Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
bieber-club3.jpg

lol'd

Здраво на сите, нов сум на форумов, па имам неколку прашања - потребни ми се совети..
Утепав некои 3-4 саата читајќи, но не дојдов до конкретен одговор на моите прашања... Еве вака, се работи за семеен објект, нова куќа и во голема дилема сум околу начинот на греење и ладење, но секако економичноста околу потрошентата елек.енергија ми е доста битна, верувам како и на секого ..Во можност сум сега во старт да инвестирам повеќе, но да се исплати .. Ме интересираат ваши искуства доколку ги имате и да ми дадете совет за најдобро решение, размислував за чилери во комбинација со фенкојлери за ладење и греење, но и тие не ми се баш јасни.. Ваш совет околу тоа.. Некој друг начин на ладење и греење предложете... Која фимра , цени доколку знаете од прилика како се движат, секоја информација ми е битна... Што е битно, куќата има 4 засебни стана и сакам секој стан да си има одвоен, посебен систем за греење и ладење, а не еден систем за целата куќа т.е кој колку потрошил толку да си плати. Само информативно стан 1 има 50м2, стан 2 има 90м2, стан3 има 130м2 и стан4 има 200м2. .. Како и на кој начин најекономично да се загреваат и разладуваат тие станови/ Што се однесува до изолацијата и столаријата се доста солидни ... .

Najgolema investicija koja bi se isplatela najpoveke e izolacija na zidovi, krovovi, prozori ...
Ako ne ti e kako sto treba izolacijata a imas prostor moznost i sredstva, investiraj tamu.
Nikogas ne e dovolna izolacija. Sekoj santimetar poveke izolacija e pomalku kW energija.
Sekoe greenje si ima svoi prednosti i mani.
Najekonomicno e tomplinskata pumpa (klima, geotermalno grenje...), samo sto e prilicno skapa investicija kade gi vrakas parite posle poveke godini, a mene licno ne mi se dopaga toa sto sekojpat se cuvstvuva nekoja cirkulacija na vazduh (koga duvaat klimite) sto mene mi e neprijatno.Isto taka tuka moras da razmisluvas i na dopolnitelno greenje za ultra studeni denovi.
Greenjeto na struja za potrosen 1 kw el. energija ni dava 1 kw toplinska energija (kaj klimite e 1:3-4 pa i 5), sto ne e ekonomicno no dava ubava toplina i sigurnost deka i vo najladno ke ve zgree, a sekako i ke kosta mnogu.
Drvata se prilicno eftini no sekogas treba doma da imas lozac i malku e makotrpna rabota.Odednas plakanje na drvata, skladiranje, cepenje, secenje, lozenje, pa dimel odzakot, pa treba da go cistime itn.
Celta gi opravduva sredstvata. Sakam da kazam individualno spored svoite potrebi i moznosti sekoj treba da si go odredi nacinot na greenje ili da go kombinira, drva-struja, klima-struja parno itn.
Pak ke se navratam, ne stedete na izolacija. Sekoe zagrevanje ne kosta mnogu so dobra izolacija.
Za primer topl. provodlivost na cigla e 0,8, a na stiroporot ili staklena volna e 0.04.Sto znaci deka 20cm cigla e adekvatno na 1cm izolacija

MAKImk, napisi malku poopsirno za vasite ptrebi moznosti.Edno parno za site stanovi ili oddelno? Preku zima bi se greele site prostorii ili? itn

Здраво на сите, нов сум на форумов, па имам неколку прашања - потребни ми се совети..
Утепав некои 3-4 саата читајќи, но не дојдов до конкретен одговор на моите прашања... Еве вака, се работи за семеен објект, нова куќа и во голема дилема сум околу начинот на греење и ладење, но секако економичноста околу потрошентата елек.енергија ми е доста битна, верувам како и на секого ..Во можност сум сега во старт да инвестирам повеќе, но да се исплати .. Ме интересираат ваши искуства доколку ги имате и да ми дадете совет за најдобро решение, размислував за чилери во комбинација со фенкојлери за ладење и греење, но и тие не ми се баш јасни.. Ваш совет околу тоа.. Некој друг начин на ладење и греење предложете... Која фимра , цени доколку знаете од прилика како се движат, секоја информација ми е битна... Што е битно, куќата има 4 засебни стана и сакам секој стан да си има одвоен, посебен систем за греење и ладење, а не еден систем за целата куќа т.е кој колку потрошил толку да си плати. Само информативно стан 1 има 50м2, стан 2 има 90м2, стан3 има 130м2 и стан4 има 200м2. .. Како и на кој начин најекономично да се загреваат и разладуваат тие станови/ Што се однесува до изолацијата и столаријата се доста солидни ... .
Еве ти нешто со што ќе го решиш и греењето и ладењето на сите 4 стана - 500 квадрати!...Капацитет ‘‘само‘‘ 80,000 BTU!....погледни
http://catalog.mitsubishipro.com/it...-heat-pumps-single-units/puhy-p72tjmu-a--bs-?
се зезам! Којзнае колку миљарде је ова убавина.... инаку за затоплување/ладење до 50 простории (ако добро разбрав!?) Инаку видов во дворот на една хациенда малку над полицијата (Црниче) вакво чудовиште... арно ама батката има и 4 гаражи полни саде Џипови! Во секој случај, доколку ги исполнува објектот условите за кои зборува "Sass" за толкава квадратура не е лошо и за ваква концепција да размислуваш... мислев на "Heat pump single units" или како што велиш ‘‘секој стан посебно греење‘‘ тогаш топлотна пумпа поединечно за секој стан.
Нешто ме наведува на размислување оваа концепција... сега како поскапуваат на секои 3 месеци парното и особено струјата, дали би функционирала една ваква концепција за греење на помали згради!? Немора Mitsubishi да е системот, зошто да не кинеска Мidea на пр? Кај нас во влез не би функционирало, ние ни за хигиеничарка неможеме да собереме пари... :pos: но некаде на друго место можеби и би можело!? Дали е изведливо вакво нешто?

Кај нас во влез не би функционирало, ние ни за хигиеничарка неможеме да собереме пари... :pos: но некаде на друго место можеби и би можело!? Дали е изведливо вакво нешто?
Oва за меѓу комшиски односи е голем проблем, инаку зошто да не е изводливо.

Фала на сите за одговорите ..
Еве вака, ја би сакал за секој стан посебно ладенје и греенје... Со тоа што највеќе би ми одговарало систем кој лади и грее.. Што се однесува до изолацијата, ед едната страна кукјата е со цигла 25цм + стиропор фасада 10 цм ... а од друга страна е цигла 15цм + тервол 5цм - гитарцигла 10-12цм ... Имам пвц рехау со аргон исполна со К филтер итн (и тие се доста ОК)

Нема потреба од криење, треба да се предупредат луѓето да не трошат гигабајти:

Scary Movie 2 meets Gossip Girl meets мали остатоци од REC и REC2 = REC3 = crap

Катастрофално продолжение на прекрасен серијал. Никаква поврзаност помеѓу првите два и третиот дел. Клише ликови. Ефтина сценографија. Религиска конотација без цел. Зомби Бони и Клајд крај.

Најјако е што планираат четврти дел.

Постерот за Рец тројкава си кажува све...
(n)

Или ќе биде супер или ќе биде катастрофа на годината.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom