јас не сум петрохемичар, ама многу од работиве тука ми личат на „конспираси теори“
башка рецептот со литро солна киселина и 50 литра вода на 500 литра бензин ми личи на рецепт за туршија. а, и заработувачката е „до таван“ - 51 литар „пута“ 79.5 ќар од 4000 мкд. Score! (малку е повеќе од 4000, ама морав да земам во предвид дека кило солна е 30-тина денари, што е, се сложувате, сепак трошок...)
јас стварно се сомневам дека макпетрол муља нешо со дериватите, особено во октанскиот број. може само да купува „послаб“ бензин, а да го продава како појак. дека става адитиви за во зима е (најверојатно) точно.
инаку, макперол и лукоил се само трговци со деривати.
баш ќе пробам џет дизел, па ќе пишам.
п.с. мапектрол може да мува со пумпите и д ги штелува да крадат, ама се сомневам дека би биле толку глупи и да го прават тоа на ниво на цела компанија.
поедини пумпаши - може, ама не верувам.
тие што работат со деривати имаат законски дозволен „растур“ поради испарување. одреден број литри можат да не бидат книжени и да се сметаат „испарени“. и тие евентуало можат да се продадат на црно.
дриватите се високо акцизна роба и државата будно следи све, притоа недозволуваќји ја ја крадат... бар јас така мислам