Трчање, Скопски Маратон и останати атлетски настани во Македонија

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Јас префорсирав на патот натаму, па после ептен се влечев... Али видиш, не излегло лошо времето :)
И јас нема да форсирам пред полумаратонов на 7. април. Планирам до тогаш да трчам уште еднаш (среда или четврток) и да правам пауза до сабота :)

Ако видиш некој во вакви гаќици и патики, јас сум :pos:
overusing instagram

М

Мартин`

Гостин
Правев пауза 3-4 дена по 6-7 дена по ред трчање и одма се осеќа дека има ефекти, ги осеќам мускуливе по-зацврстени и имам многу повеќе сила во трчањево и не се заморувам брзо.. полека но сигурно се враќам во форма. Инаку ме интересира каков ефект има искачувањето на скали наместо трчање повеќе го затегнуваат мускулот/помагаат или ? и да уште нешто лани за колку време првиот ја истрча патеката на 5км а за колку време последниот има негде статистика да видам ?

Член од
21 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Правев пауза 3-4 дена по 6-7 дена по ред трчање и одма се осеќа дека има ефекти, ги осеќам мускуливе по-зацврстени и имам многу повеќе сила во трчањево и не се заморувам брзо.. полека но сигурно се враќам во форма. Инаку ме интересира каков ефект има искачувањето на скали наместо трчање повеќе го затегнуваат мускулот/помагаат или ? и да уште нешто лани за колку време првиот ја истрча патеката на 5км а за колку време последниот има негде статистика да видам ?
Не трчај секој ден,ја праев така секој ден по 5км па глуждовите ме пржеа со денови...сеа на 2-3 дена зависи од дистанците. А иначе трчање по скали ти е најчесто за експлозивна сила, и брзина на мали дистанци. У сабота ке трчам на 21 па денес пробав скоро 16км..без смрти последици успеав :D за саат и 40 мин со другарче

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Осеќам мала болка во десното стапало и мал замор па ќе одмарам до сабота да наполнам батериите :)
На државното незнам резултати на 5км,на Скопскиот маратон Кутановски и Стојановски истрчаа за 18 минути. Мислам дека и во сабота ке трчаат на 5 км.
Не трчај секој ден,ја праев така секој ден по 5км па глуждовите ме пржеа со денови...сеа на 2-3 дена зависи од дистанците. А иначе трчање по скали ти е најчесто за експлозивна сила, и брзина на мали дистанци. У сабота ке трчам на 21 па денес пробав скоро 16км..без смрти последици успеав :D за саат и 40 мин со другарче
Не е лошо времето и јас лани 16 км прв пат пред полумаратонот трчав за слично време 1:37,а полумаратонот за 2:06,1-2 недели покасно.
Оваа година истата патека од 16 км за 1:09 :)

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Осеќам мала болка во десното стапало и мал замор па ќе одмарам до сабота да наполнам батериите :)

На државното незнам резултати на 5км,на Скопскиот маратон Кутановски и Стојановски истрчаа за 18 минути. Мислам дека и во сабота ке трчаат на 5 км.

Не е лошо времето и јас лани 16 км прв пат пред полумаратонот трчав за слично време 1:37,а полумаратонот за 2:06,1-2 недели покасно.
Оваа година истата патека од 16 км за 1:09 :)
Добро е ако стварно си ја истрчал оваа дистанца за тоа време, јас за 5 мин плус можам или исто како тебе ако запнам. Не спорам дека не си истрчал за толку, туку сите ми кажуваат различни мерки за исто растојание па ни јас веќе не сум на чисто колку точно трчам.... инаку трчам од влае до центар од крај до крај на патеката. Некои викаат дека има 10.5 други 12км во двата правци... или некоја од вредностите измеѓу.

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
Добро е ако стварно си ја истрчал оваа дистанца за тоа време, јас за 5 мин плус можам или исто како тебе ако запнам. Не спорам дека не си истрчал за толку, туку сите ми кажуваат различни мерки за исто растојание па ни јас веќе не сум на чисто колку точно трчам.... инаку трчам од влае до центар од крај до крај на патеката. Некои викаат дека има 10.5 други 12км во двата правци... или некоја од вредностите измеѓу.
Јас максимум дадов од себе на тие 16 км..

М

Мартин`

Гостин
Хмм не е лошо време 5 километри за 18 минути, мене сега рекорд за 5 километри ми е 29 минути ама воопшто не форсирам.. дури и одам по пола круг и повеќе како пауза малце. Баш деновиве ќе исфорсирам малце да видам за колку можам 5км да мавнам..
.
Ама мислам до кај 20/21/22 минути ќе можам да направам :)

Член од
20 јануари 2009
Мислења
3.159
Поени од реакции
375
OК е тоа туку прашањето беше дали си сигурен дека се точно 16? :)
Ако google maps ме лаже мене,тогаш и јас тебе :D
--- надополнето: 3 април 2012 во 20:03 ---
Хмм не е лошо време 5 километри за 18 минути, мене сега рекорд за 5 километри ми е 29 минути ама воопшто не форсирам.. дури и одам по пола круг и повеќе како пауза малце. Баш деновиве ќе исфорсирам малце да видам за колку можам 5км да мавнам..
.
Ама мислам до кај 20/21/22 минути ќе можам да направам :)
на 5 ли ке трчаш во сабота?

М

Мартин`

Гостин
Да,Скопскиот е на 6ти мај.
Но сеа за во сабота(7ми Април) те прашувам за државното дали ке трчаш на 5 на 21 или пак нема да трчаш? :)
Првпат слушам сега дека ќе има, а и искрено не сум толку спремен.. сакам ако трчам да биде тоа асално. Инаку да лани на 5км најбрз бил Никола Кутановски со 18 минути и 03 секунди а само 661 истрчале 5км до 1 саат. Најдобро да се доспремам за Скопски маратон па да пробам барем во првите 40-50 да бидам а за тоа ќе ми треба време 24 минути што не е многу, за први места нема шанси зошто сигурно овие барем првите 10-тина активно се занимаваат со спорт низ цела година.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
И јас спукав 10.19km вчера за некои 54 минути... Без форсирање првиот дел, ама ама на враќање „испукав“ зошто ме фати инает да стигнам еден батка :pos:
http://sportypal.com/Workouts/Details/2080047?key=3e5571e5eb6296d6197cfb732be6ea731418fb1f&ms=0

Планирам уште 3-4 километри да истрчам деновиве, па малку одмор до сабота за натпреварувањето на 21км :)
Него, сакате заедно да идеме?

Член од
21 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
10.5km e tocno,so sportypal ja merev :D ja atakuvam na 21-22 min na skopskiot maraton za 5km. a inace acid dobra ti e ideata ali ja i ova drugarcevo fakjame posporo tempo oti nikad neame trcano tolku...obicno trcavme po 5km dnevno,i pred 2 nedeli slusnavme za ova na 21. Od togas trcavme ednas na 8,pa 10 pa eve vcera skoro 16 :D Slab sum ushe na dolgi distanci..ali na 5km ima da ve mocam :D

Kajgana Shop

На врв Bottom