost , taka da koj i da se pravi junak samo laze deka e bestrasen osven ako ne e lud ili izdrogiran so jaki drogi ...mnogu pati sum se naogal vo sitacii takvi i znam sto znaci strav koga prvo ke te oblee ladna pot pa posle ke ti stane vruko na liceto koga stomakot ke ti se zgrci od bolka i vozduhot ke ti dojde od stomak u grlo e toa e vistinskiot strav kaj sto postoi kaj sekoj covek bez razlika kolku i da se pravi heroj i bestrasen..Soucestvo za tvojot zaginat rodnina :( a kade zagina ako moze da mi kazes?

B

Black Guard

Гостин
Slusaj da ti kazam posto gledam deka ne go poznavas terenot okolu Radusa , posle borbite koj se odvivaa kaj seloto i okolu rudnikot i ezeroto dobro ti kazav deka se povlekovme nazad a posto bevme pozadi rid objasnimi kako moze da te locira so dvogled
Не може со двоглед преку рид ама извидница може.

i nemoj molimte da mi kazuvas bajki
Е со што не се согласуваш, тоа се настаните кои претходеа и јас имам роднини кои учествуваа директно во конфликтот и во скопско и кумановско и јасна е работата-не предадоа политичарите АРМ во ниту еден момент немаше одврзани раце да делува согласно уставот токму од политичарите.

Тоа е жалната вистина.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Stravot e neminovna rabota kaj sekoj koga ke se najde vo opasnost , taka da koj i da se pravi junak samo laze deka e bestrasen osven ako ne e lud ili izdrogiran so jaki drogi ...mnogu pati sum se naogal vo sitacii takvi i znam sto znaci strav koga prvo ke te oblee ladna pot pa posle ke ti stane vruko na liceto koga stomakot ke ti se zgrci od bolka i vozduhot ke ti dojde od stomak u grlo e toa e vistinskiot strav kaj sto postoi kaj sekoj covek bez razlika kolku i da se pravi heroj i bestrasen..Soucestvo za tvojot zaginat rodnina :( a kade zagina ako moze da mi kazes?
Љуботенски бачила..

Инаку го читам сега Black Guard,пријател со должно почитување ама го тапацираш.
На НАТО му одговара да работи со двојни аршини,еден ден за нас,цела година за нив,впрочем тоа и го направија во текот на 2001 година,да не се правиме наудрени со сила.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Љуботенски бачила..

Инаку го читам сега Black Guard,пријател со должно почитување ама го тапацираш.
На НАТО му одговара да работи со двојни аршини,еден ден за нас,цела година за нив,впрочем тоа и го направија во текот на 2001 година,да не се правиме наудрени со сила.
generalite na nato koi bea na kosovo bea dobro potplateni od siptarskoto lobi kako i del od nasite politicari i zatoa imase mnogu zasedi na konvoi i mnoguminata od vojnicite ili policajcite zaginaa vo takvi napadi .
--- надополнето: 30 август 2012 во 15:06 ---
sakate da vi kazam kako se raduvaa Albancite od plasticarska ulica ako ja znaete za koja zboram koga doagaa nasite oklopni vozila vo kasarnata ilinden , nokno vreme jas bev vo stanica karsi niv , a nasa voena oprema pristignuvase zaedno so oklopnite transporteri eden kup narod izleze od toa ulickite so albanski znaminja i rakopleskaa mislea deka se nato edinici no na posledniot transporter od konvojot imase makedonsko zname koga go vidoa kako posrani se razbegaa i sto e muabetov deka podrskata oni si ja imaa megusebno

B

Black Guard

Гостин
На НАТО му одговара да работи со двојни аршини,еден ден за нас,цела година за нив
Јас само констатирав дека политичарите не ебаа, не ЕУ,не ООН ниту пак НАТО-затоа и напишав кога цели три недели не молеа АМАН решете како знаете оти може да биде полошо(читај ескалација) нашите не мрднаа ни со прст.

,впрочем тоа и го направија во текот на 2001 година,да не се правиме наудрени со сила.
Како го направија-ако мислиш на Килибарна лисица и неопходна жетва тоа беа катастрофални грешки на нашата влада, истото важи и за арачиново.

Да бидам појасен кога во конфликт имаш вооружена формација која користи терористички методи(убивање цивили,масакрирање жив штит) уште првиот пат кога ќе воспоставиш контакт со нив било преку посредник или директно не е важно им даваш легитимитет на Борци за човекови права и на легитимна Воена формација-не Терористичка(нема преговори тука немаат права за нив кои важат за заробени војници согласно женевска конвенција) или де факто и де јуре ги признаваш како легитимна страна во конфликтот.

Во пракса конкретно еве ќе го земам најболниот случај-Арачиново каде имавме и загуби но после 72 часа жестоки боорби веќе терористите немаа логистика, имаа ранети немаа муниција т.е залихите им беа при крај и кренаа бели знамиња-што следуваше???

Наместо АРМ да ја интензивира кампањата и да ги срамни додека беа ранливи и очигледно со слаб морал од горе стигнаа наредби да прекине огнот-е сега кажи ми ти мене дали е здраворазумски и легитимно нивното бело знаме??

Не е бидејќи не се регуларна Армија, оттука не важи женевската конвенција така да не требаше да се прекине-е со самиот прекин ние си го начукавме оти така правно им дадовме легитимитет што индиректно го повлече и НАТО како медијатор.

Истото важи и за Неопходна жетва и за Килибарна лисица-НАТО беше инволвиран благодарение на нашите неспособни политичари бидејќи они го инволвираа НАТО и меѓународниот фактор со самото одолговлекување.(НАТО бараше дозвола од НАС првен-истото важи и за Арачиново да беше работата во рацете на АРМ и МВР немаше живи да излезат од таму-ама Политичар одлучи и потпиша, не бригаден генерал, мајор или Полковник).

Така да наместо да ги смачкаш и уништиш како инсекти(терорист нема никакви права, пример е гвантанамо и Х сличлни бази има руски, кинески, Израелски) е сега претпоставувам ти е јасно зошто Израел ни под разно неќе да преговара со ХАМАС оти тие се разнесуваа во дискотеки убивајќи по 20 тинејџери а уште колку инвалиди , па стрес, они се самоубиваа во Автобуси, киднапираа и уценуваа исто како Нашиве-само што тоа е проблемот политичар неможе да биде подобар војник од војникот ниту подобар генерал од генералот-затоа требаше кај нас да се одврзат рацете на безбедносните сили и да се реши конфликтот согласно Устав, али јбг курви политичари знаат се они се подобри војници и од тие на фронтот попатриоти и од оние кои носат 10кг тешка осумдес четворка и муниција.

Тоа е тоа-предадени од своите а на крајот и понижени..и боли да знаеш..не е сеедно.

''aleksandar'' напиша:
generalite na nato koi bea na kosovo bea dobro potplateni od siptarskoto lobi kako i del od nasite politicari i zatoa imase mnogu zasedi na konvoi i mnoguminata od vojnicite ili policajcite zaginaa vo takvi napadi .​

Подмолна педерска тактика.

Стана познати по тоа, па над 70% од загубите ни се од заседи и очигледно е дека и од внатре течеа информации за движењето на нашите единици оти заседа не се спрема за 30 минути-треба предвреме да се добие информација, па да се одбере терен факт е дека имаа информации и дека имаше кртови.

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963

Стана познати по тоа, па над 70% од загубите ни се од заседи и очигледно е дека и од внатре течеа информации за движењето на нашите единици оти заседа не се спрема за 30 минути-треба предвреме да се добие информација, па да се одбере терен факт е дека имаа информации и дека имаше кртови.[/quote]
Poveke od jasno deka imase vnatresni strukturi koi davaa takvi informacii , eden den ke se obelodeni i toa i se ke se stavi na tapet ....
--- надополнето: 30 август 2012 во 15:32 ---
Секоја чест ''aleksandar'' :)
fala bogu nekoj da mi kaze ''sekoja cest'';):D se salam , mnogu malku luge razmisluvaat kako tebe , sum bil vo sostojba kade sto me plukale vo lice nasi luge :)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Јас само констатирав дека политичарите не ебаа, не ЕУ,не ООН ниту пак НАТО-затоа и напишав кога цели три недели не молеа АМАН решете како знаете оти може да биде полошо(читај ескалација) нашите не мрднаа ни со прст.

Како го направија-ако мислиш на Килибарна лисица и неопходна жетва тоа беа катастрофални грешки на нашата влада, истото важи и за арачиново.

Да бидам појасен кога во конфликт имаш вооружена формација која користи терористички методи(убивање цивили,масакрирање жив штит) уште првиот пат кога ќе воспоставиш контакт со нив било преку посредник или директно не е важно им даваш легитимитет на Борци за човекови права и на легитимна Воена формација-не Терористичка(нема преговори тука немаат права за нив кои важат за заробени војници согласно женевска конвенција) или де факто и де јуре ги признаваш како легитимна страна во конфликтот.

Во пракса конкретно еве ќе го земам најболниот случај-Арачиново каде имавме и загуби но после 72 часа жестоки боорби веќе терористите немаа логистика, имаа ранети немаа муниција т.е залихите им беа при крај и кренаа бели знамиња-што следуваше???

Наместо АРМ да ја интензивира кампањата и да ги срамни додека беа ранливи и очигледно со слаб морал од горе стигнаа наредби да прекине огнот-е сега кажи ми ти мене дали е здраворазумски и легитимно нивното бело знаме??

Не е бидејќи не се регуларна Армија, оттука не важи женевската конвенција така да не требаше да се прекине-е со самиот прекин ние си го начукавме оти така правно им дадовме легитимитет што индиректно го повлече и НАТО како медијатор.

Истото важи и за Неопходна жетва и за Килибарна лисица-НАТО беше инволвиран благодарение на нашите неспособни политичари бидејќи они го инволвираа НАТО и меѓународниот фактор со самото одолговлекување.(НАТО бараше дозвола од НАС првен-истото важи и за Арачиново да беше работата во рацете на АРМ и МВР немаше живи да излезат од таму-ама Политичар одлучи и потпиша, не бригаден генерал, мајор или Полковник).

Така да наместо да ги смачкаш и уништиш како инсекти(терорист нема никакви права, пример е гвантанамо и Х сличлни бази има руски, кинески, Израелски) е сега претпоставувам ти е јасно зошто Израел ни под разно неќе да преговара со ХАМАС оти тие се разнесуваа во дискотеки убивајќи по 20 тинејџери а уште колку инвалиди , па стрес, они се самоубиваа во Автобуси, киднапираа и уценуваа исто како Нашиве-само што тоа е проблемот политичар неможе да биде подобар војник од војникот ниту подобар генерал од генералот-затоа требаше кај нас да се одврзат рацете на безбедносните сили и да се реши конфликтот согласно Устав, али јбг курви политичари знаат се они се подобри војници и од тие на фронтот попатриоти и од оние кои носат 10кг тешка осумдес четворка и муниција.

Тоа е тоа-предадени од своите а на крајот и понижени..и боли да знаеш..не е сеедно.

Стана познати по тоа, па над 70% од загубите ни се од заседи и очигледно е дека и од внатре течеа информации за движењето на нашите единици оти заседа не се спрема за 30 минути-треба предвреме да се добие информација, па да се одбере терен факт е дека имаа информации и дека имаше кртови.

Како што се сеќавам јас НАТО не беше повикан од нас,туку од нив со цел што побрзо да го добијат она што сакаат...и НАТО секако како “добри“ луѓе им излегоа во пресрет,па ај и нас демек ќе ни помагаат,им мачкаа очи на политичарите наши,додека генералите беа свесни дека ќе бидеме ебани на суво.За делот од Арачиново,стигна наредба директно од Буш да се прекине со огнот,да се прифатат барањата инаку во спротивно ќе ја доживееме Југославија од 99 година,па така покоен Борис Трајковски мораше да прифати,што јас лично не се согласувам со тоа.Подобро да се истребеа како гниди гнасните муџахедини и ние да бидеме машки бомбардирани,ама ипак сме покажале карактер дека суверенитетот и безбедноста на нашата држава од нив е пред се,над се.
А можеби и немаше да бидеме бомбардирани,ама ова е веќе муабет од типот шта би било кад би било.

Килибарна лисица не ми ја спомнувај,и тоа беше мачкање очи без потреба,колку да се каже дека се работи нешто.
Факт е дека повеќе работеа во нивна корист,а во наша штета се со цел да ни увалат и внатрешни проблеми (политичари,собрание,закони),за полесно да се манипулира со нашите политичари.Ете им успеа,денеска сме WC држава,не ебава кој стигне,дури и петлите,почнаа и напладне да кукурикаат.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Да да браво и за Black Guard браво исто гледам дека се разбира повеќе од останатите за 2001,му иде политикава хехе :)Инаку што преставува Килибарна лисица,не сум слушнал до сега,за Неопходна жетва да ама за оваа не... :(

B

Black Guard

Гостин
Како што се сеќавам јас НАТО не беше повикан од нас,туку од нив со цел што побрзо да го добијат она што сакаат..
Како што гледам не се сеќаваш добро.

Уште пред бомбардирањето на југославија НАТО (не САД) не праша дали ќе дозволите логистика за нашите трупи, нивен безбеден премин кон косово и евентуален престој во Р.Македонија ако е потребно-значи ние им дозволивме-ако не дозволевме ќе мораа преку Албанија(каде и беа апачите).

Имај предвид дека ова не е дозвола обична туку договор каде се регулираат права и обврски-на прашањето поставено од наша страна ШТО ако Југославија не нападне НАТО се обврза да не брани или во превод да ги преземе сите неопходни мерки за зачувување на територијалниот интегритет и суверенитет на Државата која воедно дава Логистичка поддршка дел од базите и.т.н.

.
и НАТО секако како “добри“ луѓе им излегоа во пресрет,па ај и нас демек ќе ни помагаат,им мачкаа очи на политичарите наши,
Не туку политичарите ни мачкаа очи нас, се сеќаваш за компирите , Земјоделците додека ваму отиде јабана ЕДИНСТВЕНАТА рафинерија во грчки раце-ОК.

.
За делот од Арачиново,стигна наредба директно од Буш да се прекине со огнот,да се прифатат барањата инаку во спротивно ќе ја доживееме Југославија од 99година,па така покоен Борис Трајковски мораше да прифати,што јас лично не се согласувам со тоа.
Немој сега жити се вака на тема како оваа да ме терате да незнам дали да плачам или да се смеам-па ти знаеш ли што пишуваш???

Не оди тоа така пријателе за интервенција не кажува Буш туку министрите на членките(сите-и Турција) и генералниот секретар од каде паѓате на вакви холивудски филмови па стави прст на глава НАТО војници беа во нашите Касарни-кој ќе бомбардираат???

Самите себеси?

За тој период и после 2001 ние покрај ПзМ,СЕЕБРИГ и низа други организации повеќето од ЈИЕ веќе сме и функционираме како НАТО членка.

Плус забораваш дека веќе Носачите на авиони заминаа и останатите летала беа повлечени...е од вакви коментари напати си викам...вреди ли??

А можеби и немаше да бидеме бомбардирани,ама ова е веќе муабет од типот шта би било кад би било.
Ама цел пост ти е тоа разбери.

1419.
Врз основа на " Спогодбата на државите страни на Северноатлантскиот договор и другите држави учес-нички во Партнерството за мир во врска со статусот на нивните сили", ратификувана од страна на Собра-нието на Република Македонија на 19 јули 1996 година и Основниот договор меѓу Република Македонија и НАТО за дејствувањето на НАТО мисии во Републи-ка Македонија, склучен на 24 декември 1998 година, заедно со Техничките анекси кон овој Договор, како и врз основа на " Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и НАТО на воспоставувањето на Штаб на "Килибарна лисица" и статусот на Штабот на "Кили-барна лисица" и севкупниот персонал на "Килибарна лисица" присутен на територијата на Република Маке-донија", склучена на 26 септември 2001 година, а сог-ласно член 19 од Законот за одбрана на Република Ма-кедонија, Владата на Република Македонија, на седни-цата одржана на 27 септември 2001 година, донесе
О Д Л У К А
1. Владата на Република Македонија ја дава своја-та согласност за распоредување на силите на НАТО "Килибарна лисица" на територијата на Република Македонија заради спроведување на Мисијата за обез-бедување дополнителен придонес за безбедноста на меѓународните набљудувачи, што НАТО ќе го извр-ши врз основа на барањето на Република Македонија, содржано во писмото на Претседателот на Република Македонија, Борис Трајковски, до генералниот секре-тар на НАТО, Цорџ Робертсон од 18 септември 2001 година, со кое од НАТО се бара да и помогне на Ре-публика Македонија во обезбедувањето дополнителна безбедност на меѓународните набљудувачи.
2. Ангажманот на "Килибарна лисица" ќе претста-вува ограничена операција во Република Македонија со цел, во тесна соработка со властите на Република Македонија, да им се помогне со обезбедување допол-нителен придонес за безбедноста на меѓународните набљудувачи преку присуство на тимови за врска и не-опходни елементи за поддршка, кои ќе имаат способ-ност за извлекување и ќе бидат стационирани во на-шата земја. П
3. Статусот на персоналот на "Килибарна лисица" ќе биде регулиран согласно Основниот договор меѓу Република Македонија и НАТО за дејствување на НА-ТО мисии во Република Македонија, склучен на 24 де-кември 1998 година, заедно со Техничките анекси кон овој Договор, освен доколку поинаку не е определено со Спогодбата
Ние БАРАВМЕ капираш??

Повелете.

Значи батали филмови од типот ќе ве бомбардираме ако не или ај вака, овој му се јавил на оној...најсериозно ти велам не е сериозно.
--- надополнето: 30 август 2012 во 16:20 ---
Да да браво и за Black Guard браво исто гледам дека се разбира повеќе од останатите за 2001,му иде политикава хехе :)Инаку што преставува Килибарна лисица,не сум слушнал до сега,за Неопходна жетва да ама за оваа не... :(

И двете мисии беа Лоботомија и перење мозок,замисли на неопходна жетва терористите донесоа и една Маљутка...брејјј

Kajgana Shop

На врв Bottom