Помош! - ми треба одредено дело/проект...

Член од
18 септември 2011
Мислења
221
Поени од реакции
24
Дали некој има проект или семинарска за џез музика ?

Член од
3 март 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
pretstavata za bogovite na starite grci i znacenjeto na starogrckiot mit..........................

B

Borg_Drone

Гостин
Во која издавачка куќа можам да го најдам делото на Толстој - Војна и мир ??

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Во која издавачка куќа можам да го најдам делото на Толстој - Војна и мир ??
Постои издание од 1985 год. зедничко на Македонска книга, Култура и Мисла.

Тековниве издавачи ретко се занимаваат со печатење дела на класици (повеќе се насочени на комерцијални дела), плус одредени од нив самоиницијативно ги ,,кастрираат,, по обем, така да моја препорака ти е да набавуваш или купуваш класици од постари изданија, прво - целосни се делата, друго - предности во однос на превод и лектура.

B

Borg_Drone

Гостин
Постои издание од 1985 год. зедничко на Македонска книга, Култура и Мисла.

Тековниве издавачи ретко се занимаваат со печатење дела на класици (повеќе се насочени на комерцијални дела), плус одредени од нив самоиницијативно ги ,,кастрираат,, по обем, така да моја препорака ти е да набавуваш или купуваш класици од постари изданија, прво - целосни се делата, друго - предности во однос на превод и лектура.
Тоа знам, а и' искрено и преведениот текст во постарите изданија повеќе ми се допаѓа зошто се гледа дека преведувачите од тие периоди многу повеќе внимавале при преведувањето на текстовите и се труделе колку што е можно помалку интернационализми да внесуваат во текстовите.
А нашиве издавачки куќи во врска со тие работи се тешки утки, воопшто не посветуваат внимание на класиците.
Пред некој ден на тезгата на плоштадот Македонија каде што се продаваат стари книги си ја купив „Воскресение“ на Толстој и се гледа додека ја читаш книгата дека се внимавало при преведувањето.Ќе ја побарам таму, а ако не ја најдам ќе те молам да ми дадеш некаква насока каде поточно да ја побарам.Сега се сетив дека во „Матица“ имаат класици.Таму ќе пробам исто така.Благодарам многу како и да е.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
431
Поени од реакции
934
Тоа знам, а и' искрено и преведениот текст во постарите изданија повеќе ми се допаѓа зошто се гледа дека преведувачите од тие периоди многу повеќе внимавале при преведувањето на текстовите и се труделе колку што е можно помалку интернационализми да внесуваат во текстовите.
А нашиве издавачки куќи во врска со тие работи се тешки утки, воопшто не посветуваат внимание на класиците.
Пред некој ден на тезгата на плоштадот Македонија каде што се продаваат стари книги си ја купив „Воскресение“ на Толстој и се гледа додека ја читаш книгата дека се внимавало при преведувањето.Ќе ја побарам таму, а ако не ја најдам ќе те молам да ми дадеш некаква насока каде поточно да ја побарам.Сега се сетив дека во „Матица“ имаат класици.Таму ќе пробам исто така.Благодарам многу како и да е.
И јас ќе ти посочев да побараш на некоја од тезгите за стари книги. Доколку не ја најдеш информирај ме, ќе исконтактирам по социјалниве мрежи со луѓе кои имаат таква тезга и ќе се распрашам дали ја имаат и ако не, дали можат да ја набават.

Член од
18 септември 2011
Мислења
221
Поени од реакции
24
Ај ако има некој за општествено-политичките услови во ренесансат во Шпанија и Италија ?

Член од
10 март 2012
Мислења
3
Поени од реакции
1
Ако има некој нешто на форумов за "Печалбари" - Антон Панов, "Парите се отепувачка" - Ристо Крле и "Чорбаџи Теодос" - Васил Иљоски. Тоа ми се теми за писмена па ако има некој нека прати на ПП. Секоја помош е добредојдена. Фала однапред ! :smir:
Можно е да добијам информациите .... :))

Чичко Кумплунг

деца на транзицијата
Член од
3 декември 2011
Мислења
4.194
Поени од реакции
4.400
Ми треба помош за проектна задача,темата е :Доказување во судските одлуки али може да има нешто и за кривична постапка или парнична постапка.
Ако има некој нека ми пише.:)

П

Паган-др

Гостин
На некој да не му се наоѓа нешто поврзано со ова?

-претставувањето на општеството во делата на реалистите,
-критика на реалистите за општеството,
-младиот човек меѓу личните желби и амбиции и општеството што не сака да одговори,
-мотивацискиот систем во Злосторство и Казна (мотивите на Раскољников за убиство)

Од Чичко Горио и Злостор и Казна.

Состави, пасуси, реченици, линкови, се што сметате дека би ми помогнало е добродојдено.

Член од
11 март 2012
Мислења
13
Поени од реакции
0
Да не има некој состав за следниве теми
-Гилгамеш
-Цар Едип
-Илијада

Ми треба итно . БЛАГОДАРАМ

Член од
19 февруари 2012
Мислења
11
Поени од реакции
2
-Илијада е најпознатата епопеја во старогрчката литература.Во Илијадата можеме да ја согледаме 9 година од Тројанската војна.Главни јунаци се Ахил и Хектор.
-Ахил е најубав и најсилен јунак од сите грчки јунаци и војници.Без него Грците не можат да ја добијат војната.Ахил е добар човек и пријател.Неговиот надворешен лик ни е прикажан како силен човек со големи мускули и вештина со мечот и штитот.Ахил е водачот на Мирмидонците, јунакот околу кого се групирани сите поважни настани во „Илијада“.Ахил го напуштил кампот на грците и ја напуштил војната бидејќи бил разочаран зошто Армагеон морал да ја врати Хрисеида на богот Аполон,но во спротивно Армагеон ја земал убавата заробеничка на Ахил Бриесида.На Ахил најдобриот другар и брат е Партокло.Партокло е силен,но не посилен од Ахил.Случајно партокло ќе биде убиен од страна на Хектор.Тогаш Хомер ни го прикажува враќањето на Ахил во борба заедно со неговата одмаздничка душа.Желбата за одмазда на Партокло била поголема од се за Ахил.Тој се враќа во борба да го убие Хектор и да ја запали Троја.
Хектор е принц на Троја.Хектор е исто така силен и голем јунак како Ахил,кој имал осет за љубов,братсво и пријателство.Хектор во Илијадата ни е опишан како добар маж на Андромаха,голем јунак на Троја и добар брат на Парис.
Хектор е лут на својот брат бидејќи наместо да се бори против Грците тој седи во дворецот во Троја со својата жена Елена.За разлика од Ахил,Хектор се бори за одбрана на својата татковина,а Ахил за одмаздата.Хектор го убива Партокло и тогаш тој сваќа дека Ахил ќе се одмаздува.Во Илијадата Хектор не ни е опишан силен како Ахил па затоа смрта на Хектор завршува пред ѕидините на Троја,убиен од Ахил.
-Од оваа споредба можеме да дадеме заклучок дека љубовта кон татковината не ни дава толку голема сила колку што ни дава љубовта да го одмаздиме нашиот брат или пријател.

****ДА НАПОМЕНАМ**** Ако нешто не чини критикувајте ме но и поправете ме,а не само да викате не е убаво не е убаво а ништо не коментирате....Балгодарам

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Имаш печатна грешка кај Балгодарам. Треба Благодарам. You are welcome.

Член од
19 февруари 2012
Мислења
11
Поени од реакции
2
Имаш печатна грешка кај Балгодарам. Треба Благодарам. You are welcome.
Тоа во куцање иначе букви на писмена не јадам :) Tnx , иначе за 1 тројка мислам дека составов не е лош :) (ма што ќе ти е 5ка коа можиш 3ка)

Kajgana Shop

На врв Bottom