Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Неможе никој да ти каже прав начин на вежби и кој вежби да ги правиш, ама важно е да оставаш доволно време за репарација.
Пример мене програмата за гради ми е :

3*8-12 повторувања кос бенч
3*8-12 повторувања рамен бенч
3*8-12 повторувања со бучици во неутрална положба рамна/коса клупа
3*до неуспех на разбој (накосен кон напред за поголема активација на долни гради)

По некогаш убацувам во тренинг со сајли растегнување .

Имаш слобода што се однесува до вежбите ама гледај од 4-5 вежби да правиш по група мускули зошто иначе е преоптеретување, што е чест проблем кај почетници (гуглни overtraining).
пишав да ми кажете,која мускулна група-со која да ја комбинирам,и во кој ден,а не за вежби...тоа барем може да се прилагоди за секој...

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Монохидратот на ултимејт функционира добро. За еден месец ги покачив килажите на сите вежби за 10%.
Horse Power bilo strasna rabota mi se cini deka cela teretana ce ja krenam od ko go zedov :)

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Понеделник-грб и листови и трицепс

Вторник-гради

среда-одмор

четврток-рамо и сељачките(трапези),нозе

петок-гради и бицепс

сабота и недела одмор.

прашање-дали можам да ги вежбам и 2 пати во неделата трапезите,пример во среда,и во среда да правам дома максимум на вратило ? пошто сакам да ми излезат добро трапезите,а сакам и да ја добијам што е можно подобро онаа V форма ?

Покрај ова,имам и 3 пати во неделата тренинг во сала,и таму правиме по 40-50 склекови,и 80-100 стомачни...ЈКД.
Трапезите и латисимус дорси(латс) се два различни мускули кои кога заеднички се доволно развиени допринесуваат за V изглед.Е сега генерално земено,вежбите за латс(скоро сите вежби за грб)допринесуваат за побрзо да добиеш V изглед,а вежбите за трапез(некои ги викаат вратни)допринесуваат за поголеми вратни мускули.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Трапезите и латисимум дорси(латс) се два различни мускула кои кога заеднички се доволно развиени допринесуваат за V изглед.Е сега генерално земено,вежбите за латс(скоро сите вежби за грб)допринесуваат за побрзо да добиеш V изглед,а вежбите за трапез(некои ги викаат вратни)допринесуваат за поголеми вратни мускули.

највеќе за тој изглед,допринесува вратилото...и трапезите,како што кажа...ради тоа мислев да ги вежбам 2 пати во неделата...језда мускулот расте дур одмараш...али ипак :D

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
највеќе за тој изглед,допринесува вратилото...и трапезите,како што кажа...ради тоа мислев да ги вежбам 2 пати во неделата...језда мускулот расте дур одмараш...али ипак :D
Големи мускулни групи се и многу потешко заздравуваат за разлика од помалите,не би ти препорачал да вежбаш голема мускулна група два пати во неделата како почетник.Со добра исхрана,паметен тренинг и редовност се ќе си дојде на место.Да се правеа мускули за неколку месеци сите ќе се шетаа развиени :)

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Големи мускулни групи се и многу потешко заздравуваат за разлика од помалите,не би ти препорачал да вежбаш голема мускулна група два пати во неделата како почетник.Со добра исхрана,паметен тренинг и редовност се ќе си дојде на место.Да се правеа мускули за неколку месеци сите ќе се шетаа развиени :)
Знам бе другар,не сум до толку почетник :) само мислев,дека побрзо ќе напредувам така,а не дека ќе се направам Шварци за 3-4 месеци.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Трапезите и латисимус дорси(латс) се два различни мускули кои кога заеднички се доволно развиени допринесуваат за V изглед.Е сега генерално земено,вежбите за латс(скоро сите вежби за грб)допринесуваат за побрзо да добиеш V изглед,а вежбите за трапез(некои ги викаат вратни)допринесуваат за поголеми вратни мускули.

Исто би ги поделил вежбите за грбни муслули на вежби за ширина и вежби за длабочина. Типична вежба која дава ширина се згибовите или широк фат на лат справа. А оние за дебелина се вежбите со тег кој го влечеме накај стомак или пак сајла која се влече накај стомак. (Seated cable row). За целосно развиен грб потребно е да се прават и двата вида вежби за грб.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Исто би ги поделил вежбите за грбни муслули на вежби за ширина и вежби за длабочина. Типична вежба која дава ширина се згибовите или широк фат на лат справа. А оние за дебелина се вежбите со тег кој го влечеме накај стомак или пак сајла која се влече накај стомак. (Seated cable row). За целосно развиен грб потребно е да се прават и двата вида вежби за грб.
И долните :D на сталак јас ги правам...

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Знам бе другар,не сум до толку почетник :) само мислев,дека побрзо ќе напредувам така,а не дека ќе се направам Шварци за 3-4 месеци.
Трапези чим си почнал да ги вежбаш, еднаш неделно ти е доволно + мртво кревање кога ќе правиш ти се вежбаат доволно ако ги враќаш рамењата кон назад кога ќе кренеш до горе.
А на латисимус дорзи, пасивно се вежбаат горните припои (бидејќи главна функција им е екстензија, аддукција и внатрешна ротација на раката - а нема вежби за тоа) и затоа е тешко одма да се добие тој V изглед. Со лат машина страничните и долните мускулни влакна на мускулот се вежбаат и тешко се истакнуваат, а тоа е единствена вежба која директно го вежба латот. :)

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Трапези чим си почнал да ги вежбаш, еднаш неделно ти е доволно + мртво кревање кога ќе правиш ти се вежбаат доволно ако ги враќаш рамењата кон назад кога ќе кренеш до горе.
А на латисимус дорзи, пасивно се вежбаат горните припои (бидејќи главна функција им е екстензија, аддукција и внатрешна ротација на раката - а нема вежби за тоа) и затоа е тешко одма да се добие тој V изглед. Со лат машина страничните и долните мускулни влакна на мускулот се вежбаат и тешко се истакнуваат, а тоа е единствена вежба која директно го вежба латот. :)
Абе го иам ја тој в изглед,али ипак,сакам уште,уште и уште :D ќе оставам само гради 2 пати у неделата...

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Абе го иам ја тој в изглед,али ипак,сакам уште,уште и уште :D ќе оставам само гради 2 пати у неделата...
Јас ти викам немој пошто нема ни сантим да рипнеш така.
Класичен overtraining си праиш, не го оставаш мускулот да одмори. Јасно ми е дека мислиш дека ќе ти порасне ако го форсираш ама уопште не е така.
Може да ти спадне мускулот и/или да си направиш контрактура.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Јас ти викам немој пошто нема ни сантим да рипнеш така.
Класичен overtraining си праиш, не го оставаш мускулот да одмори. Јасно ми е дека мислиш дека ќе ти порасне ако го форсираш ама уопште не е така.
Може да ти спадне мускулот и/или да си направиш контрактура.
Нека проба по 2 пати неделно може да функционира кај него. Јас платоата на бенч ги пробивам со 2 вежбања во недела гради инаку вака стандард секогаш си вежбам еднаш неделно но стагнирам во килажата што ја дигам. Во главно и сите инструкции и правила што ги имам прочитано за правилно бенчување велат дека 1 неделно се вежба бенч за маса, а 2 пати неделно за пробивање платоа и зголемување на сила имам заебележано бар кај мене дека важи ова.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Нека проба по 2 пати неделно може да функционира кај него. Јас платоата на бенч ги пробивам со 2 вежбања во недела гради инаку вака стандард секогаш си вежбам еднаш неделно но стагнирам во килажата што ја дигам. Во главно и сите инструкции и правила што ги имам прочитано за правилно бенчување велат дека 1 неделно се вежба бенч за маса, а 2 пати неделно за пробивање платоа и зголемување на сила имам заебележано бар кај мене дека важи ова.
Јас го имам чуено со една недела одмор (од било какви вежби) после 2 месеци активен тренинг треба за 20% да ти зголеми сила одпосле. Ама немам пробано, имам осеќај дека таа недела многу ќе се опуштам.

А нас ни имаа напоменато (физикална терапија студирам) дека контрактури се случуваат при често вежбање на ист мускул (2 и повеќе пати неделно ) и се прави стернокостално (градна коска со ребра ) воспаление , крцкање кај стернумот (како прсти крцкање).
Но, чим викаш дека работи кај тебе и ништо не ти е, не ја отфрлам можноста да се ова чисти глупости што ни го пишат или само непотребни мерки на претпазливост. :)
Останува на него да си одлучи ондак. :D

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Јас го имам чуено со една недела одмор (од било какви вежби) после 2 месеци активен тренинг треба за 20% да ти зголеми сила одпосле. Ама немам пробано, имам осеќај дека таа недела многу ќе се опуштам.

А нас ни имаа напоменато (физикална терапија студирам) дека контрактури се случуваат при често вежбање на ист мускул (2 и повеќе пати неделно ) и се прави стернокостално (градна коска со ребра ) воспаление , крцкање кај стернумот (како прсти крцкање).
Но, чим викаш дека работи кај тебе и ништо не ти е, не ја отфрлам можноста да се ова чисти глупости што ни го пишат или само непотребни мерки на претпазливост. :)
Останува на него да си одлучи ондак. :D
Ќе паднеш за 1 недела 2-3кг ама само визуелно затоа што ќе се среди воспалението во мускулите кое влече вода счично како кога се трга оток но на сила нема воопшто да паднеш, напротив како што кажа може и посилен да си. Во главно не како резултат на опоравување на мускулите туку опоравување на ЦНС кој и те како се оптеретува особено при долги тренизи со правење многу серии. Постојат многу трикови за да се искористи ЦНС максимално уште еден трик што можеш да го пробаш пример на бенч е по загревање со мала тежина да ја ставиш најголемата тежина со која правиш серија, Седнуваш и правиш само 1 повторување максимално правилно и контролирано. Ова го шокира централниот нервен систем и тој го активира фајт ор флајт механизмот активирајќи дел од мускулните влакна кои онака не се користат, така да по 1-2 минути пауза следната вистинска серија ќе ти делува доста полесна.

Инаку се слагам дека може да настанат хронични поблеми со претренираност така си го зезнав подлактот секој втор ден правев згибови пред и ден денеска ме боли ако го исфорсирам. За гради два пати неделно вежбам само недела две на 3-4 месеци т.е. тогаш кога ќе заглавам на некоја килажа :D

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Дали ми е добра програмава:

-Понеделник(бицепс и трицепс и стомачни)
-Вторник(грб)
-Среда(одмор)
-Четврток(рамо и стомачни)
-Петок(гради)
-Сабота(грб)
-Недела(одмор)

и 3 пати неделно пливање

Kajgana Shop

На врв Bottom