Ubuntu HELP DESK!

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Линк за torrent client за linux (не е ubuntu, не знам што е, не е мое пц-то, мислам дека почнува со ice....)
И ако може инструкции како се инсталира, нуб сум за линукс, јебига.

Да, знам дека има google, ама стварно не можев да се снајдам со линуксот.

Провери уште еднаш во онлајн пакетите на твојата дистрибуција, мора да има торент клиент, и за инсталирањето така нема да се мачиш.

Не е мој компјутерот, не ми е ни сега при рака, никогаш не сум инсталирал софтвер на linux, а на него немаше торент клиент.

Провери уште еднаш мора да го има како опција за инсталирање со оперативнот систем ама аку не се снајш види го линкчево имаш објаснето се :wink:

http://azureus.sourceforge.net/howto_linux.php

Не ми работи тркалцето на маусот во Убунту 8 бета(ме мрзи да ја симињам финалната). Пробав со некои команди и слично ама се што успеав да направам е да ги заменам дугмињата на маусот, а тркалцето не го биваше. Со 7-мицата све беше супер. Ако треба инфо: Logitech MX500 USB, преку Vmware.

A да пробаш со адаптер да го приклучиш глушецот на стандардниот приклучок за глушец во куќиштето.

Провери уште еднаш мора да го има како опција за инсталирање со оперативнот систем ама аку не се снајш види го линкчево имаш објаснето се :wink:

http://azureus.sourceforge.net/howto_linux.php

Го пробав ова, ама кога сакам да го стартувам Azureus излага azScript: permission denied на 119 линија поточно со овој дел од кодот:

Код:
runJavaOutput()
{
    # assume we can write to the user's home..

${JAVA_PROGRAM_DIR}java "${JAVA_ARGS}" \
        -cp "${CLASSPATH}" \
        -Djava.library.path="${PROGRAM_DIR}" \
        -Dazureus.install.path="${PROGRAM_DIR}" \
        -Dazureus.script="$0" \
        $JAVA_PROPS \
        "$@" > ~/azScript
    if [ -f ~/azScript ]; then
        chmod +x ~/azScript
        . ~/azScript
        rm ~/azScript
    fi
}
Мислам дека има врска со тоа што немам администраторски пристап, не е мој компјутеров.

Исто така морав да менувам нешто Java classpath и Java home зашто javata не беше инсталирана во /usr/java, и не можеше да ја најде.

Го изгуглав следниов код
Код:
export PATH=/usr/java/jdk1.3.1/bin:$PATH
export JAVA_HOME="/usr/java/jdk1.3.1"
export CLASSPATH=.:/usr/java/jdk1.3.1
само што во мојот случај ја сменив патеката каде што беше снимено jre_1.6.....(не знам точно која верзија беше)

Може ли некако да го стартувам Azureus-ов со менување на permission или некаков друг начин?

A да пробаш со адаптер да го приклучиш глушецот на стандардниот приклучок за глушец во куќиштето.

И да ја изгубам функционалноста на глувчето во Windows? Не фала, ке се вратам на Ubuntu 7, барем во виртуелна машина за 5 минути се реинсталира оперативен систем.

И да ја изгубам функционалноста на глувчето во Windows? Не фала, ке се вратам на Ubuntu 7, барем во виртуелна машина за 5 минути се реинсталира оперативен систем.
Твој избор....
за 5 секунди се прештекува глушецот.:toe:

Проблем . . .

Инсталирам Ubuntu 8.04 и бара рестарт, ок, ете му.. и се рестартира компјутерот и се стартува Ubuntu и ми дава конзола . . . не почнива графички интерфејс освен Loading-от.

Пробав како Live CD така е ОК и од таму го инсталирав и рестарт и пак истиот проблем.

Го симав Image-от од ubuntu.com.

?

Проблем . . .

Инсталирам Ubuntu 8.04 и бара рестарт, ок, ете му.. и се рестартира компјутерот и се стартува Ubuntu и ми дава конзола . . . не почнива графички интерфејс освен Loading-от.

Пробав како Live CD така е ОК и од таму го инсталирав и рестарт и пак истиот проблем.

Го симав Image-от од ubuntu.com.

?
на конзолата пиши: login
логирај се со username и pass

ако не биде и тоа види да не имаш проблеми со boot loaderot
види дали си инсталирал desktop environment.. gnome, kde.

Логирај се, и пиши startx или sudo startx..
Дали тогаш ке ти стартова Х-от.. Ако не, најверојатно имаш утнато нешто со драјверите за графичката!

Не прима наредби како login, startx . . .
Сменив графичка пак не сака... Не се појавува конзолата на која мислите :S А и јас не знам да ви објаснам убаво :)
Сега ќе пробам да инсталирам 7.10.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom