Внимание: Отровна детска чаша од Џамбо!

• Креатор на темата Креатор на темата Jimmy
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
да да тоа е поштетно од германското олово. гермаското олово можеш комотно како бисквита со чај да го пијаш, дури и е здраво и директно во крвта оди.
Уште не сме сигурни дали е олово :(
Не личи на олово тоа у ред , можеби олово со адитиви ?

како што тргна работата може да биди и од витамини само доколку има олово во него.

На секој граничен премин и царински терминал законски е задолжително присуство на:
- Доктор - фитопатолог (задолжителен преглед при влез на растенија и семенски материјал);
- Ветеринар и/или овластено лице од Агенција за храна и ветеринарство (задолжителен преглед при влез на храна,стока од животинско потекло, животни за колење и домашни миленици);
- Овластено лице од Државен Пазарен Инспекторат (во случај увоз на фалсификувани марки и влез на стока без декларација)

Е сега претпоставуваш дека повеќето од овие овластени служби буквално ги заболе (со нивни речник), а целата процедура т.е. нивна работа е наметната на полициските и царински служби.Дури и шпедитерите се замарани за такви глупости кои не се дел од нивниот опис на работа.

И нормално дека ќе имаме забуни кога цајкан не е ветеринар и цариник не е фитопатолог...за другиве така - така.
Ама имало случаи шлепери со ете пиперки на пример, да седат 24 сати на терминал поради задолжителен преглед на продукти со растително потекло, а соодветните управи не се замарале и бизнисот пропаднал (не смеат да го пуштат во земјава без тој документ).
Тука се наброја од инсперкторативе само не инспектор за проверка за порцелански чаши при увоз :(

Тука се наброја од инсперкторативе само не инспектор за проверка за порцелански чаши при увоз :(
Ветеринар би требало да е доволно :P

Ветеринар би требало да е доволно :P
Или механичар вработен како санитарен инспектор според најновиве "европски" принципи на вработување :D

Киндер чаша :)))

Не ми гледа на олово ова а и прилично скапо е оловото, не им се иплаќа да го редат. Сигурно е некоја песок со лепак стегната

Погледнете ја сликата и ќе ви биди јасно за што зборувам.

521973179.jpg

Значи, замислете, во детска чаша, шоља, има ставено олово, кое знаеме дека е отровно, завиткано во кинески весник....мизерија!
Мислам, мора некој да одговара за овие работи, како можи да се дозволи увоз на вакви работи, нема некоја институција задолжена за проверка на производите што се внесуваат во МК.
Не е прв пат, а нема да биди ни последен, знам за отровните детски играчки од Кина, имаше забрана во Европа, па се сетија и кај нас...ама да не биди касно?!

Извор, 2
има таква институција. мислам дека при увоз на работите во МК ги проверуваат по хемиски состав дали се опасни за човекот ама ова очигледно не е проверено ( или некој имал пријател па го „проверил“ продуктов ).

Кај да пазиш кога не поплави кинеска роба.
Одиш во дуќан , 100 евра патики , а произведени во Кина.
Доста што тој мирисот те убива .

Еј ќути коа ќе влезам кај што има кинески производи, добивам нагон на повраќање од таа смрдеата. Којзнае што прават и како прават, чим така ужасно мириса.
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 09:56 ---
од кај заклучивте дека е олово??
дека така пиши во весникот или незнам каде??
мислам стварно дали од сликата заклучивте дека е олово, и дали имате видено олово уствари.
башка не ке да е малце скапа и тешка чашата ако има толку олово, не ке набива детето бицепси.
или ајде некој рекол кинеско пак нечини од свој некој лични или пазарни интереси па ајде сега оловоманија.
дај малце размислите пред да се однесувате како толпа.
мене искрено повеќе на бетон ми личи или некоја смеса ама најмалце на олово освем ако не го продаваат во гранули.

Друже имаш (y) за коментарите на темава, кај бе толкаво олово во чаша... луѓево никад не виделе олово изгледа. Одете кај некој рибар и нека ви даде оловце што го става на јадицата за да потоне.. зрнце е а тежи 100 грама... Оваа чаша би требало да тежи 100 кила.

Еден рекол олово и сите одма...ајдееее олово е. :tapp:

Втора работа што и да е ова, се наоѓа во подлогата на чашата, знаете колку треба да се изнамачи за да ја отвори дете !? Или евентуално да ја треска од маса за да ја скрши, па да излезе подлогата.

Трета работа, па толку ефтини чаши од каде сакате да бидат !? Од Германија !?

Колку пари толку музика.

пс. не ги бранам тие што ги продаваат чашите, ама барем не се праат наудрени со цените како некои други дуќани што продаваат кинеска роба по германска цена.

башка кој има постара пломба за заби има олово во устата..

морам да те корегирам....старите пломби се амалгам (легура на жива и сребро), а не олово.

морам да те корегирам....старите пломби се амалгам (легура на жива и сребро), а не олово.
можи , и јас се мислев ама ми беше мака да проверам, ама знам дека беше еден од поштетните метали, а живата е докажано штетна по организмот ако се пија;).
п.с и сега да ја тргниме мистеријата за чашите. од најпроверени извори ви кажувам дека со сигурност не е олово туку ОСИРОМАШЕН УРАНИУМ(y)

Ај кога веќе поцнавме со отровни материјали еве нешто за пластиката, па може да прочитате, само се извинувам што е на српски, немав време да преведувам, мислам дека сите разбираат српски и ќе се снајдат.
УБАВО Е ОВА ДА СЕ ЗНАЕ
MALA ŠKOLA EKOLOGIJE I ZDRAVOG ŽIVOTA

ŠTO PIŠE NA DNU PLASTIČNE AMBALAŽE

Vjerovatno pred deset i više godina nitko još nije pomišljao, da ćemo običnu vodu piti iz plastične boce. Još danas je to više iz navike nego potrebe, jer je voda iz većine vodovoda još uvijek pitka. Ipak, često si pijenjem vode iz plastične ambalaže činimo medvjeđu uslugu. Zašto? Radi kemijskog sastava plastike. Na dnu svake ambalaže potražite trokut s brojem u sredini. On govori, koliko je opasna vaša plastika.

1 - PET ( često i PETE ) - Te su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost, da ispuštaju teški metal antimon i kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.

2 - HDP ( nekad i HDPE ) - Radi se o "dobroj" plastici, za koju postoji najmanja vjerovatnost ispuštanja kemikalija u vodu.

3 - PVC ( nekad i 3V ) - Ova plastika ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Usprkos tome, to je još uvijek najčešće upotrebljavana plastika za boce.

4 - LDPE - Plastika, koja ne ispušta kemikalije u vodu. Unatoč tome se ne koristi za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice.

5 - PP - Još jedna od "dobrih" plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi, ili čašice za jogurt.

6 - PS - Plastika koja ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu, ili u ambalaži brze prehrane.

7 - PC ( ili bez oznake ) - To je najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje kemikaliju BPA. Na žalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Plastične mase, koje ne otpuštaju kemikalije u vodu su, dakle, 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Kod svih drugih radije razmislite o njihovoj uporabi. Još je uvijek najbolje čuvati vodu u staklenim bocama.

Dolazi vrijeme, kada ćemo na žalost, vodu sve češće nositi sa sobom. Najlošiji je način njezino prenošenje u plastičnoj ambalaži; posebno u onoj s oznakama 1,3,6 ili 7. Voda u takvim bocama je podložna kemijskom ili temperaturnom djelovanju, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. Poželne bi bile staklenke, ali su nepraktične, zato preporučamo aluminijske boce ( ne plastične, jer su zbog cijene obično iz najlošije plastike ) sa zaštitnom košuljicom koja odvaja sadržaj od aluminija. Za pijenje vode u uredu najbolje si kupite malu staklenku za osobnu uporabu, kojih ima na tržištu, pa tako napravite nešto korisno za svoje zdravlje i okoliš.

Domaća zadaća: U svojim ormarima provjerite u kakvoj je ambalaži u trgovini kupljena "zdrava hrana"!
Vjerujte, biti ćete neugodno iznenađeni !

Што ви е бе бог да чува, ако се жалиме за Џамбо што да речеме за продавниците од типот се по 99 денари. :facepalm:

Абе извади тоа весникот и залепи со секундарен и продолжи да пиеш.

Судејќи по големината, тежината на волкаво парче олово би била не помалку од половина килограм. Значи шољава би имала за цел хемиски да влијае на растот на детето но истовремено детето и да вежба со оптимални тежини за негова возраст. Краен резултат: во 1-во одделение ќе му биде заебанција да го носи тешкиот ранец на училиште :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom