Македонците наjрелигиозни во Европа?

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување
Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Од овакви "истражувања" преку таквото ...

Од 10 мои добри другари само 2-ца можам да кажам дека се навистина се верници, другите воопшто не се заинтересирани за вера, а јас лично се сметам за атеист.

Не би ми било проблем и доколку некој би ме декларирал како христијанин, бидејќи потекнувам од такво поднебје и ги почитувам тие работи колку-толку. Сепак мислам дека религиите постепено се во изумирање, што според мене е позитивно за човештвото.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Ова истражувањево е мерено според фрекфенција на спомнување на Исус, Алах дневно/месечно или според фрекфенција на одење во верски објекти и почитување на религиските ќитапи?

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Лани по социоло
Од овакви "истражувања" преку таквото ...

Од 10 мои добри другари само 2-ца можам да кажам дека се навистина се верници, другите воопшто не се заинтересирани за вера, а јас лично се сметам за атеист.

Не би ми било проблем и доколку некој би ме декларирал како христијанин, бидејќи потекнувам од такво поднебје и ги почитувам тие работи колку-толку. Сепак мислам дека религиите постепено се во изумирање, што според мене е позитивно за човештвото.
Грешка си, минатата година по социологија професорката ни донесе најнова статистика каде бројот на верници општо во светот се зголемува, како што се зголемува срањето кое го оптоварува истиот тој свет. Самата професорка беше атеист, итоа во вистинска смисла на зборот, често пати се контравме околу темата поврзана со религија
Иако кај нас има атеисти атеисти, шо имаат свои ставови (како на форумов некои на кои капа им сметнувам без разлика на тоа дали се согласуваме околу тие гледишта)сепак сметам дека повеќето од помалите се ванаби атеисти, оти сметаат дека е така кул,дека така би изгледале попаметни од останатите ( кои најчесто ги понижуваат и прават малоумни и така натака да не ја дрвам)

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Мене, искрено, ваквите истражувања ми се промашени.... пред некоја година имаше „најсреќна нација“, „најзагрижена нација“ итн.... прво, овие категории генерално не се преносливи на цел ентитет шо не е личност, а второ, кои се мерливите параметри за споредба?

Тоа е исто ко сега некој да спроведе истражување која нација е најотпорна на болка, на пример, и тоа врз основа на лична проценка на испитаниците.... па, тоа се јуначки нации ќе испаднат....

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
mozebi samo na hartija se religiozni ili im e tesko da priznavaat. inace samo vo ovoj forum imas eden kup ateisti!
Тука се параат атеисти а у ствари во реалноста од црква не искачаат

С

сашенко

Гостин
А од каде им се податоциве? Ја знам многу луѓе што не дојдоа на ред за пописов ако им е од таму ова

Член од
30 јули 2012
Мислења
22
Поени од реакции
18
Food for thought: 52 илјади лица во 57 земји во светот. Ѕирнете по нешто за статистика ако до толку не забележувате фундаментални фејлови.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Истражувањево да не го правеле по кладилници кај нас?

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Можда сме најрелигиозни, ама затоа сме најмизерна земја.

Општо познато е дека во сиромашните земји најголем прогрес имаат:
- Банките;
- Лотаријата;
- Религијата;
Најрелигиозни сме затоа што сме најмизерни.
Лугето немаат веке надеж во ништо па се надеваат на чудо од господ да ги спаси, али и он изгледа ставил слушалки и го слуша џастин бибер па не може да ги слушне молитвите

:icon_lol:

Б

Бат Елохим

Гостин
Гарант е лажга истражувањето.

Изгледа никој не ги информирал дека сега во Мк е во мода да си атеист, фенг шуист, будист или ватевер, ама никако христијанин.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.080
Поени од реакции
23.534
Колку што заприметив нагласија дека се земаше во предвид кој како се искажува, а не колку оди в црква и колку е побожен во реалноста. Да ме прашаа и мене и јас ќе речев дека сум христијанин а уствари во реалноста во црква одам кога ке умри некој и за свадба, некогаш дури и за Велигден.
По таа математика да може да испадни дека сме најрелигиозни, ама во реалноста освем по некоја бабичка која колку толку се држи до прописите, се друго е викенд верник.
Рака на срце малцинствата ни креваат на религиозност многу, кај нив е тоа сериозна работа, сепак 70 девици си се 70 девици и тука нема заебанција.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Колку што заприметив нагласија дека се земаше во предвид кој како се искажува, а не колку оди в црква и колку е побожен во реалноста. Да ме прашаа и мене и јас ќе речев дека сум христијанин а уствари во реалноста во црква одам кога ке умри некој и за свадба, некогаш дури и за Велигден.
По таа математика да може да испадни дека сме најрелигиозни, ама во реалноста освем по некоја бабичка која колку толку се држи до прописите, се друго е викенд верник.
Рака на срце малцинствата ни креваат на религиозност многу, кај нив е тоа сериозна работа, сепак 70 девици си се 70 девици и тука нема заебанција.
Ова ме уби :pos:

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
А да стават тие од Шител линк од "листата на држави по религиозност"?
И ме чуди како не нагласиле дека тоа е проект на владата, за зголемување на религиозноста во мк.

Kajgana Shop

На врв Bottom