M
Muranyi
Гостин
Глупости.Се сложувам дека не треба да се прави на бебиња,но кој може мене да ми забрани што ќе правам со алатот?Ако сакам фасада ќе му ставам.
Мало морген.Ne si vo pravo, muslimanite i evreite treba da imat etnicki i verski prava vo Germanija,i kat tat toa ke se sluci..
Замисли пред 2000 години кога сиромаштијата се бањала еднаш во месецот...замисли ја само реата од доле...Ме интересира зошто Евреите и Муслиманите се обрежуваат??
A освен ова не јадат свинско ниту евреите ниту муслиманите!!!
Па и крштевањето е еден вид обележување против своја воља....првите христијани своеволно се крштевале на поодминати години....самостојно изјавувале дека го прифаќаат Христос....денес наместо детето кое нема појма што се случува прифаќањето го прави кумот.....Или ке запалат колата, ке дојдат во Данска/Белгија/Франција/Полска и цап.
Глупости од закон.
Се додека се прави под лекарски надзор не гледам проблем. Ако заебе докторот следи санкција како и за секоја друга лекарска грешка.
А за чекање да порасне детето па да реши дали да се обреже ајде да забраниме крштевање на деца пошто еднаш поп во Романија удави дете при крштевање. Башка може да настине.
А и обетки и пирсови да се забранат до 18 години заради опасност од инфекција.
Атеист сум али да го ебам колку е глуп законот.
Ти Германија да не живејш ? Па те засегна законов ?Глупости.Се сложувам дека не треба да се прави на бебиња,но кој може мене да ми забрани што ќе правам со алатот?Ако сакам фасада ќе му ставам.
Да ти кажам ама ич гајле не ми е,сепак го задржувам правото да го напишам своето мислење.Ти Германија да не живејш ? Па те засегна законов ?
Та и останатите што толку се потресовте за една далечна ,далечна земја.
Де бре кој ти го оспори правото за сопственото мислење, ти реков не пиши ова она ? Прашав само шо толку ве погоди законов, да не сте евреин во њемачка ?Да ти кажам ама ич гајле не ми е,сепак го задржувам правото да го напишам своето мислење.
Не бре не ме погоди,ниту сум Евреј во ЊемачкаДе бре кој ти го оспори правото за сопственото мислење, ти реков не пиши ова она ? Прашав само шо толку ве погоди законов, да не сте евреин во њемачка ?
Е за болдираното еден најголем лајк. Го оправдувам законов, сметам дека ги заштитува децата кои се немоќни, но сепак мислам дека луѓето кои сакаат да ги обрежат децата ке најдат некој таен начин да го направат тоа, како ромите што прават кај нас. Не идат тие во болница, има некои локални роми кои обрежуваат и тие ја прават таа церемонија, што значи дека сето тоа може да помине без државните служби да знаат.
Судот во Келн пресуди дека обрежувањето на децата од верски причини треба да се третираат како кривично дело – нанесување тешки лелесни повреди.
Одлуката предизвика бурни реакции, пред се кај еврејската заедница, која тврди дека станува збор за напад на верска слобода.
Во образложението на пресудата се наведува дека со обрежувањето, телото на детето трајно се менува и дека таквата промена е спротивна со интересите на детето, на кое му е одземена можноста подоцна самото да одлучи на која верска заедница и припаѓа.
Најмногу внимание предизвика реченицата “правото на детето на телесен интегритет има предност пред правото на родителите”.
Во одлуката на судот се наведува дека пресудата не се однесува на обрежување од медицински причини.
Еврејската заедница во Германија соопшти дека пресудата на судот во Келн претставува најсериозен облик на мешање во правата на верските заедници, а реакцијата на муслиманската заедница допрва се очекува.
Златко Манчевски
БезПардон.Мк
Извор:http://www.bezpardon.mk/germanija-go-zabrani-obrezhuvan-eto/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=germanija-go-zabrani-obrezhuvan-eto
Се што велиш е точно. Сосема се согласувам.Па и крштевањето е еден вид обележување против своја воља....првите христијани своеволно се крштевале на поодминати години....самостојно изјавувале дека го прифаќаат Христос....денес наместо детето кое нема појма што се случува прифаќањето го прави кумот.....
Така да сите обележја (сакатење, тетоважи, обреди кои обележуваат) треба да се забранат....кога детето ќе наполни 18 или друга приватлива старосна граница нека прави што сака
Децата доаѓаат низ нас...но не се наши...имаат сопствен живот.
На пример јас не јадам месо.....на моето дете нема да му давам месо....но неможам и несмеам да му забранам да јаде месо
Што се однесува до обрежувањето....оправдано е од здравствени причини (доколку се појават)....но сакатење од религиски идиотштини не оправдувам....ако толку БОГ сакал да немате кожа....а ве створил....би ве створил без кожа
На светов ништо веќе не е сигурноНе могуче него сигурно .
Е не можеш да се открстиш.Веќе си го "примил" Светиот Дух..така да од овој аспект,лицемерен закон.Е за болдираното еден најголем лајк. Го оправдувам законов, сметам дека ги заштитува децата кои се немоќни, но сепак мислам дека луѓето кои сакаат да ги обрежат децата ке најдат некој таен начин да го направат тоа, како ромите што прават кај нас. Не идат тие во болница, има некои локални роми кои обрежуваат и тие ја прават таа церемонија, што значи дека сето тоа може да помине без државните служби да знаат.
Нека порасне и нека си одлучи самото, сака или не.
Кои се тие да му одземат дел од неговото тело без негова дозвола?
Исто така и кај Христијаните. Нека посрасне па самото ако сака нека се крсти за да ја прифати верата. Но и тоа нема врска ако те крстат, после тоа ти можеш да си се открстиш самиот ако сакаш, и тоа крстењето да биде пу пу неважи.
можеш да се открстиш кога сакаш... трба само да го скинеш свидетелството и да го фрлиш праменот... дури ни тоа не мора... само ќе си кажеш: од денес сум будист, атеист, џедај итн...Е не можеш да се открстиш.Веќе си го "примил" Светиот Дух..така да од овој аспект,лицемерен закон.