Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Зависи во каква форма си. Али негде 2 месеца според мене :)
А зошто ме пече во градите (грлото) кога трчам понекогаш како на заебанција ? Дали е заради кондицијата ?
Не пушам цигари , ни алкохол пијам ...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
А зошто ме пече во градите (грлото) кога трчам понекогаш како на заебанција ? Дали е заради кондицијата ?
Како те пече? Како суво да ти е грлото? Немаш навика да трчаш, немаш кондиција, ти треба повеќе кислород па дишеш погрешно, thus - те пече грлото. Загревај се пред трчање, па истегни се, па трчај. Гледај да вдишуваш преку нос а да издишуваш преку уста, може ќе ти пројде.

М

Мартин`

Гостин
Вода пиеш при трчање ? И мене ми е онака суво, жешко ме пече ако не пијам почесто.. ваљда е до тоа.

П

Пепси_

Гостин
Вода пиеш при трчање ? И мене ми е онака суво, жешко ме пече ако не пијам почесто.. ваљда е до тоа.
Лошо е ако пиеш многу вода додека трчиш,јас практикувам "плакнење" на устата :icon_lol: значи ја влажнам устата и веднаш ја плукам водата,доколку се напијам може и да повратам додека трчам.

М

Мартин`

Гостин
Лошо е ако пиеш многу вода додека трчиш,јас практикувам "плакнење" на устата :icon_lol: значи ја влажнам устата и веднаш ја плукам водата,доколку се напијам може и да повратам додека трчам.

Зависи до човекот, јас ако не се напијам на секој 1 километар бар 2-3 голтки вода ми се чини во несвест ќе паднам.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Како те пече? Како суво да ти е грлото? Немаш навика да трчаш, немаш кондиција, ти треба повеќе кислород па дишеш погрешно, thus - те пече грлото. Загревај се пред трчање, па истегни се, па трчај. Гледај да вдишуваш преку нос а да издишуваш преку уста, може ќе ти пројде.
Печењето се случува во дишните канали во градниот кош (или можеби дробовите).
Толку е интензивно што немаш шанси да продолжиш со трчање.
Сега читам по интернет на англиски , имало многу вакви случаи.
И јас верувам дека е заради кондицијата.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 18:06 ---
Не трчам , ти кажувам за кога сум трчал понекогаш онака , ај да трчаме до таму кој ќе стигне прв.

А во средно на часот по физичко никогаш не сум имал ваков проблем.

Имав намера оваа пролет да започнам со трчање ... но од речено до сторено има цела планина измеѓу.
Па не знам како започнав малце на боди билдинг.

Повише преферирам пешачење , имам пешачено и повише од 20км.

М

Мартин`

Гостин
15тина дена што немав трчано имав други обврски и колку одма сум паднал со кондиција ццц не ми се верува :cautious: а може и да немам толку енергија зошто слабо внесувам јаглехидрати, претежно оброците ми се протеински. Како и да е од вчера па се до крајот на летото почнувам секој нареден ден да подобрувам дистанца барем по 300 метри па до Септември ќе влезам во форма.

Иначе колку време е најдобро пред тренинг да се јаде, да тогаш ја искористиш подобро енергијата ?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Има некој за трчање на кеј вечер? Да спадне температурата прво, околу 21:30 или 22:00.

П

Пепси_

Гостин
Имам приметено на пример 5 дена по ред трчам,ако направам 1-2 дена пауза,потоа веднаш сум паднат на кондиција отколку во тие 5 дена последователно трчење :unsure:

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Имам приметено на пример 5 дена по ред трчам,ако направам 1-2 дена пауза,потоа веднаш сум паднат на кондиција отколку во тие 5 дена последователно трчење :unsure:
nee mozno toa da ne si greska treba obratno da bidee ako trcas sekojdnevno se istostuvas a za odmorot od eden do dva dena ne ke e, mozebi pred trening vnesuvas previse hrana ili tecnosti zatoa bi se osekal taka .

S

Stef Bachatero

Гостин
Најдобра кондиција се прави на планина затоа што се зголемува капацитетот на крвните зрнца во нашето тело.Повеќе крвни зрнца повеќе кислород и повеќе издржливост.

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
На вчерашната средба со градоначалникот на општина Охрид е договорено годинава под негово покровителство да се одржи 26-то издание на Inernational Athletic Marathon Ohrid.Организациониот одбор од Понеделник 23,07, почнува со припреми за да не падне во заборав оваа се популарна манифестација

ќе има Охридски маратон,на 8ми Септември :)

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
http://www.facebook.com/events/291332704307760/

еве и настан за Охридски маратон.
btw-вчера победив на планинската трка на Славеј планина во категорија младинци и ќе одам на Светско првенство во Италија :D
на Балканско бев 15ти од 25.

А

Атомската мравка

Гостин
Да не има некој користено вакво нешто ? ме интересира дали работи дали може да се стави во обични патики или мора Nike+

Kajgana Shop

На врв Bottom