Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Е ова се вика класичен двоен аршин. Ако велиш дека треба тон книги и списанија за да ја разбереш, тогаш од кај ти тврдиш дека е така. Ај прочитај си го црвениот болд. Ќе дополнам вкучително и Атеист (не сум Ateist) и Antiteist не се со довлоно знаење. Не се научници. По кој основ ти тврдиш дека дотичната теорија нема недостатоци? И за тебе бујрум милион долари и докажи кој дел сакаш.
Не реков дека таа теорија нема недостатоци! Прочитај што сум напишал. Реков дека во Македонија тешко дека има човек кој може да ги докаже тие недостатоци. Вклучувајќи ме и мене!
Морам да одам сега...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Со Miki1976 се сложувам за следново: никој не треба да се занесува дека разбрал нешто од некоја научна област, ако не прочитал една планина книги и научни списанија. Научни списанија - а не популарни како Scientific American или Discover! Евентуално би можел да каже само дека е добро информиран.
Во светло на горново кажано, не се сложувам со Miki1976 дека така лесно некој може да воочува недостатоци во некоја научна теорија - за такво нешто е потребно навистина да ја разбрал конкретната научна теорија. А за тоа, се сложивме, треба огромно знаење. На невидено и со мирна душа тврдам дека нема човек во Македонија (вклучувајќи го и Miki1976) со доволно знаење од Теоријата за еволуцијата, за да може да укаже на недостатоци кои би ја собориле таа теорија. А кој не се сложува со мене за ова - бујрум, Нобеловата награда и милион евра ве чекаат зад вратата! Само треба да изнесете докази пред научната јавност... Само!

Една мала корекција на горниов лапсус (со црвена боја): една човекова генерација не е 80 години, туку само 25 - 30. Нова генерација се раѓа на возраст од родителите од околу 25 - 30 години. Порано сигурно било и помалку од 25 години, ама да кажеме дека е 25. Тогаш 500 000 генерации се 12 500 000 години (12,5 милиони). Е, тогаш немало Тираносауруси, а оваа бројка веќе е блиску до препоставената за предокот на човекот - кога застанал на две нозе. Бива работава...

Прекинувам сега, а на Ateist и на другите ќе им одговорам утре...
Јас велам недостатоци и нелогичности во ТЕ според мои сознанија, и очекувам соодветен одговор за истите:)

Во спротивно твоево значи дека ниту ти можеш да се поткрепиш на којзнае колку научни докази за да ја сметаш за точна ТЕ, ниту јас за обратното. НО тоа не води до моментот на ВЕРБА во истата или неверба.

Се водам од логични работи, поткрепени со доста знаења од математика, физика и нешто помалку од генетика. Истите тие работи ги практикувам при поставување прашања и нелогичности кои доаѓаат од религијата.
Ништо поразлично.

Како човек кој ја милува праксата, а не теоријата, еволуцијата помеѓу видови е далеку од прифатлива.
Но сеуште нема услови во светски размери, да се диксутира на такво ниво за истата.

По твоиве пишувања на форумов веројатно ќе имаш исти мислења, во над 90%, со мене,во поглед на религијата и нејзината улога во животот, како и во поглед на она што го нуди атеизмот и форумџиите кои пишуваат од таа гледна точка.

Но еве за некои делови од ТЕ не се сложуваме ама баш ич, а мсилам дек аима и други кои што не би ставиле прст во врела вода за нејзината точност, а камоли две раце и две нозе како што тоа ти би го направил?

Сметаш ли ти дека атеизмот или антитеизмот поубаво кажано МОРА да биде во строга корелација со ТЕ?

Дали доколку сметаш дека Господ не го создал човекот за 6 деноноќија, тогаш мора да е еволуцијата точна?

п.с за болдот преиспитај се околу 12.5 милиони години и дека е тоа периодот на кој се типува дека сме се исправиле на две нозе. Или најмалку подобјасни што сакаш да кажеш.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не реков дека таа теорија нема недостатоци! Прочитај што сум напишал. Реков дека во Македонија тешко дека има човек кој може да ги докаже тие недостатоци. Вклучувајќи ме и мене!
Морам да одам сега...
Ако е „вклучувајќи те и тебе“ тогаш не тврди нешто што и тебе не ти е доволно познато ни ти не можеш да докажеш дека нештото е или постои.
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 14:17 ---
Атеист,

иако немам намера да се исповедам на форумов, оти за таа потреба постои посоодветно место, еве ја накратко приказната:
Пред да поверувам:
-бев човеку телесен
-бев човек душевен,
-бев човек недуховен.
Тоа не те прашав и ниту барав да се исповедаш. Прочитај што прашав.
Тоа „нешто„ во кое веруваат „световните„, тоа е нивното опкружување: целиот створен, материјален Свет, кој кој (Свет) е насочена и верата и интересот од „световните„, кои не признаваат ништо „повеќе„ од она кое сетилно и умно можат да го спознаат.

Така, световните веруваат во „нешто„ а верните веруваат во „некого„.
Грешиш пријател. Не е така. Она што е световно и очебијно нема потреба да се верува во него. Тука е и се гледа.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Ако гравитационата сила, која е предмет на опсервација во физиката, и на која (гравитација) и‘ се подложни и живите битија на Земјава, значи ли тоа дека и еволуцијата ја издигнуваш на ниво од „универзалија,„ на која се‘ и‘ се потчинува? :confused:

2. На пример, како еволуира свеста?

3. Ама на „сликицава„ (леле, пак сликици!....), освен два делфини, не гледам „несоборлив„ факт, кој несомнено ја поктрепува еволуционистичката вера...

4. Нема потреба ништо да и‘ оспорувам на ТЕ, од проста причина: пошто ТЕ „падна„ ради немањето докази за толку пожелните преодни форми, сега ТЕ се спушти на ниво‘/размер од молекуларни истражувања, барајќи ја на тој размер т.н. „микро-еволуција„, па ај сега, некој нека писне дека ТЕ не е точна и на тој размер, кој е апсолутно недостапен за верификација „обичниот„ народ!
1. Токму така. Еволуцијата е универзален механизам. Исто како и силата на гравитација.

2. Свеста не е органски ентитет.

3. Делфините се цицачи. Делат градба со останатите цицачи од планетата земја. Раѓаат пород кој цица млеко од цицка. Кој кур бара во вода? Дали Јахве намерно направил ајкула (риба) да се дружи со делфинот (цицач)? Ако да, тогаш кој курац ја направил ајкулата (и останатите риби) совршено едноставна и прилагодена во својот хабитат, а делфинот мора на секои 3 минути да иде на површина ЗА ДА НЕ УМРЕ во водата (во својот „од бога даден“ хабитат?

4. Преодни форми се глупоштина измислена од креационистите. Секоја единка од било кој вид на земјата е преодна форма.

Еве ти еден текст - не е сликичка! Ако не знаеш англиски - ќе ти го преведам. Ако не го разбираш - ќе ти го објаснам. Ако неќеш да го читаш - ќе ти се налутам. Фер?

Прашањето на самиот крај е: „Кој е првиот лилјаков збор во текстот? Кој е првиот син збор во текстот?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
1. Токму така. Еволуцијата е универзален механизам. Исто како и силата на гравитација.

2. Свеста не е органски ентитет.

3. Делфините се цицачи. Делат градба со останатите цицачи од планетата земја. Раѓаат пород кој цица млеко од цицка. Кој кур бара во вода? Дали Јахве намерно направил ајкула (риба) да се дружи со делфинот (цицач)? Ако да, тогаш кој курац ја направил ајкулата (и останатите риби) совршено едноставна и прилагодена во својот хабитат, а делфинот мора на секои 3 минути да иде на површина ЗА ДА НЕ УМРЕ во водата (во својот „од бога даден“ хабитат?

4. Преодни форми се глупоштина измислена од креационистите. Секоја единка од било кој вид на земјата е преодна форма.
Нема да пречи да поставам неколку прашања се надевам:)

1. Би се сложил апсолутно дека Еволуцијата е присутна кај секој вид и дека е то ауниверзален механизам

2. Дали е свеста подоложна на еволуција, без разлика што не е органски ентитет? И кое е твоето рамизлување во тој поглед - еволуција на свеста?

3. Ова е моментот да речеме најблаго кој го оставам со резерва.
Постојат копнени цицачи, водени цицачи и цицач што лета.
Сите тие имаат карактеристики кои ја задоволуваат класификацијата во графата цицачи, затоа што сме одлучиле со конвенција дека цицачи се тоа што засега ни е нам познато.
Доколку било одлучено да човекот на пример го стават во посебна класа цицачи со свест или разумни цицачи, тој би бил нова гранка на висина на класа во филогенетското дрво, дефакто.
Значи би добиле PISCES, AVES, AMPHIBIA, REPTILIA, MAMALIA, SAPIENS MAMALIA.
И оваа поделба повторна би била точна, и никому не би му била чудна.
Дали навистина таквата поделба е доволно детална или треба уште да сеработи на тоа не знам, и тука е мојата резерва.

Значи прашањето би било дали сметаш (чисто твое размислување) дека ваквата класификација е конечна и непроменлива или е можно да претпри измени во иднина, бидејќи сепак се работи за некој вид конвенција?

4. Секоја единка од било кој вид на земјата е преодна форма, во рамките еволутивниот развој на својот вид.

Дали плавиов додаток е неточен во практична смисла, а не теориска?

Мене кога ја прочитав 4 тата твоја точка, веднаш ја подразбрав дека го содржи и плавиот додаток и ја окарактеризирав како точна.

Доколку не постои плавиот додаток би требало да гласи :
Секоја единка од било кој вид на земјата е преодна форма, се до појавата на група единки кои ќе може да се окарактеризираат како нов вид, согласно донесената конвенција за вид.

Е сега првата дефиниција е практична и воочлива. Втората пак е теорија засега, во смисол на можност за нејзино обсервирање од страна на човекот.

Дали сметаш дека е можна промена и на вотрата дефиницја во иднина, односно носење нова конвенција што е вид и слично? и зошто не?;)
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 16:08 ---
Да се надоврзам со прашање по овој дел

Дали сакаш да кажеш дека самото постоење на таканаречен воден цицач е доволен доказ дека еволуцијата тргнала од водата кон копното и сме дошле до денешната милионска бројка на видови?

Според мене тоа е ПОТРЕБЕН доказ, но не и ДОВОЛЕН за да биде еволуцијата надвор од еден вид потврдена без доза на резерва.

Сега волку, ако се разврзе дискусиј апонатака и попрецизно ќе дискутираме:) Засега онака нафрлено по оваа точка

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Ако е „вклучувајќи те и тебе“ тогаш не тврди нешто што и тебе не ти е доволно познато ни ти не можеш да докажеш дека нештото е или постои.
Само ја кажав очигледната вистина: само оној кој навистина многу знае има основа да каже дека разбрал некоја научна теорија, а оној кој сака да ја оспори истата таа научна теорија - треба да знае уште повеќе. Значи не само да ја разбере, туку да ги сфати сите детали, а со тоа и оние што не штимаат таму.

Сигурен сум дека и ти ќе се сложиш со ова.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Само ја кажав очигледната вистина: само оној кој навистина многу знае има основа да каже дека разбрал некоја научна теорија, а оној кој сака да ја оспори истата таа научна теорија - треба да знае уште повеќе. Значи не само да ја разбере, туку да ги сфати сите детали, а со тоа и оние што не штимаат таму.

Сигурен сум дека и ти ќе се сложиш со ова.
Не, не се сложувам. Никој овде не ја спори Еволуцијата, како процес. Еволуцијата е неспорна. Она што не штима и што не е доречено треба научниците да си го докажат. Нема што некој да докажува дека нешто е недокажано. Get the point?

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Јас велам недостатоци и нелогичности во ТЕ според мои сознанија, и очекувам соодветен одговор за истите:)
Во спротивно твоево значи дека ниту ти можеш да се поткрепиш на којзнае колку научни докази за да ја сметаш за точна ТЕ, ниту јас за обратното. НО тоа не води до моментот на ВЕРБА во истата или неверба.
Се водам од логични работи, поткрепени со доста знаења од математика, физика и нешто помалку од генетика. Истите тие работи ги практикувам при поставување прашања и нелогичности кои доаѓаат од религијата.
Ништо поразлично.
Како човек кој ја милува праксата, а не теоријата, еволуцијата помеѓу видови е далеку од прифатлива.
Но сеуште нема услови во светски размери, да се диксутира на такво ниво за истата.
По твоиве пишувања на форумов веројатно ќе имаш исти мислења, во над 90%, со мене,во поглед на религијата и нејзината улога во животот, како и во поглед на она што го нуди атеизмот и форумџиите кои пишуваат од таа гледна точка.
Но еве за некои делови од ТЕ не се сложуваме ама баш ич, а мсилам дек аима и други кои што не би ставиле прст во врела вода за нејзината точност, а камоли две раце и две нозе како што тоа ти би го направил?
Сметаш ли ти дека атеизмот или антитеизмот поубаво кажано МОРА да биде во строга корелација со ТЕ?
Дали доколку сметаш дека Господ не го создал човекот за 6 деноноќија, тогаш мора да е еволуцијата точна?
п.с за болдот преиспитај се околу 12.5 милиони години и дека е тоа периодот на кој се типува дека сме се исправиле на две нозе. Или најмалку подобјасни што сакаш да кажеш.
Ние овде на форумов во најдобар случај сме само добро информирани (секоја чест на исклучоците - вистинските експерти, ако има такви). Така, членовите на форумот кои се добро информирани можат да им укажат на останатите каде им се основните грешки во нивните размислувања поставени на форумов. Нема тука верба, туку само изнесување факти. По неколку разменети пораки, сите би требало да бидат среќни и радосни - некои што научиле некого, а другите што дознале што грешат. Ама овде ретко кој ќе признае дека згрешил...

За модро офарбаното: DBack има досега напишано бајаги добри работи за Теоријата на еволуцијата, да не повторувам тука.
Атеизмот нема никаква директна корелација со ТЕ, ама статистички факт е дека најголемиот број атеисти го прифаќаат научниот метод како единствениот правилен начин да се разбере светот околу нас. Евентуалното соборување на ТЕ може да се изведе само преку научната методологија, никако поинаку. Сигурен сум дека тука се разбираме.
Општо земено, еволуцијата (или било што друго) не мора да биде точна. На нејзино место смее да дојде друга теорија само ако е изведена по научната методологија. Јас за таква друга научна теорија не сум чул.
Исправањето на две нозе е пред околу 7 - 8 милиони години. Плус 3 од карти, тоа се 11 милиони - блиску до оние 12,5 милиони истресени од ракав.
Ајде доста наука - дајте пиво! :)

Дополнување: да бидам појасен - според генетските испитувања, одвојувањето на гранката на човекот од гранката на шимпанзата е некаде пред 7 милиони години, досега не е откриен фосил кој ќе може да потврди дали тогаш оделе на две нозе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ние овде на форумов во најдобар случај сме само добро информирани (секоја чест на исклучоците - вистинските експерти, ако има такви). Така, членовите на форумот кои се добро информирани можат да им укажат на останатите каде им се основните грешки во нивните размислувања поставени на форумов. Нема тука верба, туку само изнесување факти. По неколку разменети пораки, сите би требало да бидат среќни и радосни - некои што научиле некого, а другите што дознале што грешат. Ама овде ретко кој ќе признае дека згрешил...

За модро офарбаното: DBack има досега напишано бајаги добри работи за Теоријата на еволуцијата, да не повторувам тука.
Атеизмот нема никаква директна корелација со ТЕ, ама статистички факт е дека најголемиот број атеисти го прифаќаат научниот метод како единствениот правилен начин да се разбере светот околу нас. Евентуалното соборување на ТЕ може да се изведе само преку научната методологија, никако поинаку. Сигурен сум дека тука се разбираме.

Општо земено, еволуцијата (или било што друго) не мора да биде точна. На нејзино место смее да дојде друга теорија само ако е изведена по научната методологија. Јас за таква друга научна теорија не сум чул.
Исправањето на две нозе е пред околу 7 - 8 милиони години. Плус 3 од карти, тоа се 11 милиони - блиску до оние 12,5 милиони истресени од ракав.

Ајде доста наука - дајте пиво! :)
Ето видиш дека се сложивме на крај...:)
Првиот пасос, па тоа е и целта на муабетов, дека теоријата е теорија. Дека скептизмот е позитивен. Дека теориите не се вистини, рака на срце за многумина се. Па после некој си недоквакан верник ќе не сведува на негово ниво. Па и со право. За жал за многумина атеисти се засниваат на вера во нешто друго. Секуларни верници што би рекол

Вториот пасос алинеа 1. (ко парламентарциве сум у пм :D) Нема потреба да ја докажуваме еволуцијата, тоа што треба докаже ќе си го каже науката, за 2, 10, 100 години........... милион....колку и да се
Алинеа 2 Атезмот точно нема врска ни со ТЕ ни со други теории, но да НЕ се прави спона дека атеист МОРА да застапува ваква или таква теорија

Третиот пасос. Апсоооооољутно тачно

Четвртиот пасос Е ајде де, камо пивото, немој следната средба да не си дошол, ште б`деш навремено известен. Мисли му ја ако не дојдеш, че те вријаме во казано...... Адски......:D

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Призанавам: ја уопште и не знам, што е тоа „еволуција„, не затоа што не ми е позната како испазно философирање, туку затоа што ни самите поклоници на таа вера, ја немаат дефинирано: едноставно, НЕ ЗНАЕМЕ на кој објект, или процес, и настан или феномен се однесува терминот „еволуција„!
Знаеме, знаеме. На сите кои се сомневаат во Теоријата на еволуцијата, им препорачувам да ја прочитаат книгата „За потеклото на видовите“ од Дарвин - ја има како преведена, во библиотеките. Ако ништо друго, прочитајте ја затоа што е напишана со убав стил - сфатете ја како обична белетристика, ама обрнете внимание на она важно прашање кое си го поставува Дарвин: „Зошто има толку голем број на видови (животни и растенија)?“
Ако Дарвин би живеел во денешно време, со сознанието за уште поголемиот број откриени фосили од изумрени видови животни и растенија, сигурно ова прашање би го напишал со најголемиот фонт, во црвено. Одговорот на ова прашање на Дарвин е Теоријата за еволуцијата.
Одговорот на религијата „Така сакал Господ“ е толку празно...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Хммм, преку еволуцијата?...:pos:
А што да не те донел штркот случајно или низ Вардар бебиња течеле па дошле мајка ти и татко ти со каца па те фатиле?
А не, грешка, тебе Господ те создал по неговиот лик! Пих како не се сетив..

Башка глупо ти е реторичково прашање, очигледно не си сконтал што те прашав.. А не ме ни чуди..
Нема везе, и онака ти личи да даваш такви одговори :tapp: .
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 19:00 ---

На пример, како еволуира свеста?
Како еволуира свеста? Хех, епа така бе пријателе, некои луѓе со илјадници години се молат на воздух и верглаат дека од тој воздух некој си бел чичко со бела брада ги создал и ги извајал од кал, додека друга група на луѓе размислувајќи и тупејќи си ја главата илјадници години, (а патем речено таа втора група на луѓе исто така некад, многу одамна, верувала во истото она што и ден денес верува првава група) па постепено откриле и си одговориле на многу прашања што денес веќе претставуваат општо знаење...

Ама ај.. сеа ќе ископаш нешто од кој знае каде, па после Калимеро Немал правда.. абе ај!

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.019
Ето видиш дека се сложивме на крај...:)
Првиот пасос, па тоа е и целта на муабетов, дека теоријата е теорија. Дека скептизмот е позитивен. Дека теориите не се вистини, рака на срце за многумина се. Па после некој си недоквакан верник ќе не сведува на негово ниво. Па и со право. За жал за многумина атеисти се засниваат на вера во нешто друго. Секуларни верници што би рекол
Да направиме основна споредба на теорија со научна теорија.

Теорија секој може да смисли. За да стане научна теорија, треба да биде поткрепена со набљудувања, со експерименти.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
u pretrcuvanje, samo.
Да го викаа Неинтелигентен Дизајн ќе имаше многу повеќе приврзаници. Како пастафаријанците на пример, тие не се срамат да признаат дека нивниот креатор не бил баш бистар... :)

G

galaxy

Гостин
u pretrcuvanje, samo.
Reddit, а?

Мене денес ми се допаднаа овие „преписки“.

Прво беше ова

На некој не му се допаднало и го направил ова

И на крајот дојде ова

Сега има „заговор“ да се направи и уште едно, „поточно’:
And let's change "gradual" to "quite possibly gradual, but maybe very fast, as proposed by proponents of punctuated equilibrium." As proponents of evolutionary theory, we should stop making assumptions and generalizations that creationists can twist and misunderstand.

Kajgana Shop

На врв Bottom