Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Во која издавачка куќа можам да го најдам делото на Толстој - Војна и мир ??
Постои издание од 1985 год. зедничко на Македонска книга, Култура и Мисла.
Тековниве издавачи ретко се занимаваат со печатење дела на класици (повеќе се насочени на комерцијални дела), плус одредени од нив самоиницијативно ги ,,кастрираат,, по обем, така да моја препорака ти е да набавуваш или купуваш класици од постари изданија, прво - целосни се делата, друго - предности во однос на превод и лектура.
Тоа знам, а и' искрено и преведениот текст во постарите изданија повеќе ми се допаѓа зошто се гледа дека преведувачите од тие периоди многу повеќе внимавале при преведувањето на текстовите и се труделе колку што е можно помалку интернационализми да внесуваат во текстовите.
А нашиве издавачки куќи во врска со тие работи се тешки утки, воопшто не посветуваат внимание на класиците.
Пред некој ден на тезгата на плоштадот Македонија каде што се продаваат стари книги си ја купив „Воскресение“ на Толстој и се гледа додека ја читаш книгата дека се внимавало при преведувањето.Ќе ја побарам таму, а ако не ја најдам ќе те молам да ми дадеш некаква насока каде поточно да ја побарам.Сега се сетив дека во „Матица“ имаат класици.Таму ќе пробам исто така.Благодарам многу како и да е.
види си пп
Можно е да добијам информациите ....Ако има некој нешто на форумов за "Печалбари" - Антон Панов, "Парите се отепувачка" - Ристо Крле и "Чорбаџи Теодос" - Васил Иљоски. Тоа ми се теми за писмена па ако има некој нека прати на ПП. Секоја помош е добредојдена. Фала однапред ! :smir:
i imas li nesto za krcovski ??
Тоа во куцање иначе букви на писмена не јадамИмаш печатна грешка кај Балгодарам. Треба Благодарам. You are welcome.