Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
24 декември 2010
Мислења
66
Поени од реакции
13
Ќе може ли некој да ми каже што знае за теретаната во студентскиот дом Пелагонија, месечна членарина, опременост, работно време и дали работи во недела? Благодарам однапред

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Gjoroski напиша:
Значи, нема поинтересна работа кога луѓето почнуваат да мудруваат и делатнаучни тези и истражувања, заклучоци до кои дошле екпериметирајки и учејки преку интернет.
99% од вежбачите, почетници, влегуваат во теретана со цел да се дотера, затегне, зацврсти, направи стомачни, гради, рамо, раце...и сето тоа е ОК се до оној момент кога ќе започнат да разговараат помеѓу себе илис о трети лица. Тогаш доаѓа до израз нивното on line искуство и сигурни информации за тоа како се постигнува она што тие сакаат да го имаат на себе, но никако да им успее.
Во тие случаи најчесто можеме да видиме константација дека мускулите растат додека одмарамеи спиеме. И, тогаш доаѓа до збунување и погрешна примена. Последно време читам дека ако се правеле два тренинга неделно за иста мускулна група, со сигурност се горат мускулите и нема развој. А оние пак кои имаат послаби мускулни партии и кои вметнуваат втор тренинг во неделата, замислете прават по 20 и плус серии за мускулна партија по тренинг ... сето тоа, заклучено од научните on line истражувања...
И, да сакаш да се обидеш да им поделиш по некој совет, стекнат in vivo, не on line, летаат сигурни стурчни податоци за поткрепа нанивните теории.
Народот рекол, прашај паталец, не гаталец. Ама, кој ќе го свати тоа, ќе скрати од патот до целта многу. Кој не, ќе лута сурфајки додека не го најде вистинскиот извор на вистинска информација.

Шефот објасни. Ова особено важи за оној мудрецон од Bodybuilding suplements темата на подфорумов.

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Сезоната конечно ми завршува следниот викенд, значи за 7 дена ќе имам многу повеќе време за у теретана, а и за да качам некое килце мускул :D Е сега би сакал некој да ми помогне со некоја добра програма за вежбање, а и некој совет за исхраната да ми се даде.

Диетата што ја држам веќе подолго време, донесе резултати, мастите се на минимум веќе, па време е сега да качиме некое килце.

Благодарам однапред

Ај ќе ве замолам уште еднаш дека има се помалце време, а сакам да си подготвам и програма за исхраната, а и за вежбањето :D

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Јас ти викам немој пошто нема ни сантим да рипнеш така.
Класичен overtraining си праиш, не го оставаш мускулот да одмори. Јасно ми е дека мислиш дека ќе ти порасне ако го форсираш ама уопште не е така.
Може да ти спадне мускулот и/или да си направиш контрактура.
Зависи од телото , ја само еден ден у неделата не вежбам ( иако трчам тогаш ). Неделно вежбам 6 дена у теретана, за гради конкретно имам 2 тренинга , додека секое сабајле правам 2x 20 склекови , згибови и чучњеви. Overtraining не осеќам.

S

Stef Bachatero

Гостин
Сезоната конечно ми завршува следниот викенд, значи за 7 дена ќе имам многу повеќе време за у теретана, а и за да качам некое килце мускул :D Е сега би сакал некој да ми помогне со некоја добра програма за вежбање, а и некој совет за исхраната да ми се даде.

Диетата што ја држам веќе подолго време, донесе резултати, мастите се на минимум веќе, па време е сега да качиме некое килце.

Благодарам однапред

Ај ќе ве замолам уште еднаш дека има се помалце време, а сакам да си подготвам и програма за исхраната, а и за вежбањето :D
http://scoobysworkshop.com/calorie-calculator/
Вежбите да ти бидат комбинација на вежби што уклучуваат повеќе мускули и изолација на истите.Пример compound вежби се склекови,чучњеви,згибови,chin ups,мртво подигање.Внесот на протеините секогаш да е висок 2-3 гр на секој кг.Јаглехидратите од 3-4 грама и мастите 1 гр на секој кг.Тренингот да ти е со висок интензитет да ги испразниш резервите на гликоген.
Пример
1 ден вежбаш нозе
2 ден кардио 30 мин
3 ден грб + трицепс или бицепс
4 ден гради + бицепс или трицепс
5 ден одмор или кардио 30 мин
6 ден рамења
7 ден кардио 30 мин
Совет не го избегнувај кардиото :)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Шефот објасни. Ова особено важи за оној мудрецон од Bodybuilding suplements темата на подфорумов.
Да, но тој "мудрец" приложи и соодветни релевантни извори за тоа што го тврдеше. Нешто што требаше ВИЕ да го направите во дискуцијата за тој поедин продукт.

Во Канада е баниран, во Велика Британија баниран, остаток од Европска Унија планира да го тргне од полици исто така. Америка уште врши истражувања, но прелиминарните веќе укажуваат на лоша ситуација за Jack3d.

Што повеќе сакаш? Писмена изјава со печат?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Да, но тој "мудрец" приложи и соодветни релевантни извори за тоа што го тврдеше. Нешто што требаше ВИЕ да го направите во дискуцијата за тој поедин продукт.

Во Канада е баниран, во Велика Британија баниран, остаток од Европска Унија планира да го тргне од полици исто така. Америка уште врши истражувања, но прелиминарните веќе укажуваат на лоша ситуација за Jack3d.

Што повеќе сакаш? Писмена изјава со печат?
Јас мојот став го искажав, и веќе реплицирав на твоето мислење и ти кажав зошто е ситуацијата таква каква што е со Jack3d.
Ефтина цена, добри резултати и голема потрошувачка, па им парира и претстаува закана на поголемите компании.

И немам потреба да е докажувам, најмалку па на тебе и твоето интернет знаење.
Нема ни да пробам да те прашам дали воопшто во животот имаш посетено барем еден семинар на каде што е дискутирано за таа тема, или од никаде се појави со твоите линкови од статии во кои нема ниедна вистина.
Како модератор на подфорумов должност ми е да оставам демократијата да биде на ниво, и секој да може да го искаже своето мислење, но со сила да тврдиш и да убедуваш некого во нешто што не држи вода, тоа нема да го дозволам.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Јас мојот став го искажав, и веќе реплицирав на твоето мислење и ти кажав зошто е ситуацијата таква каква што е со Jack3d.
Ефтина цена, добри резултати и голема потрошувачка, па им парира и претстаува закана на поголемите компании.
Wow, its all one big corporatist conspiracy! :eek:

How did I not see it before !?

Секако, мора да е се местено. Сите извори што ги листав :tapp:. Нема потреба од стручни медицински и нутриционистички мислења кога ве имаме вас, секако.

И немам потреба да е докажувам, најмалку па на тебе и твоето интернет знаење.
Да, на интернет само глупости има, знаеме ние тоа. Ако го најдеме истото на хартија, со печат од некоја медицински асоцијација, некако магично добива на кредибилитет? Или и тогаш ќе не чини? Пак некој заговор сиротиот Jack3D да се сништи :place:

Нема ни да пробам да те прашам дали воопшто во животот имаш посетено барем еден семинар на каде што е дискутирано за таа тема, или од никаде се појави со твоите линкови од статии во кои нема ниедна вистина.
Леле, извини!

Заборавив дека факти се собираат по семинари, а не официјални медицински и лабораториски анализи! Како можев бе пусти јас! :eek:

Како модератор на подфорумов должност ми е да оставам демократијата да биде на ниво, и секој да може да го искаже своето мислење, но со сила да тврдиш и да убедуваш некого во нешто што не држи вода, тоа нема да го дозволам.
Извини, ако толку извори не држат вода, твојата часна-ми-реч да не држи?

Ти се читаш што пишуваш?

Не знам кој те ставил модератор на форумов, може не бил трезен тој ден.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Wow, its all one big corporatist conspiracy! :eek:

How did I not see it before !?

Секако, мора да е се местено. Сите извори што ги листав :tapp:. Нема потреба од стручни медицински и нутриционистички мислења кога ве имаме вас, секако.

Да, на интернет само глупости има, знаеме ние тоа. Ако го најдеме истото на хартија, со печат од некоја медицински асоцијација, некако магично добива на кредибилитет? Или и тогаш ќе не чини? Пак некој заговор сиротиот Jack3D да се сништи :place:

Леле, извини!

Заборавив дека факти се собираат по семинари, а не официјални медицински и лабораториски анализи! Како можев бе пусти јас! :eek:

Извини, ако толку извори не држат вода, твојата часна-ми-реч да не држи?

Ти се читаш што пишуваш?

Не знам кој те ставил модератор на форумов, може не бил трезен тој ден.
И дискусијата помеѓу мене и тебе завршува тука бидејќи безполезно е да те убедувам за нешто што ни самиот немам корист од истото.
Секое наредно цитирање ќе го сфатам како обид да започнеш безпотребна кавга и шириш тензија на овој дел од форумот.
На сите им се достапни изворите, секој нека чита, твоите мислења никој не ги брише.
Секој има право да одлучи во што ќе верува.

Да не кажеш дека не беше предупреден.
Не сум платен на форумов да трпам навреди и сарказам :icon_lol:

Во повеќето подфоруми постојат пишани или непишани правила, кои што секој кој сака да учествува во дискусиите мора да се држи стрикно до нив.
За разлика од тие подфоруми, во нашиов сектор постои само едно правило, а тоа е да не се создава никаква тензија во дискусијата помеѓу двајца или повеќе членови.
Се додека оди според правилото, секој има право да контрира на сечие мислење, и да го докажува својот став.

Членот погоре неможеше очигледно да се држи до тоа правило, па мораше да биде перманентно отсранет од дискусијава.
Особено што го прави овој случај уште по затегнат, е фактот што членот навистна не беше во право, но сепак му беше дадена шанса да се доискаже себе и својот став, без притоа никој да го попречува.

За сите останати, за во иднина ве замолувам да избегнувате да влегувате во преприки и да создавате непотребна тензија, која најмалце е добредојдена во овој сектор.
Од причина што сите што навистина го сакаат спортот, треба да знаат дека стресот и напнатоста се едни од најлошите непријатели, особено кога во прашање е изградба на тело.

Колку и да е различен ставот, секогаш може да се изнајде мирен начин на кој може да се докаже спортивното.
Не велам дека јас никогаш не грешам, но секогаш се трудам мирно да ги водам дискусиите со било кој од членовите.

Затоа, без страв, слободно прашувајте и помагајте, а оние кои мислат дека грешите се тука да помогнат.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Ќе може ли некој да ми каже што знае за теретаната во студентскиот дом Пелагонија, месечна членарина, опременост, работно време и дали работи во недела? Благодарам однапред
700 denari e mesecna clanarina, raboti od 10 nautro do 10 navecer, a vo nedela dodeka odev do pred mesec rabotese od 5 popladne do 9-10, inace vo posledno vreme imase mn guzvi i zato prekinav da odam site sespremaja za letoto i mn narod se sobra, novi se spravite (makar so to ne igra mn uloga, i na stari spravi mozi da se napraj dobro telo), solidno za vo sk za tie pari e dobro :)

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Дали ми е добра програмава:

-Понеделник(бицепс и трицепс и стомачни)
-Вторник(грб)
-Среда(одмор)
-Четврток(рамо и стомачни)
-Петок(гради)
-Сабота(грб и стомачни)
-Недела(одмор)

и 3 пати неделно пливање

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Дали ми е добра програмава:

-Понеделник(бицепс и трицепс и стомачни)
-Вторник(грб)
-Среда(одмор)
-Четврток(рамо и стомачни)
-Петок(гради)
-Сабота(грб и стомачни)
-Недела(одмор)

и 3 пати неделно пливање
Не ја бива друже.

Грбот е голема мускулна група, можеш, но и немораш два пати да го вежбаш неделно.

Рамото и градите треба минимум два дена размак, зошто кога вежбаш гради голем удел од тежината превзема и рамото.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Не ја бива друже.

Грбот е голема мускулна група, можеш, но и немораш два пати да го вежбаш неделно.

Рамото и градите треба минимум два дена размак, зошто кога вежбаш гради голем удел од тежината превзема и рамото.
Ај ако не ти е тешко кажи ми како правилно да го направам распоредов:)

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Ме интересира дали е штетен сладоледот во прав што се прави дома и ако може да ми кажете една од подобрите вежби за десната страна од стомачните бидејки ми заостануваат од левите(ако имате некоја слика од вежбата ставете)....

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31

Прочитај ми го пак коментарот,види ја сликава,и ќе сфатиш за што ти зборам...само двете стапала,односно нозете,нека ти бидат споени...едно до друго
Ова вежба не ми изгледа толку ефективна :/ Има некоја друга вежба за нив?
И успат дали е ефикасна вежба за стомачни да бидиш поставен во Push Up положба само не на дланки туку на лакти и да издржиш 1-2 минути?

Kajgana Shop

На врв Bottom