Здрави навики и намирници - клуч за здрав живот [општа дискусија]

Б

Бат Елохим

Гостин
Ако така гледаме секој зеленчук кој термички се обработува е нездрав.

Мислам во врска со зеленчукот најважна е подготовката.
На пример мислам дека еден од поздравите начини на подготовка на зеленчук е кинескиот начин, пржење на капка масло загреано до горење неколку минутки во тавче тесно на дното што се шири во висина, со затворен капак. (како го опишав :icon_lol:)
Исто така брокулата, карфиолот ако се преварат/препржат џабе ги јадеш.

Инаку био храна бла бла мислам дека е една голема пропаганда исто како и свинското месо дека не чини а телешкото да. Во тоа не верувам. И телешко месо пржи го, исто е за никаде.

Исто и за јајцата. Не верувам дека има штета од нив.

За маргаринот имам читано или слушнато, поим неам, дека им фали една состојка за да стане пластика.

Сок 100% овошен сок не постои. Ни Фанер, ни Вива ни ИМБ, ни ништо. Сок 100 % е да го земеш овошјето/зеленчукот и да го цедиш. Друго се има појачувачи на вкус, некакви додатоци што и да е.

И кога ви се јаде нешто благо, знам дека 7дејс се вкусни, за бајадера убивам, ама исто така и сушени брусници, суво грозје не е лошо некогаш, колку за промена.
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
3,5 г протеин со 5,5 г ЈХ и 1 г масти на 100 г.
Сепак го пијам од сабајле како еден оброк , и за сега сум задоволен , ама ме интересира и друго мислење.
подобро пиј си јогурт одошто некои густи сокови како што знаеме да практикуваме наутро!
Инаку еден совет,мислам дека одредени членови веќе го практикуваат а и некаде и прочитав дека беше советувано...
-наутро штом станете,напијте се пола литар студена вода(може и лимон во неа истискан).Влијае благотворно на организмот,јадењето што останало несварено го турка кон реапсорпција и секако освежува.На некој начин утринско прочистување.Практикувајте ја оваа навика!
 

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
подобро пиј си јогурт одошто некои густи сокови како што знаеме да практикуваме наутро!
Инаку еден совет,мислам дека одредени членови веќе го практикуваат а и некаде и прочитав дека беше советувано...
-наутро штом станете,напијте се пола литар студена вода(може и лимон во неа истискан).Влијае благотворно на организмот,јадењето што останало несварено го турка кон реапсорпција и секако освежува.На некој начин утринско прочистување.Практикувајте ја оваа навика!
Густ сок не пијам ;) премногу конзерванси иако пишува без конзерванси :D

Туку насабајле наместо вода , прво нешто шо ставам у уста е зелен чај ;)
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ако така гледаме секој зеленчук кој термички се обработува е нездрав.

Мислам во врска со зеленчукот најважна е подготовката.
На пример мислам дека еден од поздравите начини на подготовка на зеленчук е кинескиот начин, пржење на капка масло загреано до горење неколку минутки во тавче тесно на дното што се шири во висина, со затворен капак. (како го опишав :icon_lol:)
Исто така брокулата, карфиолот ако се преварат/препржат џабе ги јадеш.

Инаку био храна бла бла мислам дека е една голема пропаганда исто како и свинското месо дека не чини а телешкото да. Во тоа не верувам. И телешко месо пржи го, исто е за никаде.

Исто и за јајцата. Не верувам дека има штета од нив.

За маргаринот имам читано или слушнато, поим неам, дека им фали една состојка за да стане пластика.

Сок 100% овошен сок не постои. Ни Фанер, ни Вива ни ИМБ, ни ништо. Сок 100 % е да го земеш овошјето/зеленчукот и да го цедиш. Друго се има појачувачи на вкус, некакви додатоци што и да е.

И кога ви се јаде нешто благо, знам дека 7дејс се вкусни, за бајадера убивам, ама исто така и сушени брусници, суво грозје не е лошо некогаш, колку за промена.
Денешните јајца верувај квалитетот им е КРШ!...
Секое месо што е обработено со пржење не е здраво подобро печено.Маргаринот ти е масло само на голема температура втрднувано и ич не е здрав! не го конзумирајте никогаш ама баш никогаш! исто и мајонезот...И да,сувото грозје е супер замена за убиствени чоколади...може и виталија чоколадни житарици,па дури и мусли од банана и црно чоколадо...има избор! Ви ја препорачувам Виталија многу добра компанија се не се како некои што гледаат само профит а не се држат кон тоа да го кренат навистина имижот на својата компанија.пример џемот од виталија пишува веднаш штом се отвори рок на траење 3 дена! а обичен џем може и 2 зими да престои во фрижидер...(конзерванси конзерванси....)
Што поретко користете конзерванси! Пример ако варите сок од капини малини веднаш штом се исцеди врел го собирајте и го поклупувајте со капаче додека е врел и тоа е природно термично затворање.Исто и со ајварот...
--- надополнето: 7 мај 2012 во 23:09 ---
Густ сок не пијам ;) премногу конзерванси иако пишува без конзерванси :D

Туку насабајле наместо вода , прво нешто шо ставам у уста е зелен чај ;)
И претпоставувам веднаш голема нужда а?? :Р
Доколку немаш проблеми со притисокот,слободно практикувај зелен чај,само немој и навечер зашо содржи кофеин повеќе и од кафето не ќе можеш да заспиш.Инаку добар е за концентрација т.е за учење.А пак во комбинација со црно чоколадо(70% какао) е совршена смеса...ова го практикуваат студенти кои навечер мораат да седат за да учат па место кафе оваа комбинација е совршена! :D
 

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Ајварот е далеку од здрав, нешто што се пржи 4 сата со литар зејтин, не може да е здраво. Но ете ептен е добар, ѓавол да го носи.:D
Никогаш не сум се замарал, јадам тоа што ми се јаде, месо избегнувам особено пилешки стек, риба јадам и тоа многу, зеленчук, овошје, многу планински чај.
Кога сме кај чаевите, овошните се полни со ароми, боја...
Свинско друже поише треба да се избегнува, пилешкото не е проблем ако не е вештачко (што ги пукаат кокошките со хормони) .
Иначе што се однесува до чаевите, не треба да се претерува пошто бубрезите си имаат бајаги работа со чаевите :) .

Инаку најголем ѓаол е белиот шеќер, hands down.
 
Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
3,5 г протеин со 5,5 г ЈХ и 1 г масти на 100 г.
Сепак го пијам од сабајле како еден оброк , и за сега сум задоволен , ама ме интересира и друго мислење.
Моментот кога млекара ќе почне да оди во загуба, го исклучува пастеризирањето пошто доста кошта и става антибиотик кој е многу поефтин. Тој момент неможе ние потрошувачите да го знаеме. Ова го имам видено во млекари кои биле во криза...
 

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Денешните јајца верувај квалитетот им е КРШ!...
Секое месо што е обработено со пржење не е здраво подобро печено.Маргаринот ти е масло само на голема температура втрднувано и ич не е здрав! не го конзумирајте никогаш ама баш никогаш! исто и мајонезот...И да,сувото грозје е супер замена за убиствени чоколади...може и виталија чоколадни житарици,па дури и мусли од банана и црно чоколадо...има избор! Ви ја препорачувам Виталија многу добра компанија се не се како некои што гледаат само профит а не се држат кон тоа да го кренат навистина имижот на својата компанија.пример џемот од виталија пишува веднаш штом се отвори рок на траење 3 дена! а обичен џем може и 2 зими да престои во фрижидер...(конзерванси конзерванси....)
Што поретко користете конзерванси! Пример ако варите сок од капини малини веднаш штом се исцеди врел го собирајте и го поклупувајте со капаче додека е врел и тоа е природно термично затворање.Исто и со ајварот...
--- надополнето: 7 мај 2012 во 23:09 ---

И претпоставувам веднаш голема нужда а?? :Р
Доколку немаш проблеми со притисокот,слободно практикувај зелен чај,само немој и навечер зашо содржи кофеин повеќе и од кафето не ќе можеш да заспиш.Инаку добар е за концентрација т.е за учење.А пак во комбинација со црно чоколадо(70% какао) е совршена смеса...ова го практикуваат студенти кои навечер мораат да седат за да учат па место кафе оваа комбинација е совршена! :D
Ногу јасно мала у комбо со голема нужда :D

Иначе зелениот чај највеќе го користам за топење масти со термогенеза ( иако едвај 70 калории се топат со 5 шолји ) и заради антиоксидансите.
--- надополнето: 7 мај 2012 во 23:18 ---
Свинско друже поише треба да се избегнува, пилешкото не е проблем ако не е вештачко (што ги пукаат кокошките со хормони) .
Иначе што се однесува до чаевите, не треба да се претерува пошто бубрезите си имаат бајаги работа со чаевите :) .

Инаку најголем ѓаол е белиот шеќер, hands down.
Agreed !! Јас не сум користил шеќер веќе 4 години, замена ( многу ретко ) ми е медот. Мада и кафе и чај пијам без шеќер.
--- надополнето: 7 мај 2012 во 23:18 ---
Моментот кога млекара ќе почне да оди во загуба, го исклучува пастеризирањето пошто доста кошта и става антибиотик кој е многу поевтин. Тој момент неможе ние потрошувачите да го знаеме. Ова го имам видено во млекари кои биле во криза...
Сакаш да кажеш дека не е добро од Битолската млекара ?
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ајде за пилешкото нешто еве шо ми вели:
Тие бројлерите што се,дали ви е тоа логично за 40 дена да достигне тежина од 3-5 килограми??...достигаат! и тоа благодарение на концентратот во кој највеќе се содржи соја,соја која содржи стероиди хоромни што ти знам!Тие стероиди го забрзуваат растењето т.е пубертетот на кокошката со што таа се издувува...И после,дојди јади пилешки стек.Кај девојчињата прави проблеми особено кај децата што се во пубертет,значи имало некој случај некое девојче јадело нонстоп стек и градите и станале енормни како на некоја баба од 60 години која издоила 5 деца....
А кај машките стекот а воедно и голема количина на соја може да доведе до феминизам(појавување на женски особини) додека здравиот стек доведува до мускуларизам(набилдано тело мускули)...Знам дека сојата и стекот се примарни продукти за здраво билдање,али гледајте стекот да биде од здраво потекло а не од "Пластични кокошки" и сојата практикувајте генетски НЕмодифицирана(пример таа од виталија супер е,посебно соја зрнцата.Голем извор на скроб и протеини а соиното млеко избегавајте го)
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
подобро ајвар одошто помфрит или пирошка или нешто друго.Храната треба да ни биде балансирана,значи што поздрава исхрана повеќе време за живеење оти ризикот за рак,удар,леукемија такви болести модерни во денешно време да се појават ризикот е минимален(освен сега генетски ако е предодредено) додека кај некој што се храни нездраво ризикува да се здобие со многу болести кои можат да бидат кобни по животот почнувајќи од дијабетес и висок крвен притисок!
Што е различното меѓу ајвар и помфрит? Препржен зеленчук=препржен зеленчук.
Инаку, ризикот за тие болести не е минимален и не е само генетски, ниту е исклучиво во зависност од исхраната.
 
Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Сакаш да кажеш дека не е добро од Битолската млекара ?
Не можам да кажам ништо за Битолска зошто немам чуено, но никогаш не е исклучено такво нешто.
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Што е различното меѓу ајвар и помфрит? Препржен зеленчук=препржен зеленчук.
Инаку, ризикот за тие болести не е минимален и не е само генетски, ниту е исклучиво во зависност од исхраната.
Исклучливо не е,но сепак е поврзано и тоа највеќе со исхраната! Све зависи од исхраната,нели таа претставува гориво во нашиот организам!
Има разлика од ајвар од продавница тој што чини 80-150 денари од чист домашен ајвар.Јас зборував за чист домашен ајвар пример како што на нас ни прават една фамилија од Берово ама една тегла ти е 300 денари...а од таков ајвар до купечки има разлика!
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Исклучливо не е,но сепак е поврзано и тоа највеќе со исхраната! Све зависи од исхраната,нели таа претставува гориво во нашиот организам!
Има разлика од ајвар од продавница тој што чини 80-150 денари од чист домашен ајвар.Јас зборував за чист домашен ајвар пример како што на нас ни прават една фамилија од Берово ама една тегла ти е 300 денари...а од таков ајвар до купечки има разлика!
Што е разликата помеѓу домашен ајвар и домашен помфрит?
Демек ајваров има хранливи материи? Витамини, минерали, растителни влакна?
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Што е разликата помеѓу домашен ајвар и домашен помфрит?
Демек ајваров има хранливи материи? Витамини, минерали, растителни влакна?
Знаеме дека на голема температура умираат витамините...
но поздраво е.Пример тмау домашниот ајвар го прават со едно шише оливо на 20 килограми пипер зашо го зовираат на вода повеќе ... а тој купечкиот дури ":Жмрка" од оливо ...
Помфритот исто така ти "Жмрка " од зејтин ...така да многу подобро е домашен ајвар!
 

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Знаеме дека на голема температура умираат витамините...
но поздраво е.Пример тмау домашниот ајвар го прават со едно шише оливо на 20 килограми пипер зашо го зовираат на вода повеќе ... а тој купечкиот дури ":Жмрка" од оливо ...
Помфритот исто така ти "Жмрка " од зејтин ...така да многу подобро е домашен ајвар!
Дете, ти изгледа не ме сфаќаш или ко мал не си сакал ајвар па ти викале дека е здрав за да го јадеш :D
Домашен ајвар = домашен помфрит. Да не мислиш дека домашниот ајвар го прават со една кафена лажичка ладно цедено маслиново масло? :cautious:
И домашен помфрит можеш да направиш со малку зејтин, не мора да ставиш два литра зејтин.
Ајварот е подеднакво бескорисна намирница како и помфритот, така што нека си јаде кој што му е вкусно.
Патем, сојата од Виталија е шљам оф д шљам.
Проблемот во јајцата кои се продаваат кај нас не е во салмонелата, туку во тоа што кокошките се хранат со неквалитетна, вештачка храна, се клукаат со хормони и антибиотици, што, нормално, делува на квалитетот, вкусот и составот на јајцата.
За другите работи што се пишани воглавно се согласувам. :love:
 

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дете, ти изгледа не ме сфаќаш или ко мал не си сакал ајвар па ти викале дека е здрав за да го јадеш :D
Домашен ајвар = домашен помфрит. Да не мислиш дека домашниот ајвар го прават со една кафена лажичка ладно цедено маслиново масло? :cautious:
И домашен помфрит можеш да направиш со малку зејтин, не мора да ставиш два литра зејтин.
Ајварот е подеднакво бескорисна намирница како и помфритот, така што нека си јаде кој што му е вкусно.
Патем, сојата од Виталија е шљам оф д шљам.
Проблемот во јајцата кои се продаваат кај нас не е во салмонелата, туку во тоа што кокошките се хранат со неквалитетна, вештачка храна, се клукаат со хормони и антибиотици, што, нормално, делува на квалитетот, вкусот и составот на јајцата.
За другите работи што се пишани воглавно се согласувам. :love:
НЕ! НЕ се согласувам...ај јади помфрит 50 дена по ред за ручек и измери се?? и јади пример ајвар домашен 50 дена по ред и измери се?? Од помфритот повеќе ќе се здебелиш.Зарем не е доволна оваа причина??
Сојата од виталија е е една од најквалитетните,мајка ми ја има испитувано но сепак не се препорачува многу многу најдобро си е онаа во зрна!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom