КРВАРЕЊА ОД НОСОТ (епистакса) причини, прва помош

Член од
8 октомври 2009
Мислења
821
Поени од реакции
301
мене ми се случуваше порано многу често само додека бев на сонце
последен пат ми се случи пред месец дена додека бев во америка
имав некои нервози, бев на работ да полудам
но не бев изложена на сонце (цело време врнеше:mad:)
порано ми течеше носот по 5-6 минути, но последниов пат пола саат
се преплашив па не мрднав цел ден од кревет
мислам дека цела крв ми излезе низ нос:icon_lol:

ме збунува тоа што пола саат не можев да се средам
знае некој како, што, зошто го предизвикало тоа крварење од пола саат? знам нервозата ...ама толку долго?

AFI

Член од
17 ноември 2009
Мислења
389
Поени од реакции
98
Чудно колку ти биле фрагилни капиларите стварно, како да имаш некое нарушување во коагулација, ти испитаа тромбоцити во крвта и фактори на коагулација , и дали на друго место си крварел или само од нос ?
Се испитавме и коаголуција и тромбоцити се беше во ред... ама баш се...притисок 130 , 90 тогаш кога го мереа ама беше висок од страв и возбуда..

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.674
Поени од реакции
7.319
Овој проблем го имав летово, значи при најмал допир на носот почнуваше да ми тече крв, бев на лекар ме намачка со нешто и од тогаш веќе не ми тече, почнав да пијам витамини и веќе не ми тече, а во меѓу време ги оставив и цигарите ( изгледа од ова ми беше).

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.773
Поени од реакции
17.691
Здраво

Сакам да замолам за помош. Уште од мал носот ми крвари често во лето кога времето затоплува. Овие 2 дена носот почна да ми крвари 2-3 пати на ден. Вчера ми се растече крв 3 пати во текот на денот. Разбрав дека лежењето и глата наназад не е здраво и корисно па не го правам тоа. Не се осеќам заморен или болен кога ми течи крв нити ми се лоши. Денес цел ден ми се немаше растечено ( почнав да земам витамин ц бидејќи порано така ми рекоа дека можеби е недостаток) и сега ми се растече носот. Не се долготрајни крварењата ама не се ни краткотрајни траат некаде 2-3 мин.

Дали е можно поради настинката поради која ми се затнаа носот и честото шмркање да има последици и поради тоа да пукаата капилари?

Благодарам на времето, се надевам не е ништо сериозно.

NelTu

Coffee addict
Член од
1 август 2011
Мислења
2.370
Поени од реакции
7.013
Здраво

Сакам да замолам за помош. Уште од мал носот ми крвари често во лето кога времето затоплува. Овие 2 дена носот почна да ми крвари 2-3 пати на ден. Вчера ми се растече крв 3 пати во текот на денот. Разбрав дека лежењето и глата наназад не е здраво и корисно па не го правам тоа. Не се осеќам заморен или болен кога ми течи крв нити ми се лоши. Денес цел ден ми се немаше растечено ( почнав да земам витамин ц бидејќи порано така ми рекоа дека можеби е недостаток) и сега ми се растече носот. Не се долготрајни крварењата ама не се ни краткотрајни траат некаде 5 мин.

Дали е можно поради настинката поради која ми се затнаа носот и честото шмркање да има последици и поради тоа да пукаата капилари?

Да, сигурно тие поради настинката.
Ако не сакаш да го запираш крварењето со држење на главата наназад, можеш на следниов начин.

intro

★ ★ ★★ ★
Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.360
Поени од реакции
1.060
оди на доктор тој ќе ти каже а тука екими се сите :rolleyes:
п.с. нешмркај веќе бело може и ќе ти престане

Член од
27 јануари 2010
Мислења
346
Поени од реакции
146
Провери си го крвниот притисок и направи си крвна слика

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.773
Поени од реакции
17.691
Да, сигурно тие поради настинката.
Ако не сакаш да го запираш крварењето со држење на главата наназад, можеш на следниов начин.

Целата лева ноздра ми е затната од што сум настиант некогаш навечер ми течи како вода низ него :) а десната е таа која е одзатната и таа крвари. Се надевам дека е поради тоа. Фала мн
--- надополнето: 28 април 2012 во 02:49 ---
оди на доктор тој ќе ти каже а тука екими се сите :rolleyes:
п.с. нешмркај веќе бело може и ќе ти престане
Да беше до то лесно праевме барем ке знаев од што е :P

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
И јас бев ист, на ден по неколкупати ми течеше, а една вечер цел час не ми престана па морав на дежурен, и 3-40 сантима долга лента ми бутнаа у нос. I felt violated. Нејсе, од настинката ти е, многу го тормозиш носот и имаш надраздено капилари и сега се осетливи. Користи капки место паломи, без чепкање и некое време квалитетно чување од сонце.

Инаку, види сликата погоре. Така и мене докторот таа вечер ми препорача, дека наназад се обидував тогаш, ама ќе се удавев. Weird, знам.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Можеш да лежиш ама странично, така ќе престане.
И по 1000мг Ц витамин дневно.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
proveri krven pritisok ne go gibaj nosot so racete a sigurno nekoj kapilar ti e puknat i sega duri zazdravi ke potera nisto strasno ako pr vo normalni uslovi bez da si zamoren ti se rasteci krv opasno e koga ke si pod napor primer koga trcas da pocne da teci togas vednas odi na dr

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Бидејки рече дека од мал ти крвари носот кога ке се затопли провери ја влажноста на воздухот во соба да не спиеш во многу сува просторија и може да ти пукаат капилари од сувиот воздух кога ке дојде во допир со слузот. Ако те плаши ситуацијата појди на лекар.

DeviAngel

Член од
6 април 2010
Мислења
19.773
Поени од реакции
17.691
proveri krven pritisok ne go gibaj nosot so racete a sigurno nekoj kapilar ti e puknat i sega duri zazdravi ke potera nisto strasno ako pr vo normalni uslovi bez da si zamoren ti se rasteci krv opasno e koga ke si pod napor primer koga trcas da pocne da teci togas vednas odi na dr
Вежбам одам во теретана ама досега ми се нема десено да ми се растече таму па ни денес.

Фала на сите за советите баш ми значи.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Здраво

Сакам да замолам за помош. Уште од мал носот ми крвари често во лето кога времето затоплува. Овие 2 дена носот почна да ми крвари 2-3 пати на ден. Вчера ми се растече крв 3 пати во текот на денот. Разбрав дека лежењето и глата наназад не е здраво и корисно па не го правам тоа. Не се осеќам заморен или болен кога ми течи крв нити ми се лоши. Денес цел ден ми се немаше растечено ( почнав да земам витамин ц бидејќи порано така ми рекоа дека можеби е недостаток) и сега ми се растече носот. Не се долготрајни крварењата ама не се ни краткотрајни траат некаде 2-3 мин.

Слаби капилари во носот

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Веќе постоеше тема за крварење од носот. Ги споив двете, одговорите може да ги најдете и на претходната страна.

Kajgana Shop

На врв Bottom