Германија го забрани обрежувањето!

M

Muranyi

Гостин
Глупости.Се сложувам дека не треба да се прави на бебиња,но кој може мене да ми забрани што ќе правам со алатот?Ако сакам фасада ќе му ставам.

M

Muranyi

Гостин
Ме интересира зошто Евреите и Муслиманите се обрежуваат??
A освен ова не јадат свинско ниту евреите ниту муслиманите!!!
Замисли пред 2000 години кога сиромаштијата се бањала еднаш во месецот...замисли ја само реата од доле...

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Или ке запалат колата, ке дојдат во Данска/Белгија/Франција/Полска и цап.

Глупости од закон.

Се додека се прави под лекарски надзор не гледам проблем. Ако заебе докторот следи санкција како и за секоја друга лекарска грешка.

А за чекање да порасне детето па да реши дали да се обреже ајде да забраниме крштевање на деца пошто еднаш поп во Романија удави дете при крштевање. Башка може да настине.
А и обетки и пирсови да се забранат до 18 години заради опасност од инфекција.

Атеист сум али да го ебам колку е глуп законот.
Па и крштевањето е еден вид обележување против своја воља....првите христијани своеволно се крштевале на поодминати години....самостојно изјавувале дека го прифаќаат Христос....денес наместо детето кое нема појма што се случува прифаќањето го прави кумот.....

Така да сите обележја (сакатење, тетоважи, обреди кои обележуваат) треба да се забранат....кога детето ќе наполни 18 или друга приватлива старосна граница нека прави што сака

Децата доаѓаат низ нас...но не се наши...имаат сопствен живот.

На пример јас не јадам месо.....на моето дете нема да му давам месо....но неможам и несмеам да му забранам да јаде месо

Што се однесува до обрежувањето....оправдано е од здравствени причини (доколку се појават)....но сакатење од религиски идиотштини не оправдувам....ако толку БОГ сакал да немате кожа....а ве створил....би ве створил без кожа

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.114
Глупости.Се сложувам дека не треба да се прави на бебиња,но кој може мене да ми забрани што ќе правам со алатот?Ако сакам фасада ќе му ставам.
Ти Германија да не живејш ? Па те засегна законов ?
Та и останатите што толку се потресовте за една далечна ,далечна земја.

M

Muranyi

Гостин
Ти Германија да не живејш ? Па те засегна законов ?
Та и останатите што толку се потресовте за една далечна ,далечна земја.
Да ти кажам ама ич гајле не ми е,сепак го задржувам правото да го напишам своето мислење.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Се вратија постапките на хитлер :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.114
Да ти кажам ама ич гајле не ми е,сепак го задржувам правото да го напишам своето мислење.
Де бре кој ти го оспори правото за сопственото мислење, ти реков не пиши ова она ? Прашав само шо толку ве погоди законов, да не сте евреин во њемачка ?

M

Muranyi

Гостин
Де бре кој ти го оспори правото за сопственото мислење, ти реков не пиши ова она ? Прашав само шо толку ве погоди законов, да не сте евреин во њемачка ?
Не бре не ме погоди,ниту сум Евреј во Њемачка:)
П.С.Претпоставувам аватарот те наведе на такво мислење.Нели?:)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не е случаjно дека започнува да се зборува за IV Reich :)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580

Судот во Келн пресуди дека обрежувањето на децата од верски причини треба да се третираат како кривично дело – нанесување тешки лелесни повреди.
Одлуката предизвика бурни реакции, пред се кај еврејската заедница, која тврди дека станува збор за напад на верска слобода.
Во образложението на пресудата се наведува дека со обрежувањето, телото на детето трајно се менува и дека таквата промена е спротивна со интересите на детето, на кое му е одземена можноста подоцна самото да одлучи на која верска заедница и припаѓа.
Најмногу внимание предизвика реченицата “правото на детето на телесен интегритет има предност пред правото на родителите”.
Во одлуката на судот се наведува дека пресудата не се однесува на обрежување од медицински причини.
Еврејската заедница во Германија соопшти дека пресудата на судот во Келн претставува најсериозен облик на мешање во правата на верските заедници, а реакцијата на муслиманската заедница допрва се очекува.
Златко Манчевски
БезПардон.Мк

Извор:http://www.bezpardon.mk/germanija-go-zabrani-obrezhuvan-eto/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=germanija-go-zabrani-obrezhuvan-eto
Е за болдираното еден најголем лајк. Го оправдувам законов, сметам дека ги заштитува децата кои се немоќни, но сепак мислам дека луѓето кои сакаат да ги обрежат децата ке најдат некој таен начин да го направат тоа, како ромите што прават кај нас. Не идат тие во болница, има некои локални роми кои обрежуваат и тие ја прават таа церемонија, што значи дека сето тоа може да помине без државните служби да знаат.
Нека порасне и нека си одлучи самото, сака или не.
Кои се тие да му одземат дел од неговото тело без негова дозвола?
Исто така и кај Христијаните. Нека посрасне па самото ако сака нека се крсти за да ја прифати верата. Но и тоа нема врска ако те крстат, после тоа ти можеш да си се открстиш самиот ако сакаш, и тоа крстењето да биде пу пу неважи.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.113
Поени од реакции
9.489
Па и крштевањето е еден вид обележување против своја воља....првите христијани своеволно се крштевале на поодминати години....самостојно изјавувале дека го прифаќаат Христос....денес наместо детето кое нема појма што се случува прифаќањето го прави кумот.....

Така да сите обележја (сакатење, тетоважи, обреди кои обележуваат) треба да се забранат....кога детето ќе наполни 18 или друга приватлива старосна граница нека прави што сака

Децата доаѓаат низ нас...но не се наши...имаат сопствен живот.

На пример јас не јадам месо.....на моето дете нема да му давам месо....но неможам и несмеам да му забранам да јаде месо

Што се однесува до обрежувањето....оправдано е од здравствени причини (доколку се појават)....но сакатење од религиски идиотштини не оправдувам....ако толку БОГ сакал да немате кожа....а ве створил....би ве створил без кожа
Се што велиш е точно. Сосема се согласувам.

Но законот засега 2 групи луѓе (Муслимани и Евреи) и со тоа ги прави нерамноправни во однос на другите.

Значи треба да се забрани крштевање до 18та а добар дел од Христијаните се фураат дека ако умре детето пред крштевање нема да оди во рајот, на Сиките да им се забрани оној нож што го носат под облеката (дете е, може да се повреди), на сите родители кои имаат керки да се забранат минѓуши, да се забрани фарбање/шатирање до 18 (може кожата да ја изгори), шминка и така натака.

Затоа мислам дека е глуп законот.

M

Muranyi

Гостин
Е за болдираното еден најголем лајк. Го оправдувам законов, сметам дека ги заштитува децата кои се немоќни, но сепак мислам дека луѓето кои сакаат да ги обрежат децата ке најдат некој таен начин да го направат тоа, како ромите што прават кај нас. Не идат тие во болница, има некои локални роми кои обрежуваат и тие ја прават таа церемонија, што значи дека сето тоа може да помине без државните служби да знаат.
Нека порасне и нека си одлучи самото, сака или не.
Кои се тие да му одземат дел од неговото тело без негова дозвола?
Исто така и кај Христијаните. Нека посрасне па самото ако сака нека се крсти за да ја прифати верата. Но и тоа нема врска ако те крстат, после тоа ти можеш да си се открстиш самиот ако сакаш, и тоа крстењето да биде пу пу неважи.
Е не можеш да се открстиш.Веќе си го "примил" Светиот Дух..така да од овој аспект,лицемерен закон.

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
не можете да ставите знак за еднаквост меѓу обрежување и крштевање, само затоа што се религиозни обреди на иницијација во одредена религија... со крштевање губите саму малку (обновлива) коса. ритуалот не ве обележува и подоцна без последици можете да кажете се премислив... со обрежување неповратно губите дел од вашето тело и вашето тело е трајно изменето. не му се остава можност на детето само да одлучи. од слични причини не и ги дупнавме ушите на ќерка ни. уште ко ќе чујам благовец ова-она ми се темни.
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 19:47 ---
Е не можеш да се открстиш.Веќе си го "примил" Светиот Дух..така да од овој аспект,лицемерен закон.
можеш да се открстиш кога сакаш... трба само да го скинеш свидетелството и да го фрлиш праменот... дури ни тоа не мора... само ќе си кажеш: од денес сум будист, атеист, џедај итн...

Kajgana Shop

На врв Bottom