Ubuntu HELP DESK!

Член од
22 јуни 2007
Мислења
840
Поени од реакции
25
хаха знам ама нешто додатно :D

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Линк за torrent client за linux (не е ubuntu, не знам што е, не е мое пц-то, мислам дека почнува со ice....)
И ако може инструкции како се инсталира, нуб сум за линукс, јебига.

Да, знам дека има google, ама стварно не можев да се снајдам со линуксот.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Провери уште еднаш во онлајн пакетите на твојата дистрибуција, мора да има торент клиент, и за инсталирањето така нема да се мачиш.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Не е мој компјутерот, не ми е ни сега при рака, никогаш не сум инсталирал софтвер на linux, а на него немаше торент клиент.

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Провери уште еднаш мора да го има како опција за инсталирање со оперативнот систем ама аку не се снајш види го линкчево имаш објаснето се :wink:

http://azureus.sourceforge.net/howto_linux.php

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Не ми работи тркалцето на маусот во Убунту 8 бета(ме мрзи да ја симињам финалната). Пробав со некои команди и слично ама се што успеав да направам е да ги заменам дугмињата на маусот, а тркалцето не го биваше. Со 7-мицата све беше супер. Ако треба инфо: Logitech MX500 USB, преку Vmware.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
A да пробаш со адаптер да го приклучиш глушецот на стандардниот приклучок за глушец во куќиштето.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Провери уште еднаш мора да го има како опција за инсталирање со оперативнот систем ама аку не се снајш види го линкчево имаш објаснето се :wink:

http://azureus.sourceforge.net/howto_linux.php
Го пробав ова, ама кога сакам да го стартувам Azureus излага azScript: permission denied на 119 линија поточно со овој дел од кодот:

Код:
runJavaOutput()
{
    # assume we can write to the user's home..

${JAVA_PROGRAM_DIR}java "${JAVA_ARGS}" \
        -cp "${CLASSPATH}" \
        -Djava.library.path="${PROGRAM_DIR}" \
        -Dazureus.install.path="${PROGRAM_DIR}" \
        -Dazureus.script="$0" \
        $JAVA_PROPS \
        "$@" > ~/azScript
    if [ -f ~/azScript ]; then
        chmod +x ~/azScript
        . ~/azScript
        rm ~/azScript
    fi
}
Мислам дека има врска со тоа што немам администраторски пристап, не е мој компјутеров.

Исто така морав да менувам нешто Java classpath и Java home зашто javata не беше инсталирана во /usr/java, и не можеше да ја најде.

Го изгуглав следниов код
Код:
export PATH=/usr/java/jdk1.3.1/bin:$PATH
export JAVA_HOME="/usr/java/jdk1.3.1"
export CLASSPATH=.:/usr/java/jdk1.3.1
само што во мојот случај ја сменив патеката каде што беше снимено jre_1.6.....(не знам точно која верзија беше)

Може ли некако да го стартувам Azureus-ов со менување на permission или некаков друг начин?

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
A да пробаш со адаптер да го приклучиш глушецот на стандардниот приклучок за глушец во куќиштето.
И да ја изгубам функционалноста на глувчето во Windows? Не фала, ке се вратам на Ubuntu 7, барем во виртуелна машина за 5 минути се реинсталира оперативен систем.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
И да ја изгубам функционалноста на глувчето во Windows? Не фала, ке се вратам на Ubuntu 7, барем во виртуелна машина за 5 минути се реинсталира оперативен систем.
Твој избор....
за 5 секунди се прештекува глушецот.:toe:

Член од
22 јуни 2007
Мислења
840
Поени од реакции
25
:) еве ми стигна це-дето фала до сите што ме убедија :D

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Проблем . . .

Инсталирам Ubuntu 8.04 и бара рестарт, ок, ете му.. и се рестартира компјутерот и се стартува Ubuntu и ми дава конзола . . . не почнива графички интерфејс освен Loading-от.

Пробав како Live CD така е ОК и од таму го инсталирав и рестарт и пак истиот проблем.

Го симав Image-от од ubuntu.com.

?

Член од
25 март 2008
Мислења
105
Поени од реакции
3
Проблем . . .

Инсталирам Ubuntu 8.04 и бара рестарт, ок, ете му.. и се рестартира компјутерот и се стартува Ubuntu и ми дава конзола . . . не почнива графички интерфејс освен Loading-от.

Пробав како Live CD така е ОК и од таму го инсталирав и рестарт и пак истиот проблем.

Го симав Image-от од ubuntu.com.

?
на конзолата пиши: login
логирај се со username и pass

ако не биде и тоа види да не имаш проблеми со boot loaderot
види дали си инсталирал desktop environment.. gnome, kde.

Член од
1 април 2008
Мислења
75
Поени од реакции
3
Логирај се, и пиши startx или sudo startx..
Дали тогаш ке ти стартова Х-от.. Ако не, најверојатно имаш утнато нешто со драјверите за графичката!

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Не прима наредби како login, startx . . .
Сменив графичка пак не сака... Не се појавува конзолата на која мислите :S А и јас не знам да ви објаснам убаво :)
Сега ќе пробам да инсталирам 7.10.

Kajgana Shop

На врв Bottom